Van Marwijk weg bij nationale ploeg Saoedi-Arabië

Bert van Marwijk is niet langer bondscoach van Saoedi-Arabië. Dat maakte de nationale voetbalbond van het land donderdag bekend.

Van Marwijk plaatste zich vorige week nog met zijn elftal voor het WK van volgend jaar in Rusland. De onderhandelingen met de Saudi-Arabische voetbalbond over een nieuw contract verliepen echter zeer stroef. Lokale media maakten enkele uren geleden al bekend dat het mogelijk tot een vertrek van de Nederlander zou leiden.

De Saudische bond verlangde van de oefenmeester dat hij meer tijd zou gaan steken in zijn werk bij de nationale ploeg, maar Van Marwijk gaf te kennen dat hij graag op dezelfde voet wilde verdergaan. "Ik ben de onderhandelingen gestopt. Afgelopen week, na kwalificatie voor het WK, is een aantal mensen uit mijn staf ontslagen. Dat vind ik onacceptabel", zo vertelde Van Marwijk in gesprek met de NOS.

In Saoedi-Arabië gaan wonen zag de voormalige Oranje-coach niet zitten. "Dat is voor mij niet onderhandelbaar. Ik wil daar niet permanent naartoe." Van Marwijk wordt naar eigen zeggen voortdurend gebeld door spelers. "Ze vinden het onbegrijpelijk dat ik weg moet. Ze wilden dolgraag met mij naar het WK."

Onder leiding van Van Marwijk, die schoonzoon Mark van Bommel, Adrie Koster, Roel Coumans en Taco van den Velde als assistenten had, plaatste Saudi-Arabië zich voor het eerst sinds 2006 voor een WK. Edgardo Bauza, tot april van dit jaar nog bondscoach van Argentinië, neemt het stokje over.

Van Marwijk weg uit de zandbak. (PRO SHOTS/Action Images)
Van Marwijk weg uit de zandbak. (PRO SHOTS/Action Images)