Wederom gemeentesteun FC Twente, miljoenen kwijtgescholden

FC Twente is weer eens gered door de gemeente Enschede. De club heeft een enorme schuld, maar de gemeente heeft besloten zeven miljoen euro van een lening kwijt te schelden. Een ander deel, ook zeven miljoen euro, is omgezet naar een lening waarover geen rente betaald hoeft te worden.

Media in het oosten melden dat in de gemeenteraad met 23-16 vóór het plan is gestemd, waarbij in totaal dus veertien miljoen euro is gemoeid. SP en GroenLinks waren tegen het plan, onder meer omdat dit jaar bijvoorbeeld op sociale uitgaven juist bezuinigd wordt. De gemeente is niet de enige die de club weer boven water houdt: ABN Amro heeft bijvoorbeeld 4,5 miljoen euro van een schuld van 5,5 miljoen euro kwijtgescholden.

Er zijn wel een paar voorwaarden gesteld. Zo moeten er per seizoen zo'n tweeduizend kaartjes beschikbaar worden gesteld aan inwoners met weinig geld, terwijl het trainingscomplex in Hengelo snel ingeruild moet worden voor Het Diekman in Enschede zelf. Het technische faillissement van Twente is met de nieuwe steun voorbij, maar de financieel uitermate ongezonde club heeft nog wel 30 miljoen euro schuld staan.

Voor die resterende tientallen miljoenen euro's aan schulden hoeft Twente overigens écht niet meer bij de gemeente aan te kloppen. "Het was een unaniem geluid bij de gemeenteraad, het is écht een keer klaar", aldus wethouder Eerenberg. Wanneer Twente wederom bij de gemeente aanklopt en weer een financiële oppepper krijgt is nog niet bekend, maar lang zal het vermoedelijk weer niet duren.

In onderstaande Twitter-thread (klik even op de tweet om alles te zien) is prima uiteengezet hoe enorm vaak Twente al financieel geholpen is door de jaren heen.