Strange Brigade

Developer Rebellion is vooral bekend van zijn serieuze games zoals Sniper Elite. Maar wat nou als je het serieuze laagje weghaalt? Dan wordt de game wel een beetje raar, of zoals Amerikanen zeggen, Strange …

 

Strange Brigade is het tegenovergestelde van Sniper Elite. Waar je bij Sniper Elite moet spelen met geduld, kom in je Strange Brigade in een totaal andere wereld terecht. In deze co-op shooter is het juist de bedoeling om zoveel mogelijk vijanden zo snel mogelijk dood te schieten. Het helpt daarbij dat ze in hordes op je af komen, dus je zult er alles aan moeten doen om deze zo snel mogelijk om te leggen.

 

Het spel neemt je mee naar 1930, de tijd waar de Britse kolonisatie hoogtij vierde. De wereld was nog niet zo ontdekt als nu, en jij moet met je team op zoek naar schatten. Uiteraard worden deze goed beschermd door flora en fauna. Al schietend of met magie moeten jij en je team je een weg banen door iedereen die verzet aantekent. Strange Brigade ziet er uit als een Indiana Jones film en die sfeer probeert het ook uit te dragen.

Je kunt in het begin kiezen uit vier personages die allemaal hun eigen specialiteiten hebben. Denk maar niet dat je de keuze hebt uit de meest flitsende wapens, het is allemaal vooroorlogs spul. Denk aan trage shotguns, handwapens en dynamiet. Mochten je wapens niet toereikend zijn, omdat je bijvoorbeeld bent omsingeld, dan kun je gelukkig ook er tussenuit knijpen door middel van doge-rol. Je bent geen Rambo, dus vanuit je heup schieten kun je ook niet. Het loont ook om goed te kijken naar je omgeving, want soms heb je vallen die je kunt activeren als je erop schiet. Maar pas op dat je medespelers hier niet het slachtoffer van worden.

 

De demo van Strange Brigade speelde zich af in Afrika en was verdeeld in kleine arena’s die afgesloten werden als je een event triggerde. Je krijgt genoeg ruimte om een flink blokje om te lopen, maar de game forceert je wel om op één plek te blijven. Dat moet ook wel, want je hebt de eerder genoemde vallen hard nodig. Deze variëren van korven die vuur spuwen, spikes die uit de grond komen tot hele grote hakmachines die iedereen een kopje kleiner maken. Mocht je genoeg vijanden een enkeltje naar het hiernamaals hebben gegeven, dan kun je een speciale kracht verdienen. Elk personage heeft zo’n speciale kracht en deze zorgt ervoor dat je nog sneller vijanden kunt doden.

Strange Brigade is een game waarbij je je hersenen bijna op het nulpunt kunt zetten. Schieten, schieten en nog eens schieten, daar komt het op neer. Ik wilde graag wat wat meer diepgang zien, want 12 uur lang mindless schieten houd ik niet vol. Misschien dat deze in de latere versie nog worden toegevoegd, maar ik kon ze in de demo niet ontdekken. Vooralsnog heb ik het gevoel dat ik Zombie’s Army aan het spelen was, maar dan in de stralende zon in een warm landje dan in Duitsland in de stromende regen. Niet dat dat slecht is, grauwe omgevingen heb ik de laatste tijd wel genoeg gezien.

 

Developer Rebellion gaat gewoon verder waar het goed in is. De omgeving zag er prachtig uit, de monsters en hun verschillende krachten zijn leuk en ik miste weer co-op shooter die zichzelf niet serieus neemt. Nu nog wat meer variatie erin en Strange Brigade kan best een pareltje worden.