Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen

Zomaar op de bonnefooi ergens heen gaan en kijken wat je tegenkomt. Deze eerste reis voor deze nieuwe reeks voerde me vanuit Alkmaar via Amsterdam en Hilversum naar de Loosdrechtse Plassen. Een natuurgebied in de Gooi- en Vechtstreek.

Bij Jachthaven Piet Hein stapte ik uit en ben langs de busroute een stuk terug gelopen. Een prachtig uitzicht over de plassen. Wat ook opviel waren de woningen. Bijzonder afwisselend, sommige verscholen achter hoge hekken, anderen met een kleurige bloemenpracht als afscheiding van de weg.

Bij de Driesprong ging ik rechtdoor de Horndijk op en kwam een verscholen minimonument tegen. Hier kwam op 5 mei 1945 de toen 54-jarige Mijndert Vlug om het leven, bij een vuurgevecht tussen de Duitsers en de Binnenlandse strijdkrachten. Hij werd bij toeval geraakt zo lezen we op het monument. Best bijzonder om zo’n minimonument in ‘het wild’ tegen te komen.

Iets verderop stuitte ik op een hek met een bordje er naast. Nieuwsgierig als ik was, moest ik dit natuurlijk ook even van dichtbij bekijken. Uit het bordje blijkt dat het vroeger een tolweg is geweest, tussen Loosdrecht en Loenen. Voor elk dier of voertuig moest betaald worden, te beginnen bij één cent (voor een schaap) met een maximum van 50 cent voor een kudde schapen van 50 schapen of meer. Heel grappig om te lezen. Hier vind je meer over de geschiedenis van de tolheffing destijds.

Nog een paar honderd meter verder ben ik iets gaan drinken bij cafe-restaurant de Eend, een klein knus restaurantje met een terras aan het water en zicht op een van de vele jachthavens die de Loosdrechtse Plassen rijk is. Prima bediening, aardig personeel en schappelijke prijzen. Aanrader om bij langs te gaan als je er toevallig in de buurt bent.

De Loosdrechtse Plassen  (Foto: DJMO)
De Loosdrechtse Plassen (Foto: DJMO)De Loosdrechtse Plassen  (Foto: DJMO)
De Loosdrechtse Plassen (Foto: DJMO)