Rugbyers Fiji boeken 3e zege in Sevens Series

De rugby sevensploeg van Fiji heeft de Hong Kong Sevens gewonnen, het zevende van de tien toernooien in het seizoen van de World Rugby Sevens Series. Door de derde toernooizege stijgt Fiji langs Nieuw-Zeeland naar de tweede plek, achter de Amerikaanse leiders, die de eerste vier finales verloren en het vijfde toernooi wonnen.

In Hong Kong begon Fiji in de groep met zeges op Kenia (22-5), Australië (31-12) en Nieuw-Zeeland (24-5), waarna Argentinië in een spannende kwartfinale (29-24) opzij werd geschoven. De VS moest er vervolgens in de halve finales ook aan geloven: 28-19.

Frankrijk opende met groepszeges op Portugal (40-7), Canada (24-12) en Argentinië (26-14), om vervolgens in de kwartfinales met 14-12 van Nieuw-Zeeland te winnen. In de halve eindstrijd waren de Fransen met 19-12 te sterk voor Samoa en dus waren de finalisten bekend.

In die finale kwam Fiji dankzij een try van Vilimoni Botitu op voorsrong, waarna Aminiasa Tuimaba ook scoorde. Een penalty try bracht de Fransen terug, maar nog een try van Tuimaba en in totaal drie conversies van Livai Ikanikoda hielpen Fiji naar de 21-7 overwinning. De VS pakte plek drie door Samoa met 22-10 te verslaan.

De top-4 van de Sevens Series plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van volgend jaar. De VS, Fiji en Nieuw-Zeeland zijn wel op weg om dat voor elkaar te krijgen, Zuid-Afrika verdedigt een voorsprong op Engeland, wat in principe Groot-Britttannië zal vertegenwoordigen bij plaatsing.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)