Probleemloze eerste spits 'tienminutentrein'

De eerste ochtendspits met een 'tienminutentrein' tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven is volgens de NS en spoorbeheerder ProRail goed verlopen. Voor het eerst kunnen reizigers elke tien minuten in een intercity stappen die tussen de vier steden rijdt.

"Reizigers hoefden minder lang te wachten. De drukte was vergelijkbaar met een normale werkdag", liet de NS weten. "We hadden geen uitval of noemenswaardige vertragingen", vertelde een woordvoerder. "De rest van de dag blijven we het nauwlettend in de gaten houden."

Totdat de nieuwe dienstregeling ingaat in december beproeven NS en ProRail iedere woensdag hoe het in de praktijk uitpakt om zes intercity's per uur te laten rijden. Achter de schermen brengt de uitbreiding van het aantal treinen grote veranderingen met zich mee, aldus beide bedrijven. Zo moet bijvoorbeeld worden bekeken hoe het in- en uitstappen van grote groepen reizigers verloopt en welke gevolgen onverwachte gebeurtenissen hebben. Doordat de capaciteit in de nieuwe opzet 15 procent hoger is, kunnen meer mensen een zitplaats bemachtigen.

Controleurs van ProRail deelden in de ochtendspits vier boetes uit aan mensen die op het traject "gevaarlijk gedrag" vertoonden op spoorwegovergangen, zoals oversteken terwijl er een trein aankomt. "Daarnaast hebben we een flink aantal waarschuwingen gegeven", zei een woordvoerster van de spoorbeheerder.

Probleemloze eerste spits 'tienminutentrein'
Probleemloze eerste spits 'tienminutentrein' (Foto: ANP)