Scheidsrechtersbaas Van Egmond: "We weten allemaal dat Nijhuis die ruimte graag benut"

Luuk de Jong uitte afgelopen weekend forse kritiek op de manier van fluiten van Bas Nijhuis en de KNVB komt nu met een reactie.

De spits van PSV werd 'helemaal gek' tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-2) door de manier van fluiten van de 41-jarige scheidsrechter, die bekend is om zijn losse manier van fluiten en vaak de grenzen van het toelaatbare opzoekt.

"Ook Bas Nijhuis dient te fluiten volgens de geldende regels", vertelt scheidsrechtersbaas van de KNVB Dick van Egmond in gesprek met Voetbal International. "Hij heeft de ruimte daar zijn eigen draai aan te geven. Maar als hij de regels niet naleeft, hangen we aan de bel."

"Zijn manier van fluiten is bij ons echt wel onderwerp van gesprek, dat ga ik niet ontkennen. Er is een bandbreedte die je als scheidsrechter kunt opzoeken. We weten allemaal dat Bas die ruimte graag benut. Wij spreken hem aan als hij daar overheen gaat. Ook op de maandelijkse bijeenkomsten is het onderwerp van gesprek."

Van Egmond geeft aan dat het de voornaamste zorg van de KNVB is dat de onderlinge verschillen tussen scheidsrechters niet te groot zijn. "Het risico is dat er bij jongere arbiters kopieergedrag ontstaat. Wij moeten blijven aangeven hoe je met de geboden ruimte moet omgaan. Ik heb geen zorgen over de manier waarop hij zijn wedstrijden leidt, nu gaat het weer over Bas omdat trainers en spelers van PSV en Sparta er een mening over hadden. Ik zag eerlijk gezegd niet veel aanleiding. Het fluiten van Bas wordt nu eenmaal vaker uitvergroot. Soms ook terecht. Als we er maar scherp op blijven."