'Fortuna Sittard wéér in financieel zwaar weer na uitblijven transfer'

Fortuna Sittard verkeert opnieuw in financieel zwaar weer, zo verzekert een lokale nieuwsbron. Volgens 1Limburg is een aantal sponsoren bijgesprongen om de club uit de Eredivisie te helpen. De huidige financiële situatie van Fortuna zou naar verluidt niet zo penibel zijn als in 2012 of 2013. De voetballers krijgen nog wel hun salarissen uitbetaald. De club ontkent en eist een rectificatie van 1Limburg.

Fortuna zou naar verluidt in januari op een uitgaande transfer hebben gerekend. Geen enkele club meldde zich echter, waardoor de club dus ook geen geld op de rekening kon bijschrijven. Het is echter niet zo dat de club op het randje van de afgrond balanceert. "Maar er moet wel iets gebeuren", zegt een anonieme geldschieter.

Fortuna Sittard stond destijds drie keer op het punt om het faillissement aan te vragen. Door de verkoop van het stadion werd Fortuna in één klap verlost van een schuldenlast van dertien miljoen euro en werd in totaal elf miljoen euro kwijtgescholden door schuldeisers. De rest van de miljoenenschuld bestond uit achterstallige huur voor het stadion.

Fortuna staat momenteel veertiende in de Eredivisie met 30 punten na 29 speeldagen. De voorsprong op de rode streep bedraagt op dit moment vier punten. Het team van trainersduo René Eijer en Kevin Hofland krijgt komend weekeinde belangrijk bezoek van streekgenoot VVV-Venlo, dat slechts drie punten meer verzamelde.

Update 19.27 uur
Algemeen directeur Ivo Pfennings las het bericht 'met grote verbazing'. "De club neemt het 1Limburg kwalijk dat het lukraak dergelijke onjuiste artikelen post", luidt de verklaring van Fortuna. De club had voorafgaand aan de publicatie contact met journalist Job Tiems, die aangaf de officiële reactie van Fortuna te willen afwachten. In de tussentijd zou Tiems intern zijn overruled Sander Kleikers en is er toch overgegaan tot publicatie. Een bestaande afspraak is daarmee geschonden, aldus Fortuna.

"We eisen in dit licht derhalve rectificatie van L1 voor deze onjuiste en sensationele berichtgeving. Zowel voor de club, onze sponsoren en zeker ook onze fans", maakt men duidelijk. Pfennings beweert dat 'geen enkele sponsor' is bijgesprongen. "Pertinente onzin! Het is wat mij betreft journalistiek gezien erg zwak. Zelfs van hoor en wederhoor is geen enkele sprake. Naar het motief van de 'bronnen rondom de club' kunnen we alleen maar gissen."

Een van de claims was dat Fortuna in januari had gerekend op een uitgaande transfer. Die kwam er niet, waardoor er volgens een anonieme geldschieter 'iets moet gebeuren'. Met die 'conclusie' kan Fortuna niets, zegt Pfennings. "Onze huidige sponsoren zijn dik tevreden. Sterker nog, er staan al zo'n veertig sponsoren klaar om in het volgende seizoen in te stappen. Ik vertrouw er dan ook op dat sponsoren én supporters dit fake news niet serieus nemen."