Rowan Atkinson: meer dan alleen maar een hilarische komiek!

Iedereen kent Rowan Atkinson wel als de doldwaze komiek uit de diverse 'Blackadder'-afleveringen en als Mr. Bean. Tevens heeft deze veelzijdige persoon aan diverse films meegewerkt, sommigen wat beter/succesvoller dan anderen. Zijn eerste televisieoptreden was in het nog steeds fenomenale 'Not the Nine O'Clock News' waarna het in een sneltreinvaart, of beter, gezien zijn voorliefde voor snelle auto's, een racetempo met zijn verdere carrière op de kwelbuis ging.

Dat Rowan meer is dan een 'lekker smoeltje' heeft hij dus al genoeg bewezen. In het volgende, toch helaas alweer stokoude, filmpje zet hij zich in voor een nobel doel: het aanpassen van Section 5, een wet in het Verenigd Koninkrijk die er in het kort op neerkwam dat politie en gerecht zouden kunnen gaan uitmaken of iemands uitspraken 'kwetsend' zouden zijn. De inbreuk op de vrijheid van meningsuiting zou natuurlijk geweldig zijn. Verdere info betreffende deze 'Reform Section 5'-beweging op deze site.

Met diverse hilarische voorbeelden maakt Rowan gehakt van deze idiote wet en het wekt dan ook geen verbazing dat de uitkomst succesvol was en de wet aangepast werd. Na aanpassing kon de vrijheid van meningsuiting, die in het Verenigd Koninkrijk toch al niet echt veel meer voorstelt, triomferen (voor wat er nog van over was). Voordat er vragen komen betreffende deze toch wat boude stelling: een eindbazenserie als 'Monty Python's Flying Circus' zou heden ten dage van z'n lang-zal-leven nooit, nimmerniet, nada kunnen worden uitgezonden. Hoezo vrijheid van meningsuiting dus!

Ondanks de belegenheid van het filmpje blijft het natuurlijk een actueel onderwerp. Hoever mag die vrijheid van meningsuitging nu eigenlijk gaan? Steeds meer groepen in onze samenleving tonen een steeds grotere (over)gevoeligheid en soms heb je het gevoel elk woord even te moeten overdenken voordat je het uitspreekt; voor je het weet is er weer zo'n sneeuwvlokje dat zich gekwetst voelt!

Als tweede filmpje een scetch uit 'Not the Nine O'Clock News' dat ook in de speech van Atkinson wordt behandeld. Gewoon omdat het hilarisch is en ik het jammer vind dat Rowan Atkinson en Griff Rhys Jones daarna eigenlijk min of meer hun eigen weg zijn gegaan en, buiten het jaarlijkse 'Comic Relief', niet veel meer samen hebben ondernomen.