FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 januari 2018

Meo pakt eerste dagzege, Benavides naar leiding klassement

Antoine Meo heeft in de zesde etappe zijn eerste etappeoverwinning van deze Dakar geboekt. De Fransman bleef zowel Kevin Benavides als Toby Price met slechts een halve minuut voor. Klassementsleider Adrien van Beveren stelde met een tiende plek op drie minuten teleur en moest de leiding afstaan aan Benavides.

De etappe werd door dichte mist in de Andes gehalveerd voor de motoren en quads; van de 313 kilometer bleven er nog maar 194 over. Het zou te onverantwoord zijn geweest om de motorrijders het parkoers op te sturen. Het bleef dan ook lange tijd spannend om wie er met de etappezege aan de haal zou gaan. Bij elke waypoint was er een andere rijder die er het snelst aan kwam. Bij het laatste meetpunt reden er zelfs nog vijf binnen een minuut van elkaar. Bij het belangrijkste meetpunt was het Meo die verrassend het snelste was.

In het algemeen klassement doet Benavides goede zaken. Niet alleen neemt hij de leiding over, hij pakt meteen twee minuten op Van Beveren. Achter Van Beveren is er een gat van nogmaals twee minuten naar de vandaag teleurstellende Matthias Walkner. Achter het trio zitten er nog enkele rijders heel dicht bij elkaar, maar het gat naar de rest bedraagt inmiddels vijf minuten.

Uitslag etappe 6

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Antoine Meo  FRA
KTM
1h54m10s
2 Kevin Benavides  ARG
HONDA
+00:00:30
3 Toby Price  AUS
KTM
+00:00:30
4 Diego Martin Duplessis  ARG
HONDA
+00:01:13
5 Daniel Oliveras Carreras  ESP
KTM
+00:01:55
6 Pablo Quintanilla  CHL
HUSQVARNA
+00:02:00
7 Daniel Nosiglia Jager  BOL
KTM
+00:02:13
8 Adrien Van Beveren  FRA
YAMAHA
+00:03:27
9 Joan Barreda Bort  ESP
HONDA
+00:03:30
10 Michael Metge  FRA
HONDA
+00:03:37
54 Maikel Smits  NLD
KTM
+00:26:10

Algemeen klassement

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Kevin Benavides  ARG
HONDA
16h33m20s +00:00:00 --:--:--
2 Adrien Van Beveren  FRA
YAMAHA
16h35m17s +00:01:57 --:--:--
3 Matthias Walkner  AUT
KTM
16h37m10s +00:03:50 +00:01:00
4 Joan Barreda Bort  ESP
HONDA
16h42m53s +00:09:33 --:--:--
5 Toby Price  AUS
KTM
16h42m59s +00:09:39 --:--:--
6 Antoine Meo  FRA
KTM
16h44m02s +00:10:42 --:--:--
7 Xavier De Soultrait  FRA
YAMAHA
16h44m44s +00:11:24 +00:02:00
8 Pablo Quintanilla  CHL
HUSQVARNA
16h50m02s +00:16:42 --:--:--
9 Gerard Farres Guell  ESP
KTM
16h51m28s +00:18:08 --:--:--
10 Stefan Svitko  SVK
KTM
17h02m31s +00:29:11 +00:01:00
34 Maikel Smits  NLD
KTM
19h29m41s +02:56:21 --:--:--

Mogelijk 23 mei 2019 Europese verkiezingen

De fractieleiders van het Europees Parlement stellen voor de volgende Europese verkiezingen van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei 2019 te houden. Voor Nederland zou dat betekenen dat de kiezers op donderdag de 23e naar de stembus gaan. De meeste EU-landen hebben de gewoonte op een zondag verkiezingen te houden.

De lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel. De Europese verkiezingen zijn om de vijf jaar. Nederland heeft momenteel recht op 26 van de 751 zetels in het EU-parlement.

De Britten nemen in 2019 niet meer deel aan de EU-verkiezingen omdat zij op 30 maart uit de unie stappen. Daardoor zijn er straks 73 Britse zetels 'over'. Het is nog niet besloten of ze worden geschrapt of herverdeeld. Als herverdeling op basis van bevolkingscijfers zou gebeuren maakt Nederland kans op twee of drie extra zetels. Ook bestaat het idee om alle of een deel van de Britse zetels voor kandidaten op een pan-Europese kieslijst te reserveren. Dan kan een EU-burger voor het eerst op iemand uit een ander land stemmen.

Mogelijk 23 mei 2019 Europese verkiezingen
Mogelijk 23 mei 2019 Europese verkiezingen (Foto: ANP)

BIJ1-kandidaat Cailin Kuit trekt zich terug

Kandidaat Cailin Kuit van de Amsterdamse politieke partij van Sylvana Simons BIJ1 trekt zich terug.

In een verklaring op de site van de partij staat donderdagavond: "Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt. Wij steunen haar in deze beslissing en hopen dat ze ons wil blijven informeren op het gebied van zorg en het adresseren van bijvoorbeeld problematische situaties die zich voltrekken sinds de AWBZ is afgeschaft in 2015 en WMO werd."

Er werd de afgelopen dagen getwijfeld aan de bewering dat Kuit psychiater is, maar volgens de Telegraaf zou een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid hebben bevestigd dat ze nooit in het BIG-register opgenomen is geweest. 

BIJ1-kandidaat Cailin Kuit trekt zich terug
BIJ1-kandidaat Cailin Kuit trekt zich terug (Foto: ANP)

Heerenveen vreest Hahn lang te moeten missen

Sc Heerenveen kan voorlopig geen beroep doen op doelman Warner Hahn. De goalie heeft bij een training opnieuw zijn schouder uit de kom gehad, waardoor gevreesd wordt dat hij de rest van het seizoen moet missen. Hetzelfde gebeurde in augustus, waarna Hahn twee maanden uitgeschakeld was.

Technisch manager Gerry Hamstra: "Allereerst is het natuurlijk een persoonlijk drama voor Warner. Na zijn eerdere schouderblessure heeft hij keihard gewerkt om terug te komen en dan gaat het nu weer mis."

Hahn wordt vrijdag en maandag onderzocht. "Ik ben geen dokter, maar het is wel duidelijk dat wij hem langdurig kwijt zijn. En dan praat ik niet over twee of drie weken. Einde seizoen? Die vrees is er zeker."

De a-selectie van sc Heerenveen beschikt met Wouter van der Steen nu slechts over een doelman. Mogelijk wordt Martin Hansen opnieuw gehuurd van FC Ingolstadt. De Deen verving eerder dit jaar Hahn al, maar is inmiddels terug naar Duitsland.

Warner Hahn opnieuw geblesseerd (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
Warner Hahn opnieuw geblesseerd (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

Trump heeft 'goede relatie' met Kim-Jong-un

,,Ik heb waarschijnlijk een heel goede relatie met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un." Die verrassende uitspraak deed de Amerikaanse president Donald Trump in een vraaggesprek met de The Wall Street Journal.

Trump en Kim staan al sinds een jaar lijnrecht tegenover elkaar, waarbij persoonlijke beledigingen en gewelddadige dreigementen de boventoon voerden. Nu zegt Trump: ,,Ik heb relaties met anderen. Ik denk dat jullie daar verbaasd over zijn."

De krant stelt vervolgens de logische vraag of de president soms heeft gesproken met de Noord-Koreaanse leider. Maar daarop weigert hij te antwoorden. ,,Ik ga niet zeggen of ik dat wel of niet heb gedaan. Ik wil daar gewoon niets over kwijt."

Trump heeft 'goede relatie' met Kim-Jong-un
Trump heeft 'goede relatie' met Kim-Jong-un (Foto: ANP)

Prinses Margriet bij herdenking Watersnoodramp

Prinses Margriet zal donderdag 1 februari 2018 aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking Watersnoodramp in Ouwerkerk. Dat doet zij in haar rol  als erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

De herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 en wordt georganiseerd door de gemeente Schouwen-Duiveland en het Watersnoodmuseum. Tijdens de herdenking houdt Gerard Rabelink, burgemeester van Schouwen-Duiveland, een toespraak. Na de 1 minuut stilte en het Wilhelmus worden er meerdere kransen gelegd door hoogwaardigheidsbekleders.

Na afloop van de herdenking wordt tijdens een symposium, georganiseerd door het Watersnoodmuseum, stilgestaan bij de verhalen van ooggetuigen en hulpverleners van toen. Het Nederlandse Rode Kruis was een van de partijen die tijdens de Watersnoodramp van 1953 op grote schaal in actie kwam. Het Rode Kruis ving slachtoffers op, verzorgde eten en drinken, verstrekte kleding, bedden, dekens, handdoeken en medicijnen en richtte noodhospitalen in.

Het Watersnoodmuseum is opgericht in 2001 om alle facetten rondom de Watersnoodramp te belichten. Het bestaat uit vier caissons die gebruikt zijn voor het dichten van het dijklichaam in Ouwerkerk. In de caissons zijn expositieruimtes ingericht waarin de ramp van 1953 wordt toegelicht, maar ook een blik wordt geboden op watermanagement vandaag en in de toekomst.

Tweede plaats voor De Rooy in Africa Eco Race

In de negende etappe van de Africa Eco Race is Gerard de Rooy met zijn Iveco Powerstar tweede geworden. Door de kleine verschillen in de uitslag is het klassement nauwelijks veranderd.

De etappe bestond uit een verbindingsroute van Amodjar naar Chinguetti over 74 kilometer. Vervolgens een special stage van 340 kilometer rondom Chinguetti. Tot slot een verbindingsroute terug naar Amodjar.

Na zijn mindere dag van woensdag stond Vladimir Vasilyev weer bovenaan de uitslag. Op 17 minuten finishte De Rooy als tweede. Klassementsleider Mathieu Serradori was derde op slechts 22 seconden van de Brabander.

De etappe bij de motoren werd gewonnen door Pal Anders Ullevalseter. De Noor was ruim 13 minuten sneller dan de Simone Agazzi. De Portugees Luis Miguel Anjos Oliveira was derde. Leider in het klassement Paolo Ceci was vierde en blijft ruim aan de leiding in het klassement. De Italiaan heeft 50 minuten voorsprong op Anjos Oliveira.

Naam gitaarvirtuoos ook in Belgisch onderzoek kindermisbruik

Het onderzoek naar Lars de R. (25), de van kindermisbruik en ontucht verdachte gitaarvirtuoos uit Krommenie, heeft zich uitgebreid naar België. De Belgische recherche is gestuit op een pseudoniem dat volgens de Nederlandse politie een van de aliassen was waarvan de voormalige finalist van 'Holland's got Talent' zich op internet bediende. Dit bleek donderdagmiddag tijdens een tweede inleidende zitting in het strafproces tegen De R.

De R. werd afgelopen zomer aangehouden, nadat zijn naam was opgedoken in een onderzoek naar kinderporno elders in het land. Tot nu toe zijn slachtoffers van hem in Nederland, India en Kroatië opgespoord. Afgelopen november bleek dat hij vermoedelijk al in 2009 - toen hij furore maakte in de tv-talentenshow - over de schreef ging. Het misbruik zou hebben plaatsgehad tijdens gitaarlessen en workshops die De R. gaf.

Naam gitaarvirtuoos ook in Belgisch onderzoek
Naam gitaarvirtuoos ook in Belgisch onderzoek (Foto: ANP)

Korpschef: 'Samenwerking met burgers steeds belangrijker'

Korpschef Erik Akerboom van de Nederlandse politie ziet de toenemende samenwerking tussen burgers, bedrijven en politie als een ‘veelbelovende ontwikkeling’. Dat zei hij op donderdag 11 januari in Wassenaar tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Akerboom pleitte in zijn speech voor meer gedurfde samenwerkingsprojecten tussen de politie en de beveiligingsbranche. "Er is maar één weg die leidt tot meer veiligheid en dat is meer en betere samenwerking."

Volgens Akerboom werkt de politie steeds meer samen met burgers en bedrijven, ook bij grote opsporingsonderzoeken. Als voorbeeld noemde hij de zaak Anne Faber, waarbij de politie en familie van Anne Faber intensief samenwerkten om haar terug te vinden en de dader op te sporen. De familie van Anne had een eigen crisisorganisatie ingericht en kreeg hulp van analisten, communicatiedeskundigen en digitaal specialisten. De zoekploegen waren samengesteld uit familie, vrijwilligers, militairen en politie. Uiteindelijk leidde een DNA-spoor op de teruggevonden jas van Anne naar de dader.

"Geweldige mensen hebben daar geweldig samengewerkt aan een zeer trieste zaak", zei Akerboom tegen de aanwezige vertegenwoordigers van de veiligheidsbranche. "Het zijn niet alleen de pijnlijke details in deze zaak en de motivatie van de collega’s en alle betrokkenen, die veel indruk op mij hebben gemaakt. Ik vertel u dit ook omdat ik iets veelbelovends en onomkeerbaars zie gebeuren. Onomkeerbaar omdat burgers en bedrijven steeds assertievere partners zijn, ook bij opsporing. Veelbelovend omdat het een grote bron van energie en expertise mobiliseert.’

Andere opstelling
De toenemende samenwerking met burgers en bedrijven op allerlei terreinen vraagt volgens Akerboom om een andere opstelling van de politie. "Wij zijn steeds minder monopolist en steeds meer partner. Inspelend op acties van anderen: slachtoffers, vrijwilligers, bijzonder opsporingsambtenaren, bedrijven en de beveiligingsbranche. En dat zijn wat mij betreft geen vrijblijvende partnerships."

Het veiligheidsvraagstuk is volgens Akerboom ‘diffuser en dreigender’ geworden. "Terrorisme, migratieproblemen, cyber, ondermijning, fraude… Al die zaken vragen om meer aandacht. De vraag naar politie-inzet neemt toe. 2,5 miljoen keer per jaar wordt gevraagd om politie-inzet. Dat is bijna 7.000 keer per dag. We kunnen als samenleving steeds moeilijker risico’s accepteren. Het gaat steeds meer om de vraag wat er zou kunnen gebeuren en wie wat zou kunnen doen. Risicotaxatie wordt steeds meer een kernspecialisme. Voorkomen en verstoren worden belangrijker. Mijn conclusie is dat onze opgave complexer, dreigender en internationaler wordt."

Gedurfde pilots
Volgens Akerboom ziet de politie burgers en bedrijven daarbij als belangrijke partners. "Er is maar één weg die leidt tot meer veiligheid en dat is meer en betere samenwerking. Met de burger, met bedrijven en met de beveiligingsbranche. Veiligheid maken we niet in onze eigen gebouwen, maar met elkaar. Ik zie dan ook weinig belemmeringen in een hernieuwde verkenning en gedurfde pilots tussen de beveiligingsbranche en de politie. We moeten elkaar daarbij uitdagen te zoeken naar nieuwe vormen die de huidige bakens verzetten."

Gelukkig zijn er al veel goede voorbeelden van samenwerking tussen politie, burgers en bedrijven, benadrukte de korpschef: "Bij verschillende grote evenementen werken we al heel goed samen met verschillende externe partijen. Denk aan het optreden van Robbie Williams in Nijmegen; 60.000 mensen bezochten dit evenement. Of de Zuidlaarse Paardenmarkt in Groningen met 100.000 bezoekers. Betrokken gemeenten, de beveiliging, organisatoren en politie werkten intensief samen in teams. Met elkaar zorgden we ervoor dat deze evenementen goed verliepen en dat al die mensen een leuke en veilige middag hadden. Maar we kunnen nog meer samen doen, en daartoe nodig ik de beveiligingsbranche graag toe uit."

Korpschef: 'Samenwerking met burgers steeds belangrijker' (Foto: Politie.nl)
Korpschef: 'Samenwerking met burgers steeds belangrijker' (Foto: Politie.nl)

Nederland wint van Griekenland in strijd voor kwalificatie WK handbal

Het Nederlandse team heeft de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland met 28-23 gewonnen. Door de zege in Thessaloniki neemt Nederland de leiding over van België in groep 5.

Ondanks dat Griekenland nog puntloos is bood de ploeg flink tegenstand. Bij het ingaan van de rust stond Nederland slechts met een punt voor. Na de rust wist Nederland wel het verschil te maken.

Nederland en België spelen zondag om 13.00u in Sittard de laatste wedstrijd van de groep. De winnaar van dit duel plaatst zich voor de play-offs voor het WK van 2019.

Stand groep 5
1. Nederland 5-8
2. Belgie 5-7
3. Turkije 5-5
4. Griekenland 5-0

Moeder van jongetje in apentrui; verontwaardiging is onzin

De moeder van het jongetje dat model heeft gestaan voor een gewraakte foto van H&M heeft gereageerd op alle ophef. Het zwarte jongetje draagt op de foto een trui met het opschrift: coolest monkey in the jungle. Dat leidde tot veel ophef op sociale media van mensen die de foto racistisch vinden. Ook onder meer rapper The Weeknd, basketballer LeBron James, rapper P. Diddy en voetballer Romelu Lukaku spreken er schande van en roepen op tot een boycot van de modeketen. The Weeknd heeft naar aanleiding van de kwestie zijn zakelijke banden met het modemerk verbroken.

De moeder van het jongetje, Terry Mango, schrijft in een aantal posts op Facebook alle ophef overdreven te vinden. "Ik ben de moeder. Dit is een van de honderden outfits die mijn zoon droeg tijdens de fotoshoot. Stop met die onnodige kritiek, dit is een nutteloos probleem. Get over it."

Als de in Stockholm woonachtige vrouw negatieve reacties op haar posts krijgt zegt ze dat ze het niet begrijpt. "Niet omdat ik daarvoor kies, maar gewoon omdat ik zo niet denk. Sorry. Maar iedereen mag zijn mening hebben."

H&M heeft na de kritiek excuses aangeboden, de foto van de website verwijderd en de sweater uit de handel genomen.

Moeder H&M-model: verontwaardiging is onzin
Moeder H&M-model: verontwaardiging is onzin (Foto: BuzzE)

Biatlete Crawford stunt, Wierer wint

Biatlete Dorothea Wierer heeft donderdag haar eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Italiaanse was tijdens de World Cup in het Duitse Ruhpolding de beste op de individuele wedstrijd: vijftien kilometer met vier schietbeurten.

Wierer schoot voor de tweede keer op rij alle twintig schijven om en dat leverde haar de overwinning op. Aan de finish was ze twaalf seconden sneller dan de Finse Kaisa Mäkäräinen, die één misser liet noteren en dus een strafminuut kreeg.

De foutloos schietende Oekraïnse Yulia Dzhiima leek lang de derde plek voor zich op te eisen, zeker nadat haar eveneens foutloze landgenote Valj Semerenko enkele seconden tekort kwam om de plek van Dzhiima af te pakken.

Dat was echter buiten de als 96e startende Rosanna Crawford gerekend. Ze was uitstekend op dreef op de ski's en schoot alle twintig schijven om. Daarmee eindigde ze 21 seconden achter Wierer op de derde plek: haar eerste podiumplek ooit en de eerste voor een Canadese in de World Cup sinds Zina Kocher in Östersund ruim tien jaar geleden.

World Cup-leidster Anastasia Kuzmina begon de wedstrijd gelijk met twee missers in de eerste schietbeurt. Daar kwam er later nog één bij en dus waren de podiumkansen verkeken, hoewel ze door haar sterke langlaufen nog wel op de negende plek eindigde.

Drie NFL-wedstrijden in Londen bekendgemaakt

In de NFL zullen ook in 2018 weer de nodige wedstrijden in Londen gespeeld worden. Afgelopen jaar waren dat er vier, twee in Wembley en twee in Twickenham, één meer dan komend seizoen.

Op 14 oktober nemen de Seattle Seahawks en de Oakland Raiders het in het nieuwe Tottenham Stadium tegen elkaar op. Ook in de twee weken daarna, op 21 en 28 oktober staan wedstrijden gepland, dan in Wembley. 

Wie er op die twee dagen spelen is nog niet precies bekend. De Jacksonville Jaguars spelen op de 21e of 28e tegen de Philadelphia Eagles, de Tennessee Titans nemen het op de andere datum op tegen de Los Angeles Chargers.

De Eagles, Seahawks en Titans zijn drie van de zes NFL-teams die nog nooit in Londen gespeeld hebben, waar sinds 2007 elk seizoen minstens één wedstrijd wordt gehouden. 

Erdogan eist stop Syrische aanvallen in Idlib

De Turkse president Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin gebeld en gezegd dat de Syrische regering haar aanvallen in Idlib in het noordwesten en ten oosten van Damascus moet stoppen. Erdogan zei dat het proces waarbij Rusland, Iran en Turkije samen Syrië tot vrede proberen te brengen, gevaar loopt als die aanvallen doorgaan.

Rusland is de steunpilaar van de Syrische president Assad. Erdogan heeft in de Syrische burgeroorlog altijd de val van Assad nagestreefd, maar is tegen wil en dank toch met Assads bondgenoten Rusland en Iran in zee gegaan om de regio te stabiliseren.

De drie regionale grootmachten hebben onder meer afgesproken dat er in de Syrische noordoostelijke provincie Idlib 'een de-escalatiezone' is. Dat wil zeggen dat er geen aanvallen worden uitgevoerd. De streek is vooral in handen van jihadisten die met steun van Turkije en Arabische Golfstaten tegen Assad vechten. Assads troepen zijn er recent in de aanval gegaan. Rebellen hebben donderdag laten weten dat ze er een tegenaanval zijn begonnen.

Erdogan eist stop Syrische aanvallen in Idlib
Erdogan eist stop Syrische aanvallen in Idlib (Foto: ANP)

Tegenstanders Zwarte Piet 2016 niet vervolgd

Tegenstanders van Zwarte Piet die in november 2016 werden opgepakt rondom de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis worden niet vervolgd. 168 mensen hebben inmiddels bericht gekregen van het Openbaar Ministerie of krijgen dat deze week.

De demonstranten werden er van verdacht niet te hebben voldaan aan een bevel van de politie. De zaken worden geseponeerd omdat er niet voldoende bewijs is tegen de demonstranten of omdat ze ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet hadden besloten niet bij de sint-intocht in Maassluis tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. Dat werd niet toegestaan, waarna de massa-arrestatie volgde. Wegens verzet tegen aanhouding werden ook enkele rake klappen aan de arrestanten uitgedeeld.

De advocaat van een aantal van de demonstranten stelt in een reactie dat zijn cliënten er niets voor kopen "dat zij worden gearresteerd om achteraf te horen dat dat onterecht was (...) Het wordt hoog tijd dat op illegale arrestaties van demonstranten een automatische schadevergoeding wordt gesteld."

Tegenstanders Zwarte Piet 2016 niet vervolgd
Tegenstanders Zwarte Piet 2016 niet vervolgd (Foto: ANP)

Bobsleeër Tasker mist Spelen na beroerte

De Britse bobsleeër Bruce Tasker zal de Olympische Spelen aan zich voorbij moeten laten gaan. De 30-jarige Tasker is in de tweemansbob de tweede piloot van de Britten - die slechts één slee naar Pyeongchang mogen sturen - maar in de viermansbob zou hij achter piloot Brad Hall als remmer plaatsnemen.

Dat gaat nu niet door, want Tasker werd op 4 januari getroffen door een (kleine) beroerte, zo heeft de Britse bobsleebond laten weten. Tasker is inmiddels weer thuis en men verwacht dat hij volledig zal herstellen, waardoor hij komend seizoen gewoon weer in actie hoopt te komen. Het huidige seizoen - inclusief de Spelen - zit er echter op.

"Ik baal enorm dat ik de vierjarige cyclus niet af kan sluiten met deelname aan de Spelen, maar ik ben blij dat ik nog gezond ben. Ik train nog niet, maar ik heb het gewone leven wel weer opgepakt en de hond heeft haar wandelingen niet hoeven missen", grapt Tasker. "Ik had de pech dat ik in deze situatie belandde, maar geluk dat ik er eigenlijk goed vanaf ben gekomen. Komende maand zal ik de grootste fan zijn van ons team in Pyeongchang."

Oostenrijk boos over nazi-taal van minister

De uiterst rechtse Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl heeft woede over zich afgeroepen met een opmerking over het 'concentreren op één plek van asielzoekers'. Die term, zo roepen zijn critici, is te zeer verbonden met de nazi-term concentratiekamp.

Kickl werpt de beschuldigingen verre van zich: hij wilde zeker niet provoceren. De bewindsman wil dat de asielzoekers op één plek worden geplaatst ten behoeve van de hulpdiensten, zo lichtte hij toe. Zijn tegenstanders spreken echter van een doelbewuste provocatie, aldus de BBC

De minister zei bij zijn aantreden medio december dat hij een strenge politiek voor de asielzoekersproblematiek nastreefde. De rechts-populistische Kickl (FPÖ) behoort tot de nieuwe regering van de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz (ÖVP), een christen-democraat.

Oostenrijk boos over nazi-taal van minister
Oostenrijk boos over nazi-taal van minister (Foto: ANP)

Koningin Elizabeth moet nieuwe lingerie zoeken

De Britse koningin Elizabeth II moet op zoek naar nieuw ondergoed. Het bedrijf dat speciaal voor haar lingerie maakte, is de licentie om dat te doen kwijtgeraakt naar aanleiding van een boek.

Al sinds 1960 verzorgde het Londense Rigby & Peller de lingerie voor onder meer de koningin, maar dat is nu klaar. June Kenton, die het hoogbejaarde staatshoofd persoonlijk bh's aan kwam meten, heeft namelijk een boek uitgebracht: Storm in a D-Cup.

Volgens Kenton staat er niks in het boek waar men boos over zou kunnen zijn en ze vind het dan ook een ongelooflijke beslissing. Buckingham Palace liet weten geen commentaar te geven op losse bedrijven.

Er zijn zo'n achthonderd bedrijven die licenties hebben om van alles aan de koninklijke familie te leveren, van meubels tot lingerie. Elk jaar worden er zo'n twintig tot veertig ingetrokken en eenzelfde aantal uitgegeven.

Van Barneveld 20 jaar na eerste wereldtitel: "Ik ga nog minimaal vijf jaar door"

Nogmaals een bericht over Raymond van Barneveld. Donderdag werd bekend dat de Haagse darter de politiek in gaat voor Groep de Mos. Maar 11 januari 1998 is wellicht ook de belangrijkste dag voor het Nederlandse darten ooit. Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Van Barneveld zijn eerste wereldtitel won. Hij zegevierde op Lakeside door in een legendarische finale Richie Burnett te verslaan. 

Een spannende wedstrijd. Verlening in de beslissende set was nodig. Uiteindelijk gooide hij 76 uit en won als eerste Nederlander de wereldtitel. Vandaag liet Van Barneveld op Twitter zich uit over zijn toekomst: "Vandaag precies 20 jaar geleden viel ik op mijn knieën vanwege de winst van mijn eerste wereldtitel. Het begin van een geweldige reis. Ik wil jullie bedanken voor jullie support en ik hoop dat jullie nog vijf jaar onderdeel willen blijven uitmaken van de Barney Army."

Op de vraag of hij er dan mee stopt antwoordt Van Barneveld: "Nee ik zal nog minstens vijf jaar spelen zodat ik het 25-jarige jubilieum haal, dat wil niet zeggen dat ik daarna meteen stop".  

Kijk de finale terug van 20 jaar geleden. De korte of de lange versie. (Bron: YouTube). 

Dartsters De Graaf en Prins onderuit op Lakeside, Williams ontsnapt

Het vrouwentoernooi op Lakeside kent geen Nederlandse kanshebsters op de titel meer. Dartsters Aileen de Graaf en Sharon Prins werden allebei uitgeschakeld in de kwartfinales.

Prins stond tegenover Deta Hedman, winnares van vele tientallen toernooien en de nummer één van de wereld, maar een speelster die nog altijd geen Lakeside-titel gepakt heeft. Tegen Prins stond The Heart of Darts redelijk te spelen en dat bleek genoeg om Prins te kloppen, hoewel de Nederlandse het Hedman in beide sets lastig maakte: 2-0.

De Graaf nam het op tegen tienvoudig kampioene Trina Gulliver. Zoals wel vaker waren de dames ongelooflijk wisselvallig, waarbij prima scores afgewisseld werden met complete afzwaaiers. De spanning zat er in dit geval ook niet echt in, want De Graaf wist maar één leg te winnen en ging in twee sets onderuit.

Bij de mannen plaatste Jim Williams zich na Wayne Warren als tweede Welshman voor de kwartfinales. Tegen Conan Whitehead werd het een zeer spannende wedstrijd, waarbij de heren bij vlagen fantastisch gooiden - bij elkaar waren de heren goed voor een meer dan uitstekende 21 180's. Het grote pijnpunt van Whitehead was het finishen en dat brak hem in de beslissende set op: hij liet kans op kans op kans liggen en Williams wist dat keihard af te straffen, waarna hij de wedstrijd met 4-3 won.

Raad geeft Aboutaleb flinke tik op de vingers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft donderdag een forse tik op de vingers gekregen in de gemeenteraad over zijn uitlatingen over het salafisme en het hoofddoekverbod voor de politie. Partijen als Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD vinden dat Aboutaleb zich niet niet zo positief had mogen uitlaten over het salafisme.

,,Burgemeester Aboutaleb maakt het salafisme salonfähig, terwijl het juist een bedreiging is voor maatschappij en democratie", wierp Tanya Hoogwerf van de grootste partij in de Rotterdamse raad, Leefbaar Rotterdam, Aboutaleb voor de voeten.

In het radioprogramma Dit is de Dag zei Aboutaleb onlangs dat elke moslim een beetje salafist is (op zijn voorganger Mohammed wil lijken) en dat hij zich in de kern geen zorgen maakt over het salafisme.

Aboutaleb zei in de gemeenteraad dat hij de opmerking met een knipoog had gemaakt en zich niet realiseerde dat er ophef over zou komen.

Raad geeft Aboutaleb flinke tik op de vingers
Raad geeft Aboutaleb flinke tik op de vingers (Foto: ANP)

Efteling verkoopt moeren van Python

Fans van de Efteling kunnen eind maart een aandenken aan de Python kopen in de souvenirwinkels van het park. Het pretpark startte donderdag met de ontmanteling van de 37 jaar oude achtbaan.

"We weten nog niet precies hoe we het gaan aanpakken, het ontwerp staat nog niet vast", aldus een woordvoerster van het park. Ook de prijs en het aantal moeren dat wordt verkocht, zijn nog niet bekend. Wel is bekend dat het om de moeren gaat die uit de kolommen komen waar de oude baan nu nog op rust. "Het zijn enorme moeren die bijvoorbeeld als boekensteun gebruikt kunnen worden."

De Python wordt helemaal afgebroken en vervolgens opnieuw opgebouwd omdat de baan toe is aan vervanging. De achtbaan opent 31 maart opnieuw voor bezoekers.

Efteling verkoopt moeren van Python
Efteling verkoopt moeren van Python (Foto: ANP)

Iraanse geestelijke ontglipt Duitse justitie

De Iraanse geestelijke Mahmud Hashemi Shahrudi, tegen wie in Duitsland een vooronderzoek wegens misdaden tegen de menselijkheid werd ingesteld, heeft dit land overhaast verlaten. Ayatollah Shahrudi was in het verleden chef van de Iraanse rechterlijke macht en zou betrokken zijn geweest bij onwettige doodstraffen.

Shahrudi was enkele dagen in Hannover voor een medische behandeling bij de Iraans-Duitse neurochirurg Majid Samii. Activisten die daar lucht van kregen, deden onmiddellijk aangifte tegen hem. De ayatollah vloog donderdag vanaf het vliegveld in Hamburg naar Teheran terug.

Het Openbaar Ministerie in Karlsruhe verklaarde dat het geen juridische middelen had om Shahrudi tegen te houden. Er waren nog te weinig bewijsmiddelen voor betrokkenheid bij onwettige doodstraffen voorhanden. Overigens staat de ayatollah te boek als een gematigde geestelijke. Zo was hij degene die tijdens zijn ambtsperiode (1999-2009) het stenigen in Iran afschafte.

Iraanse geestelijke ontglipt Duitse justitie
Iraanse geestelijke ontglipt Duitse justitie (Foto: ANP)

Gekke Aziaat sloopt kapsel met slijptol

Naar een doodnormale kapper gaan is inmiddels een beetje uit de mode. Dus verzinnen kappers nieuwe innovatieve manieren om aan klandieze te komen. Zo zijn er kappers die met een hakbijl of vlammenwerper je haar te lijf gaan. Deze man heeft er zo zijn eigen techniek op gevonden. Hij bewerkt kapsels namelijk met een slijptol. Binnenkort ook verkrijgbaar in de bouwmarkt bij u in de buurt.

'Uber wiste systemen bij controle Amsterdam'

Taxidienst Uber had in het verleden een geheim project om systemen te vergrendelen wanneer inspecties een inval deden. Dat moest informatie uit handen van overheden houden, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

Uber zou het onder meer hebben gebruikt bij een controle van het kantoor in Amsterdam. Een woordvoerster van Uber in Nederland kon niet direct reageren.

Het geheime project zou Ripley heten. Uber-medewerkers hadden de instructie gekregen om een speciaal nummer op het hoofdkantoor in San Francisco te bellen. In dat geval werden alle computers van afstand uitgelogd en ontoegankelijk gemaakt. Wachtwoorden werden veranderd en gegevens op smartphones, laptops en computers van het bedrijf werden vergrendeld

Ripley zou in 2015 en 2016 zijn gebruikt. Behalve in Amsterdam zou het ook zijn toegepast in Montreal, Brussel, Hongkong en Parijs.

Uber ligt al tijden onder vuur. Zo werden de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs gestolen. Het bedrijf betaalde de hackers vervolgens om het datalek stil te houden.

Ook bleek Uber een geheim programma te hebben gebruikt, Greyball genaamd, om onzichtbaar voor de autoriteiten te blijven. Zo kon Uber ongezien aan de slag gaan in steden waar dat nog niet mocht. De software Hell werd gebruikt om chauffeurs van concurrent Lyft in de gaten te houden. Met God View kon Uber de bewegingen van journalisten, beroemdheden en politici volgen. Bovendien werd Uber beschuldigd van seksuele intimidatie op de werkvloer. Uber is ook aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo voor het stelen van technologie voor zelfrijdende auto's.

'Uber wiste systemen bij controle Amsterdam'
'Uber wiste systemen bij controle Amsterdam' (Foto: BuzzT)

Wielrenner Gerts voor één jaar naar Roompot

Floris Gerts rijdt aankomend seizoen bij Roompot-Nederlandse Loterij. De wielrenner heeft bij de Nederlandse ploeg een contract voor één jaar getekend. Gerts reed de afgelopen twee seizoenen voor BMC.

"Na het gedwongen vertrek van Hartthijs de Vries om medische redenen en de blessure van Taco van der Hoorn zaten we krap in de renners en dus zijn we op zoek gegaan naar versterking", aldus ploegleider Erik Breukink. "We verwachten van Gerts dat hij zijn kans grijpt in een vrije rol. Hij heeft al twee jaar World-Tour ervaring en is gezegend met een goede mentaliteit. Dat past goed in onze groep."

"Ik ben dankbaar voor de kans die Roompot mij biedt," zo vertelt Gerts op de website van de ploeg. "Na twee jaar groeien en ervaring opdoen wil ik mij verder ontwikkelen als renner. Ik zal meer mijn kans mogen gaan en van de ervaren ploegleiding kan ik enorm veel opsteken. Ik ben alvast heel goed ontvangen. Er heerst een ambitieuze maar ook ontspannen sfeer in de ploeg."

Gerts heeft zich direct aangesloten bij zijn teamgenoten op trainingskamp is in het Spaanse Calpe. Tour of Oman wordt zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe ploeg.

Erdogan dreigt VS met maatregelen om Gülen

De Turkse president Erdogan dreigt te stoppen met het uitleveren van verdachten aan de Verenigde Staten. Hij zegt zo'n maatregel te nemen als de Amerikanen de geestelijke Fethullah Gülen niet overdragen aan de Turkse autoriteiten.

Erdogan klaagde dat zijn land tot dusver "twaalf terroristen" naar de VS heeft gestuurd, zonder daar Gülen voor terug te krijgen. Hij verweet de Amerikanen met smoesjes te komen. De president zei geen 'terroristen' meer uit te leveren als "jullie hem niet aan ons geven".

De Turkse regering houdt de in de VS woonachtige Gülen en zijn beweging verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in 2016. Toen probeerden opstandige militairen tevergeefs Erdogan en zijn regering af te zetten. Gülen ontkent alle betrokkenheid bij de couppoging.

Erdogan dreigt VS met maatregelen om Gülen
Erdogan dreigt VS met maatregelen om Gülen (Foto: ANP)

Moeder verhuurt zoon (9) voor verkrachting

De Duitse politie heeft een 47-jarige vrouw gearresteerd die haar negen jaar oude zoon voor geld liet verkrachten. In enkele Europese landen zijn in totaal acht mannen hiervoor aangehouden.

Ook de 37-jarige vriend van de moeder is aangehouden. Het stel zou het kind zelf ook seksueel hebben misbruikt. De politie in Freiburg deelde donderdag mee dat de jongen inmiddels door de autoriteiten op een geheime plek is ondergebracht.

De politie kwam de zaak op het spoor door een anonieme tip afgelopen najaar.

Moeder verhuurt zoon (9) voor verkrachting
Moeder verhuurt zoon (9) voor verkrachting (Foto: ANP)

'Drugsdumpingen breiden zich als olievlek uit'

Het aantal dumpingen van drugsafval breidt zich als een olievlek uit. Omdat er "akelige criminele netwerken" achter de productie van drugs schuilgaan, gaat de politie het probleem dit jaar stevig aanpakken en verdienen de dumpingen de hoogste prioriteit. Dat zegt Oscar Dros, politiechef van de eenheid Oost-Nederland.

Volgens Dros leek het er eerst op dat criminelen hun gebruikte vaten met drugsafval vaker in Gelderland achterlieten, omdat er in Brabant en Limburg scherper op werd gelet. Uit de nieuwste cijfers is echter gebleken dat het aantal dumpingen in Zuid-Nederland niet afneemt. Dit terwijl dergelijke incidenten in Gelderland in 2016 verdrievoudigden ten opzichte van 2015 en vorig jaar opnieuw toenamen. "Het probleem verschuift niet, maar breidt zich uit", aldus Dros. Later deze maand komt de landelijke politie volgens hem met meer cijfers.

Elke dumpplek wordt dit jaar niet alleen opgeruimd en schoongemaakt, maar ook door de politie onderzocht op sporen. Aangezien de politie al veel weet over criminelen die drugs produceren, helpt sporenonderzoek om netwerken als een kaartenhuis te laten instorten, hoopt Dros.

'Drugsdumpingen breiden zich als olievlek uit'
'Drugsdumpingen breiden zich als olievlek uit' (Foto: ANP)

In 2017 24 slachtoffers door schieten politie

Bij schietincidenten waar de politie bij betrokken was, zijn vorig jaar vier doden en twintig gewonden gevallen. Dat gebeurde bij 23 incidenten, meldt het Openbaar Ministerie op basis van cijfers van de Rijksrecherche. Het gaat alleen om gevallen waarbij er gewonden of doden vielen door vuurwapengebruik van agenten. 2017 kende het laagste aantal schietincidenten van de afgelopen vijf jaar.

Hoewel het aantal schietincidenten vorig jaar relatief laag was (in andere jaren waren er zo'n tien incidenten meer), is het aantal dodelijke slachtoffers naar verhouding hoog. In 2015 bijvoorbeeld, raakten 29 mensen gewond maar vielen er geen doden.

In 2017 24 slachtoffers door schieten politie
In 2017 24 slachtoffers door schieten politie (Foto: ANP)

Van Barneveld op 'dubbel 18' bij Groep de Mos

Darter Raymond van Barneveld gaat misschien de politiek in, althans hij staat op de kandidatenlijst van de Haagse politieke partij Groep de Mos. "Hij staat op dubbel 18, ofwel 36", laat de partij weten.

"Ik heb het binnenkort te verschijnen verkiezingsprogramma van de partij gelezen. Dat is een programma waar ik helemaal achter sta en waarmee Groep de Mos de grootste partij van Den Haag kan worden," aldus Van Barneveld. “Met Groep de Mos gooit Den Haag bullseye!”

Van Barneveld zegt het verkiezingsprogramma van de partij te steunen. De bekende darter is via ondernemer Jelle Meinesz bij Groep de Mos terechtgekomen. Meinesz is ondernemer en bevriend met Van Barneveld. Meinesz bezet zelf zelf plek 6 van de kieslijst.

Richard de Mos, lijsttrekker van de groep, is blij met de steun van Van Barneveld. "We zijn natuurlijk apetrots dat Barney onze partij gaat promoten." Van Barneveld staat op een onverkiesbare plek 36. Het is dan ook niet de waarschijnlijk dat Van Barneveld de gemeenteraad ingaat.

Groep de Mos maakte eerder deze week de top van de kieslijst bekend. Achter De Mos staan Rachid Guernaoui (twee), Janice Roopram (drie), Nino Davituliani (vier) en Arjen Dubbelaar (vijf).

In Den Haag kan je stemmen op Raymond van Barneveld. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)
In Den Haag kan je stemmen op Raymond van Barneveld. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)

Het vmbo loopt leeg

Het aantal leerlingen in de bovenbouw is dit schooljaar opnieuw stevig gedaald. In klas 3 van het middelbare beroepsonderwijs zitten dit schooljaar ongeveer tweeduizend leerlingen minder dan afgelopen jaar, terwijl het totaal aantal derdejaars juist licht steeg. Daarnaast neemt het aantal afstromers, leerlingen die bijvoorbeeld van havo terugvallen naar vmbo, toe.

De belangrijkste reden voor de krimp ligt volgens de scholen bij ouders; die zien hun kind liever niet terechtkomen op het vmbo. Deels komt dat door de reputatie van dat type onderwijs, maar de maatschappelijke positie van vakmensen is minstens zo belangrijk. Theoretisch opgeleide mensen die werk doen op een kantoor staan hoger op de sociale ladder dan praktisch geschoolde vakmensen. 

De komende jaren lijken echter gouden bergen te beloven voor die laatste groep, want de tekorten aan verpleegkundigen, lassers, stucadoors en bakkers nemen al een tijdje toe. Paul Rosenmöller, de voormalige GroenLinks-voorman die tegenwoordig voorzitter is van de vo-raad, zegt erover: "Er is druk vanuit de maatschappij om een hoger, vaak theoretisch schoolniveau te halen. Praktisch talent wordt in onze samenleving ondergewaardeerd." Zijn tegenhanger in het mbo, de oud-vakbondsman Ton Heerts, verwacht een stijging van het aantal gestrande havisten in het mbo en zet in op onderwijsprogramma's om deze doelgroep te bedienen.

De beide heren noemen nog een paar manieren om het vmbo weer aantrekkelijker te maken, maar ze roeien tegen de maatschappelijke wind in. Hebben Rosenmöller en Heerts gelijk in hun strijd om het vmbo weer populairder te maken, of zouden we er goed aan doen om het vmbo te laten afzinken? Laat je mening achter in de reacties!

'Maker slim apparaat aansprakelijk na schade'

Als slimme koelkasten en andere geavanceerde apparaten worden gehackt, zou de fabrikant aansprakelijk moeten worden gesteld voor de schade. Dat zou in een wet moeten worden geregeld. Die suggestie komt van de Cyber Security Raad, een organisatie die de overheid adviseert over digitale veiligheid.

De raad heeft gekeken naar de kwetsbaarheid van het internet der dingen. Mensen hebben namelijk steeds meer slimme apparaten in huis staan, zoals printers, bewakingscamera's, babyfoons en lampen. Die kunnen van buitenaf worden bediend, bijvoorbeeld met een app. Het probleem is dat de makers vaak niet geïnteresseerd zijn in de beveiliging. Het is voor hen belangrijker om een product snel te kunnen verkopen voor een lage prijs. Dat maakt de apparaten kwetsbaar. Ze kunnen worden overgenomen en aan elkaar worden gekoppeld. Zo kunnen hackers een virtueel 'leger' vormen, dat kan worden ingezet bij een grote cyberaanval.

De raad adviseert ook om minimumnormen voor de beveiliging van slimme apparaten op te stellen voor belangrijke sectoren als gezondheidszorg, vervoer en energie. Daarnaast zou er een overzicht van gehackte en kwetsbare apparaten moeten komen, zodat consumenten weten welke fabrikanten en leveranciers de veiligheid niet op orde hebben. Een Europees certificaat kan ook helpen.

'Maker slim apparaat aansprakelijk na schade'
'Maker slim apparaat aansprakelijk na schade' (Foto: BuzzT)

Nieuwe Pokémon voor Pokkén Tournament DX

Nintendo heeft een Battle Pack aangekondigd voor Pokkén Tournament DX, twee DLC-pakketten die nieuwe speelbare Pokémon en support-Pokémon toevoegen aan de game.

Het eerste DLC-pakket bevat Aegislash als speelbare Pokémon. Aegislash kan veranderen tussen twee vormen. Daarnaast worden support-Pokémon Mega Rayquaza en Mimikyu toegevoegd. Het tweede DLC-pakket bevat Blastoise als speelbare Pokémon en Mew en Celebi als support-Pokémon.

Het eerste DLC-pakket lanceert 31 januari, het tweede DLC-pakket lanceert 23 maart.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze komt naar Nintendo Switch

Eén van de beste platformers ooit komt naar Nintendo Switch. Donkey Kong Country: Tropical Freeze maakt de overstap van Wii U en introduceert een nieuw speelbaar personage: Funky Kong.

Funky Kong heeft een double jump, kan oneindig rollen, kan zweven en zelfs op spikes staan. Het ultieme cheatpersonage dus, maar gezien de moeilijkheidsgraad van Tropical Freeze wellicht nodig. Verder is het dezelfde game als op Wii U, dus dat belooft voor nieuwkomers een prachtige ervaring.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze lanceert 4 mei.

[Upd] Dark Souls Remastered aangekondigd

Na aanhoudende geruchten is eindelijk Dark Souls Remastered aangekondigd. Vooralsnog is de game officieel enkel voor Nintendo Switch aangekondigd, maar hoogstwaarschijnlijk volgt later vandaag nog de bevestiging voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Wat de Remaster voor nieuwe elementen meebrengt is nog niet bekend. Wel is bekend dat de game 25 mei in het Westen lanceert. De eerste beelden, in hoeverre je het beelden kunt noemen, zijn in onderstaande trailer te bekijken.

Update 18.00:

Inmiddels is de remaster voor PlayStation 4, Xbox One en pc ook aangekondigd, en komt net als de Switch-versie uit op 25 mei. Volgens Bandai ondersteunt de remastered-versie een (dynamische) resolutie van 4K en 60fps op pc, Xbox One X en PlayStation 4 Pro. In alle versies van de remaster is ook de legendarische DLC Artorias of the Abyss inbegrepen.

'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar'

Nederlandse huishoudens kunnen niet zomaar afgeschakeld worden van het gasnet. Daarvoor waarschuwt het economisch bureau van ING. De bank merkt dat de roep in het politieke debat om Nederland versneld van gasgebruik af te helpen weer toeneemt.

Een uitdaging die onder meer speelt is dat niet alle woningen geschikt zijn voor de alternatieven van gas. Op een flatje binnen de ring van Amsterdam lijkt een warmtepomp bijvoorbeeld niet echt een optie, zegt ING-econoom Gerben Hieminga.

Warmtepompen en geothermie zijn nu ook nog veel duurder dan een CV-ketel, aldus Hieminga. En een consument moet sowieso 400 tot 650 euro betalen aan de netbeheerder om zich te laten afsluiten van het gasnet.

Het gaat ook om een gigantische klus. Volledig gasvrij betekent dat er tot 2050 elke maand duizenden huishoudens van het gasnet ontkoppeld moeten worden. De installatiebranche heeft nu al personeelskrapte.

Hieminga merkt verder op dat het aardgasverbruik dan uiteindelijk ook nog maar met een kwart omlaag gaat. De industrie en glastuinbouw nemen het leeuwendeel van het aardgasverbruik in Nederland voor hun rekening.

'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar'
'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar' (Foto: ANP)

Mario Tennis Aces aangekondigd voor Switch

Mario Tennis Aces werd vandaag aangekondigd tijdens Nintendo's Mini Direct. Het is opvallend dat we weer een Mario Tennis krijgen, want Mario Tennis: Ultra Smash flopte genadeloos hard in 2015 en met een metascore van 58 is het een van de slechtste Nintendo-games.

Mario Tennis Aces lijkt in ieder geval veel uitgebreider te zijn. De game bevat voor het eerst sinds de GBA-versie een uitgebreide verhaalmodus. Mario Tennis Aces moet al deze lente uitkomen voor Switch.

Gratis update Super Mario Odyssey voegt Luigi's Balloon World toe

Nintendo heeft een gratis update aangekondigd voor Super Mario Odyssey, die een nieuwe online minigame toevoegt. In Luigi's Balloon World moet je of een ballon verstoppen in een level of juist een door iemand anders verstopte balloon opsporen.

Hoe meer ballonnen je goed weet te verstoppen en hoe meer ballonnen je zelf vindt, des te hoger je ranking wordt. Daarnaast worden er drie nieuwe outfits toegevoegd (Sunshine, Musician en Knight) en nieuwe filters voor Snapshot Mode. De nieuwe content kun je hieronder bekijken.

De update wordt ergens in februari verwacht.

Kleine wasjes, grote wasjes in De Sims 4

In april 2017 vroeg Electronic Arts de community op wat voor nieuw accessoirespakket de spelers het meest zitten te wachten. Vandaag is het dan zo ver: vol trots kondigt de uitgever aan dat De Sims 4 Wasgoed Accessoires wereldwijd op 16 januari 2018 wordt uitgebracht.

Met De Sims 4 Wasgoed Accessoires ervaren je Sims hoe ontspannen het doen van de was eigenlijk is. Nieuwe voorwerpen zoals een wasmachine, droger, wastobbe, waslijn komen hiermee beschikbaar en je mag je ideale washok inrichten. Er zijn ook nieuwe landelijke voorwerpen zoals rieten meubels, planten en rustieke stijlelementen. Je garderobe kan ook aangevuld worden met landelijke items voor zowel kinderen als volwassenen.

Op 12 januari zo rond 21:30 komt er nog een live-stream met daarin een wasprogramma vol informatie over alle items en mogelijkheden van dit accessoires-pakket.

Geen diplomatieke onschendbaarheid Assange

Julian Assange, de omstreden oprichter van WikiLeaks, krijgt geen diplomatieke onschendbaarheid om ongestoord het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Dit meldde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat Zuid-Amerikaanse land wil van hem af, maar wil hem ook tegen vervolging blijven beschermen. Groot-Brittannië stelt echter dat de enige oplossing voor de 46-jarige Australische activist is dat hij zich voor de rechter verantwoordt.

Assange heeft het lange tijd aan de stok gehad met de Zweedse justitie over beschuldigingen van seksueel misbruik. De Zweedse justitie heeft die zaak opgedoekt, maar Assange heeft meer problemen. Hij zou in handen kunnen vallen van de Amerikaanse justitie omdat hij vertrouwelijke informatie van het Amerikaans leger in het Midden-Oosten heeft verspreidt. Hij heeft ook 'gedoe' met de Britse justitie over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling jaren geleden.

Geen diplomatieke onschendbaarheid Assange
Geen diplomatieke onschendbaarheid Assange (Foto: ANP)

The World Ends with You -Final Remix- aangekondigd

Nintendo heeft The World Ends With You -Final Remix- aangekondigd voor Nintendo Switch. Deze port van de Nintendo DS-klassieker komt met een nieuwe scenario dat het verhaal verder uitbreidt.

De game is te spelen met beide Joy-Cons of met de touchscreen-controls die we nog kennen van de DS-versie. The World Ends With You -Final Remix- lanceert later dit jaar. Een precieze releasedate is nog niet bekendgemaakt. De trailer van de game begint hieronder op 00:05.

NBA: Williams schittert en verpest mijlpaal Durant

De Golden State Warriors, de regerend kampioenen in de NBA, zijn tegen een nederlaag opgelopen. In het eigen Oakland waren de mede-Californiërs van de Los Angeles Clippers een maat te groot.

Bij de Warriors was Kevin Durant goed voor veertig punten in wat voor hem een uitstekende wedstrijd was. Hij passeerde daarmee de grens van 20.000 punten als 44e speler ooit in de NBA. Met zijn 29 jaar is Durant na de destijds nog één jaar jongere LeBron James de jongste speler ooit die de mijlpaal bereikt.

Of Durant echt kon juichen over het doorbreken van de grens valt te betwijfelen, want hij was geenszins dé ster van de wedstrijd. Dat was Lou Williams van de Clippers, die maar liefst vijftig punten liet noteren. Vooral in het derde kwart schitterde hij met 27 punten, het hoogste aantal punten dat een speler in één kwart maakte in het huidige NBA-seizoen. 

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 111-115
Indiana Pacers - Miami Heat 106-114
Washington Wizards - Utah Jazz 104-107
Brooklyn Nets - Detroit Pistons 80-114
New York Knicks - Chicago Bulls 119-122 OT
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 121-112
Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 105-102
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 110-103
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 104-88
Denver Nuggets - Atlanta Hawks 97-110
Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 106-125

Deelnemer Miljoenenjacht in hoger beroep

De man die in 2013 naar eigen zeggen per ongeluk op de rode knop drukte in het tv-programma Miljoenenjacht, gaat in hoger beroep. De rechter in Amsterdam oordeelde september vorig jaar dat producent Endemol niets verkeerd heeft gedaan in de Miljoenenjacht-kwestie.

Arrold van den Hurk drukte tijdens zijn deelname aan het door Linda de Mol gepresenteerde tv-programma Miljoenenjacht in 2013 op de rode knop, waardoor hij een deal sloot met de bank voor 125.000 euro. Hij zei direct dat hij niet op de knop had willen drukken maar wilde doorspelen. Maar dat mocht niet van de producent. Even later bleek dat in zijn koffertje de hoofdprijs van 5 miljoen euro zat. De rechter oordeelde dat "als op de knop wordt gedrukt, het spel is afgelopen".

Advocaat Peter Plasman is het hier niet mee eens omdat dat "niet in de spelregels staat". De advocaat zegt namens zijn cliënt in beroep te gaan omdat in de spelregels staat dat het spel is afgelopen wanneer een prijs wordt geaccepteerd, en "dit heeft Van den Hurk niet gedaan".

De inzet van de zaak is om het spel alsnog af te maken.

Deelnemer Miljoenenjacht in hoger beroep
Deelnemer Miljoenenjacht in hoger beroep (Foto: BuzzE)

Nederlandse band Johan maakt comeback

De Nederlandse band Johan maakt binnenkort een comeback. De formatie van zanger/gitarist Jacob de Greeuw maakte tussen 1996 en 2009 vier studioalbums en maakte daarna bekend te stoppen.

Maar "het moest er van komen, een terugkeer van Johan", stelt de band donderdag in een verklaring. "Er waren te veel stukken, strofen, beelden en geluiden die schreeuwen om in songs te worden vervat." De Greeuw en zijn vaste muzikale partners Diets Dijkstra, Jeroen Kleijn en Robin Berlijn werkten afgelopen jaar aan een nieuwe album.

Excelsior Recordings brengt de nieuwe plaat op 13 april uit. Daarna volgen weer enkele liveoptredens, onder meer op Motel Mozaique en Dauwpop. Ook zal de band in mei te zien zijn in Groningen, Utrecht, Nijmegen en Paradiso in Amsterdam.

Nederlandse band Johan maakt comeback
Nederlandse band Johan maakt comeback (Foto: BuzzE)

Darter Van Tergouw weer wereldkampioen jeugd

Darter Justin van Tergouw heeft zich voor het tweede jaar op rij gekroond tot wereldkampioen jeugd bij de BDO. Op Lakeside werd donderdagmiddag de finale gespeeld van het toernooi, waarvan de eerdere rondes eerder in het jaar gehouden werden.

Van Tergouw verloor in de zes wedstrijden tot de finale bij elkaar welgeteld één set en nam het in de eindstrijd op tegen Killian Heffernan, die Owen Roelofs uit de finale hield. De twee stonden op het podium van Lakeside gelijk uitstekend te gooie en Heffernan begon zelfs met een 156-finish, waarna hij ook de eerste set won.

Van Tergouw gooide het niveau wat omhoog en tekende onder meer voor een 170-finish, de hoogst mogelijke uitgooi. Na het verlies van set één liet de 17-jarige Nederlander zijn Ierse opponent volkomen kansloos: Van Tergouw stond bij vlagen heerlijk te speren en vond de triples alsof het niks was - overigens zonder 180 te gooien. Heffernan won geen enkele leg meer en met een soepele 132-finish maakte de jonge Nederlander het af: 3-1.

1,3 miljoen Nederlanders kijken streams games

1,3 miljoen Nederlanders kijken naar streams van games. Dat doen ze vooral via YouTube. Vooral 18- tot 35-jarigen willen de filmpjes zien waarin anderen een game spelen.

De populairste games in Nederland om gespeeld te zien worden, zijn League of Legends, Hearthstone, FIFA, Call of Duty en Rocket League, blijkt uit een onderzoek van Multiscope onder 6700 Nederlanders.

Volgens het onderzoek gamet meer dan de helft van de mensen. Dat doen we gemiddeld een uur per dag. Ongeveer 3 procent zendt dat spelen uit via een stream.

1,3 miljoen Nederlanders kijken streams games
1,3 miljoen Nederlanders kijken streams games (Foto: BuzzT)

Kluivert gaat contract bij Ajax verlengen

Justin Kluivert is de volgende speler die zijn contract gaat verlengen bij Ajax. Zijn huidige verbintenis loopt in de zomer van 2019 af.

In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt directeur spelersbeleid Marc Overmars dat hij, na de komst van Nicolás Tagliafico, rekening houdt met nog ten minste één aanwinst deze maand: "Maar dat kan ook met het oog op volgend seizoen zijn, zoals met Hassane Bandé en Perr Schuurs."

"Ik ben in elk geval blij dat we de contracten van Frenkie de Jong en Donny van de Beek hebben verlengd. Kluivert zal snel volgen. Dat is het zilverwerk van de club." De Jong en Van de Beek verlengden in een eerder stadium hun contract al tot de zomer van 2022.

Kluivert sloot zich in 2007 aan bij de jeugdopleiding van Ajax en maakt sinds januari 2017 deel uit van de eerste selectie. In die maand kwam ook zijn debuut in het eerste elftal. De vleugelaanvaller speelde tot dusver veertig wedstrijden voor de Amsterdammers, waarin hij acht keer scoorde en zeven assists gaf.

Scarlett Johansson in eigen Black Widow-film

Scarlett Johansson krijgt een eigen Marvel-film waarin haar personage Black Widow de hoofdpersoon is. Marvel Studios werkt momenteel aan de spin-off van Captain America, meldt Variety.

De actrice speelde Black Window in zes films van Captain America en Avengers, en volgens Variety overwegen de filmbazen nu serieus om verder te gaan met een spin-off met Black Widow als hoofdrolspeler. Marvel-baas Kevin Feige heeft Jac Schaeffer al gevraagd het script te schrijven. De keus viel op hem na gesprekken met verschillende scenarioschrijvers, waarbij Scarlett ook aanwezig was.

Schaeffer maakte snel naam in Hollywood nadat hij het Black List-script voor The Shower had geschreven, een sci-fi-komedie over een buitenaardse invasie die plaatsvindt tijdens een babyshower. Anne Hathaway speelde de hoofdrol. Ze werkte ook samen met Schaeffer aan Nasty Women, een nieuwe vrouwelijke versie van de comedy Dirty Rotten Scoundrels van Steve Martin en Michael Caine uit 1988.

Scarlett liet eerder al weten een spin-off te zien zitten. Maar voor het zover is, is de actrice in mei weer te zien als Black Widow in Avengers: Infinity War.

Scarlett Johansson in eigen Black Widow-film
Scarlett Johansson in eigen Black Widow-film (Foto: BuzzE)

Microsoft-oplichters moeten betalen

Iedere Nederlander is wel eens gebeld door iemand die zegt van een Windows-helpdesk te zijn en meedeelt dat er een probleem met de computer is. Het zijn oplichters, en in de Verenigde Staten heeft een rechter nu bepaald dat een paar daders geld moeten terugbetalen aan hun slachtoffers. Het gaat om enkele tonnen.

De zaak was aangespannen door de Federal Trade Commission, de toezichthouder van de Amerikaanse overheid, en door de staten Pennsylvania en Connecticut.

De verdachten waren bedrijfjes als Click4Support, Spanning Source en Innovazion. Zij zorgden ervoor dat mensen tijdens het surfen pop-ups zagen met een probleemmelding. Daarin stond dat ze moesten bellen met de zogenaamde helpdesk om een oplossing te vinden. Aan de andere kant van de lijn deed een callcentermedewerker alsof hij of zij het probleem verhielp.

Microsoft-oplichters moeten betalen
Microsoft-oplichters moeten betalen (Foto: BuzzT)

'Nog één keer naar de moskee en jullie gaan eraan'

Een Zaandams echtpaar is deze week slachtoffer geworden van bedreiging: de voordeur werd gedecoreerd met rode, op bloed lijkende verfspetters en een briefje op de deur liet weinig te raden over wat betreft de kant waar de bedreiging vandaan kwam: "Als jullie nog één keer de moskee bezoeken, gaan jullie eraan."

Het lokale De Orkaan meldt dat een en ander nog 'versierd' was met een hakenkruis. Overigens heeft de politie nog niet bevestigd dat de genoemde tekst op het briefje stond, maar men is wel begonnen aan onderzoek nadat het echtpaar aangifte heeft gedaan. 

Burgemeester Jan Hamming van Zaandam vindt het schokkend. "Een ronduit verwerpelijke uiting van haat", zo zegt de burgervader, die zelf bij het echtpaar langs is gegaan. "Deze gewone, hardwerkende mensen zijn enorm geschrokken. We willen een samenleving zijn waar iedereen veilig en prettig kan wonen, ongeacht geloof, afkomst, geslacht of geaardheid."

Voormalig Motörhead-gitarist Eddie Clarke overleden

Eddie Clarke, de voormalige gitarist van Motörhead, is de afgelopen nacht op 67-jarige leeftijd overleden. De snarenplukker, die door liefhebbers ook wel Fast Eddie Clarke werd genoemd, overleed in een ziekenhuis in Londen aan de gevolgen van een longontsteking. Clarke was het laatste nog in leven zijnde bandlid van de meest bekende bezetting de band Motörhead. Zowel zanger en bassist lemmy als drummer Phil 'Philthy Animal' Taylor overleden in 2015.

Clarke begon zijn muzikale loopbaan op 15-jarige leeftijd in lokale bandjes zoals The Bitter End. Vanaf 1973 maakt hij deel uit van de progressieve blues rock band Curtis Knight Zeus en neemt met hun de albums Sea Of Time (1973) en The Second Coming (1974) op.

Vanaf 1976 maakt Clarke deel uit van de legendarische band Motörhead. In de daaropvolgende zes jaar zou het trio uitgroeien tot één van de luidste bands ter wereld. Zo was Clarke te horen op (piep)toonaangevende albums als Motörhead, Overkill, Ace of Spades, Bomber, No Sleep 'til Hammersmith en Iron Fist. Clarke zou de groep in 1982 verlaten.

In 1983 richten gitarist Clarke, bassist Pete Way (ex-UFO) en drummer Jerry Shirley (ex-Humble Pie) de band Fastway op. De band tourde in Amerika als voorprogramma van AC/DC, was te horen op de soundtrack van de film Trick Or Treat en bracht tussen 1983 en 2011 een negental albums uit.

In de Volkskrant: Baudet heeft gelijk

Thierry Baudet heeft steun gekregen uit een onverwachte hoek. De Volkskrant plaatste vandaag een opiniestuk waarin Baudet werd gelauwerd en verdedigd.

Baudet, de leider van Forum voor Democratie, had het afgelopen week zwaar te verduren na een twitterrel waar hij zich sceptisch toonde over de  klimaatsverandering. Hij ging hierbij zelfs zo ver dat 's lands favoriete weerman Gerrit Hiemstra maar ontslagen moest worden omdat hij het niet met Baudet eens was.

Vandaag schaart wetenschapsjournalist Simon Rozendaal zich echter vierkant achter Baudet. Ze stellen onder meer dat veel CO2-uitstoot eigenlijk hartstikke goed is, er helemaal geen extremer weer is op de wereld en dat de klimaatveranderig heus zo erg niet is als we allemaal denken.

Wat denken jullie, moeten we ons zorgen maken over de klimaatsverandering of heeft Baudet hier gewoon gelijk en is het allemaal maar flauwekul?

De meest fapwaardige gamepersonages volgens Pornhub-bezoekers

Pornhub, de grootste pornosite ter wereld, heeft wederom zijn jaarlijkse bezoekersstatistieken gepubliceerd. Sinds enkele jaren neemt de pr0ngigant uitgebreid de moeite om de meest uiteenlopende statistieken te presenteren, variërende van gebruikte zoektermen tot de invloed van grote gebeurtenissen op het bezoekersgedrag.

Wat er in de jaarcijfers van 2017 uitgelicht werd op gamegebied zijn meestgebruikte zoektermen naar personages en de hoeveelheid traffic per gameconsole. Blizzards hero-shooter Overwatch domineert hier de top 3 qua zoekopdrachten met de personages D.Va, Mercy en Tracer, opgevolgd door Pokémons Misty op nummer 4. Opvallend is dat ook de vrouwelijke vechtjassen Mileena en Kitana uit Mortal Kombat het nog steeds goed doen, met gezamenlijk een kleine twee miljoen zoekopdrachten. Ook Pikachu wordt om een of andere reden behoorlijk vaak ingetikt in de zoekbalk bij Pornhub:

Andere cijfers waren weer specifiek gameconsole-gerelateerd. PlayStation ging in 2017 weer op kop qua meestgebruikte console om naar porno te browsen. Zoals we al eens eerder opmerkten is dat niet zo bijzonder gezien er veel meer PlayStations dan Xboxen in omloop zijn. Wel opvallend is de toename van 110% bij Nintendo 3DS-gebruikers, alhoewel die groep nog steeds slechts 1% van het totale bezoekersbestand beslaat.

Een ander detail is het ontbreken van de Nintendo Switch, maar dat komt omdat die console nog niet beschikt over een fatsoenlijke internetbrowser. Mocht deze te zijner tijd wel verschijnen dan belooft Pornhub in ieder geval dat ze ook de Switch mee zullen nemen bij toekomstige cijfers.

Hoe zit het de gamende FOK!kers? Kunnen jullie je vinden in deze statistieken of zijn er andere personages of wezens waar je het bij wijze van spreken op zou kunnen? Schroom niet om je suggesties hieronder achter te laten. Voor alle Pornhub-statistieken kun je even bij Pornhub zelf kijken (SFW).

D.Va (Overwatch)
D.Va (Overwatch)

'EU moet miljard steken in supercomputers'

Europa zou een stevige investering moeten doen in de ontwikkeling van zogeheten supercomputers (HPC's). Eurocommissarissen Marija Gabriel (Bulgarije) en Carlos Moedas (Portugal) pleiten voor een investering van 1 miljard euro.

HPC's worden bestempeld als de motoren van de digitale economie. Ze hebben een enorme rekencapaciteit en zijn in staat steeds grotere hoeveelheden data razendsnel te verwerken. Momenteel heeft Europa geen supercomputer in de top tien van de wereld. Dat maakt dat Europese wetenschappers en bedrijven hun toevlucht moeten zoeken tot systemen buiten Europa om hun gegevens te verwerken.

De commissarissen pleiten onder meer voor het optuigen van een gemeenschappelijke onderneming om HPC's te verwerven en exploiteren, EuroHPC. De Europese Commissie wil hier tot 2020 circa 486 miljoen euro in investeren. Van deelnemende landen wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht. Tot dusver hebben dertien landen zich aangesloten, waaronder Nederland.

'EU moet miljard steken in supercomputers'
'EU moet miljard steken in supercomputers' (Foto: BuzzT)

Middendorp nieuwe adjudant in buitengewone dienst Koning

Het Koninklijk Huis heeft via de RVD bekend gemaakt dat, de voormalig Commandant Der Strijdkrachten, generaal b.d. Tom Middendorp met ingang van 1 januari j.l. bij Koninklijk Besluit is benoemd tot adjudant in buitengewone dienst. Generaal Middendorp is benoemd vanwege "het geheel van zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht". 

Adjudanten in buitengewone dienst kunnen worden opgeroepen door het Hof om ondersteuning te bieden bij grote plechtigheden. Tevens kan de Koning een adjudant aanwijzen om hem te vertegenwoordigen bij bijvoorbeeld ceremoniële aangelegenheden. 

Generaal Middendorp (Foto: ANP)
Generaal Middendorp (Foto: ANP)

NBA-speler Thomas krijgt boete voor klap op nek tegenstander

Basketballer Isaiah Thomas heeft van de NBA een boete gekregen van 20.000 dollar. De speler van de Cleveland Cavaliers trakteerde Andrew Wiggins van de Minnesota Timberwolves dinsdag met een forse tik op de nek. De Cavaliers waren op weg naar een forse nederlaag tegen de Wolves.

Forwards James Johnson en Serge Ibaka van de Miami Heat en Toronto Raptors kregen één wedstrijd schorsing aan de broek, nadat ze elkaar wat klappen verkochten. DeMar DeRozan (Raptors) en Goran Dragic (Heat) kregen boetes van 25.000 en 10.000 dollar voor een ander, weinig gewelddadig vechtpartijtje aan het eind van diezelfde wedstrijd.

'RUG zet wilde vogels in voor dierproeven'

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruiken honderden in het wild gevangen spreeuwen en kauwen voor dierproeven. Daarmee zijn ze in overtreding, omdat volgens de regels alleen proefdieren gebruikt mogen worden die hiervoor zijn gefokt, stelt dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights.

Volgens de organisatie ondergaan de vogels een zware hersenoperatie waarbij meetapparatuur aan het kopje wordt vastgemaakt. Vervolgens worden ze gedwongen om heen en weer in de kooi te vliegen voor voedsel. Zo worden de dieren uit hun slaap gehouden. Na het verzamelen van de data worden alle dieren gedood.

"Dit is een klassiek voorbeeld van een onethische dierproef waarbij nut en noodzaak onvoldoende bewezen is", aldus Robert Molenaar, directeur bij Animal Rights. Hij roept de RUG op om de dierproeven direct te staken en om de vogels te rehabiliteren en vrij te laten.

De RUG kon donderdagochtend nog geen inhoudelijk commentaar geven.

'RUG zet wilde vogels in voor dierproeven'
'RUG zet wilde vogels in voor dierproeven' (Foto: ANP)

Woningbrand door 'hele grote spin'

Het is een bekend fenomeen op internet: "Kill it with fire", bij plaatjes van walgelijk grote spinnen en meer van dat soort gespuis. Een man uit het Californische Redding nam dat zondag iets te letterlijk.

Op de muur van zijn slaapkamer zat naar verluidt een 'hele grote spin'. De enige oplossing was uiteraard om het kreng met een aansteker te doden, want "Kill it with fire!". Dat ging niet helemaal goed. De brandende spin kwam terecht op een matras, wat vervolgens ook in de fik vloog.

Blussen met een tuinslang zette weinig zoden aan de dijk, maar gelukkig bood de brandweer redding. Na een minuut of twintig was de brand geblust, maar inmiddels was de schade opgelopen tot een goede elfduizend euro.

De bewoners waren volgens lokale media al van plan om te verhuizen.

Boeing maakt mega-drone

Vliegtuigbouwer Boeing heeft een grote drone ontwikkeld, die vracht moet vervoeren. Het onbemande elektrisch aangedreven apparaat is bijna vijf meter lang, bijna zes meter breed en ruim een meter hoog. Hij weegt meer dan 300 kilo en het is de bedoeling dat hij een lading van meer dan 200 kilo kan dragen. Hij heeft acht rotoren.

Volgens Boeing duurde de ontwikkeling maar drie maanden en is de drone geslaagd voor zijn eerste testvluchten. Andere details, zoals de levensduur van de accu's, heeft Boeing niet bekendgemaakt.

De drone wordt nu nog op afstand bestuurd, maar het is de bedoeling dat hij later helemaal zelfstandig kan vliegen. Daarmee zou hij kunnen worden ingezet in afgelegen of gevaarlijke gebieden.

Boeing kocht eind vorig jaar het bedrijf Aurora Flight Sciences. Dat ontwikkelt zelfvliegende apparaten. Het werkt onder meer met Uber samen aan vliegende taxi's.

Boeing maakt mega-drone
Boeing maakt mega-drone (Foto: BuzzT)

NHL: Senators winnen 'Battle of Ontario'

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de Chicago Blackhawks laten zien hoe wisselvallig de sport soms kan zijn. Een dag na de 2-8 overwinning bij de Ottawa Senators ging de ploeg in eigen huis met 1-2 onderuit tegen de Minnesota Wild.

De Senators herstelden zich daarentegen uitstekend. In de enige andere wedstrijd van de avond speelde de Canadese ploeg tegen de rivalen uit Toronto, de Maple Leafs. In de Battle of Ontario kwamen de Senators op 0-2 en 2-3, maar de Leafs sloegen beide keren terug. De 3-4 van Tom Pyatt bleek echter de genadeslag voor de thuisploeg.

Maple Leafs - Senators (Bron: YouTube)

Schoofs en Kerkhove stap dichter bij Australian Open, Rus onderuit

Tennisster Lesley Kerkhove heeft in de eerste kwalificatieronde voor de Australian Open voor een flinke verrassing gezorgd. De 26-jarige Nederlandse was in drie sets te sterk voor de Amerikaanse Sachia Vickery, als eerste geplaatst in het kwalificatietoernooi: 6-7 (2), 6-4, 6-3.

Ook Bibiane Schoofs is nog in de race voor een ticket voor het eerste Grand Slam van het jaar. Zij schoof de Italiaanse Georgia Brescia met 7-5, 7-5 opzij. Net als Schoofs zat ook Arantxa Rus in de loting voor het zevende startbewijs ingedeeld, maar een onderling duel om een plaats in het hoofdtoernooi komt er niet: Rus ging met 3-6, 4-6 onderuit tegen de Servische Ivana Jorovic.

Assange heeft Ecuadoraans burgerservicenummer

Na vijf jaar bivakkeren op de ambassade van Ecuador in Londen heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange een burgerservicenummer van het Zuid-Amerikaanse land gekregen. Sinds woensdag staat hij in de Ecuadoraanse bevolkingsregister met het nummer 1729926483. Maar of hij hiermee ook de nationaliteit van het land heeft gekregen is onduidelijk. Evenals wat dit betekent voor de uitleveringskwestie.

De regering in Quito wil niet bevestigen of Assange het staatsburgerschap heeft verkregen. Op Twitter heeft Assange een foto van zichzelf in een Ecuadoraans voetbalshirt geplaatst, waarmee hij de geruchten versterkt.

Normaal krijgen genationaliseerde buitenlanders in Ecuador een nummer dat begint met 30. Assanges nummer begint met 17, dat voorbehouden is aan Ecuadoranen die in de provincie Pichincha zijn geboren.

De geboren Australiër vluchtte in 2012 de ambassade binnen om te voorkomen dat hij zou worden uitgeleverd aan Zweden en de VS. De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa, had dinsdag om internationale hulp gevraagd, omdat de bewaking van de ambassade duur is.

Assange heeft Ecuadoraans burgerservicenummer
Assange heeft Ecuadoraans burgerservicenummer (Foto: ANP)

Morgan Freeman op zoek naar menselijkheid

Morgan Freeman gaat voor een nieuwe serie op National Geographic, The Story Of us, op zoek naar menselijkheid. De zesdelige serie, die vanaf zondag 14 januari 21:30 uur te zien is op National Neographic, is een vervolg op de serie The Story Of God waarin Freeman op zoek ging naar de reden van het bestaan. The Story Of God werd genomineerd voor een Emmy.

In zes afleveringen staan thema's als vrijheid, vrede, politieke macht en rebellie centraal. Freeman reist in de serie de hele wereld over op zoek naar illustratieve verhalen en spreekt onder andere met voormalig president Bill Clinton, president van Bolivia Evo Morales en met Mohammed el-Baradei, die voor zijn werk bij het internationale atoomagentschap de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Morgan Freeman op zoek naar menselijkheid (Foto: National Geographic)
Morgan Freeman op zoek naar menselijkheid (Foto: National Geographic)

Regenbui legt techbeurs CES plat

De grootste techbeurs ter wereld, met duizenden van de meest geavanceerde bedrijven, bleek niet bestand tegen iets simpels als een regenbui. Die zorgde er in Las Vegas voor dat de stroom uitviel en CES gedeeltelijk stil kwam te liggen.

De Consumer Electronics Show wordt gehouden op elf verschillende locaties in Las Vegas. Bij één daarvan, het Las Vegas Convention Center, was de elektriciteit ineens verdwenen. Door regen ontstond condens bij een transformatorkast, wat zorgde voor een soort kortsluiting, aldus de organisatoren. Volgens een lokale krant was het de eerste bui in 116 dagen in de stad. In de getroffen zaal stonden grote namen als LG, Samsung en Sony. Alle flitsende demonstraties, vol lampen en schermen, veranderden in een donkere zee. Na een paar uur werd de stroomvoorziening hersteld.

Het zijn niet de eerste problemen bij CES. Google wilde buiten al zijn nieuwe gadgets laten zien, maar moest door de regen alles snel naar binnen halen. En toen de topman van Sony een nieuwe robothond wilde presenteren, werd hij straal genegeerd door het kunstdier.

Regenbui legt techbeurs CES plat
Regenbui legt techbeurs CES plat (Foto: BuzzT)

Vraag om euthanasie blijft stijgen

Het aantal aanvragen voor euthanasie is bij de Levenseindekliniek vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 2500 patiënten. In totaal hielpen de artsen en verpleegkundigen van de kliniek 747 mensen met hun verzoek om te sterven, werd donderdag bekend.

De Levenseindekliniek waarschuwde in oktober al dat het de toenemende vraag naar euthanasie niet aankan. Vooral in Zuid-Holland is er een groot gebrek aan artsen om patiënten met euthanasie te helpen.

Volgens de kliniek had bijna een derde van de patiënten die vorig jaar zijn overleden door euthanasie zogeheten somatische klachten. Dat zijn lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Bij een kwart ging het om een "stapeling ouderdomsaandoeningen" en bij bijna hetzelfde aantal om uitbehandelde kanker. Daarnaast leden 10 procent van de patiënten aan dementie en 9 procent had een psychiatrische aandoening.

In heel Nederland kregen in 2017 volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie ruim 7000 patiënten euthanasie.

Vraag om euthanasie blijft stijgen
Vraag om euthanasie blijft stijgen (Foto: ANP)

YouTube breekt met vlogger Logan Paul

YouTube heeft vlogger Logan Paul verwijderd van Google Preferred, een netwerk waarin de belangrijkste kanalen zitten, zodat adverteerders weten met wie ze zaken kunnen doen. Daardoor zal Paul geld mislopen. Het is de straf voor een vlog vanuit een Japans 'zelfmoordbos'. Paul liet onder meer het lichaam zien van iemand die zich daar had opgehangen. Paul heeft vijftien miljoen volgers.

Paul verwijderde het filmpje na woedende reacties. Hij bood zijn excuses aan en heeft een vlogpauze ingelast. Projecten op het kanaal YouTube Red zijn van de baan en YouTube heeft hem uit de romantische comedy Foursome gezet.

YouTube kreeg eerder kritiek omdat het lang stil bleef na de vlog. Het platform erkent dat dat fout was. "Zoals vele anderen waren we geschokt door het filmpje. Zelfmoord is geen grap en moet nooit een manier zijn om kijkers te trekken".

YouTube breekt met vlogger Logan Paul
YouTube breekt met vlogger Logan Paul (Foto: BuzzT)

Zuid-Korea wil bitcoin in de ban doen

Zuid-Korea werkt aan een wet om de handel in virtuele munten als de bitcoin in de ban te doen. Dat heeft de minister van Justitie van het Aziatische land gezegd. Zijn opmerking zorgde meteen voor grote onrust op handelsplatformen en de koers van de bitcoin zakte flink in.

Volgens bewindsman Park Sang-ki leven er in Seoul grote zorgen over de sterke opmars van virtuele munten. De bitcoin, verreweg de bekendste van deze valuta, is afgelopen jaar flink in waarde gestegen. Meerdere gerenommeerde economen en beleidsmakers hebben al gewaarschuwd voor een zeepbel.

De koers is ook uitermate beweeglijk. Woensdag was de bitcoin nog bijna 15.000 dollar waard. Door de opmerkingen van Park kelderde die tot zo'n 13.000 dollar om later weer enigszins te stabiliseren rond de 13.500 dollar.

Overigens is de bitcoin in Zuid-Korea wel een verhaal apart. Daar wordt zoveel gegokt met de virtuele munt dat er ook meer geld voor wordt neergeteld, nu omgerekend zo'n 17.000 dollar. Dat extraatje bovenop de koers van de internationale handelsplatformen wordt ook wel 'kimchi premium' genoemd.

Zuid-Korea wil bitcoin in de ban doen
Zuid-Korea wil bitcoin in de ban doen (Foto: BuzzT)

Raadslid vervolgd om valse aangiftes

Een 24-jarige man wordt door het Openbaar Ministerie, arrondissementparket Zeeland-West-Brabant, vervolgd voor het doen van valse aangiften in de periode 2013 tot en met 2016. De man zou als CDA raadslid in 2016 naar eigen zeggen meerdere malen zijn bedreigd en mishandeld en o.a. in mei en september 2016 meerdere dreigbrieven hebben ontvangen. Na politieonderzoek rees echter de verdenking dat de meldingen vals waren.

Het OM accepteert geen fysiek of verbaal geweld tegen personen met een publieke functie zoals raadsleden en zette dan ook stevig in op onderzoek en eventuele vervolging van verdachten. Dat er sprake zou zijn geweest van het doen van valse aangifte, daar tilt het Openbaar Ministerie zwaar aan. Zeker als dat wordt gedaan door een persoon met een publieke functie.

Het OM hecht veel belang aan integere vertegenwoordigers van de overheid. Daarnaast is door politie en OM veel tijd in het onderzoek gestoken. Tijd die aan andere zaken en slachtoffers besteed had kunnen worden. Het raadslid zal zich in het voorjaar moeten verantwoorden voor de politierechter.

Politie neemt Wurlitzer Jukebox in beslag

De politie heeft in een onderzoek naar de diefstal van minimaal 100.000 euro aan koper twee mannen uit Den Bosch aangehouden. Hun woningen zijn doorzocht en daarbij nam de recherche onder andere een kostbare Wurlitzer jukebox in beslag.

De recherche in Tilburg stelde naar aanleiding van een aangifte van een bedrijf op dinsdag 9 januari een onderzoek in. De twee verdachten zijn die avond aangehouden. Het gaat om twee mannen van 49 en 64 jaar uit Den Bosch.

Hun woningen zijn 10 januari onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Bij die doorzoekingen nam de politie verschillende rollen met koper in beslag. Daarnaast werden er 2 personenauto’s, een bestelbus, audioapparatuur, 3 televisies en een Wurlitzer jukebox (geschatte waarde tussen de 15.000-20.000 euro) in beslag. De mannen zijn vast gezet voor verder onderzoek.

Politie neemt Wurlitzer Jukebox in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt Wurlitzer Jukebox in beslag (Foto: Politie.nl)

Woningverkoop voor het eerst in jaren omlaag

Voor het eerst sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 is het aantal verkochte woningen afgelopen kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit gegevens van makelaarsorganisatie NVM.

De krimp, met 6 procent, hing al langer in de lucht. De NVM waarschuwt al geruime tijd dat het aanbod op de woningmarkt steeds slechter aansluit bij de vraag. Starterswoningen, met name appartementen in de Randstad, zijn steeds moeilijker te vinden. Naast het geringere aanbod speelden ook aangescherpte financieringsregels een rol bij de daling van de woningverkopen.

Zo werden er in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 30 procent minder woningen tot 150.000 euro verkocht. In de prijsklasse daarboven tot twee ton was de daling 13 procent. Duurdere woningen van 400.000 tot 750.000 euro werden daarentegen 13 procent vaker verkocht. Over heel 2017 verkochten NVM-makelaars ruim 166.000 bestaande koopwoningen, ruim duizend meer dan een jaar eerder.

Recordniveau

De krapte op de woningmarkt zorgde ook voor hogere prijzen en kortere verkooptijden. Een gemiddelde koopwoning werd in het vierde kwartaal 9 procent duurder en wisselde na 52 dagen op een recordniveau van 269.000 euro van eigenaar. Bijna 28 procent van de woningen bracht meer op dan de vraagprijs en 17 procent werd precies voor de gevraagde prijs verkocht. De gemiddelde vraagprijs steeg in een jaar met 10 procent.

De prijzen in de regio's Den Haag en Almere stegen met respectievelijk 20 en 18 procent het hardst. In Amsterdam stijgen de prijzen met 14 procent minder hard dan voorheen. Dat lijkt te maken te hebben met de al hoge prijzen in de stad. In enkele regio's ten oosten van Zwolle stegen de prijzen niet. In de Randstad is er in de meeste regio's sprake van een prijsstijging van 14 procent of meer.

Woningverkoop voor het eerst in jaren omlaag
Woningverkoop voor het eerst in jaren omlaag (Foto: ANP)

Haase stoomt door in Auckland

Tennisser Robin Haase staat in de halve finales van het ATP-toernooi van Auckland. Nederland's nummer één was in de kwartfinales in Nieuw-Zeeland een maat te groot voor de Duitser Peter Gojowczyk.

Haase leverde al in zijn allereerste servicegame de opslag in en deed dat gelijk daarna bijna nog een keer, maar de Hagenaar kwam toch beter in het spel. Hij wist Gojowczyk vervolgens zowaar twee keer op rij te breken, waarna hij de set op 5-4 met veel pijn en moeite uit wist te serveren.

In het tweede bedrijf nam Haase juist gelijk de service van de Duitser over, maar niet veel later werd hij teruggebroken. Op 4-4 sloeg de Nederlander nog eens toe en op eigen service was het op het vierde matchpoint raak.

Haase zorgde nog voor wat opvallende momentjes - niet geheel ongewoon voor de Nederlander. Zo wist hij Gojowczyk te verrassen met een onderhandse service en met een tussen zijn eigen benen door gespeelde bal, met wisselend succes.

In de halve finale wacht de Spanjaard Roberto Bautista Agut.

Nul is de norm - Arts in functie moet nuchter zijn

Artsen die in functie zijn mogen in hun bloed geen sporen van alcohol of psychoactieve middelen hebben. Een ongeschreven regel die nu formeel is opgenomen in de KNMG-gedragsregels. Dit meldt de Landelijke Huisartsenvereniging op haar website. 

Ook artsen met een bereikbaarheidsdienst of crisisdienst en die als eerste aanspreekpunt fungeren, moeten voldoen aan de nulnorm. Artsen die de rol van tweede aanspreekpunt vervullen moeten voldoen aan de verkeersnorm. 

Er geldt een uitzondering voor artsen die medicijnen gebruiken die voorkomen op de lijsten I en II van de opiumwet. Deze mogen gebruikt worden maar alleen op voorschrift van een behandelend arts of in het kader van een behandelingsovereenkomst. 

In sprake van noodsituaties, zoals bij het voorbeeld dat er een ongeluk plaatsvind op een terras, en een arts buiten dienst alcohol heeft genuttigd, geldt dat de arts een eigen afweging dient te maken of hij in staat is om verantwoorde zorg te leveren. 

Politie langs bij mensen wegens demonstratieoproep

Als je een facebookpagina begint met een oproep tot demonstreren gebeurt er doorgaans helemaal niets. Als je echter een oproep doet om te demonstreren tegen de gaswinning van de NAM ligt dat anders. Dan krijg je - net als wanneer je een goudvis in een kom houdt - prompt agenten aan de deur.

In Groningen is de politie namelijk langsgegaan bij twee beheerders van een Facebookpagina waar werd opgeroepen te demonstreren bij het bezoek van minister Wiebes, en in tegenstelling tot demonstraties bij ambassades, tegen kindervrienden en andere oproepen gaan we natuurlijk niet zomaar in protest tegen een minister.

Agenten kozen er volgens politie.nl voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie.

"Uiteraard komen we niet aan het grondrecht om te demonstreren. Achteraf gezien was het beter geweest om de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘ burger’ kleding," zo meldt de politie. Want een bezoek van een agent in burger is natuurlijk geen bezoek van een agent.

Janine Abbring weer presentator Zomergasten

Janine Abbring keert deze zomer terug als presentator van het VPRO-programma Zomergasten. Dat heeft de omroep bevestigd.

Abbring maakte in 2017 haar debuut als presentator van het interviewprogramma. Vooral haar uitzending met de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kreeg veel lof. Ze ontving voor dit gesprek ook de Sonja Barend Award.

Zowel Abbring als de VPRO had eerder al aangegeven oren te hebben naar een voortzetting van de samenwerking.

Janine Abbring weer presentator Zomergasten
Janine Abbring weer presentator Zomergasten (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code geel vanwege mist

Goedemorgen,

Het is vrijwel overal bewolkt en nevelig met vooral in het westen ook (dichte) mist. Zeer lokaal valt er nog wat motregen. Op sommige plekken zou de zon nog even kunnen doorbreken, maar er zijn ook plaatsen waar de mist hardnekkig is. Later vanmiddag kan mist vanuit Duitsland het noordoosten bereiken. De maximumtemperaturen variëren tussen 3°C in hardnekkige mist tot lokaal 8°C in het midden en zuiden indien de zon nog even doorbreekt. De zwakke wind is overwegend oostelijk, in de loop van de dag draait de wind naar noordoost tot noord.

In Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Utrecht is code geel van kracht vanwege dichte mist.

Komende nacht is het nevelig en komt er op veel plaatsen ook (dichte) mist voor. In het uiterste noorden kan er wat lichte regen of motregen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. Er staat een zwakke wind uit noord tot noordwest.

Vrijdag overdag zal de mist maar langzaam oplossen en blijft het nevelig. Soms kan er nog wat motregen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. Er staat een zwakke veranderlijke wind. In het noorden wordt de wind zwak tot matig uit een oostelijke richting. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Regenboog in Gorredijk (archieffoto van Paddo)
Regenboog in Gorredijk (archieffoto van Paddo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump mogelijk terug in klimaatakkoord

De Amerikaanse president Trump sluit niet uit dat de Verenigde Staten zich opnieuw aansluiten bij het internationale klimaatakkoord dat in december 2015 in Parijs werd beklonken. Hij zei woensdag dat het mogelijk is als de VS in het akkoord een betere 'deal' krijgt. Trump vindt dat de internationale klimaatafspraken zijn gemaakt met uitgangspunten die de Amerikaanse industrie en economie erg zwaar treffen en andere grote vervuilers ontzien.

In het akkoord belooft vrijwel heel de wereld doelstellingen op te stellen en na te leven om de veronderstelde stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot maximaal 2 graden. De uitstoot van broeikasgassen moet snel worden teruggedrongen beveelt het akkoord aan, zonder dat het keiharde verplichtingen oplegt.

Trump en zijn entourage staan sceptisch tegenover de opwarming van de aarde. Nadat hij in januari vorig jaar president was geworden, kondigde hij in de zomer aan dat zijn land uit het akkoord zou stappen. Volgens de regels van het klimaatakkoord is opzegging echter pas mogelijk na drie jaar. De VS zouden daarom formeel pas in november 2020 geen deel meer uitmaken van het akkoord.

Trump: Terugkeer naar klimaatkoord kan
Trump: Terugkeer naar klimaatkoord kan (Foto: ANP)

Rol Michael J. Fox in Designated Survivor

Michael J. Fox krijgt een rol in Designated Survivor. De acteur zal volgens ABC een doortrapte advocaat spelen die een onderzoek leidt naar het lekken van vertrouwelijke informatie.

Michaels personage Ethan West is volgens Deadline vijf afleveringen te zien in het komende seizoen van de serie met Kiefer Sutherland in de hoofdrol. Het is de eerste langere televisierol van de acteur sinds zijn The Michael J. Fox Show halverwege het eerste seizoen van de buis werd gehaald in 2014. Van de 22 geplande afleveringen werden er slechts vijftien uitgezonden.

De Back To The Future-acteur maakte in 1998 wereldkundig dat hij aan de Ziekte van Parkinson lijdt. Rond de eeuwwisseling speelden de symptomen van de zenuwziekte hem zoveel parten, dat hij stopte met acteren. Later pakte hij zijn Hollywoodcarrière weer op, voornamelijk met televisierollen. Hij won drie Emmy Awards voor zijn rol in The Good Wife en was verder onder meer te zien in enkele afleveringen van Curb Your Enthusiasm en Scrubs.

Rol Michael J. Fox in Designated Survivor
Rol Michael J. Fox in Designated Survivor (Foto: BuzzE)

Seal haalt uit naar Oprah Winfrey

Seal gelooft niet dat Oprah Winfrey niets wist van het wangedrag van Harvey Weinstein. Dat laat de zanger woensdag weten op Instagram.

"Oh ik was even vergeten, dat is ook zo. Je had wel geruchten gehoord maar je had geen idee dat hij echt jonge, naïeve actrices misbuikte die geen idee hadden wat ze zich op de hals haalden. Mijn fout", aldus de muzikant, die Hollywood in zijn post "schijnheilig" noemt. Hij plaatst bij zijn woorden twee foto's waarop de presentatrice poseert met Weinstein, op één van de kiekjes geeft ze de gevallen studiobaas een zoen.

Alhoewel een aantal volgers de zanger complimenteert met de post, verwijten anderen hem dat hij slechts een aanname doet over Oprah. Ook wijzen verschillende Instagrammers Seal erop dat er van de moeder van zijn kinderen, Heidi Klum, ook verschillende foto's zijn waarop ze innig poseert met Weinstein.

Seal haalt uit naar Oprah Winfrey
Seal haalt uit naar Oprah Winfrey (Foto: BuzzE)

Aantal faillissementen op laagste punt deze eeuw

In december 2017 zijn er 15 bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. Met het decembercijfer is ook het cijfer van 2017 bekend. Afgelopen jaar zijn 3.290 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal na 2000.

Dalingen en stijgingen van het aantal faillissementen kunnen elkaar snel opvolgen. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2017 het laagste niveau sinds 2001. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. In december nam het aantal faillissementen iets toe.

In 2017 zijn 3.290 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is een kwart minder dan in 2016 en bovendien het laagste aantal van deze eeuw. In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek van 8 376. Daarna is het aantal faillissementen vier jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met bijna 61 procent. Dit gaat samen met de economisch groei in Nederland.

In bijna alle bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de financiële dienstverlening het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam af van 758 in 2016 naar 487 in 2017, ofwel een daling van 36 procent.

Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 693. In de groothandel waren er 345 faillissementen, in de detailhandel 270 en in de autohandel 78. Ook in de handel daalde het aantal faillissementen aanzienlijk, namelijk met 259 (27 procent). Verder is ook het aantal faillissementen in de industrie sterk afgenomen van 334 naar 245, een daling van 27 procent.

Aantal faillissementen op laagste punt deze eeuw (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal faillissementen op laagste punt deze eeuw (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Papieren telefoongids houdt op met bestaan

De Telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst in boekvorm, na bijna 140 jaar trouwe dienst. De uitgever van de bekende gidsen trekt de stekker uit de papieren editie omdat onderzoek uitwijst dat bijna iedereen tegenwoordig online zoekt naar telefoonnummers. Ook wordt de gids steeds meer als milieubelastende verspilling gezien.

"Het is maatschappelijk niet meer vol te houden om een boek zo breed gratis te verspreiden", verklaart directeur Erik Wiechers van uitgever DTG. "Mensen zeggen tegen ons: wat moet ik met dat dikke boek? Of ze bellen en stellen: hou op met hiervoor bos te kappen."

De wettelijke verplichting om de gids uit te brengen is al een paar jaar terug vervallen. DTG sprak in 2014 met het ministerie van Economische Zaken af om toch nog even door te gaan. Maar uit recent onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van de Nederlanders de gids nog onmisbaar vindt. Dit zijn vooral ouderen. DTG wil hen via een speciale cursus helpen om ook de overstap naar online te maken.

Het eerste Nederlandse telefoonboek dateert van 1881, vijf jaar nadat Alexander Graham Bell patent aanvroeg op de eerste werkende telefoon. Er stonden welgeteld 49 nummers in en de gids lag ter inzage bij de telefooncentrale. Pas veel later begon de PTT met het aan huis bezorgen van regionale telefoonboeken.

De oplage van het laatste nummer bedraagt zo'n 3 miljoen. DTG houdt er dus rekening mee dat veel mensen het boek niet meer willen. Ooit ging het nog om een oplage van circa 7 miljoen stuks. Sinds 1996 verschijnen alle gegevens ook online op www.detelefoongids.nl. Die website wordt maandelijks zo'n 3 miljoen keer bezocht en blijft dan ook in de lucht.

Sinds 2003 valt het maken van de gidsen al niet meer onder telecombedrijf KPN. In 2008 kwam de verzelfstandigde telefoongids vervolgens onder een dak met concurrent Gouden Gids. Dat is de opvolger van de Gele Gids, die in de jaren zestig voor het eerst verscheen en vol stond met contactgegevens van bedrijven. De twee gidsen zijn uiteindelijk samengevoegd.

Tegenwoordig is DTG meer een bedrijf dat zich richt op dienstverlening aan bedrijven om hen online beter vindbaar en bereikbaar te maken. Er werken ongeveer 350 mensen, waarvan zich nog veertien met de papieren gidsen bezighouden. De laatste tijd zijn er al tientallen gidsmedewerkers uitgegaan bij DTG, dat voor zijn andere werk juist veel mensen aanneemt.

Papieren telefoongids houdt op met bestaan
Papieren telefoongids houdt op met bestaan (Foto: ANP)

Volleybalsters Sliedrecht en Sneek uitgeschakeld in Europa

De volleybalsters van de twee topclubs in Nederland - Sliedrecht Sport en VC Sneek - zijn allebei uitgespeeld in Europa. Beiden kwamen uit in de eerste knock-outronde van de CEV Cup, het niveau onder de Champions League.

Sliedrecht kreeg bezoek van het Franse Beziers, waar in december in Frankrijk al met 0-3 van verloren werd. De landskampioen bood in elke set best prima partij, maar het was steeds net niet genoeg en dus bekerde Beziers verder: 21-25, 20-25, 24-26.

Sneek had het in de loting niet getroffen met de Italiaanse topclub Casalmaggiore, twee seizoenen geleden nog Champions League-winnaars. In Friesland ging Sneek al onderuit, in Italië kwamen ze ook niet in de buurt van een enorme stunt: 25-17, 25-19, 25-17.

Mandigers onderuit op Lakeside, Durrant maakt indruk

Voor Willem Mandigers zit Lakeside er weer op. De Nederlandse darter werd in de achtste finales uitgeschakeld door de Welshman Wayne Warren, die eerder Wesley Harms al uitschakelde.

Het spel was behoorlijk wisselvallig en Warren won de eerste twee sets. Toch speelde Mandigers zich nog wel in de wedstrijd, maar bij een 2-3 achterstand zag de Nederlander hoe Warren de wedstrijd met een puike 136-finish uitgooide: 2-4.

Titelverdediger Glen Durrant verscheen vervolgens ten tonele tegen Darryl Fitton, wiens spel in de eerste set werkelijk nergens op leek. Toch ontwikkelde het zich uiteindelijk tot een alleraardigste pot, waarbij prima gescoord werd en waarin Durrant ook netjes was op de dubbels: 4-1.

In de laatste partij van de avond maakten ook de Welshman Dean Reynolds en tweevoudig kampioen Scott Waites er een fraaie vertoning van. De gemiddeldes zakten door een mindere laatste set wat in, maar verder was het niveau prima en was de spanning aanwezig. Reynolds kon echter niet voor een verrassing zorgen en zag Waites met een 112-finish zijn lot bezegelen: 4-2.

Nikoleav flikt het weer, Van Genugten grijpt net mis

Niks lijkt Eduard Nikolaev nog in de weg te staan deze Dakar. De Rus van Kamaz verloor weliswaar een kwartier aan het begin van de proef, maar pakte dit kwartier halverwege plotseling terug en liep vervolgens alleen maar uit op de nummer twee, Siarhei Viazovich. Ton van Genugten ging in eerste instantie aan de leiding, maar verloor kostbare minuten door een gekantelde wagen van de gebroeders Coronel die hij niet meer goed wist te maken.

Ook in het algemeen klassement begint de spanning door een mindere dag van Federico Villagra langzaam te verdwijnen. Nikolaev pakt nog eens twintig minuten, waardoor zijn voorsprong nu bijna een uur bedraagt. Veel zorgen om de tweede plaats hoeft Villagra zich niet te maken, want zijn voorsprong op de nummer drie bedraagt nog eens anderhalf uur.

Uitslag etappe 5 trucks

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Eduard Nikolaev  RUS
KAMAZ
3h37m12s
2 Siarhei Viazovich  BLR
MAZ
+00:06:23
3 Ton Van Genugten  NLD
IVECO
+00:12:57
4 Dmitry Sotnikov  RUS
KAMAZ
+00:13:23
5 Federico Villagra  ARG
IVECO
+00:21:10
6 Martin Kolomy  CZE
TATRA
+00:21:14
7 Aleksandr Vasilevski  BLR
MAZ
+00:22:06
8 Airat Mardeev  RUS
KAMAZ
+00:23:27
9 Artur Ardavichus  KAZ
IVECO
+00:25:51
10 Aliaksei Vishneuski  BLR
MAZ
+00:29:01

Britse politici klikken veel op porno

Pornosites vinden in het Britse parlement gretig aftrek. Officiële gegevens laten zien dat de heren en dames parlementariërs, leden van het Hogerhuis en andere medewerkers sinds de verkiezingen in juni bij elkaar zo'n 160 keer per dag op porno klikken.

Woordvoerders van het parlement zijn gelijk in de verdediging geschoten: volgens hen is in het gros van de gevallen uiteraard helemaal niet bewust op de sites vol biologiefilms geklikt, zeiden ze met het schaamrood op de kaken.

Pornosites worden door de netwerken van Westminster geblokkeerd, maar de pogingen om erop te komen registreert men wel. Volgens The Guardian vallen de 24.500 pogingen van het afgelopen half jaar overigens nog wel mee: in 2016 werden 113 duizend pogingen geblokkeerd, een jaar daarvoor zelfs meer dan tweehonderdduizend stuks.

Ten Brinke sterk tweede, Peterhansel slaat gat

Bernhard ten Brinke kende vandaag een sterke dag in de vijfde Dakar-etappe. De Toyota-rijder finishte op een tweede tijd, vijf minuten achter etappewinnaar Stephane Peterhansel, die optimaal profiteert van problemen bij zijn teamgenoten en zo zijn leiding in het algemeen klassement flink vergroot. Ten Brinke klimt als beste Toyota-rijder naar de derde plek in het algemeen klassement.

Het meest opmerkelijke van de dag was de opgave van Sebastien Loeb. De navigator van Loeb raakte gewond nadat hun Peugeot met volle vaart tegen een duin klapte. Ook de andere Peugeot-rijders kenden geen goede dag: Carlos Sainz verloor 18 minuten op Peterhansel, Despres 37 minuten. Even leek het erop dat Yazeed Al Rajhi verrassend namens Mini een gooi ging doen naar de dagzege, maar een half uur tijdverlies dankzij een duik in de zee gooide roet in het eten. Ten Brinke wist al die tijd binnen schootsafstand te blijven, maar kon geen moment de leiding overnemen.

Goede dag Ten Brinke in Dakar Rally (Pro Shots/Action Images)
Goede dag Ten Brinke in Dakar Rally (Pro Shots/Action Images)

In het algemeen klassement bedraagt de voorsprong van Peterhansel op Sainz nu een half uur. Ten Brinke volgt, maar wel op ruim een uur achterstand. Ook Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers zitten niet ver weg, waardoor Peugeot zich geen grote fouten meer kan veroorloven. 

Uitslag etappe 5 auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Stephane Peterhansel  FRA
PEUGEOT
2h51m19s
2 Bernhard Ten Brinke  NLD
TOYOTA
+00:04:52
3 Giniel De Villiers  ZAF
TOYOTA
+00:12:47
4 Carlos Sainz  ESP
PEUGEOT
+00:18:10
5 Nasser Al-Attiyah  QAT
TOYOTA
+00:24:33
6 Orlando Terranova  ARG
MINI
+00:24:38
7 Sheikh Khalid Al Qassimi  ARE
PEUGEOT
+00:25:39
8 Patrick Sireyjol  FRA
BUGGY
+00:33:16
9 Cyril Despres  FRA
PEUGEOT
+00:37:36
10 Jakub Przygonski  POL
MINI
+00:41:13

Algemeen klassement

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Stephane Peterhansel  FRA
PEUGEOT
13h27m26s +00:00:00 --:--:--
2 Carlos Sainz  ESP
PEUGEOT
13h58m42s +00:31:16 --:--:--
3 Bernhard Ten Brinke  NLD
TOYOTA
14h42m42s +01:15:16 --:--:--
4 Nasser Al-Attiyah  QAT
TOYOTA
14h50m47s +01:23:21 --:--:--
5 Giniel De Villiers  ZAF
TOYOTA
15h02m00s +01:34:34 --:--:--
6 Sheikh Khalid Al Qassimi  ARE
PEUGEOT
15h14m14s +01:46:48 --:--:--
7 Eugenio Amos  ITA
2WD
15h29m23s +02:01:57 --:--:--
8 Jakub Przygonski  POL
MINI
15h44m09s +02:16:43 --:--:--
9 Martin Prokop  CZE
FORD
15h44m53s +02:17:27 +00:10:00
10 Patrick Sireyjol  FRA
BUGGY
16h25m48s +02:58:22 +00:24:00
Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.