Zware crash besluit NASCAR-race op 'snelste schroothoop ter wereld'

De tiende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series zit erop. Zondagavond was het de beurt aan de coureurs om de gigantische Talladega Superspeedway de baas te zijn, niet voor niks ook wel The World's Fastest Junkyard genoemd.

Met Austin Dillon op kop vertrok het veld op de monsterlijke Superspeedway, waar Brad Keselowski de leiding pakte. Dat ging zo even goed, tot na zo'n tien ronden: Bubba Wallace tikte z'n maat Ryan Blaney aan, wat een kettingreactie veroorzaakte met serieuze schade voor onder meer Michael McDowell, Clint Bowyer en Kevin Harvick.

Na wat knutselen met ducttape, een zaag en meer van dergelijke hightech-middelen konden in elk geval een paar beschadigde auto's weer door, met Joey Logano, Daniel Suarez en Aric Almirola voorop. Laatstgenoemde reed bij zijn pitstop te hard naar binnen en werd bestraft, terwijl veel mannen die niet naar binnen kwamen bijna zonder brandstof kwamen te staan. Dat ging net goed en Ty Dillon pakte verrassend de eerste stage, voor Alex Bowman en Austin Dillon.

Knappe redding van Kyle Busch (Bron: YouTube)

Elliott begon als leider aan stage twee, waarin eigenlijk niet veel gebeurde wat het melden waard was. Elliott pakte er de winst, voor Bowman, William Byron en Blaney. Elliott bleef de leiding ook tijdens de caution houden en dus begon hij ook als leider aan het derde en laatste deel van de race, met nog een dikke zeventig ronden te gaan. Een korte caution onderbrak de boel even en Erik Jones nam daar de leiding.

Met veertig ronden te gaan kwam Martin Truex Jr zich vooraan melden, met de ietwat verrassende David Ragan in zijn kielzog. Bij de eerste berg pitstops raakte Keselowski de controle over zijn auto kwijt, maar wonder boven wonder spinde hij retestrak - en achterstevoren - precies zijn pitplek op. Ragan zakte ondertussen ver weg en bij het ingaan van de laatste twintig ronden lagen Logano, Ricky Stenhouse Jr, Almirola en Suarez voorop.

Keurige spin van Keselowski (Bron: YouTube)

Gemiddeld valt de laatste caution op Talladega zes ronden voor het einde...en zes ronden voor het einde was het raak: Almirola tikte Chris Buescher lichtjes aan, waardoor Buescher tegen de muur spinde. Matt DiBenedetto klapte er vól op en ook Truex en de uitstekend rijdende Cup-debutant Justin Hayley waren de pineut, met uiteindelijk een rode vlag om de boel op te ruimen als gevolg.

Na het opruimen van de troep kon het veld weer op gang gevlagd worden, waarbij een deel van de nog vrij grote kopgroep naar binnen was gekomen voor verse banden. Kyle Busch kreeg te horen dat hij wat benzine betreft beter zat dan de rest en dat zijn banden nieuwer waren dan de rest van de top-10-coureurs, op Paul Menard na. Logano en Kyle Busch reden voorop bij de herstart en met nog vier ronden te gaan kon men weer op weg.

Onder meer Buescher en DiBenedetto crashen (Bron: YouTube)

Busch zakte snel terug en Elliott nam de leiding over, gevolgd door Bowman en Ryan Preece, die beiden nog nooit gewonnen hadden. Stenhouse klapte bij het ingaan van de laatste ronde de muur in, een bocht verderop ging het flink fout met Jeffrey Earnhardt, een zwaar over de kop vliegende Kyle Larson en Byron. Doordat de laatste ronde al bezig was kwam er geen verlenging en dus was het voorbij: Elliott pakte de winst, voor Bowman, Preece en Daniel Hemric.

Larson vliegt (Bron: YouTube)