FOK! Wat een weer: vreugde en verdriet!

Goedemorgen,

Het was gisteren een dag waarop van alles gebeurde.

Wat was er aan de hand? We zaten gisteren in warme en vochtige lucht. Tegelijkertijd lag het koufront dichtbij, maar dat ging samen met een hoogtetrog. Door het gebrek aan wind en stroming hogerop werd de lucht zeer onstabiel. Hier moesten wel moeilijkheden van komen. En inderdaad. Vanochtend vielen er in het zuidwesten al de eerste donderbuien, en daar viel ook al vrij veel neerslag uit. Deze trokken toen geleidelijk naar het oosten toe. 

We moesten onze blik eerder op het westen werpen, want VOOR het front uit ontstonden er ook spontaan fikse onweersbuien. En het eigenlijke front zelf lag nog op zee, maar had ook weinig haast. Dat was nog niet alles, want in de warme lucht ontstond er boven het noorden van het land een heel zware onweerslijn. Maar, dan kijken we weer naar het zuiden, want ook boven Belgie onstonden er fikse buien. Deze exemplaren deden het zuiden van ons land aan.

Laten we eens wat cijfers doornemen.  Rondom Hilversum viel er rond de 80 mm aan regen, wat daar voor veel overlast zorgde. Die tweede onweershaard zorgde voor ruim 60 mm in Gytsjerk in Friesland. Leeuwarden boekte daar ook ruim 40 mm. Wat ook opviel was dat de aan het front gekoppelde buienlijn stil bleef hangen boven de Kop van Noord-Holland. Daar viel gisteren ook al heel veel. Hoogkarspel kwam met een som van 51 mm op de proppen. Echt opvallend is dat er ook in Den Helder weer 24 mm naar beneden kwam. Op ons landelijke station in De Bilt viel 29 mm.

Zo kunnen we eigenlijk nog wel even doorgaan, want ook op de Veluwe viel ruim 30 mm en in het zuiden waren er ook losse, maar zeer actieve cellen actief.

En dan het verdriet. Er zijn altijd plaatsen die naast de prijzen grijpen. U raad het al, uw weerman was één van de grootste pechvogels van de dag. Het heeft te Haarlem wel geregend maar 7 mm in 2,5 uur is nu niet dat je zegt 'spectaculair'. Met grote frustratie zag ik aan hoe alle neerslaghoeveelheden binnen kwamen in de loop van de dag. Het kon echter nog erger. In Zelhem viel bij Erwin Klein maar 2,8 mm. Voor een weerliefhebber was het absoluut een boeiende dag, dat moet gezegd worden. En vreugde en verdriet liggen dan dicht bij elkaar.

Vandaag is het allemaal wat rustiger en kalmer. Er kan lokaal nog wat regen vallen, maar ik denk dat het in de middag op de meeste plaatsen droog is. Ook kan het dan wat gaan opklaren. De noordwestenwind voert nog wel koele lucht aan met maxima tussen de 17 en 22 graden. 

Morgenochtend zijn er wolkenvelden maar in de loop van de dag komt er wat meer ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 19°C.

Fijne dag!  

Windstil in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Wat een prachtig plaatje weer van de polder van Eemnes. Met wat Stratocumulus. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.