Toplanden willen Rusland weren van Olympische Spelen 2018

De nationale antidopingbureau's (NADO's) van zeventien landen vinden dat het Internationaal Olympisch Comité te weinig doet aan de Russische dopingkwestie. Wat die landen betreft is Rusland simpelweg niet welkom op de Olympische Winterspelen van volgend jaar, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In een rapport van wereldantidopingautoriteit WADA schreef Richard McLaren vorig jaar dat er in Rusland jarenlang systematisch doping werd gebruikt, georganiseerd door de staat. IOC-president Thomas Bach liet destijds al weten dat de Russen er niet mee weg zouden komen, maar over een algehele schorsing voor Pyeongchang 2018 is nog altijd geen beslissing genomen, enkele maanden voor de openingsceremonie.

Een algehele schorsing kwam er voor de Spelen in Rio vorig jaar niet, dat zou volgens Bach indruisen tegen de olympische waarden. Het IOC liet alle afzonderlijke sportbonden de keus om Rusland al dan niet te schorsen, waardoor er geen Russen aan de start verschenen in de atletiek en het gewichtheffen.

De kritiek werd naar buiten gebracht door zeventien landen: Oostenrijk, Australië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS.