Eerste video sinds vijf jaar van IS leider Abu Bakr al-Baghdadi

Voor het eerst in vijf jaar lijkt er een nieuwe videoboodschap van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS, te zijn opgedoken.

In de video is een man te zien die op de grond zit naast een aanvalsgeweer. Deze man, die beweert Baghdadi te zijn, zegt dat de strijd om Baghouz voorbij is. Baghouz was de laatste stad die IS nog bezet hield in Oost-Syrië. Deze stad werd eind maart bevrijd, wat het einde van het kalifaat van IS betekende.

De man sprak ook lovend over de aanslagen in Sri Lanka op 21 april, waar meer dan 500 mensen gewond raakten en meer dan 250 levens te betreuren waren. Verder refereerde hij nog aan recente politieke gebeurtenissen, zoals de verkiezingswinst van Benjamin Netanyahu in Israel, het aftreden van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika en de val van de Sudanese president Omar al-Bashir.

De video is vandaag uitgegeven door al-Furqan, de mediavleugel van IS. Mocht de video echt blijken te zijn dan is dit de eerste keer dat Baghdadi gezien wordt sinds juli 2014, toen hij sprak in de Grote Moskee in Mosul. IS heeft daarna nog wel diverse audioberichten gepubliceerd die volgens hun van Baghdadi afkomstig zijn. De recentste boodschap, waarin de man die de boodschap uitsprak toegaf dat IS aan het verliezen was in Syrië, dateert van augustus 2018.