FOK!toen: Dance Of The Vampires (1967)

Vandaag gaan we met FOK!toen een halve eeuw terug in de tijd. Het was namelijk op 11 januari 1968 dat de film Dance Of The Vampires van Roman Polanski voor het eerst in de Leeuwarder bioscoop Tivoli verscheen. In de grote steden in de Randstad was de film al te zien sinds begin november 1967 en in een groot deel van het land moest men nog tot begin april 1968 wachten voor de film in de lokale bioscopen zou verschijnen. Dance Of The Vampires was een heerlijke parodie op de in die tijd zeer populaire vampierenfilms, die in het Verenigd Koninkrijk zou worden uitgebracht als The Fearless Vampire Killers (or Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck) en die in de Nederlandse bioscopen luisterde naar de titel Met Jouw Tanden In Mijn Nek.

Dance Of The Vampires

Dance Of The Vampires was de vijfde speelfilm van de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski, die eerder al naam had gemaakt in het circuit met indrukwekkende klassiekers als Knife In The Water (1962), Repulsion (1965) en Cul-de-sac (1966). Het idee voor de film ontstond toen de filmmaker op vakantie was in Zwitserland. Polanski wou de film schieten rondom een lokaal kasteel maar dat bleek onmogelijk te zijn. Na nog wat locaties te hebben gecheckt in Oostenrijk zou de film grotendeels in de omgeving van het plaatsje Urtijëi in de Italiaanse Dolomieten worden opgenomen.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 januari 1968
Uit de Leeuwarder Courant van 10 januari 1968 

In Dance Of The Vampires draait het om professor Abronsius (Jack MacGowran) die samen met zijn hulpje Alfred (Roman Polanski) naar een Transsylvanisch dorpje reist om aldaar de lokale bevolking te bevrijden van een stel stokoude vampieren. Alfred raakt al snel tot over zijn oren verliefd op Sarah Shagal (Sharon Tate), de dochter van de lokale kroegbaas. Graaf von Krolock heeft echter ook een oogje op de oogstrelende deerne en ontvoert haar naar zijn duistere kasteel. De twee mannen besluiten om haar te bevrijden en dat gaat uiteraard helemaal verkeerd.

Dance Of The Vampires 1 

Polanski wou de film Dance Of The Vampires maken met actrice Jill St. John in de hoofdrol maar producer Martin Ransohoff wist hem over te halen om te gaan werken met een jonge actrice die hij in 1962 had ontmoet op de set van de film The Beverly Hillbillies. Haar naam was Sharon Tate. Dance Of The Vampires was de eerste kleurenfilm van Polanski en was dan ook de eerste rolprent waarbij gebruik kon worden gemaakt van een ruim budget. Hierdoor had Polanki ook de gelegenheid om te werken met ervaren filmmensen zoals cameraman Douglas Slocombe, productie ontwerper Wilfrid Shingleton, componist Krystof Komeda en choreograaf Tutte Lemkov.

 Dance Of The Vampires 2

Dance Of The Vampires werd in Europa door filmliefhebbers omarmd maar in Amerika keek men toch anders tegen deze absurdistische horror-komedie aan. De film kreeg niet alleen andere titels (The Fearless Vampire Killers, or Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck, The Vampire Killers en Your Teeth in My Neck) maar werd ook grondig onder handen genomen op de montagetafel. Zo werd er zo'n 20 minuten aan beeldmateriaal uit de film weggeknipt, werden alle stemmen door Amerikaanse stemacteurs opnieuw ingesproken en kreeg de film ook nog een intro in de vorm van een tekenfilm waarin al enige duiding aan de hoofdrolfiguren werd gegeven. Producer Ransohoff zou dit doen zonder toestemming van Polanski die dan ook niks meer met dit misbaksel te maken wilde hebben.

Dance Of The Vampires 3

De meeste Amerikanen zouden Dance Of The Vampires pas in 1969 gaan zien toen de film, na de brute moorden op Sharon Tate en haar gasten door de Manson Family, opnieuw in de bioscopen zou verschijnen. Dance Of The Vampires is dan ook een film met een wrange nasmaak. Niet vanwege het rammelende verhaal, wat zelfs wel bij deze slapstickachtige film past. Het is het besef dat dit de laatste film was waarin we de veelbelovende actrice Sharon Tate konden zien schitteren naast haar latere echtgenoot Roman Polanski.

Dance Of The Vampires 4

Pas aan het begin van de jaren tachtig zou de oorspronkelijke versie van Dance Of The Vampires van Roman Polanski voor het eerst in Amerika worden uitgebracht. Zelfs de critici die destijds de Amerikaanse versie van de film de grond in hadden geboord konden deze versie van Polanski wel waarderen en de film zou ook een behoorlijke cultstatus opbouwen.

Uit de Trouw van 3 november 1967
Uit de Trouw van 3 november 1967