Militairen nemen 'enorme schade' getroffen eilanden op

Op de door orkaan Irma getroffen eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zijn militairen begonnen met patrouilles om een beeld te krijgen van de schade. Ook gaat een NH90-helikopter op het marineschip Zr.Ms. Zeeland de lucht in gaan. Aan boord is een camerateam van Defensie.

Het ministerie van Defensie laat weten dat het nu de eerste doelstelling is om een beeld van de situatie te krijgen.

Zr.Ms. Zeeland is inmiddels dicht bij de kust van Sint-Maarten. Behalve dit schip is ook Zr.Ms. Pelikaan in de buurt van de eilanden om hulp te bieden. De schepen hebben extra mensen, vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord.

'Enorme schade'
De schade op Sint-Maarten heeft aangericht is "enorm" en het contact is tot dusver moeizaam verlopen. Het is ook nog niet bekend of er persoonlijke slachtoffers zijn. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gezegd.

"Er wordt nu door defensiemensen geholpen, maar er zullen zeker de komende dagen nog meer verzoeken om hulp komen", zegt Plasterk. Die zullen volgens hem zeker worden ingewilligd. "We zijn in gedachten bij mensen daar en we helpen waar we kunnen", aldus Plasterk.

Saint-Martin
De orkaan heeft al wel twee levens geëist op de twee Franse Caribische eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin. Dat heeft de Franse minister voor overzeese gebiedsdelen bekendgemaakt na een crisisbijeenkomst in Parijs. Er zijn zeker twee zwaargewonden.

Saint-Martin is het Franse deel van het Nederlandse Sint-Maarten, waar de orkaan woensdag overheen trok en enorme verwoestingen aanrichtte.

Verenigde Staten
De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan Irma. In die richting beweegt de orkaan zich inmiddels.

Met het uitroepen van de noodtoestand komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen. Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) nog de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie zijn windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur gemeten.

Militairen nemen schade getroffen eilanden op
Militairen nemen schade getroffen eilanden op (Foto: ANP)