Zarco pakt eerste MotoGP-pole in spectaculaire kwalificatie Assen

Motorcoureur Johann Zarco heeft op het TT Circuit van Assen de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Fransman pakte in de Drentse regen zijn eerste pole ooit in de koningsklasse van de motorsport.

De zinderende slotfase van de kwalificatie leverde een strijd op tussen vooral Zarco, Marc Marquez en Danilo Petrucci. De Italiaan leek op zijn Ducati goede kans op pole te maken, maar Marquez kwam er onderdoor. Petrucci was vervolgens nog eens snel onderweg, maar wederom was wereldkampioen Marquez te snel. In de laatste ronde was echter ook Zarco ineens razendsnel en het was de Fransman die op de finish 0,065 seconden sneller bleek dan Marquez.

Petrucci gaf uiteindelijk 0,385 seconden toe en start zondag vanaf de derde plek. De tweede startrij wordt gevormd door Valentino Rossi (+0,564), Scott Redding (+1,433) en Jonas Folger (+1,522). WK-leider Maverick Viñales kwam niet verder dan plek elf, Jorge Lorenzo kwam in de regen zoals gewoonlijk nauwelijks vooruit en moest genoegen nemen met de 21e stek. Sam Lowes schopte het voor het eerst tot Q2, maar de Aprilia van de Brit plofte daarin. Toch mocht hij met de tiende plek tevreden zijn.