Kamerlid moet vrouwengrapje terugnemen

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft dinsdag CDA-Kamerlid Chris van Dam tot de orde geroepen nadat hij een grapje maakte over kibbelende vrouwen.

Arib had net Kathalijne Buitenweg van GroenLinks terechtgewezen omdat die zowel een brief als een debat probeerde aan te vragen. Maar dat is niet volgens de regels, want een Kamerbrief moet via een commissie. "Maar dat is onzin!", riep Buitenweg.

Arib was echter onverbiddelijk en zei tegen de Kamer dat ze zo'n verzoek niet mochten steunen. En toen was het de beurt aan Van Dam die bij de interruptiemicrofoon stond.

"Ik heb lang geleden afgeleerd dat als twee vrouwen van mening verschillen, dat ik daar als man mij helemaal niet in moet mengen", zei hij. "Wat is dat nu voor opmerking?", reageerde Arib gepikeerd.

Van Dam probeerde er nog overheen te praten door zich tot Buitenweg te richten, maar Arib zei dat hij er niet zomaar mee wegkwam. Ze is immers vaak genoeg in discussie met mannen. "Neem het terug", zei ze daarop.

"Voorzitter, ik heb u zo hoog dat ik alles met een intentie die misschien een andere was, wat u beroert, dat ik dat terugneem", zei Van Dam met enig gevoel voor poëzie.

We gaan er vooralsnog niet vanuit dat grapjes in de Tweede Kamer nu verboden zijn, maar wel dat de timing van het eerwaardige lid Van Dam wellicht te wensen overliet. Waar het debat over ging weet overigens geen hond.