[Tour] Aru is een lul

BMC had hard gewerkt
Sunweb was ook heel erg fit
Van Avermaet wilde wel weer
Maar Matthews won vandaag de rit.

Daar kwamen ze omhoog. De punchers, maar ook de klassementsrenners. Nou, klassementsrenners? Waar was Aru? Die zat bij het begin  van de klim veel te ver naar achteren. Misschien had hij de route niet goed bekeken en dacht hij dat de finish vlak was. Nu staat hij ineens 19 tellen achter Froome. Die was dus veel slimmer. Het was een mooie strijd tussen de punchers. Ze waren er bijna allemaal. Gilbert, Boasson Hagen, van Avermaet en Matthews. Oké, Matthews is een sprinter maar als je hem deze week al in de bergetappes had gezien, dan wist je wel dat hij van dit klimmetje niet zou schrikken. Dat bleek ook, want hij won.

Toen ik de tv aanzette zag ik meteen de mannen van van Avermaet op kop van het peloton. Dat was niet gek want in de aankomstplaats had hij al gewonnen.  En ik zag een kopgroep met Timo Roosen erin. Leuk. Matthews dacht trouwens ook dat hij kans had, want de Sunwebjes hielpen de BMCeetjes. Eigenlijk was het dus een kansloze missie voor de kopgroep en ik was er zeker van toen ik zag dat De Gendt ook in de kopgroep zat. Dat is deze Tour echt dé renner van de kansloze missies.

De Gendt had waarschijnlijk geld nodig, want hij won de tussensprint door er echt voor te sprinten. Ondanks dat de NOS dacht: kom laten we eens een interview uitzenden tijdens de tussensprint van het peloton, zag ik dat Kittel dit keer de sprint van het peloton won.

Ik zag ook op Twitter dat de sprinter Laporte in Rodez was geboren. Ik had hem in mijn rijtje van Scorito, maar betwijfelde of het zou helpen dat hij daar geboren was. Twitter kun je dus ook al niet meer vertrouwen, want op Wikipedia was Laporte in La-Seine-Sur-Mer geboren.

Verder had ik al snel door dat het vandaag van de finale moest komen. Na de tussensprint was de koers niet interessant. De omgeving wel, maar die is wel mooi, maar niet spannend.

Ineens was er veel wind van opzij en een open landschap. Ik begon al hoop te krijgen dat het al voor de finale spannend ging worden. Het bleek tevergeefs.

Wel zag ik nog een enorme brug over de Tarn, maar de renners kwamen niet over de brug. Daar begonnen wel de bergjes, Roosen moest een fietswissel doen en had meteen een aardige achterstand, maar kwam in de klim wel terug bij de kopgroep.

Volgens Herbert zou hier de aanval van Kalme Jan komen. Nog vijftig kilometer naar de finish, Herbert. Kalme Jan had gestudeerd in Rodez. Meteen was het voor Herbert de favoriet vandaag.

Ik zag ineens waaiers. Nog niet catastrofaal voor belangrijke renners, maar dat zou nog kunnen komen natuurlijk. Het ging al op de kant. Kittel was al slachtoffer, evenals Groenewegen. Herbert maakte er een drama van, maar die twee zouden vandaag toch geen enkele kans hebben gehad en het was dus alleen maar zaak om op tijd binnen te komen. Ze kwamen uiteindelijk weer terug in het peloton, maar op de klim ging de groene Duitser er weer af.

Op de tweede meetellende klim moest Bouet de kopgroep laten gaan en hetzelfde gold voor Hollenstein. Roosen kraakte ook. Volgens Herbert stierven ze achterin het peloton toen Ten Dam op kop reed, maar de kopgroep liep weer uit. Maar het was geen kopgroep meer, het was een Belg. De Gendt was ontketent. Niet dat hij geketend was geweest, maar zo noem je dat nou eenmaal. Maar voor BMC en Sunweb was het jachtseizoen geopend en de Gendt was de vogel die geschoten moest worden.

Op twaalf kilometer was de Gendt eraan, maar er werd meteen aangevallen. Tony Martin en daarna Lammertink. Die arme Sunwebjes werden er gek van. Ze stuurden dan maar Arndt mee en die kon ook aardig sprinten. Caruso en Perichot kwam er ook bij. Het was een goede stunt, want nu hoefden Sunweb en BMC niet meer op kop van het peloton. Sky nam het daarna over, dus blijkbaar had Froome ook plannen. Aru niet, want die liet het lopen.  Je weet dat de Tour ook in etappes kan worden gewonnen waarin je het niet verwacht. Ik ben benieuwd naar het verhaal van de Italiaan. Matthews beloonde in ieder geval het harde werken van zijn ploeg.

  Tweet van de dag: James de Butler: Slotheuvel, slotklimmetje? Als je niet te veel gewicht moet meesleuren vlieg je over die aankomststrook

Opmerking van de dag: Maarten: Elke renner heeft een plantje en dat plantje moet water hebben.

De rit van morgen

Morgen weer een overgangsetappe en weer zullen de sprinters vermoedelijk naast de prijs voor de winnaar grijpen. Daar is de rit op het einde te lastig voor. De twee winnaars tot nu toe in Le Puy-en-Velay waren ook geen sprinters.

De aankomstplaats is een zeer bijzondere plaats. Het is een beschermde stad met een ligging die uniek is in de wereld. Het is werkelijk en schitterend plaatje als je vanaf een afstandje naar het plaatsje kijkt. Echt iets voor de film of de foto. Maar dat is niet het enige. Het is een plaatsje met een diep religieuze achtergrond en het is ook het vertrekpunt van de ‘Via Podiensis’, oftewel de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Jaarlijks wordt de heilige binnenstad bezocht door duizenden pelgrims die niet alleen in Santiago zijn geïnteresseerd, maar ook in Le Puy-en-Velay zelf.

Het is een van de oudste bedevaartsoorden van Frankrijk. De vierde-eeuwse bisschop Evodius bouwde, op verzoek van engelen in een visioen, een Maria-bidplaats rond een megalithische dolmen op de top van de vulkanische kegelvormige rots Mont Anisius. Aan het einde van de vierde eeuw bouwde bisschop Scutarius ook nog een kathedraal in dit plaatsje. Later schonk de Franse vorst Lodewijk IX na zijn terugkeer uit het heilige land een zwarte madonna aan de kathedraal. Daar kwamen in die tijd al heel veel pelgrims op af. Helaas werd het beeld verwoest tijdens de Franse revolutie. Naast de kathedraal staat een klooster dat door velen gezien wordt als een van de mooiste van Europa.

Als je een goede conditie hebt, is het een must om de 268 in de rots uitgehakte treden naar  de Chapelle Saint-Michel-d’Aigulhe te beklimmen. De kapel ligt op een tachtig meter hoge basaltrots en vanaf daar heb je een schitterend uitzicht.

De renners zullen niet via de trappen naar boven gaan, maar moeten wel klimmen voordat ze in het bedevaartsoord aankomen. De aanvallers die als eersten aankomen zullen misschien wel een schietgebedje doen voor de winst.