Gatlin is 'youngsters' te snel af op 100 meter

Sprinter Justin Gatlin heeft zich in Sacramento gekroond tot Amerikaans kampioen op de 100 meter. Het NK doet tevens dienst als trials voor het WK van augustus en daar zal Gatlin dus weer van de partij zijn.

De ervaren Gatlin, oud-olympisch kampioen en meerdere malen geschorst voor doping, was tot onvrede van vele atletiekfans de jonge generatie te snel af. Met 9,95 in een lichte tegenwind was hij iets sneller dan de 9,98 van Christian Coleman, wereldwijd de snelste man van dit jaar. Met 10,06 pakte Christopher Belcher verrassend de derde plek. Voor hem is het al zijn zevende seizoen als serieuze atleet, maar hij liep nog nooit een wedstrijd buiten de VS. Dat zal veranderen, want hij mag nu naar het WK.

Bij de vrouwen was Tori Bowie met 10,94 duidelijk de snelste. Achter haar was een wisseling van de wacht te zien, want niet de ervaren dames als Barbara Pierre, Allyson Felix of Jenna Prandini plaatsten zich voor het WK, maar de jongere Deajah Stevens (11,08) en Ariana Washington (11,10). 

Op de 400 meter bij de mannen maakte Fred Kerley, 's werelds snelste man dit jaar, weer grote indruk. Hij kwam in de halve finales al tot 44,11 seconden en zal in de finale proberen wederom onder de 44 seconden te duiken.