Boksen is voor meisjes

Sport. Ooit het domein van mannen. Althans, dat vonden wij. Spieren, testosteron, stoer zijn en de flinke haan uithangen. Hoe pijnlijk dan ook dat we de laatste jaren flink zijn ingehaald door de kippen. Ik kan me zwaar vergissen, maar volgens mij wordt in Nederland zo’n beetje elke sport de man gedeclasseerd is tot campingbadmintonner door de vrouw. De meeste medailles worden steevast gehaald door vrouwen. Zelfs bij de meest mannelijke sporten, zoals bijvoorbeeld free fight, halen de Nederlandse dames ons in.

Is de man dan niet meer mannelijk genoeg in Nederland? Het antwoord werd mij wonderwel gegeven op het Jeugdjournaal. Op de vraag aan twee pubertjes van een jaar of dertien waarom de meiden beter in hockey waren dan de jongens was het antwoord: “omdat hockey een meidensport was en niet voor kerels”. Het andere pubertje ja-knikte vrolijk schijterig mee. Sterker nog, handbal scheen ook een meisjessport te zijn. Het was niet stoer genoeg. Sporten waar gebroken neuzen en vingers normaal zijn, waar er meer om God geroepen wordt dan in een gemiddelde kerk op de bible-belt, dat was niet stoer. Nee, een jongetje beweerde met droge ogen dat steppen honderd keer beter was. Ja, omdat geen enkel meisje dit ook doet! Spelen met een Barbie is nog ruiger dan met je stepje een stoepje op huppen!

Het probleem in een notendop. Vrouwen gaan er voor, mannen verzinnen een excuus. De rollen zijn omgedraaid. Het mannetje heeft het ‘te druk’ en moet op de bank liggen. De vrouw kookt eten voor hem in haar legging en loopt dan even tien kilometer om vervolgens de kinderen op bed te leggen. De man sport in de tussentijd mee met de samenvatting Rosenborg- Ajax, ook niet iets om tot sporten aangezet te worden. Ook hier zijn de dames van Ajax beter, om nog maar te zwijgen over het Nederlands elftal. Wanneer Ruud Gullit al blij is met een draak van een gewonnen wedstrijd en dit zo blij als een kind uit een te luxe kleedkamer op een filmpje meldt, dan weet je hoe rampzalig het gesteld is met het mannenvoetbal. Het zal ook niet lang meer duren voordat wij als vaders met pijn in ons hart moeten aanhoren dat onze zonen gaan roepen dat voetbal voor meisjes is. Voetbal Inside met Patty Brard in plaats van Derksen. Qua voetbalkennis scheelt dat sowieso niet veel.

Is het dan zo erg gesteld met de Nederlandse sportieve man? Nee, gelukkig hebben we nog Tom Dumoulin. De belichaming van hoe elke man wil zijn! Deze noeste Limburger (met Franse achternaam, dat dan weer wel) hijgt en puft met zijn lange lijf al zwetend en poepend de bergen over en brengt sinds lange tijd wielersucces mee naar de lage landen. Als Neerlands hoop werd hij met veel gejuich binnen gehaald! Onze voorbeeld man! Massaal overschreeuwden wij exact dezelfde prestatie van Anna van der Breggen. Als volleerde handbalsters elleboogden wij haar een beetje weg. Want we hadden eindelijk weer een echte kerel in ons midden. Ik vrees ook dat we hier nog een jaar op moeten teren. Tenzij er ergens nog een klein wondertje gebeurt, dat Max een Grand Prix wint.

Een paar weken terug zag ik het gevecht van de eeuw. Een 29-jarige freefighter tegen een 40-jarige bokser. McGregor versus Mayweather. Tien rondes pure reclame voor twee mannensporten. Alsof ik een Rocky film kijk. Wat een hype, wat een testosteron! En dan hoor ik opeens dat jochie achterin mijn hoofd: Boksen is voor meisjes. Ergernis borrelt op. Ja, en laf achter stoere praat schuilen is voor jongetjes!