Herlings blikt terug op succesvolle jaar: “Letterlijk en figuurlijk als een monnik geleefd. ”

Op 16 september 2018 schreef motorcrosser Jeffrey Herlings geschiedenis door als eerste Nederlander wereldkampioen te worden in de MXGP.

De 24-jarige Brabander werd in 2012, 2013 en 2016 wereldkampioen in de MX2-klasse maar zijn absolute doel van jongs af aan was om wereldkampioen in de koningsklasse MXGP te worden. In zijn eerste seizoen bereikte hij dat doel, mede vanwege een blessure, niet maar in 2018 slaagde hij daar wel in op dominante wijze.

Het kampioenschap telde twintig evenementen, elk bestaande uit twee races. Van deze veertig races won Herlings er drieëndertig, werd vier keer tweede en een keer derde. Bij het evenement in Italië halverwege het seizoen stond hij niet aan de start vanwege een blessure. Ondanks de indrukwekkende resultaten ging het niet vanzelf.

2018 MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings (Bron: Youtube)

“Ik heb er alles voor gedaan én gelaten”, vertelt Herlings aan de NOS. “Letterlijk en figuurlijk als een monnik geleefd. Geen vrienden, geen vriendin, geen feestjes. Soms wel eenzaam, ja. In het weekend is het allemaal mooi, maar als je op maandag om acht uur 's avonds alleen op de bank ligt denk je wel: er zijn leukere dingen om te doen.”

Na het seizoen was het tijd voor ontspanning. Nogmaals Herlings: “Ik heb zes weken vakantie gehouden, leuke dingen gedaan en heel vet gegeten.” Wat betreft dat laatste, Herlings is ook veel afgevallen tijdens het zware seizoen: “Ik heb ook als een konijn geleefd.”

Hij kijkt uit naar het nieuwe seizoen. “Nu kan ik er weer maanden tegenaan. Op naar de tweede MXGP-titel.”

Het nieuwe MXGP-seizoen begint op 3 maart in Argentinië.