Dopingarts dient klacht in tegen dopingarts voor schenden beroepsgeheim

Voormalig arts Peter Janssen verklaarde in september dat hij jarenlang geholpen heeft bij het leveren en toedienen van verboden middelen aan wielrenners, waaronder Leontien van Moorsel, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Eddy Bouwmans. Een voormalig collega-arts heeft nu een klacht ingediend bij het Meldpunt IGZ/IGH vanwege het schenden van het medisch beroepsgeheim.

Janssen, tegenwoordig gepensioneerd maar in het verleden huisarts in het Brabantse Deurne en wielerarts, deed in een interview met de Volkskrant een boekje open over zijn rol in de begeleiding van wielrenners bij het gebruik van doping. De Brabander schuwde daarbij niet om namen te noemen. Naar eigen zeggen heeft hij EPO geleverd aan voormalig wereld- en olympisch kampioene Leontien van Moorsel en in dienst van de PDM-wielerploeg bloedtransfusies toegediend bij Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse.

Door het noemen van namen vindt de gepensioneerde huisarts Michel Karsten dat Janssen het medisch beroepsgeheim geschonden heeft. Karsten heeft daarom het Meldpunt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verzocht om Janssen aan te klagen bij het medisch tuchtcollege. Volgens Janssen zelf heeft hij het beroepsgeheim niet geschonden omdat de wielrenners geen patiënten waren maar gezonde sporters die hun prestaties wilden verbeteren.

Karsten heeft zelf overigens ook geen schoon verleden wat betreft doping. De Haarlemmer erkende eerder al dat hij in het verleden honderden (top)sporters geholpen heeft bij het gebruik van het verboden spierversterkende middel anabole steroïden.

Dopingarts dient klacht in tegen dopingarts voor schenden beroepsgeheim (Pro Shots / Icon Sport)
Dopingarts dient klacht in tegen dopingarts voor schenden beroepsgeheim (Pro Shots / Icon Sport)