FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 december 2018

Aspergevoorspelster: extreme temperaturen en Engeland wereldkampioen

Jemima Packington is een beetje apart. De 63-jarige Britse zegt namelijk dat ze de toekomst kan voorspellen...met asperges. Ze gooit de ranzige stengels de lucht in, interpreteert de manier waarop ze landen en doet dan voorspellingen.

Ze zou de winst in de presidentsverkiezingen van Donald Trump en Emmanuel Macron voorspeld hebben, net als de Brexit, hoewel dat allemaal bepaald niet zo schokkend was. Voor volgend jaar komt ze weer met een paar voorspellingen, hoewel ze niet allemaal even boeiend zijn. Iets over Big Brother dat weer terugkeert op de (Engelse) TV, de angst voor Brexit die 'grotendeels onjuist' zal blijken te zijn en een einde aan de handelsoorlog tussen de VS en China - met als kanttekening dat er wel een flinke recessie komt in de VS, waar we allemaal door geraakt zullen worden.

De aspergedame komt ook met de voorspelling dat de Engelse voetbalsters wereldkampioen worden, dat 'A Star is Born' Oscars gaat winnen en dat, jawel, asperges beter zullen verkopen dan ooit - logisch, je kunt er immers de toekomst mee voorspellen. Tot slot meldt ze nog even dat extreme temperaturen de norm zullen worden, iets wat wetenschap ook al jaren zegt en wat net zo verrassend is als de ontdekking dat men nat schijnt te worden van regen.

Atlus teaset Persona 5 R voor PS4

Atlus heeft een teaser-filmpje uitgebracht waarin Persona 5 R voor de PS4 wordt aangekondigd. Wat deze nieuwe versie van de game precies inhoudt is niet bekend. Atlus zegt verder alleen dat er meer nieuws rondom 'Persona 5-projecten' in maart 2019 wordt bekendgemaakt.

Dit betekent dus ook dat een Switch-versie, waar veel geruchten over zijn, nog niet is onthuld. Sinds hoofdpersonage Joker werd bekendgemaakt als het eerste DLC-personage van Smash Bros. Ultimate wordt er hevig gespeculeerd op een Switch-port van de beroemde JRPG. Nog even wachten tot maart dus.

Super Smash Bros. Ultimate krijgt Mii Fighter DLC

Super Smash Bros. Ultimate krijgt volgend jaar naast nieuwe vechtersbazen ook DLC kostuums voor de Mii Fighters. Op de officiële site van Nintendo staat dat een kostuum $0.75 dollar gaat kosten en dat ze in 2019 beschikbaar worden.

Mii Fighter kostuums werden ook al veel verkocht voor Super Smash Bros. Wii U/3DS, dus een verrassing kun je dit niet noemen. De Mii Fighters zijn de personages die je qua uiterlijk en moves zelf kunt instellen. Super Smash Bros. Ultimate kwam begin december uit voor de Nintendo Switch.

Travis Strikes Again: No More Heroes toont 'koffie en donuts'

Travis Strikes Again bestaat uit meerdere 'videogames', dit keer toont ontwikkelaar Grasshopper Manufacture de 'Coffee and Doughnuts'-game. Eerder deze maand werden al 'Electric Thunder Tiger II' en 'Life is Destroy' games getoond. Je kunt ze allemaal hieronder bekijken.

Travis Strikes Again is onderdeel van de No More Heroes, een serie die tijdens het Wii-tijdperk populair was. Travis Strikes Again is geen sequel op die games, maar een enigszins vreemd experiment van Goichi Suda, de beroemde CEO van Grasshopper Manufacture. In deze game wordt Travis in een game console gezogen en moet hij zicht door verschillende games zien te vechten. Travis Strikes Again komt op 18 januari exclusief uit voor Nintendo Switch.

Schiphol deels ontruimd na bommelding, 'dader riep allahu akbar'

Op Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee vertrekhal 3 ontruimd. Op een foto die een omstander aan AT5 stuurde is te zien dat de marechaussee bij iemand staat die op de grond ligt, mogelijk wordt hij aangehouden. Getuigen laten weten dat er passagiers wegrenden, zo schrijft AT5.

Een woordvoerder van de marechaussee kan nog niet zeggen wat er aan de hand is, maar ze bevestigt de ontruiming. Het zou gaan om 'voorzorgsmaatregelen'. Een groot aantal brandweerwagens, ambulances en een traumateam is ook opgeroepen.

Update 20:00 uur
Volgens de Telegraaf zou de dader de bekende islamitische kreet 'allahu akbar', Arabisch voor god is groot, hebben geroepen. 

Update 19:55 uur
Een man zou gedreigd hebben dat hij een bom bij zich had. Inmiddels is de hal weer vrijgegeven aldus AT5. 

Celeste krijgt nieuwe levels en een collector's edition

Celeste, de veelgeprezen indie-platform die begin dit jaar uitkwam, krijgt in 2019 nieuwe levels en een collector's edition. Volgens ontwikkelaar Matt Thorson zijn de nieuwe levels erg moeilijk, daarnaast heeft hij het volgende te zeggen: "We werken aan een paar vaarwel Celeste-levels. Je kunt ze begin 2019 verwachten".

Verder krijgt de game aan de hand van Limited Run Games een beperkte collector's edition. Deze editie is vanaf 1 januari verkrijgbaar voor PS4 en Switch en bevat allerlei leuke goodies die je hieronder kunt zien. Er worden slechts 2500 exemplaren gemaakt. Celeste heeft dit jaar furore gemaakt is vaak in top tien-lijstjes van 'Game of the Year' te vinden.

Allerrijksten verliezen honderden miljarden

Voor de 500 rijkste mensen op aarde heeft het ongeluk keihard toegeslagen. Bij elkaar zijn de allerrijkste mensen op aarde dit jaar ruim 450 miljard dollar verloren en dat vinden ze ongetwijfeld zeker níet fantastisch.

Vorig jaar ging het nog een stuk beter voor de viesrijke mensen: ze kregen er bij elkaar meer dan 1000 miljard dollar bij. Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, staat bovenaan. Hij heeft er dit jaar 24 miljard dollar bij en staat nu op een niet onaangenaam totaal van 123 miljard dollar. Dat is misschien wel een kleine domper voor hem, want in september had hij nog 45 miljard dollar meer aan diverse bezittingen, maar dat ging in de afgelopen maanden omlaag wegens de dalende beurskoerzen - gelijk de reden voor het afnemen van het totale vermogen van de allerrijksten.

Bill Gates en Warren Buffett staan op ruime afstand van Bezos: de Microsoft-oprichter Gates heeft 90 miljard dollar tot zijn beschikking, Buffett staat op 82,9 miljard dollar. Facebook-baas Mark Zuckerberg zal het komende jaar op een houtje moeten bijten: hij heeft maar liefst 20 miljard dollar ingeleverd. De sloeber staat nu met slechts 52,9 miljard euro op de zevende plek.

Monster Hunter en Assassin's Creed gaan samenwerken

Je kunt vanaf nu in een van de iconische Assassin's Creed-kostuums jagen in Monster Hunter: World. Capcom heeft in samenwerking met Ubisoft de 'Bayed Layered Armor' en de 'Assassin's Hood' aan de game toegevoegd. Beide items zijn tot en met 10 januari gratis beschikbaar.

Monster Hunter: World kwam begin 2018 uit voor PS4 en Xbox One. Een pc-versie werd later in de zomer uitgebracht.

Capcom verwijdert advertenties uit Street Fighter V

De advertenties die recent tot onvrede van de fans in Street Fighter V werden gezet lijken alweer van het spel te zijn verwijderd. Reclame is op dit moment niet meer zichtbaar op de 'ad-style'-kostuums en levels. Of de advertenties nu voor altijd wegblijven is onduidelijk, omdat Capcom nog niet heeft gereageerd.

Capcom kreeg in ieder geval veel kritiek van fans. Grootste pijnpunt was het feit dat reclame uitzetten ervoor zorgde dat spelers langer moesten grinden voor Fight Money, de in-game valuta.

Streets of Rage 4 voor het eerst te zien

Verrassing-sequel Street of Rage 4 is voor het eerst echt getoond door ontwikkelaar DotEmu. Een kort filmpje en een paar screenshots tonen de handgetekende art style. Helaas is er verder alleen bekend dat de game in 2019 uitkomt.

Streets of Rage is een beroemde beat 'em up-serie. Streets of Rage 3 kwam in 1994 uit. De games werden wel steeds opnieuw uitgebracht op nieuwe hardware, maar echte sequels bleven uit. In deel vier gaan vechtersbazen Axel Stone en Blaze Fielding weer op straat het gevecht aan om de stad schoon te vegen van allerlei tuig.

Japanse boksers verdedigen wereldtitels in Tokyo

In het Ota-City General Gymnasium in Tokyo hebben boksers Masayuki Ito en Ken Shiro hun wereldtitels voor eigen publiek met succes kunnen verdedigen. Het waren de enige twee wereldtitelgevechten die in het weekeinde op het programma stonden in de bokswereld.

In het supervedergewicht (-59kg) verdedigde de 27-jarige Ito (24-1) zijn in juli gewonnen WBO-wereldtitel voor het eerst en dat deed hij goed. Evgeny Chuprakov (20-0) uit Rusland hield het een goede zeven ronden vol, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte in het voordeel van de Japanner.

Shiro (14-0) vocht in het lichtvlieggewicht (-49kg) om zijn WBC-wereldtitel te verdedigen. Die won hij in mei vorig jaar en verdedigde hij tegen de Mexicaan Saul Juarez (24-8) voor de vijfde keer. Zijn vorige drie titelgevechten leverden Shiro knock-outwinst op in de vierde, tweede en zevende ronde, dit keer werd hij door de juryleden unaniem als winnaar aangewezen.

De vacante interimwereldtitel bij de WBC in het bantamgewicht (-53,5kg) ging ook naar Japan. Takuma Inoue (12-0) diende Petch Sor Chitpattana uit Thailand na 48 zeges diens eerste nederlaag toe, ook op punten. Inoue komt daarmee dichter bij een echte wereldtitel in de gewichtsklasse waarin zijn oudere broer Naoya al wereldkampioen is bij de WBA.

Ito - Chuprakov (Bron: YouTube)

Haase begint tennisseizoen met nederlaag in Doha

Robin Haase is het nieuwe tennisseizoen begonnen met een nederlaag. In Doha verloor de nummer vijftig van de wereld in drie sets van Nicolás Jarry: 7-6 (7) 4-6 6-7 (4).

Haase begon goed aan de partij tegen Jarry. Hij had in de eerste set al snel een break voorsprong te pakken, maar niet snel daarna verloor hij ook zijn opslag, waardoor de tiebreak de beslissing moest brengen. Op 6-3 in de tiebreak kreeg Haase zijn eerste setpunten, maar die wist Jarry nog weg te werken. Op het vierde setpunt van Haase was het wel raak voor de Nederlander.

In set twee had de Chileen vroeg in de set genoeg aan een break en serveerde het bij een stand van 4-5 de set makkelijk uit. Ook in de derde en beslissende set brak de nummer 43 van de wereld snel de service van Haase, maar de Nederlander kwam terug in de set. Net zoals in de eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen. Ditmaal werd de tiebreak gewonnen door Jarry, waardoor het voor de Nederlander al na één ronde eindigt in Doha.

Gratis loopbaanadvies voor 45-plussers

Ben je 45 jaar of ouder? Heb je een baan en weet je niet of dat wel de baan is waarmee jij oud wil worden of zie jij je huidige baan helemaal niet meer zitten? Goed nieuws. Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Dat meldt het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Voorheen konden alleen specifieke beroepen zoals ambulancemedewerkers, schoonmakers en leerkrachten gebruikmaken van de subsidie. Minister Koolmees: “De mensen die dat hebben gedaan, waren positief. Maar ik denk dat er nog veel meer mensen profijt van kunnen hebben. Daarom heb ik besloten dat alle 45-plussers in aanmerking komen.” Hij trekt daarom nog eens 3 miljoen euro extra uit voor de regeling, waardoor er in totaal 17 miljoen euro beschikbaar is.

Wie een ontwikkeladvies aanvraagt, krijgt een aantal individuele gesprekken met een coach. Samen kijk je dan naar je huidige werk, naar wat je kunt en leuk vindt, en waar in de toekomst banen voor jou te vinden zijn. De coach kan je ook helpen om je nieuwe plannen in gang te zetten. Het ontwikkeladvies is voor de deelnemer gratis. De coach kan per ontwikkeladvies €600 subsidie aanvragen. Er is ook een potje voor leidinggevenden die hun werknemers willen ondersteunen bij hun loopbaanwensen.

Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk en over hun persoonlijke ontwikkeling, volgens de minister. Maar in de praktijk komen mensen daar niet altijd aan toe. Zeker niet als ze goed op hun plek zitten en een druk leven leiden. Minister Koolmees heeft daar een oplossing voor: “Iedereen komt aan het begin van het jaar met goede voornemens. Ik denk dat het de moeite waard is om dit jaar met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken.” De regeling is nog tot 10 januari 2020 beschikbaar.

Hoe maak je gebruik van het ontwikkeladvies?
Het enige wat je hoeft te doen, is contact te zoeken met een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. Dat kan natuurlijk via Google, maar op Hoe werkt Nederland staan ook een aantal tips. De coach handelt verder de administratie en de kosten af.

Gratis loopbaanadvies voor 45-plussers (Foto ter illusstratie ©pxhere)
Gratis loopbaanadvies voor 45-plussers (Foto ter illustratie ©pxhere)

Van Dijk heeft geen problemen met drukke speelschema Premier League

Virgil van Dijk heeft geen problemen met het drukke speelschema van Liverpool in Engeland. De koploper komt donderdag alweer in actie.

The Reds wonnen zaterdag van Arsenal (5-1) en donderdag staat de kraker tegen Manchester City (uit) op het programma. Van Dijk speelde ondanks de vele duels van de afgelopen maanden echter gewoon alles en als het aan de stopper ligt blijft dat ook zo.

"Ik heb geen rust nodig. Iedereen wil iedere wedstrijd spelen. Het is niet alsof je op de bank of op de tribune wil zitten. Ik ga er gewoon in mee. Zolang ik fit ben en me goed voel, blijf ik gewoon doorgaan en blijf ik spelen", laat hij weten via de officiële kanalen van the Reds . Liverpool heeft momenteel zeven punten meer dan regerend landskampioen Manchester City en kan zich na de zege op Arsenal volledig op dat duel gaan richten.

"De wedstrijd tegen City is er eentje die we willen winnen. Het zal erg zwaar worden, heel moeilijk, maar dat geldt ook voor hen. Het wordt een mooie wedstrijd, maar het is nog geen beslissende wedstrijd. We behandelen dit duel niet anders dan normaal. We bereiden ons wel voor op een hele zware wedstrijd. Het vertrouwen is er zeker, maar dat kan over een paar wedstrijden ook weer anders zijn."

"We laten ons er niet door meeslepen. We moeten zorgen dat we zo doorgaan als we de afgelopen wedstrijden hebben gedaan. Er zullen ook tegenslagen komen, zoals altijd in het leven, maar het gaat erom hoe je daarmee omgaat en dat hebben we tot nu toe goed gedaan. Er zijn nog steeds dingen die beter kunnen, maar we staan bovenaan in de competitie, we zitten nog in de Champions League en we doen het goed, we moeten gewoon zo doorgaan", sluit hij af. Liverpool en Manchester City treffen elkaar donderdagavond om 21:00 uur in het Etihad Stadium.

24-jarige man opgepakt op verdenking van terreur

De politie heeft vandaag in Rotterdam een 24-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De man is in verzekering gesteld en zal de komende dagen door de politie worden verhoord, dat meldt het Openbaar Ministerie. 

De politie doorzocht ook zijn woning in Rotterdam. Daarbij is beslag gelegd op diverse gegevensdragers. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Het OM benadrukt dat het onderzoek naar deze verdachte losstaat van de aanhoudingen vorige week van een aantal terrorismeverdachten in Rotterdam en Duitsland, die langer vast blijven zitten zoals zojuist bekend werd gemaakt door de politie. 

Terreurverdachten Rotterdam blijven langer vast

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de verdenking van vijf mannen wegens mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf is bezig met het horen van de verdachten en onderzoekt het in beslag genomen materiaal.

Een wooordvoerder van de politie: Sinds zaterdag 29 december worden zowel in Rotterdam als in Duitsland de aangehouden verdachten gehoord door rechercheurs. In beslag genomen goederen die bij de doorzoekingen werden veiliggesteld worden geanalyseerd en beoordeeld. Zonodig worden er vervolgacties ingesteld. De vier verdachten die in Rotterdam werden aangehouden zijn maandag 31 december geleid voor de rechter-commissaris die bepaalde dat het viertal vast blijft zitten."

Ook de in Duitsland aangehouden verdachte blijft vast zitten. Het onderzoek gaat ook de komende dagen door waarbij het accent ligt op waarheidsvinding van de aard en omvang van de terroristische dreiging.

De woordvoerder: "De Rotterdamse driehoek en de NCTV kwamen de afgelopen dagen bij elkaar. Het overleg was onder andere bedoeld om te bepalen of de recente aanhoudingen gevolgen hebben voor het Nationale Vuurwerk in Rotterdam. Tot op heden is er geen aanleiding om extra aanvullende maatregelen te nemen, wel zal de politie zichtbaar rond de Erasmusbrug aanwezig zijn."

Forse maatregelen na dreiging in Venlo

De politie is een onderzoek gestart naar de dreiging die mogelijk relatie heeft met een conflict van het afgelopen weekend in de criminele sfeer. De ernst van de dreiging heeft geleid tot preventieve veiligheidsmaatregelen.

De politie onderzoekt of de dreiging op de Bolwaterstraat in Venlo mogelijk verband heeft met het schietincident van de woning aan de Eendenstraat het afgelopen weekend.

Veiligheidsmaatregelen
Een woordvoerder van de politie: "Er is sprake is van een serieuze en ernstige bedreiging. Om die reden is na overleg besloten om preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen. Sinds maandagmorgen 03:00 uur staan er bewapende agenten bij een pand aan de Bolwaterstraat in de binnenstad. Deze maatregel blijft tenminste vandaag van kracht.

Politie in de wijk
De wijkagent is in de wijk aanwezig en informeert de bewoners boven het betreffende pand over de maatregel. Het recherche onderzoek is in volle gang. Op dit moment kan geen informatie worden verstrekt over het onderzoek.

Forse maatregelen na dreiging in Venlo (Foto: FOK!)
Forse maatregelen na dreiging in Venlo (Foto: FOK!)

Herlings blikt terug op succesvolle jaar: “Letterlijk en figuurlijk als een monnik geleefd. ”

Op 16 september 2018 schreef motorcrosser Jeffrey Herlings geschiedenis door als eerste Nederlander wereldkampioen te worden in de MXGP.

De 24-jarige Brabander werd in 2012, 2013 en 2016 wereldkampioen in de MX2-klasse maar zijn absolute doel van jongs af aan was om wereldkampioen in de koningsklasse MXGP te worden. In zijn eerste seizoen bereikte hij dat doel, mede vanwege een blessure, niet maar in 2018 slaagde hij daar wel in op dominante wijze.

Het kampioenschap telde twintig evenementen, elk bestaande uit twee races. Van deze veertig races won Herlings er drieëndertig, werd vier keer tweede en een keer derde. Bij het evenement in Italië halverwege het seizoen stond hij niet aan de start vanwege een blessure. Ondanks de indrukwekkende resultaten ging het niet vanzelf.

2018 MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings (Bron: Youtube)

“Ik heb er alles voor gedaan én gelaten”, vertelt Herlings aan de NOS. “Letterlijk en figuurlijk als een monnik geleefd. Geen vrienden, geen vriendin, geen feestjes. Soms wel eenzaam, ja. In het weekend is het allemaal mooi, maar als je op maandag om acht uur 's avonds alleen op de bank ligt denk je wel: er zijn leukere dingen om te doen.”

Na het seizoen was het tijd voor ontspanning. Nogmaals Herlings: “Ik heb zes weken vakantie gehouden, leuke dingen gedaan en heel vet gegeten.” Wat betreft dat laatste, Herlings is ook veel afgevallen tijdens het zware seizoen: “Ik heb ook als een konijn geleefd.”

Hij kijkt uit naar het nieuwe seizoen. “Nu kan ik er weer maanden tegenaan. Op naar de tweede MXGP-titel.”

Het nieuwe MXGP-seizoen begint op 3 maart in Argentinië.

Slutsky merkt verschil: "Je kunt ze bijna als slaven behandelen"

Leonid Slutsky, sinds afgelopen zomer de hoofdcoach van Vitesse, verbaast zich soms over de mentaliteit van de voetballers in de Eredivisie. De Rus heeft het gevoel dat Nederlandse voetballers eerst even 'wakker geschud' moeten worden, zo vertelt hij in De Telegraaf: "De mensen hier zijn ontspannen, hebben een goed leven. Vanuit mijn oogpunt als coach hebben de Nederlanders een beetje te veel van het goede en comfortabele leven."

"In Rusland zeggen we: het zijn de hongerige spelers die succes hebben", voegt Slutsky eraan toe. "Qua infrastructuur en opleiding is alles top in Nederland, maar door de hoge levensstandaard ontbreekt er wel wat aan de extra motivatie en kracht om er maximaal voor te gaan. Een groot verschil met Rusland, waar de mensen gewend zijn om overal keihard voor te knokken."

De 47-jarige Slutsky was ruim zeven jaar de trainer van CSKA Moskou en stond ook voor de groep bij clubs als FK Moskou, Krylya Sovetov Samara, Hull City en de nationale ploeg van Rusland. Hij merkt dat hij zich als coach in Europa heeft moeten aanpassen: "Russische spelers kun je bijna als slaven behandelen. Je zegt wat ze moeten doen en dan doen ze het ook, wat het ook is."

"Nederlandse spelers niet. Die vragen altijd eerst waarom ze iets moeten doen. Dat is compleet nieuw voor me. Zoals het ook onbestaanbaar is dat een Russische speler naar de trainer stapt en vraagt waarom hij niet speelt. Dat gebeurt in Rusland gewoon nooit. Hier is dat anders. Ik pas me aan die gewoonte aan en ik geef op die vragen netjes antwoord." Met Vitesse staat Slutsky na de eerste seizoenshelft op de vijfde plaats in de Eredivisie.

De Leeuw terug in Eredivisie

Michael de Leeuw is terug in de Eredivisie. De aanvallende middenvelder heeft een contract ondertekend bij FC Emmen. De Leeuw beschikte over een aflopend contract bij het Amerikaanse Chicago Fire, waardoor hij transfervrij de overstap kan maken naar de Eredivisionist. De 32-jarige routinier heeft in Emmen een contract voor anderhalf jaar getekend, met een optie voor nog een seizoen.

Emmen wordt voor de middenvelder na BV Veendam, De Graafschap en FC Groningen zijn vierde Nederlandse werkgever in het profvoetbal en De Leeuw zal bij zijn nieuwe club ook een aantal bekende gezichten tegenkomen. Hij kent trainer Dick Lukkien, Anco Jansen en Peter van der Vlag namelijk nog van zijn tijd bij Veendam, terwijl hij met de Graafschap opnieuw met Jansen en ook met Caner Cavlan samenspeelde.

Bij FC Groningen werkte hij vervolgens wederom met Lukkien en deelde hij de kleedkamer met onder anderen Glenn Bijl, Nick Bakker en Jafar Arias. Emmen hoopt met De Leeuw, die in dienst van de Trots van het Noorden goed was voor 46 doelpunten in 111 Eredivisie-wedstrijden, meer offensieve stootkracht binnen te hebben gehaald.

"Het creëren van kansen is in de eerste seizoenshelft geen probleem gebleken. Maar die kansen moeten wel afgerond worden. Met Michael voegen we meer scorend vermogen en ervaring aan de selectie toe", legt directeur Ben Haverkort uit. De Leeuw zelf kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur: "Er was meer belangstelling, maar FC Emmen was heel daadkrachtig en hun verhaal sprak me erg aan. We gaan ons eerst handhaven, dan doorgroeien." De Leeuw sluit zich op 4 januari aan bij zijn nieuwe club en gaat twee dagen later mee op trainingskamp naar Estepona.

Scarlett Johansson bekijkt haar 'eigen' pornovideos liever niet

Amerikaans actrice Scarlett Johansson kijkt liever niet naar pornofilms waarin zij zelf de hoofdrol speelt. Deze zogenaamde 'deepfake'-video's zijn tegenwoordig enorm populair op pornosites, maar Johansson vindt er maar niets aan.

Bij een deepfake-video wordt door middel van kunstmatige intelligentie het gezicht van, bijvoorbeeld, een bekende actrice op het lichaam van, bijvoorbeeld, een pornoactrice geprojecteerd. Deze soms niet van echt te onderscheiden video's worden steeds populairder en steeds meer actrices zijn slachtoffer van deze vorm van technologische vooruitgang.


SFW lol met Scarlett Johansson (Bron: Youtube)

"Niets kan iemand ervan weerhouden mijn beeld of iemand anders op een ander lichaam te knippen en te plakken en het er zo akelig realistisch mogelijk laten uitzien", aldus de Avenger-actrice. "Het is een verloren zaak om jezelf te proberen te beschermen tegen het internet en de verdorvenheid ervan. Het internet is een enorm wormgat van duisternis dat zichzelf opeet", gaat ze geagiteerd verder.

Johansson is niet de enige bekendheid die slachtoffer is van deepfakes. Van Wonder Woman-ster Gal Gadot bestaan bijvoorbeeld ook een aantal video's. Er is echter wel een groot verschil in de manier waarop de beelden van mannelijke en vrouwelijke sterren worden gebruikt. Afbeeldingen van mannelijke beroemdheden worden meestal niet voor pornografische doeleinden gebruikt.

Nicolas Cage zijn gezicht wordt voornamelijk voor humoristische doeleinden gebruikt.


Nicolas Cage deepfakes (Bron: Youtube)

Vuurwerk vernielt voordeur in Velsen

Aan de Ladderbeekstraat in Velsen-Noord bleek rond 00:40 uur een voordeur compleet vernield te zijn na een explosie, meer dan vermoedelijk veroorzaakt door vuurwerk volgens de politie

De politie die na de melding ter plaatse ging, trof een compleet vernielde voordeur aan in de Ladderbeekstraat. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar diegene(n) die hiervoor verantwoordelijk is/zijn en is nog op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben.

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie pakt 'vuurwerkverkoper' op na anonieme tip

De politie heeft vrijdagavond in Amersfoort twee verkopers van illegaal vuurwerk op heterdaad betrapt en bij het onderzoek daarna Cobra’s in beslag genomen. Naar aanleiding van binnengekomen informatie hield de politie die avond een 39-jarige Amersfoorter kort in de gaten, omdat hij in illegaal vuurwerk zouden handelen. De informatie bleek te kloppen.

De agenten zagen namelijk rond 20.45 uur dat de verdachte en zijn 40-jarige metgezel uit Zeewolde op de hoek van de Puntenburgerlaan en de Flevostraat vanuit een auto 20 nitraatbommen en 3 Cobra's afleverden aan twee andere mannen. De agenten hielden de beide kopers (26 en 33 jaar en beide uit Amersfoort) staande en namen hun vuurwerk in beslag.

Andere agenten controleerden daarna de verkoper en zijn metgezel op de Balladelaan aan en doorzochten de auto. Daarin vonden ze 46 Cobra's en namen die in beslag. Vervolgens doorzochten de agenten de woning van de verkoper en troffen daar nog eens 31 Cobra's aan, die in beslag werden genomen.

De aangehouden verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie doet nader onderzoek en maakt tegen alle vier de mannen proces-verbaal op.

Amerikaan in Rusland aangehouden voor spionage

De Russische geheime dienst (FSB) heeft bekendgemaakt dat zij een Amerikaan in Moskou vasthouden op verdenking van spionage. De man wordt hangende het onderzoek vastgehouden, de FSB wil niet zeggen waar de man precies van verdacht wordt.

Hij kan, indien schuldig bevonden, veroordeeld worden tot twintig jaar celstraf. De Amerikaanse ambassade in Moskou heeft nog geen verklaring uitgegeven.

De FSB, die verantwoordelijk is voor Rusland's binnenlandse inlichtingen en contraspionage, is een spin-off van de KGB en opgericht na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Vladimir Poetin, voormalig KGB-agent, leidde de FSB alvorens op te klimmen naar het presidentschap. 

In oktober wandelde een tiener de plaatselijke afdeling van het FSB-inlichtingenagentschap in Archangelsk binnen en haalde een geïmproviseerd explosief uit een tas, waardoor dit ontplofte. De explosie doodde de 17-jarige man en verwondde drie FSB-officieren.

NHL: Golden Knights walsen over Coyotes

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben zondagavond een ruime zege geboekt op bezoek bij de Arizona Coyotes. De thuisploeg werd met 1-5 geklopt door de verliezend finalisten van vorig seizoen, waar goalie Marc-Andre Fleury met 29 saves een groot aandeel in de winst had.

Paul Stastny zorgde na ruim drie minuten voor de 0-1, waarna Reilly Smith in de slotfase van de tweede periode de score verdubbelde, alvorens Alex Galchenyuk in de powerplay wat terug kon doen namens de Coyotes.

In de derde periode waren Cody Eakin en Brandon Pirri trefzeker voor Las Vegas, Ryan Carpenter gooide de deur halverwege de derde periode op slot in de enige wedstrijd die zondagavond in de NHL op het programma stond.

Coyotes - Golden Knights (Bron: YouTube)

Het is 2019!

Gelukkig nieuwjaar!

Het is 2019! Goed, hier duurt het nog even, maar om 11.00 uur Nederlandse tijd werd het jaar 2019 op aarde officieel ingeluid. Ver weg in het oosten vinden we eilanden die toebehoren aan Samoa en Kiribati en die lopen dertien uur voor op onze tijd, meer dan welk ander stukje aarde dan ook.

We wensen heel Samoa en delen van Kiribati - met name Kiritimati en de prachtige Line-eilanden - dan ook een gelukkig nieuwjaar! De Nieuw-Zeelandse Chathameilanden zullen om 11.15 uur volgen, om 12.00 uur is Nieuw-Zeeland zelf het eerste echt grote bewoonde gebied waar het nieuwe jaar van start gaat.

Voor de liefhebber: hier is te zien hoe laat het overal op aarde is, zodat je voor elk land waar 2019 begint alvast een glas champagne, een wijntje of een biertje kunt drinken en een oliebol weg kunt happen.

Bejaard echtpaar slachtoffer woningoverval

Zondagavond kwam rond 22.30 uur een melding binnen bij de politie van een gewapende overval in een woning aan de Evertsstraat in Huissen. Even daarvoor waren de bewoners, een 84-jarige vrouw en een 85-jarige man in hun woning overvallen door gemaskerde en gewapende mannen.

De 85-jarige man hoorde iemand bij de voordeur staan en dacht dat het een bekende was. Toen hij de deur opende werd hij met geweld overmeesterd, geslagen en geschopt. De 84-jarige vrouw bevond zich tijdens de overval in haar slaapkamer. Zij werd wakker doordat een van de daders in haar slaapkamer liep en haar bedreigde met een vuurwapen. Nadat de overvallers, met onder andere geld, de woning verlieten heeft de 85-jarige man hulp gehaald. De verwondingen die de man heeft opgelopen zijn onderzocht en behandeld door broeders van de ambulance.

De politie heeft meteen een onderzoek ingesteld. Door de bewoners zijn twee overvallers gezien die mogelijk bivakmutsen en/of capuchon droegen. Het is nog onbekend in welke richting de overvallers zijn gegaan na de overval. Ook over een mogelijk vervoersmiddel is momenteel nog niets bekend. De politie vraagt getuigen contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt geen bontkraagjes

De politie is op zoek naar twee mannen die zondagavond bij een gewapende woningoverval in de Woestduinstraat in Amsterdam een gering geldbedrag buit gemaakt hebben. De politie heeft een onderzoek ingesteld en doet een getuigenoproep. 

Het tweetal drong rond 22:40 uur een woning binnen, waarbij één van de twee de 52-jarige bewoonster met een vuurwapen onder schot hield. De andere man doorzocht de woning. Hierna vluchtte het tweetal met een klein geldbedrag in onbekende richting. 

Dader 1 is een licht-getinte man van circa 18 tot 20 jaar, met 'chineesachtige' ogen en donkere wenkbrauwen. Hij had zijn gezicht bedekt met een donkere sjaal en droeg een donkerkleurige jas van het merk Canada Goose, zonder bontkraag. Dader 2 was een blanke man van circa 20 tot 25 jaar oud met een smal gezicht. Ook hij droeg een donkerkleurige jas van het merk Canada Goose, zonder bontkraag. 

Mensen die iets weten of gezien of gehoord hebben, wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt geen bontkraagjes (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt geen bontkraagjes (Foto: Stockfoto politie.nl)

NBA: Buzzerbeater Fournier tilt Magic langs Pistons

De basketballers van de Orlando Magic hebben in de NBA een thuiszege geboekt. De Detroit Pistons werden verslagen, maar makkelijk was het bepaald niet.

Gedurende het grootste deel van de eerste helft had Orlando een voorsprong, maar in de tweede helft ging het meer gelijk op. Bij een 107-104 stand leek het nauwelijks nog fout te kunnen, maar Reggie Bullock gooide drie van zijn drie vrije worpen raak en bracht de Pistons op gelijke hoogte.

Overtime zat er zo aan te komen, maar Evan Fournier wist de bal met een prima jump shot in de buzzer nog de basket in te krijgen: 109-107 en winst voor de Magic.  

Uitslagen NBA zondag
Orlando Magic - Detroit Pistons 109-107
Miami Heat - Minnesota Timberwolves 104-113
Toronto Raptors - Chicago Bulls 95-89
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 105-103
Portland Trail Blazers - Philadelphia 76ers 129-95
Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 121-114

Magic - Pistons (Bron: YouTube)

Winderige jaarwisseling en op meeste plaatsen droog

Het is dit jaar prima weer om vuurwerk af te steken. Op de meeste plaatsen is het namelijk droog en zacht. Ook zorgt de wind ervoor dat kruitdampen makkelijk wegwaaien. In de kustgebieden is de wind vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.), waardoor lanceerinstallaties makkelijk om kunnen waaien. Op Nieuwjaarsdag staat een beetje regen op het programma. Nieuwjaarsduikers moeten bovendien rekening houden met een stevige en frisse wind.

Vorig jaar beleefde Nederland de warmste Oudejaarsdag sinds het begin van de metingen. Toen werd het in De Bilt 13,7 graden. Het Limburgse Arcen kon zelfs een temperatuur van 14,5 graden optekenen! In een groot deel van het land werden dag-warmterecords gebroken. In de loop van de middag en aan het begin van de avond verdreven stevige buien de zachte lucht. Tijdens de jaarwisseling was het op de meeste plaatsen droog. Wel stond er een stevige, frisse wind.

Dit jaar is het heel ander weer. Het blijft droog, maar op de meeste plaatsen is het overdag bewolkt. Slechts lokaal weet de zon even door te breken. Met maxima van 9 à 10 graden is het duidelijk minder zacht dan vorig jaar, maar wel veel zachter dan normaal. Aan het eind van het jaar zijn maximumtemperaturen van 4-6 graden gebruikelijk.

Stevige wind
Op Oudejaarsavond trekt de wind aan. Tijdens de jaarwisseling is de westenwind matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Dat is goed nieuws, want daardoor is de luchtkwaliteit door het afsteken van vuurwerk minder slecht. De stevige wind blaast de kruitdampen namelijk makkelijk weg. Wel doen vuurwerkliefhebbers er goed aan hun lanceerinstallaties te verankeren. In het uiterste zuiden is de wind wat minder sterk en kan het regionaal nevelig worden.

Het zuiden, zuidoosten en oosten maken kans op wat motregen bij de overgang naar het nieuwe jaar. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Met 7-9 graden verloopt de jaarwisseling zacht. Wanneer het droog blijft is het prima weer om tijdens het vuurwerk voor langere tijd buiten te vertoeven.

Onstuimige duik
Op Nieuwjaarsdag trekt ’s ochtends een gebied met lichte buien van zuid naar noord over het land. ’s Middags wordt het overwegend droog en kan de zon doorbreken. Wel is het onstuimig. In het binnenland staat een matige tot vrij krachtige wind. In het noorden en in de kustgebieden is de wind krachtig (6 Bft.). Op de Wadden kan het zelfs hard tot stormachtig waaien (7-8 Bft.). Bij de grootste nieuwjaarsduik van het land in Scheveningen is het maximaal 10 graden, maar de stevige wind doet het een stuk kouder aanvoelen. Na een duik in de zee is het dan ook lekker om snel weer kleren aan te doen.

"Voor zowel De Jong als De Ligt is Guardiola de perfecte trainer"

Jordi Cruijff constateert dat de transfermarkt, zeker na de overstap van Neymar naar Paris Saint-Germain, nogal is veranderd.

Het ene na het andere transferrecord wordt verbroken en heeft volgens Cruijff voor veranderingen gezorgd. En dat merken ook Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt van Ajax, zo schrijft de trainer van Chongqing Dangdai Lifan in zijn column voor De Telegraaf .

"Geld is niet meer belangrijk zodra clubs als Paris Saint-Germain en Manchester City belangstelling tonen. Voor wie je ook kiest, dat zit altijd goed. De crux is hoe je uiteindelijk tot de juiste beslissing komt. Neem Manchester City. Voor zowel De Jong als De Ligt is Josep Guardiola de perfecte trainer. Maar wat gebeurt er als hij vertrekt? Blijft het DNA van Manchester City dan hetzelfde?"

"Hetzelfde geldt voor PSG. Wat gebeurt er als de huidige eigenaar eruit stapt? Hoe top blijft het dan? Wat dat betreft biedt Barcelona meer zekerheid. Wie er ook trainer is en welk bestuur er zit, het technisch beleid blijft altijd hetzelfde. Als speler ben je nooit afhankelijk van wie er de leiding heeft." Cruijff voegt eraan toe dat hij De Jong zelf ook liever in het Camp Nou ziet voetballen dan bijvoorbeeld bij PSG.

"Niet alleen vanwege de overeenkomsten met Ajax, Nederlanders passen zich in Catalonië vaak prima aan en worden daardoor snel geaccepteerd", aldus de 44-jarige Cruijff. De 21-jarige De Jong speelde tot dusverre 64 wedstrijden voor Ajax en daarin was hij goed voor zes doelpunten en tien assists. Hij ligt in Amsterdam nog tot medio 2022 vast.

Koffiehuis beschoten in Amsterdam

Er is vanochtend rond 06.45 uur een pand beschoten op de Agatha Dekenstraat. In het pand is een koffiehuis gevestigd met daarboven twee woningen. Er is meerdere keren geschoten door vermoedelijk één dader die er op een brommer vandoor is gegaan in de richting van de Schimmelstraat.

Mocht je iets gezien hebben of meer weten over dit incident, dan wil de politie dat graag van je horen op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Tom steekt een vuurwerkje af

Knalt hij of knalt hij niet .... That's the question.

Voor onze dappere Tom is geen moeite te veel om een leuk filmpje voor jullie te maken. De onversaagde vuurwerkstrijder steekt de lont aan en waarschuwt omstanders om op afstand te blijven vanwege de enorme knal die het explosief kan veroorzaken. Zet je geluid wat zachter en geniet van het filmpje. Huisdieren en kleine kinderen op afstandhouden a.u.b. En don't try this at home.

Drie jongens (17) op heterdaad betrapt bij bedrijfsinbraak

De politie hield afgelopen nacht drie 17-jarige jongens uit Roosendaal op heterdaad aan nadat zij werden betrapt bij een bedrijfsinbraak op de Aanwas te Roosendaal.

Een getuige maakte rond 01.40 uur melding van een verdachte situatie op de eerdergenoemde locatie. Drie in het donker geklede mannen zouden met capuchons op rondlopen over het terrein. Niet veel later arriveerde de politie. Die trof een drietal fietsen aan bij een restaurant. In het pand waren stemmen te horen. Even later klommen de drie jongens via een dakraam naar buiten. Ondanks dat zij probeerden te ontkomen, werden zij aangehouden. Allen zijn overgebracht naar het politiebureau. Wat er precies is buitgemaakt is nog in onderzoek.

Bertens begint tennisseizoen met knappe overwinning

Kiki Bertens is het tennisseizoen van 2019 goed van start gegaan. De Nederlandse tennisster won in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Brisbane in drie sets van Elise Mertens: 6-2, 6-7(6), 6-4.

Mertens had in de eerste de eerste breakkansen, maar de Belgische nummer twaalf van de wereld wist deze niet te benutten. Bij een 3-2 stand in het Bertens sloeg de Nederlandse wel toe op de service van de Belgische. Bertens brak de service van Mertens en won vervolgens de eerste set met 6-2.

In de tweede set wist Mertens wel de service van Bertens vroeg in de set te breaken zowel in de eerste als de derde game van de tweede set. De Belgische kwam dan ook op een 0-3 voorsprong. Bertens, zelf de nummer negen van de wereld, kwam langzaam terug in de set en uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Mertens de sterkste nadat ze haar tweede setpunt afmaakte.

Bertens begon goed aan de derde set door meteen de service van Mertens te breaken, maar in de volgende game wist de Belgische de service van de Nederlandse te breaken, waardoor het weer gelijk stond. Tot 4-4 ging het gelijk op tussen de nummer negen en twaalf van de wereld, waarna Bertens opnieuw de service van Mertens brak. In de volgende game kwam de Nederlandse niet meer in de problemen en op het wedstrijdpunt was het raak voor Bertens.

Droomtransfer naar Real Madrid lonkt mogelijk voor Dost

Bas Dost staat mogelijk voor een droomtransfer. De Spaanse krant AS schrijft dat de aanvaller in beeld is om de aanval te versterken van Real Madrid.

Ook de namen van Mauro Icardi (Internazionale), Timo Werner (RB Leipzig), Fernando Llorente (Tottenham Hotspur) en Krzysztof Piatek (Genoa) zingen rond.

Het Real Madrid van Santiago Solari scoorde dit seizoen pas 24 keer in LaLiga, het laagste aantal doelpunten van de club na veertien speelronden sinds 1993/94 (eveneens 24 doelpunten). De Koninklijke wil in januari dan ook stootkracht aan de voorste linie toevoegen en de 29-jarige Dost zou dus een van de kandidaten zijn om naar het Santiago Bernabéu te verhuizen.

De achttienvoudig international begon zijn loopbaan bij FC Emmen en via Heracles Almelo, sc Heerenveen en VfL Wolfsburg kwam hij in de zomer van 2016 bij Sporting Clube de Portugal terecht. Tot dusverre maakte hij in 104 wedstrijden 85 doelpunten voor de club uit Lissabon en daarbij gaf hij vijftien assists. Dost ligt nog tot medio 2021 vast in het Estádio José Alvalade.

Real beschouwt Karim Benzema nog altijd als de eerste spits en is derhalve op zoek naar een stand-in die kan leven met een rol op het 'tweede plan'. Dost leek in de zomer te vertrekken bij Sporting nadat hooligans de spelersgroep hadden aangevallen, maar koos er toch voor om te blijven. "Ik ben hier nog niet klaar. Ik wil nu alleen maar vooruitkijken Ik heb hier twee jaar geleden getekend en ben van deze club gaan houden. Het is een moeilijke tijd geweest, maar het gevoel dat ik hier op mijn plek ben overheerst", zei hij toen.

Fraser droomt van Feyenoord: "Het moment moet passen"

Henk Fraser koestert nog steeds de wens om ooit als trainer terug te keren bij zijn voormalige club Feyenoord.

Fraser kwam als verdediger negen seizoenen uit voor Feyenoord en in die periode groeide hij uit tot een publieksfavoriet. Hij werd met de club twee keer kampioen, won viermaal de KNVB Beker, pakte de Johan Cruijff Schaal en na zijn loopbaan ging hij als jeugdtrainer aan de slag bij de Rotterdammers.

De 52-jarige Fraser stond op eigen benen bij ADO Den Haag en Vitesse en sinds afgelopen zomer staat hij voor de groep bij Sparta Rotterdam. "Laat ik voorop stellen dat er geen sprake is van zagen aan de stoelpoten van Giovanni van Bronckhorst. Als ik hierover spreek, dan praat ik over ambitie", aldus Fraser tegenover RTV Rijnmond .

"Doelstelling, dat zou al te ver gaan. Maar ik heb de ambitie om het maximale uit mijn mogelijkheden te halen. Feyenoord is weer een stap hoger, maar ik besef heel goed dat je van veel factoren afhankelijk bent", vervolgt Fraser, die bij Feyenoord onder meer de Onder-19 trainde.

"Het moment moet passen, voor Feyenoord en voor mij. Misschien komt dat moment er nooit. En je moet de gunfactor hebben. Maar iedereen heeft ambities en dromen, en dit is er zeker één van mij." Fraser staat met Sparta op de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie en hij heeft er nog een contract tot de zomer van 2020.

FOK! Wat een weer: Kortweg Uitermate Teleurstellend weer

Het is vandaag bewolkt, maar op de meeste plaatsen droog. In Zuid-Limburg komt vanochtend eerst nog mist voor. In de avond neemt de kans op wat motregen toe. De middagtemperatuur ligt rond 10°C bij een overwegend matige westelijke wind.

Tijdens de jaarwisseling is er veel bewolking en plaatselijk is er een beetje motregen mogelijk. De kans op dichte mist is erg klein. De minima komen uit op omstreeks 8°C. De westenwind is matig, aan de kust vrij krachtig.

Nieuwjaarsdag overheerst aanvankelijk de bewolking en in ochtend regent het vooral in het noorden en oosten af en toe. De zone met regen trekt in de middag snel zuidwaarts. Van het noorden uit komen er later enkele opklaringen. De maxima liggen rond 10 °C. De wind draait van west naar noordwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig en aan de westkust later naar hard. In het Waddengebied wordt de wind in de loop van de middag stormachtig met windstoten tot circa 85 km/uur. (Bron: KNMI)

De Amsterdamse grachten in feestsferen  (Foto: DJMO)
De Amsterdamse grachten in feestsferen (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Comedians: 020 is een oorlogsgebied

Toeristen blijken nogal te schrikken van de jaarlijkse vuurwerkexplosies tijdens oud en nieuw. Een groep buitenlandse comedians, woonachtig in Amsterdam, maakte daarom een video met handige survivaltips. "Voor ons buitenlanders kan dit jaarlijkse oorlogsgebied nogal een verrassing zijn", verklaren ze.

Volgens de makers is Nederland 364 dagen in het jaar vooral heel vredig. "Het meest dichtbij oorlog dat de Nederlanders komen, is patatje oorlog", grappen ze. "Maar dit verandert allemaal op 31 december."

Naast opvallende tradities als oliebollen, de klok, het winnen van 10 euro bij de Staatsloterij en het kijken naar chagrijnige oude mannen op televisie verbazen de comedians zich vooral over het vuurwerkgeweld.

"De meeste landen vieren het einde van het jaar met één grote, koninklijke show. Maar de Nederlanders doen dan met duizenden kleine shows. Alleen voor henzelf. En soms voor de buren."

"Wajoo!"
In totaal spendeerden we vorig jaar 68 miljoen euro aan vuurwerk. De comedians laten zien hoe pijlen en rotjes vervolgens zijn ingezet om allerlei spullen te laten ontploffen, van koelkasten tot aan bomen. 

De daders? Vooral 13-jarige jongetjes. Deze 'destructieve groep' is volgens de makers eenvoudig te herkennen aan hun gegrinnik en gebruik van de uitroep "Wajoo!". Daar komt meteen de eerste tip bij kijken: "Zie je ze? REN!". 

"Zoek een plat dak"
Dat het nogal overweldigend kan zijn om als buitenlander oud en nieuw in Amsterdam mee te maken, heeft de Canadese comedian Neil Robinson zelf ook ervaren. "Ik had wel verhalen gehoord over de chaos, maar je weet toch niet echt waarover het gaat zolang je er zelf niet bij bent geweest."

Met de video wil hij ook Nederlanders waarschuwen om voorzichtig te doen. "We hebben de video bovendien gemaakt om 13-jarige jochies erop te wijzen dat het gevaarlijk is wat ze doen", vertelt hij. "Nederlanders kunnen het vaak wel waarderen als hen een spiegel wordt voorgehouden en wij wilden dit op een humoristische wijze doen."

Zelf gaat Robinson oud en nieuw wel gewoon vieren. "Ik ga een hoop dingen opblazen", grapt hij. "Een tip die eigenlijk nog niet in de video zit: zoek een plat dak op om vanuit daar naar het vuurwerk te kijken. Ik ga zelf in elk geval niet op de Dam staan."

FOK!Kerstprijsvraag: 31 december

Vandaag gaan we op de EA tour in de FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Madden 19, Battlefield V en NHL 19 voor Xbox One en FIFA 19 voor Nintendo Switch.

Electronic Arts is een uitgever die vooral bekend is geworden door de sport games die ze hebben en vooral het welbekende intro die daarbij hoort. Daarnaast heeft het ook goedlopende franchises als Battlefield, The Sims, Dragon Age en tegenwoordig ook de Star Wars games.

Om kans te maken op een van de games moet je de volgende vraag goed beantwoorden. In welk jaar is Electronic Arts opgericht? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Mariniers en CSGO-Masters
review
Devil May Cry 5
special
Fun met Funda #144 - Sfeervol wonen in Limmen
review
Degrees of Separation
special
Kennismaken met Solwing Esports (LoL)
review
Dead or Alive 6
©FOK.nl e.a.