Veel klachten uit Kevin Spacey's oude theater

Theater The Old Vic in Londen, waar acteur Kevin Spacey artistiek leider was tussen 2004 en 2015, heeft twintig klachten tegen hem verzameld. Het theater heeft uitgebreid onderzoek gedaan onder medewerkers en daaruit kwamen twintig getuigenissen naar voren over ongepast gedrag. In een verklaring biedt The Old Vic excuses aan "omdat we geen omgeving of cultuur hebben weten te scheppen waarin mensen zich veilig voelden om vrijuit te praten".

Uit het onderzoek, door een extern juridisch bureau, bleek namelijk dat niemand er iets over durfde te zeggen. De twintig incidenten stammen uit de periode van 1995 tot 2013, waarvan de meesten voor 2009. Namen van slachtoffers worden niet genoemd. Er zijn in die tijd geen klachten, formeel of informeel of betalingen of schikkingen getroffen. Het theater benadrukt dat Spacey zelf nog niet op het onderzoek heeft gereageerd.

In de verklaring legt het theater uit: "Tijdens zijn leiderschap was The Old Vic in de unieke positie om een Hollywoodster aan het roer te hebben, om wie een persoonlijkheidscultus hing." Uit het onderzoek blijkt dat Spacey's beroemdheid en status ertoe kunnen hebben geleid dat mensen te bang waren om iets te zeggen "zeker de jonge medewerkers en jonge acteurs".

Diep door het stof

De huidige leiding van The Old Vic gaat diep door het stof en kondigt aan al bezig te zijn met een veiliger werkomgeving, vertrouwenspersonen en trainingen.

De Amerikaanse acteur, onder meer bekend van de Netflix-serie House of Cards, kwam eerder al onder vuur te liggen na aanklachten over seksueel overschrijdend gedrag. Begin november waren er al tien mannen die stelden seksueel misbruikt te zijn. Die aantijgingen kostten de acteur filmcontracten, een oeuvre-Emmy en in feite ook zijn status.

Veel klachten uit Kevin Spacey's oude theater
Veel klachten uit Kevin Spacey's oude theater (Foto: ANP)