Rolstoeltennissters De Groot en Van Koot in Wimbledonfinale met én tegen elkaar

Rolstoeltennissters Diede de Groot en Aniek van Koot hebben zich voor twee Wimbledonfinales geplaatst. In het enkelspel zitten ze in de eindstrijd tegenover elkaar, in het dubbelspel spelen ze samen de finale.

De Groot speelde in de halve finales tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, die in het dubbelspel al veertien Grand Slam-finales haalde en ze allemaal verloor. Heel spannend was het niet: de tegenwoordig toch vrij oppermachtige De Groot won met 6-3, 6-2.

Van Koot, verliezend finaliste van vorig jaar, speelde tegen de Japanse meervoudig Grand Slam-winnares Yui Kamiji en wist haar met 6-3, 6-4 naar huis te sturen. Van Koot mag zo spelen om na de Australian Open en US Open van 2013 haar derde Grand Slam-titel in het enkelspel te pakken, de pas 22-jarige De Groot heeft er al zes.

De vorige vijf Grand Slams in het damesdubbel werden gewonnen door De Groot, twee keer met Kamiji en drie keer met Van Koot, waaronder de Australian Open en Roland Garros dit jaar. Samen speelden ze tegen Kamiji en de Britse Jordanne Whiley, die in 2014 alle vier titels pakten, en dat werd tot de laatste set een prima duel: 3-6, 7-6 (2), 6-1.

In de finale zitten De Groot en Van Koot tegenover landgenote Marjolein Buis, goed voor vijf dubbeltitels en 25 (!) verloren dubbelfinales. Op de vorige 32 Grand Slam-toernooien, alles vanaf 2011, haalde Buis alleen op Wimbledon 2014 en 2015 de dubbelfinale niet. Nu speelt ze samen met de Italiaanse Guilia Capocci, die haar eerste finale gaat spelen.