Camera bij spoorovergang filmt overtreders

Spoorbeheerder ProRail begint deze week een proef met camerabewaking bij spoorwegovergangen. Wie de knipperende rode lichten negeert, wordt gefilmd. Als de proef een succes is komen de camera's met bewegingssensoren op meer riskante overwegen in Nederland te hangen. Als het aan de spoorbeheerder ligt, kunnen overtreders op termijn een boete tegemoetzien.

De eerste test gebeurt op twee plaatsen in Hilversum. ProRail ziet nog regelmatig dat automobilisten en andere weggebruikers nog snel zigzaggend het spoor oversteken terwijl er een trein aankomt. Als daar camerabeelden van zijn, wordt het een stuk makkelijker om overtreders aan te pakken. In eerste instantie krijgen zij alleen een waarschuwing. Als de test een succes is, gaat ProRail overtreders beboeten. Voor automobilisten en motorrijders bedraagt de boete 230 euro, voor bromfietsers 160 euro.

Voetgangers en fietsers komen ook in beeld, maar hun identiteit is een stuk moeilijker te achterhalen. Daarom controleert ProRail ook regelmatig ter plaatse.

ProRail hoopt dat de camera's ook een preventief effect hebben.

Camera bij spoorovergang filmt overtreders
Camera bij spoorovergang filmt overtreders (Foto: ANP)