Genoeg tequila in Desperados ondanks klachten uit Mexico

Het woord 'tequila' mag op het etiket van Desperados-biertjes blijven staan. Een Mexicaanse instantie eiste dat dit woord zou worden verwijderd van de flesjes, maar de instantie is door de rechter in het ongelijk gesteld.

Het ontwerp van de doorzichtige flesjes en natuurlijk de naam 'Desperados' doet vermoeden dat de biertjes rechtstreeks uit Mexico zijn geïmporteerd. Niets is minder waar. Desperados wordt al jaren geproduceerd door Heineken. Amsterdams bier met Mexicaanse tequila dus.

Mexicaanse raad van tequilahouders
Alhoewel, veel tequila zit er niet in het 'tequila flavoured beer': slechts 0,1 procent. Daarom sleepte een Mexicaanse raad van tequilahouders Heineken voor de rechter. De instantie beweerde dat tequila geen essentieel bestandsdeel van het bier is. Het gebruik van het woord zou daarom ontoelaatbaar en misleidend zijn.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde echter dat dit niet kan worden aangetoond. Volgens de rechter kan niet worden uitgesloten dat de kleine hoeveelheid tequila wel degelijk een essentieel kenmerk is van de smaak van de biertjes. Heineken mag het woord 'tequila' dus gewoon blijven gebruiken op de etiketten.

Een flesje Desperados (Foto: Stefan Flöper / Wikimedia Commons)
Een flesje Desperados (Foto: Stefan Flöper / Wikimedia Commons)