Rot-Weiss K÷ln op z'n Duits langs Kampong in EHL

Kampong is in de KO16 uitgeschakeld door Rot-Weiss Köln, dat met 2-3 nipt de betere was. Kampong miste internationals Robbert Kemperman en Lars Balk, maar zag sterspeler en international Sander de Wijn terugkeren in het team. Aanvoerder Mats Grambusch was met twee doelpunten de grote man aan Duitse kant.

Bjorn Kellerman liep de Duitse keeper in het vierde kwart op een 1-1 stand sierlijk voorbij, had nog een leeg doel voor zich, maar miste. Zijn stick schampte de bal maar net, waardoor zijn zekere goal geen goal werd. Een minuut later mochten de Duitse hockeyers van Rot-Weiss Köln hun vierde strafcorner van de wedstrijd nemen. Zij roken bloed na de misser van Kellerman en het was aanvoerder Mats Grambusch zelf die knap op zijn buik de tip-in maakte uit de strafcornervariant. 1-2 voor Rot-Weiss Köln.

Die ene minuut was een samenvatting van het derde en vierde kwart, die ondanks matig bezette tribunes genoeg spektakel brachten. De goal van Grambusch leek de doodsteek voor Kampong, maar toen was het Martijn Havenga die opstond. Hij kegelde – net als Jip Janssen bij de 1-0 deed – de bal uit de rebound van de strafcorner snoeihard met zijn backhand in het dak van het goal.

Toch was het de individuele klasse van Mats Grambusch die Kampong te veel werd in de laatste minuten. Grambusch soleerde op z’n Duits in de laatste minuut knap door de Utrechtse defensie.

Terugkeer Sander de Wijn werd bejubeld
Kampong-Rot-Weiss Köln was voor de vijfde keer in zes seizoenen EHL de ontmoeting van de Europese powerhouses. Kampong pakte de Europese clubtitel in 2016, Rot-Weiss Köln deed dat in 2017. Nadat Kampong vorig jaar won, waren het dit keer de Duitsers die in het treffen van de Europese zwaargewichten een gelijk opgaande wedstrijd toch in hun voordeel beslisten.

Belangrijk was donderdagavond in Eindhoven de terugkeer van aanvoerder Sander de Wijn. De wedstrijd was een paar minuten oud, De Wijn had als vanouds de bal na een duel in bezit gehouden, waarna het publiek luid begon te zingen voor hun geliefde aanvoerder: ‘San-der de Wijn, San-der de Wijn, San-der de Wijn!!!!’. De aanvoerder en beste speler van Kampong speelde zijn eerste wedstrijd voor de Utrechtse ploeg in dit kalenderjaar, nadat hij op het WK in India met het Nederlands elftal was uitgevallen met een ernstige hamstringblessure.

Die terugkeer van de Utrechtse geweldenaar – met meteen de rode aanvoerdersband om de linkerarm – deed Kampong zichtbaar goed, hoewel het team het zonder hun geblesseerde internationals Robbert Kemperman en Lars Balk moest doen, waardoor het team alsnog gehavend aan de start tegen Rot-Weiss Köln begon. De eigenlijk al gestopte spits Philip Meulenbroek en verdediger Sjoerd de Wert waren daardoor weer van de partij in Eindhoven. Tijdens de wedstrijd blesseerde de weer teruggekeerde Floris de Ridder zich aan zijn hamstring, hij kon niet meer verder.

In het eerste kwart had Rot-Weiss Köln de overhand. Kampong revancheerde zich in het tweede kwart, waar Boet Phijffer een paar keer dichtbij de 1-0 was voor de Utrechtse hockeyers. Dit was het kwart waarin de Utrechtste ploeg de regie in handen nam, maar nog niet wist door te drukken. Dat was totdat Jip Janssen de geest kreeg op de kop van de cirkel.

Soms moet je niet nadenken, maar gewoon schieten. Dat moet international Jip Janssen gedacht hebben, toen hij zijn sleeppush gestopt zag worden door de Duitse keeper van Rot-Weiss Köln. De bal rolde langzaam terug richting de backhand van Janssen, die daarna vernietigend uithaalde in het dak van het Duitse doel. De 1-0, vlak voor rust: het was een mooie Duitse manier om met een voorsprong het tweede kwart af te sluiten. Kampong wist nog niet dat de Duitsers dat later dubbel zouden terugbetalen.

Rot-Weiss Köln nam ondanks de teleurstelling van de tegentreffer juist in het derde kwart meteen de touwtjes in handen. Een push van Tom Grambusch, aangeraakt door de stick van uitloper Ties Ceulemans, was zelfs de Ierse keeper David Harte te machtig, hoewel de geweldenaar in het Utrechtse goal er met zijn stick nog wel aan zat.

Videoreferrals volgen elkaar op
Terwijl de tribunes in Eindhoven langzaam maar zeker steeds wat leger werden en de lucht kouder aanvoelde, werd de wedstrijd per minuut interessanter. Kampong creëerde kansen, Jip Janssen pushte hard op het goal, maar Aly redde goed met een zweefduik. Good old Philip Meulenbroek kreeg twee keer zijn stick tegen de bal, maar het was net niet goed genoeg voor een doelpunt. Martijn Havenga mocht daarna de vijfde Utrechtse strafcorner nemen, maar die werd knap gered op de lijn door Johannes Grosse.

De immer actieve Kellerman miste in het vierde kwart zijn zelf gecreëerde kans, waarna Grambusch voor de Duitsers de trekker overhaalde. Martijn Havenga maakte op identieke wijze als Jip Janssen schitterend de 2-2. De 3-2 van Philip Meulenbroek bleek na een videoreferral toch niet aangeraakt door de goaltjesdief. Een Duitse 3-2 werd ook weer bediscussieerd door een videoreferral, waardoor de wedstrijd steeds meer op de thriller Manchester City-Tottenham Hotspur (4-3) begon te lijken van woensdagavond, een wedstrijd vol met beslissende videomomenten.

Na minuten wachten vol videomomenten en afgekeurde goals leken shoot-outs de logische conclusie van een evenwichtig treffen. Dat was totdat Grambusch met een heerlijke actie de 2-3 maakte. De nederlaag betekent de tweede domper voor de organisatoren van deze EHL in Eindhoven, nadat thuisploeg Oranje-Rood werd uitgeschakeld op woensdagavond. Alleen Amsterdam blijft over als Nederlandse deelnemer, geen ploeg die busladingen supporters naar Eindhoven zal trekken als het team zaterdag in Eindhoven tegen Rot-Weiss Köln speelt. Amsterdam organiseert op dit moment zelf ook de EHCC, op dit moment de vrouwelijke variant van de EHL, die volgend jaar verdwijnt en opgaat in de EHL.