FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 mei 2017

'Jonge aarde was doodsaai: geen bergen, nauwelijks land'

In den beginne...was er eigenlijk bijna niks. Dat er niet gelijk een grote diversiteit aan leven rondwandelde zal geen verrassing zijn, maar uit onderzoek blijkt nu dat er sowieso bijzonder weinig te beleven viel. 

In de Jack Hills, in het westen van Australië, hebben onderzoekers Andrew Berry en Anthony Burnham van de Australian National University zandsteen doorzocht, waarbij ze zirkoonkristallen tegen zijn gekomen. Zirkonen zijn mineralen die opgesloten zaten in de eerste gesteenten op aarde en daar in de loop der (vele) jaren uit zijn geërodeerd. "We hebben daar elementen van gebruikt om een beeld te scheppen van die tijd", aldus Burnham. "De geschiedenis van de aarde is net als een boek, maar dan één waar de eerste bladzijde uit is gescheurd, waardoor het erg lastig is om te vertellen hoe het verhaal is begonnen."

Uit het onderzoek aan de zirkoonkristallen, de oudste fragmenten van de aarde die ooit zijn gevonden, trokken de wetenschappers een aantal conclusies over de aarde en hoe onze planeet er een kleine 4,5 miljard jaar geleden bij lag. Bijster interessant was dat niet, er was namelijk geen hol te doen. "In de eerste grofweg 700 miljoen jaar vonden er geen continentale botsingen plaats en waren er geen bergen. Het was allemaal veel rustiger en saaier", legt Burnham uit.

Water was er volgens de onderzoekers voldoende. Sterker nog, bijna het volledige oppervlakte van de jonge aarde bestond uit water, met slechts her en der wat kleine eilandjes. Het zou wel eens erg lang hebben kunnen duren voordat dat veranderde. Volgens Burnham zijn er namelijk grote overeenkomsten met zirkonen uit gesteenten die minstens anderhalf miljard jaar later domineerden. "Dat suggereert dat de aarde er zeer lang over deed om te evolueren tot de planeet die we vandaag de dag kennen."

Het in Nature gepubliceerde onderzoek is hier te vinden, maar is helaas niet gratis in te zien.

Eerherstel voor drieduizend Turkse agenten

Circa 3000 Turkse politieagenten die waren ontslagen omdat ze banden zouden hebben met de Gülen-beweging, mogen weer aan het werk. Uit onderzoek is gebleken dat ze juist op de zwarte lijst van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen stonden.

De Turkse krant Hürriyet meldde woensdag dat na een grondig onderzoek van informatie die eind april in beslag is genomen duidelijk is geworden dat de agenten geen "geheime imams" van de Gülen-beweging waren. De aanklachten tegen de agenten zijn ingetrokken.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan ziet de beweging van Gülen als het brein achter de couppoging vorig jaar zomer. Sindsdien zijn ongeveer 40.000 mensen gearresteerd en verloren 120.000 mensen hun baan. Gülen verblijft in de VS. Ankara wil dat de Amerikanen hem uitleveren.

Eerherstel voor drieduizend Turkse agenten
Eerherstel voor drieduizend Turkse agenten (Foto: ANP)

Cortana opengesteld voor ontwikkelaars

Microsoft is een in december gemaakte belofte nagekomen. De Windowsmaker geeft ontwikkelaars toegang tot spraakassistent Cortana. Microsoft heeft het openstellen van Cortana bekendgemaakt tijdens de ontwikkelaarsconferentie Build in het Amerikaanse Seattle.

Met de inbreng van ontwikkelaars hoopt Microsoft zijn spraakassistent 'slimmer' te maken. Volgens Microsoft is het niet nodig om voor Cortana het wiel opnieuw uit te vinden. Eerder ontwikkelde code voor andere partijen, bijvoorbeeld Amazons spraakassistent Alexa, kan zonder al te veel moeite worden omgezet naar code voor Cortana.

Microsoft introduceerde zijn spraakassistent bij de lancering van Windows 10. Inmiddels wordt Cortana als een van de betere assistenten gezien. Om gebruik te kunnen maken van Cortana moet je wel in het Engels tegen haar praten, het Nederlands is ze nog niet machtig.

Cortana opengesteld voor ontwikkelaars
Cortana opengesteld voor ontwikkelaars (Foto: BuzzT)

Betoging voor Witte Huis tegen ontslag Comey

Honderden mensen hebben zich woensdag voor het Witte Huis verzameld om te protesteren tegen het ontslag van FBI-directeur James Comey. De betogers eisten een onderzoek naar de reden waarom president Donald Trump Comey aan de kant heeft gezet. Betogers riepen onder meer dat Trump de grondwet heeft geschonden en dat de president zich als een koning gedraagt.

Trump ontsloeg Comey dinsdag. De maatregel is omstreden, omdat Comey de leiding had over het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. De FBI onderzoekt onder meer of vertrouwelingen en medewerkers van Trump hebben samengezworen met Moskou om de uitkomst van de stembusgang te beïnvloeden. Volgens de president is Comey ontslagen omdat hij zijn werk niet goed deed.

Betoging voor Witte Huis tegen ontslag Comey
Betoging voor Witte Huis tegen ontslag Comey (Foto: ANP)

Thriller Bill Clinton mogelijk verfilmd

De thriller die Bill Clinton schrijft met James Patterson is nog niet eens uit of de twee gaan al in gesprek met filmstudio's voor een eventuele verfilming. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Clinton en Patterson spreken later dit voorjaar met potentiële filmmakers in Californië over de rechten van The President is Missing, zoals het fictiedebuut van de voormalige Amerikaanse president gaat heten. Het verhaal gaat over een zittende president, zo lieten Clinton en Patterson eerder deze week weten. Meer details over het verhaal zijn nog niet vrijgegeven. Het boek komt in juni 2018 uit.

Thrillerauteur Patterson heeft al ervaring met het verkopen van de filmrechten van zijn boeken. Vijf van zijn boeken zijn tot dusver naar het grote scherm gebracht en acht andere verhalen werden gebruikt voor tv-series.

Thriller Bill Clinton mogelijk verfilmd
Thriller Bill Clinton mogelijk verfilmd (Foto: BuzzE)

Rechterhand Klaas Otto direct weer vastgezet

Handlanger Janus de V. in de grote strafzaak tegen oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender is woensdag toch niet vrijgelaten. De 47-jarige verdachte uit Bergen op Zoom werd woensdag in de gevangenis in Dordrecht aangehouden vanwege een nieuwe verdenking. De politie verdenkt hem van mishandeling, aldus een woordvoerder. Over de nieuwe zaak wil de politie verder niks kwijt.

Klaas Otto en zijn rechterhand Janus de V. stonden dinsdag voor de rechter in Breda. Ze worden beiden vervolgd voor onder meer afpersing en mishandeling. De rechtbank bepaalde dat Janus de V. moest worden vrijgelaten uit voorarrest, maar zover kwam het woensdag dus niet. Het verzoek om vrijlating van Klaas Otto wees de rechter dinsdag af.

Rechterhand Klaas Otto direct weer vastgezet
Rechterhand Klaas Otto direct weer vastgezet (Foto: ANP)

'Koeman aast naast Klaassen ook op De Roon'

Davy Klaassen staat naar verluidt op de radar van Ronald Koeman, die volgens de Daily Mail ook een andere landgenoot naar Everton wil halen.

De 26-jarige Marten de Roon verkaste medio 2016 voor een slordige €14 miljoen van Atalanta Bergamo naar het inmiddels gedegradeerde Middlesbrough. In Engeland maakte de oud-speler van sc Heerenveen een goede indruk.

Koeman wil De Roon volgens het Britse Daily Mail graag inlijven, omdat Gareth Barry al 36 jaar is en James McCarthy mogelijk naar Newcastle United trekt. Ook middenvelder Ross Barkley staat op de nominatie om te vertrekken bij The Toffees.

Niet alleen Klaassen en De Roon zijn bekeken door Everton. Ook RSC Anderlecht-spelers Leo Dendoncker en Youri Tielemans zijn al uitvoerig gescout.

Appende fietser kopt bestelbus

Bij het deelnemen aan het verkeer kun je het beste je aandacht houden bij het verkeer. Dat bewijst een sukkel in Ter Apel maar weer eens.

Bij het fietsen door de Hoofdstraat heeft hij zijn volledige aandacht bij zijn telefoon en ziet een vrij forse wit met rode bestelbus volledig over het hoofd. Hij wordt er wel op attent gemaakt als zijn voorwiel de bumper raakt, hij wordt gelanceerd en met zijn hoofd door de achterruit gaat. Wonderlijk genoeg houdt hij kennelijk geen schade over aan dit voorval, hij graait wat spullen van straat en gaat er vandoor op zijn fiets.

De schade aan de bestelbus schijnt intussen vergoed te zijn.

Beperkt alcoholverbod zondag in Rotterdam

In Rotterdam geldt zondag vanwege de laatste speelronde van de eredivisie een beperkt alcoholverbod. Mocht Feyenoord kampioen worden, dan geldt dat verbod ook nog op maandag. Dat heeft de gemeente Rotterdam gemeld. Alcoholverkoop in de horeca is wel toegestaan.

Het beperkt alcoholverbod houdt in dat winkels in het centrum van de stad geen alcohol mogen verkopen. Als Feyenoord het kampioenschap misloopt, dan geldt het beperkt alcoholverbod op maandag niet.

Feyenoord speelt zondag thuis in de Kuip tegen Heracles Almelo. Bij winst is de Rotterdamse club voor het eerst sinds achttien jaar kampioen van Nederland.

Feyenoordfans die zondag de ontknoping van de eredivisie willen volgen op het Stadhuisplein, de Binnenrotte of de Biergarten in de binnenstad, moeten ditmaal vooraf een kaartje kopen. Alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Beperkt alcoholverbod zondag in Rotterdam
Beperkt alcoholverbod zondag in Rotterdam (Foto: ANP)

Veltman: "Ik doe alsof het 0-0 staat"

Ajax verdedigt donderdagavond een 4-1 voorsprong tegen Olympique Lyonnais, maar Joël Veltman gaat de wedstrijd in alsof het 0-0 staat. "We hebben het halen van de finale in eigen hand, zo is het ook wel een beetje", vertelde Veltman tegen Ajax Life. "Ik doe alsof het 0-0 staat. Zo moeten we ook beginnen."

"Als wij scoren, wordt het heel lastig voor Lyon. Zo simpel is het. Maar we hebben tegen Schalke 04 gezien wat er kan gebeuren als de ander goed begint. We voetbalden toen wat minder, ja."

Veltman miste de heenwedstrijd in de halve finale van de Europa League in Amsterdam vanwege een schorsing, zijn plek werd ingenomen door Kenny Tete, maar hij verwacht donderdag gewoon weer aan de aftrap te staan.

"Lyon gaat natuurlijk stormen en proberen om vroeg te scoren. Net als Schalke 04. Lyon wil snel 1-0 maken of misschien zelfs 2-0, zodat er weer van alles mogelijk is. We overleefden de eerste golf van aanvallen in Duitsland. Maar net toen je dacht 'nu gaat het goed', lagen er twee ballen in. Als Lyon een kans krijgt, zal het moeten scoren. Maar dat geldt voor ons net zo goed."

Eindexamens: HAVO en VWO bijten vandaag het spits af

Vanaf vandaag is het twee weken zweten geblazen voor de examenscholieren in Nederland, de eindexamens zijn namelijk begonnen. Scholieren die BB of KB volgen konden al vanaf 3 april digitaal eindexamen doen, afhankelijk van de keuze van de school. Meer over deze regeling vindt je hier. Wij van FOK! laten deze speciale periode niet zomaar voorbijgaan en helpen je graag mee met het behalen van je diploma.

Daarom vindt je vanaf vandaag op elke examendag alles wat je nodig hebt om deze examenperiode heelhuids door te komen.

Update 19:40 uur
De eerste twee examens zitten erop. Feel-good voetballer Nathan Rutjes plaatste gisteravond nog een video waarin hij alle scholieren succes wenst.

 

Het LAKS had met de website examenklacht.nl geen rekening gehouden met de grote aantallen bezoekers die online wilden klagen, de website lag er dan ook een tijdje uit.

25.654 havisten bogen zich vanmiddag over het examen scheikunde. Vraag 13 zorgde voor veel verwarring, volgens een aantal leerlingen was deze vraag niet in de lesstof voorgekomen en was deze te onduidelijk. Docent Ade Hoekstra vond dit wel meevallen: ''Niet alles hoeft letterlijk beschreven te staan, als het maar duidelijk beschreven staat; dat was het geval.”

Bij het LAKS krijgen ze vooral veel klachten over dat het examen te lang was, ook zouden vraag 18 en 20 begrippen bevatten die voor de examenkandidaten onbekend waren.

Ook het VWO examen Nederlands zou té lang zijn geweest. Docent Nederlands Arnoud Kuijpers geeft aan dat er veel open vragen in zaten en dat verschillende teksten met elkaar vergeleken moesten worden.

Ook scholier Luuk verbaasde zich: “Sowieso waren het heel veel open vragen, in tegenstelling tot de proefexamens. Verder zaten er heel weinig vragen in dit examen over argumenteren, zoals het benoemen van soorten argumenten, terwijl we dat wel vaak geoefend hadden.”

Klachtenlijncoördinator Sterre Teunissen viel het op dat er een aantal spelfouten in het examen zaten. Het CITO heeft besloten om vrijdag pas het correctiemodel te publiceren, eerst wordt het huidige model nogmaals bekeken. De precieze reden hiervan is niet bekend.

Origineel bericht 07:00 uur

Welke examens zijn er vandaag?
Op de aftrap van de examenweken mogen de HAVO scholieren met scheikunde in hun pakket aan de slag. Op het VWO buigen ze zich over het vak Nederlands.

HAVO
13:30-16:30 Scheikunde
Klik hier voor de opgaven en het correctievoorschrift. 

VWO
13:30-16:30 Nederlands
Klik hier voor de opgaven, het correctievoorschrift komt pas vrijdagmiddag online.

Wanneer de antwoordmodellen beschikbaar zijn zullen wij deze aan dit bericht toevoegen.

Voor al je last-minute vragen kun je nog terecht op ons Examenforum. Een klacht bij het LAKS indienen kan hier. Laat ons in EXA of in de comments weten hoe jouw examen ging. Heel veel succes alvast!

Cultural appropriation en whitewashing in Hollywood debunked

Anita Sarkeesian, de feministe die een verbod op alle geweld in games, alle sexy vrouwelijke personages in games, alle gemene woorden op internet, een einde aan de correcte afspiegeling van de samenleving in Hollywood (de witmens MOET en ZAL in de minderheid zijn in de filmwereld namelijk) en nu ook een einde aan cultural appropriation. Geen pizza's meer eten als je geen Italiaan bent. Geen dreadlocks tenzij je zwart bent. Geen dromenvanger tenzij je indiaan bent. Geen kimono tenzij je Japans bent.

Hoe groot de onzin daarvan is legt onze vriend - tevens wetenschapper - thunderf00t even aan Anita uit.

Frank Masmeijer erkent rol bij cokesmokkel

De voormalige televisiepresentator Frank Masmeijer heeft voor het eerst bekend dat hij betrokken is geweest bij de invoer van 467 kilo cocaïne. Hij deed dat woensdag voor de rechtbank in Antwerpen via zijn advocaat.

Masmeijer was niet aanwezig op de zitting. "Uit schaamte", zei advocaat Kris Vincke tegen persbureau Belga. Het Openbaar Ministerie eiste eerder zeven jaar cel en 24.000 euro boete tegen Masmeijer. De voormalige tv-presentator had eerder zijn rol in de cocaïnesmokkel ontkend.

Masmeijer werd in 2014 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Met de opbrengst van de drugs, die waren verstopt in een lading bananen, zou Masmeijer forse schulden hebben willen aflossen. Zijn feestzaal in het Belgische Sint-Niklaas ging in 2013 failliet.

Toezicht
In de zomer van 2015 mocht Masmeijer de gevangenis verlaten. Hij werd onder elektronisch toezicht in zijn huis in België geplaatst.

Masmeijer was in de jaren tachtig en begin jaren negentig een bekend presentator van de NCRV. Hij presenteerde shows als de Holidayshow en Dinges. Toen zijn carrière bij de televisie was gestopt, ging hij in België de horeca in.

Frank Masmeijer erkent rol bij cokesmokkel
Frank Masmeijer erkent rol bij cokesmokkel (Foto: BuzzE)

Overwatch: Uprising infographic toont interessante stats

Overwatch: Uprising plaatste ons in de eerste missie van Tracer, waarbij we King's Row terug moesten nemen van de Omnics. Vele Omnics zijn gesneufeld, ruim 8,5 miljard, maar ook andere interessante statistieken zijn door Blizzard vrijgegeven.

Zo heeft slechts 0,6% van de spelersbase het event op legendary weten uit te spelen (1% is het gelukt in de All Heroes-versie). In totaal zijn er ruim 145 miljoen potjes gespeeld, waarvan Overwatch er slechts 67 mijloen wist te winnen (de Omnics pakten 78 miljoen keer de overwinning).

Genji, McCree, Mercy en Reinhardt waren de helden wiens skin het meest is gekocht, niet die van Widowmaker verrassend genoeg. Blijkbaar waren ruim 815 geopende Loot Boxes niet genoeg om voor iedereen de skins te verdienen. Bekijk de precieze en overiges statistieken in het plaatje hieronder.

Wanneer het volgende event komt is nog niet bekend, al is de verwachting dat dit deze maand nog plaatsvindt om de eerste verjaardag van Overwatch te vieren (de game lanceerde op 26 mei 2016).

Overwatch Uprising Infographic

Lichte aardbeving in Emmen

De regio Emmen is getroffen door een lichte aardbeving. Inwoners hoorden dinsdagavond rond 18.15 een doffe dreun en ze voelden ook een trilling. Het KNMI meldt dat de beving een kracht had van 1,6 op de schaal van Richter. De beving vond plaats op 3 kilometer diepte.

RiME toch voor de normale prijs naar Nintendo Switch

RiME, een game die sterk doet denken aan een combinatie van Zelda, The Last Guardian en The Witness, komt deze maand nog naar pc, PlayStation 4 en Xbox Öne. De game krijgt ook een release op Nintendo Switch, al was deze een beetje omstreden.

De game op Nintendo Switch werd namelijk aangekondigd met een prijs van 44,99 euro in plaats van de 34,99 euro die de game kost op de andere apparaten. Uitgever Greybox verklaarde de hogere prijs door extra kosten in de ontwikkeling en publiceerkosten, maar daar was de community het niet mee eens. De term 'Nintendo tax' werd dan ook snel het leven in geroepen.

Via een nieuwe  blog komt Greybox terug op deze prijs. De Nintendo Switch-versie gaat, net als de andere versies, 'gewoon' 29,99 euro kosten. De fysieke versie blijft wel 44,99 euro, maar daar krijgen kopers wel de digitale soundtrack bij om dit verschil te overbruggen.

RiME lanceert 26 mei op pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Switch-versie volgt ergens in het derde kwartaal.

Wave 8 van LEGO Dimensions nu in de winkel

Pak de LEGO poppetjes maar weer uit de kast, want Warner Bros. Interactive Entertainment heeft voor LEGO Dimensions weer nieuwe uitbreidingen uitgebracht. Vanaf vandaag kun je met Hermione Granger uit Harry Potter, met The Goonies uit de gelijknamige film en met Chase McCain uit LEGO City’s aan de slag. 

 

De The Goonies Level Pack bevat een volledige level die in zijn geheel in het teken staat van de film uit de jaren ’80. Jij, als speler, kan Sloth en Chunk helpen te ontsnappen uit de schuilplaats van de Fratelli's en gaan met de rest van de Goonies op zoek naar de schat van One-Eyed Willy, zoals in de bekende film uit de jaren 80, net zoals in de film. Uiteraard krijg je niet alleen Sloth in LEGO vorm, maar ook een piratenschip waarmee je kunt zeilen. Mocht dat je nog niet overtuigen, krijg je ook nog een piratenschat erbij. De uitbreiding verdient zich onmiddellijk terug. 

 

Voor de Harry Potter fans is er nu Hermione aan LEGO Dimensions toegevoegd als Fun Pack. Zij kan naar Hogwarts, Hogsmeade en Diagon Alley reizen waar je samen met Buckbeak de boel onveilig kan maken met je spreuken zoals Wingardium Leviosa. Mocht je niet genoeg aan Buckbeak hebben, dan kun je hem ombouwen naar Giant Owl en de Fierce Falcon. 

 

Mocht je meer een crimefighter zijn, dan is Chase McCain meer iets voor jou. Met hem kun je boeven vangen in deLEGO City Police Department of afreizen naar Blackwell’s maanbasis. Als voertuig krijg je een helikopter, of als je nog sneller wilt, kun je die ombouwen naar een vliegtuig. 

 

Uiteraard kunnen alle poppetjes weer gebruikt worden om tegen elkaar te vechten in hun eigen, of in andere Battle Arena’s. Alle drie de pakketten liggen nu in de winkel. 

Stoplicht in Tilburg langer op groen met app

De gemeente Tilburg is een proef begonnen met een app die ouderen en invaliden langer de tijd gunt om over te steken. De verkeerslichten op een druk kruispunt in de stad herkennen de gebruikers van de app en weten hoeveel tijd die nodig hebben om over te steken. Het licht blijft voor hen langer op groen staan.

De app op de mobiele telefoon werkt ook voor blinden en slechtzienden. Als zij in de buurt komen kan de rateltikker worden ingeschakeld, zodat de continue geluidsoverlast kan worden beperkt.

Volgens de gemeente gaat het om de eerste proef met een voetgangersapp in Nederland. Tilburg laat weten dat het initiatief is genomen omdat er regelmatig klachten waren van mensen die te weinig tijd hadden om veilig over te steken. De proef duurt drie maanden.

Stoplicht in Tilburg langer op groen met app
Stoplicht in Tilburg langer op groen met app (Foto: BuzzT)

Alaphilippe moet ook Tour de France laten schieten

Julian Alaphilippe moet dit jaar ook de Tour de France laten schieten. De 24-jarige Fransman van Quick-Step Floors heeft nog altijd teveel last van een knieblessure, waardoor hij eerder ook de Ardennenklassiekers al moest missen.

Alaphilippe ging begin april onderuit in de Ronde van het Baskenland en sindsdien zit hij in de lappenmand. Woensdag is hij in Herentals geopereerd, nadat een eerdere, voorzichtige behandeling geen succes opleverde. De Fransman, dit jaar winnaar van een etappe in Parijs-Nice, zal twee weken volledige rust moeten nemen en pas twee weken daarna kan hij weer op de fiets trainen. 

De Tour de France, verreden van 1 tot en met 23 juli, zal daarom voor hem geen optie zijn. "Ik kan niet beschrijven hoe erg ik hier van baal, daar zijn geen woorden voor", zegt hij op de site van zijn ploeg. "De Tour was mijn hoofddoel van het jaar en om na de Ardennenklassiekers ook dat te moeten missen is erg teleurstellend. Gelukkig is het seizoen nog lang en ik hoop sterk terug te komen." 

Bertens naar kwartfinale in Madrid

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de kwartfinale van het WTA-toernooi in Madrid. De Nederlandse (WTA-19) rekende met 6-1 en 7-5 af met de Roemeense Irina Begu (WTA-36).

In de eerste set walste Bertens over Begu heen. De Nederlandse brak drie keer door de service van haar opponente heen en won deze in een mum van tijd met 6-1. Het tweede bedrijf liet echter een heel ander beeld zien. Begu begon iets beter te spelen, terwijl Bertens geen schim meer was van de Bertens in de eerste set. De breaks vlogen over en weer, maar het was Bertens die de belangrijke 6-5 voorsprong te pakken had. In de elfde game liet de Nederlandse weer wat van haar goede spel zien, net als in de twaalfde en laatste game van de set, waardoor Bertens als winnares van het veld kon stappen.

In de kwartfinale speelt Bertens tegen de Letse Anastasija Sevastova (WTA-22) die eerder vandaag afrekende met de Spaanse Lara Arruabarrena (WTA-62). Sevastova had eerder dit toernooi al Karolina Pliskova (WTA-3) uitgeschakeld.

19 jaar cel geëist in eerwraakzaak

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaan twee mannen uit Dordrecht elk negentien jaar de gevangenis in wegens moord. De twee zouden een 24-jarige plaatsgenoot hebben gedood in een eerwraakzaak.

Het slachtoffer zou een relatie hebben gehad met een vrouw die al was uitgehuwelijkt aan een ander. De vader (54) en de broer (28) van de vrouw konden dat niet verkroppen en hebben volgens het OM de man vermoord.

Het OM was woensdag hard in zijn eis. "Op een bijzonder laaghartige manier wordt door de verdachten een situatie gecreëerd waarin zij het slachtoffer kunnen doodschieten. Op korte afstand, waarschijnlijk met het wapen in de mond, wordt hij doodgeschoten en vervolgens met nog twee schoten 'afgemaakt'."

De twee kregen in eerste aanleg gevangenisstraffen van 19 en 15 jaar cel opgelegd. Het gerechtshof doet op 7 juni uitspraak.

19 jaar cel geëist in eerwraakzaak
19 jaar cel geëist in eerwraakzaak (Foto: ANP)

Berdych maatje te groot voor Haase

Tennisser Robin Haase is niet voorbij de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid geraakt. In de Spaanse hoofdstad was de Nederlander (ATP-45) niet opgewassen tegen de Tsjech Tomas Berdych (ATP-14): 6-7 (5) en 3-6.

Berdych was gedurende de gehele partij sterk in zijn servicegames, waardoor Haase in de eerste set geen enkele kans kreeg. Zelf kreeg de Tsjech een kans, maar omdat Haase die wegwerkte moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin nam Haase een kleine voorsprong, maar trok Berdych aan het langste eind.

In het begin van set twee kreeg Haase een kans op de service van Berdych, maar verzilverde die niet. Een game later werd de Nederlander zelf gebroken en na in game negen een tweede break was de wedstrijd afgelopen.

GeenStijl is ook vrijheid van meningsuiting

Recentelijk riep Rosanne Hertzberger adverteerders op om niet meer te adverteren op GeenStijl, want GeenStijl deugt niet. Volgens haar is het seksistisch en zijn vooral de reacties onder niveau. Hierom zouden de adverteerders niet meer op Dumpert of GeenStijl moeten adverteren. Normaal zou ik hier niet wakker van liggen, maar de oproep heeft nogal wat gevolgen gekregen.

Robert Miles had kanker

De dinsdag overleden dj Robert Miles leed aan kanker. De ziekte werd hem uiteindelijk fataal, meldt Open Lab, het onlineradiostation van de Zwitsers-Italiaanse muziekproducent.

"Robert is vredig heengegaan na een moedige strijd tegen kanker in de afgelopen negen maanden. Tijdens zijn ziekte was hij sterk, vastberaden en ongelooflijk dapper en deed hij er alles aan om deze afschuwelijke ziekte te overwinnen", zo staat in een verklaring. "Robert was meer dan alleen artiest, hij was een pionier, een kunstenaar, een inspiratie, een zoon, een vader, onze vriend."

Robert Miles, de artiestennaam van Robert Concina, is 47 jaar geworden. In Nederland is hij vooral bekend van zijn hit Children, een van de meest iconische dancenummers aller tijden. De dood van de dj zorgt voor hernieuwde belangstelling voor het nummer. Op iTunes is het woensdag de meest gedownloade plaat.

Démare pakt de winst tweede rit Duinkerke

Arnaud Démare heeft de tweede etappe gewonnen in de Vierdaagse van Duinkerke. De Fransman van FDJ was na 171 kilometer de sterkste in de massasprint. De Belg Jens Debusschere werd tweede voor de Fransman Rudy Barbier.

Beste Nederlander in de tweede etappe was Taco van der Hoorn van Roompot - Nederlandse Loterij met een zevende plaats. In het algemeen klassement blijft Debusschere de leider. 

Gaviria sprint naar winst in de vijfde etappe Giro

Fernando Gaviria heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan van Quick-Step Floors was na 159 kilometer de snelste in de massasprint. Jakub Mareczko werd tweede voor Sam Bennet. De roze trui van Bob Jungels kwam niet in gevaar.

Net zoals in de vorige etappes kwam al snel na de start een kleine vluchtersgroep tot stand. Dit keer bestond de kopgroep uit twee renners: Evgeny Shalunov (Gazprom-RusVelo) en Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice). De twee zouden een maximale voorsprong van iets minder dan vier minuten krijgen. Op veertien kilometer van de streep werden de twee gegrepen door het peloton.

In de straten van Messina dacht Luka Pibernek gewonnen te hebben. De renner van Bahrain Merida kwam juichend over de finish, maar er moest nog één plaatselijke ronde gereden worden. In de massasprint die daarop volgde was Gaviria te snelste voor Mareczko en Bennet. De Colombiaan neemt ook de puntentrui over van André Greipel.

Vanquish komt eindelijk naar pc

Na flink wat teasers heeft SEGA dan eindelijk bekendgemaakt dat Vanquish naar pc komt. Het is de tweede pc-port in korte tijd: eerder dit jaar was Bayonetta al beschikbaar gekomen voor pc.

De pc-port komt met volledige ondersteuning voor Steam, unlocked resoluties, unlocked framerates en vele grafische opties. Daarnaast is er ondersteuning om de game in elke (beschikbare) taal te spelen en dit vrij te combineren met beschikbare teksten.

De game lanceert 25 mei op Steam. Wanneer je Bayonetta hebt gekocht, krijg je 25% korting op Vanquish. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Pibernik juicht een rondje te vroeg in Giro

Luka Pibernik heeft zeer verrassend de vijfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Althans, dat dacht de 23-jarige Sloveen van Bahrein-Merida, maar dat was toch niet helemaal het geval.

Het peloton kwam woensdag aan in Messina, de stad van Pibernik's kopman Vincenzo Nibali. Daar moest eerst een lokaal rondje gedraaid worden, maar dat leek de Sloveen niet door te hebben. Hij kwam kort voor de passage van de finishlijn aan kop, reed vol door en kreeg zelfs een gat. 

Niemand haalde hem meer bij en dus kwam hij, ondanks het geluid van de bel voor de laatste ronde, juichend over de finish. Een rondje te vroeg, zo ontdekte hij niet veel later. Of hij het echt niet door had is natuurlijk de vraag, het zou ook gewoon kunnen dat de Bahreinse sjeiks op deze manier wat extra aandacht wilden regelen. 

Bosz vreest aanwezigheid Lacazette

Alexandre Lacazette kon bij het heenduel van Olympique Lyonnais met Ajax (4-1) niet starten, maar is fit voor de return. Peter Bosz vreest de spits.

Ajax moet donderdag op Franse bodem de 4-1 voorsprong zien te consolideren om zich te plaatsen voor de Europa League-finale. Met Lacazette hebben de Fransen echter een aanvaller die doorgaans eenvoudig het net vindt. Dit weet Bosz ook.

"Ik zag in het heenduel al vijf of zes momenten waarop mijn verdedigers op zo'n manier stonden opgesteld, dat Lacazette zou scoren", vertelt Bosz in een interview met The Guardian. "Ik moet ze laten zien hoe het moet."

Lacazette speelde in het heenduel een kwartiertje mee, maar kon geen potten breken. Helemaal fit was de spits destijds niet. Als hij het donderdag echter op de heupen krijgt, kan de Ajax-verdediging de borst natmaken. Dit seizoen scoorde Lacazette 31 goals in 42 officiële wedstrijden.

10-jarige eendenmartelaar niet vervolgd

Een 10-jarige knul die op 23 april in Alphen aan den Rijn een eendennest bekogelde met stenen waarbij vijf jonge eendenkuikens het niet overleefden zal niet worden vervolgd. "In verband met de zeer jeugdige leeftijd en achterliggende problematiek bij de jongen" aldus de politie.

Het ventje was al reeds bekend bij de politie en hulpverlening. Dit voorval is gemeld bij zijn hulpverleners, aangezien hij nog te jong is voor het strafrecht. 

Alweer meth in GameStop-game

Vorig jaar in augustus vond een elfjarige jongen uit Los Angeles een zakje poeder in zijn tweedehands game. Zijn vader bracht het naar de politie die zei dat er methamfetamine in zat. Nu is er iets identieks gebeurd, maar dan aan de andere kant van de Verenigde Staten.

GTA V - meth

Politierapport

Mama Kayla McAllister is boos. Zij had voor haar elfjarige zoontje bij GameStop een tweedehands exemplaar van Grand Theft Auto V gekocht en terwijl de game aan het installeren was, vond het ventje een zakje met wit poeder. McAllister bracht het spul naar de politie die bevestigde dat er methamfetamine in zat. GameStop heeft uiteraard excuses gemaakt en een vervangende game aangeboden (alhoewel er met de game zelf niets mis is). McAllister wil daar niets van weten en is uitermate verontwaardigd op sociale media aan het verkondigen hoe onverantwoord GameStop wel is. Het lijkt hier wel op een verhaal waar de pot de ketel iets verwijt, want zij koopt als ‘verantwoordelijke moeder’ een 18+ spel voor haar elfjarige kind. Dat maakt het niet goed dat er hard drugs in de gebruiksaanwijzing te vinden zijn, maar een volwassene had de gratis dope misschien beter op waarde kunnen schatten.

GTA V - Gezellig

Eerste relschopper meldt zich na tonen beelden

De eerste verdachte wiens foto op het internet is getoond wegens de Feyenoord-rellen van afgelopen zondag, heeft zich bij de politie gemeld. De politie plaatste woensdag beelden van twaalf mannen die verdacht worden van openlijke geweldplegingen in het centrum van Rotterdam. De foto's van de man die zich meldde, zijn van de website politie.nl gehaald, laat de politie weten.

Feyenoord verloor afgelopen zondag van stadsgenoot Excelsior. Bij winst was de Rotterdamse club landskampioen geweest, nu valt de beslissing aanstaande zondag. Na afloop van de wedstrijd moest de ME meerdere keren ingrijpen in het centrum van de stad.

Eerste relschopper meldt zich na tonen beelden
Eerste relschopper meldt zich na tonen beelden (Foto: ANP)

Speelkamer naast Duitse Tweede Kamer

In de Duitse Tweede Kamer, de Bundestag, wordt een speelruimte gemaakt. In een kamer naast de vergaderzaal worden op een tapijt met kleurige figuurtjes speelobjecten neergezet. Er komt ook een zithoek van kussens in de kamer die eerder ter beschikking stond van de vicevoorzitter van het parlement, meldde Der Spiegel woensdag.

De speelkamer is bedoeld voor kinderen van parlementsleden. Die kunnen er na sluiting van de reguliere opvang, wachten tot hun ouders zijn uitvergaderd.

In eerste instantie is de speelruimte vanaf komende week bij wijze van proef geopend op enkele donderdagavonden. Het is een initiatief van drie 'politieke' moeders, onder wie de christendemocratische ex-minister van Familiezaken Kristina Schröder. Volgens Schröder hebben er in het Duitse parlement nog nooit zo veel moeders gezeten. Het zijn er nu ruim twintig.

De proef moet uitwijzen of er kinderen naar de speelkamer komen. Als het een succes blijkt, gaat die vaker open.

Speelkamer naast Duitse Tweede Kamer
Speelkamer naast Duitse Tweede Kamer (Foto: ANP)

Parijs veilt liefdesslotjes van Pont des Arts

De Franse hoofdstad Parijs gaat een deel van de liefdesslotjes veilen die aan de beroemde Pont des Arts over de Seine hingen. De opbrengst van de veiling komende zaterdag gaat naar hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Parijs. "Ik denk dat dat een mooie boodschap is", zei locoburgemeester Bruno Julliard. "Dit helpt om te bewijzen dat we een solidaire, gulle en open stad zijn."

Talrijke stelletjes hebben de afgelopen jaren sloten met daarop hun namen aan de leuning van de voetgangersbrug nabij het Louvre vastgemaakt. Het wereldwijd bekende gebruik wordt door veel mensen gezien als symbool van eeuwige liefde. Maar nadat een deel van de railing onder het gewicht was ingestort, greep ''de stad van de liefde'' in en liet alle sloten twee jaar geleden verwijderen en nieuwe leuningen aanbrengen.

Vanaf woensdag zijn nu 150 bundels met hangsloten te bezichtigen. Ze komen met een geschatte waarde van 150 tot 200 euro onder de hamer. Bovendien komen vijftien grote leuningdelen vol met slotjes op de veiling: geschatte waarde 5000 tot 10.000 euro.

Parijs veilt liefdesslotjes van Pont des Arts
Parijs veilt liefdesslotjes van Pont des Arts (Foto: ANP)

'Politiemol' krijgt paspoort terug

'Politiemol' Mark M. krijgt zijn paspoort terug. De rechtbank in Den Bosch heeft het verzoek van de verdachte politieagent woensdag alsnog gehonoreerd omdat de behandeling van zijn strafzaak pas in januari volgend jaar verdergaat.

Tot dusver hebben de aanklager en de rechtbank zich verzet tegen een vertrek van Mark M. uit Nederland. De verdachte wilde zijn paspoort terug om zijn nieuwe vriendin in Oekraïne te kunnen bezoeken en om nieuw werk te zoeken in het buitenland omdat hij door zijn bekendheid in Nederland geen baan kan vinden.

Politieman Mark M. werd in 2015 aangehouden omdat het vermoeden is dat hij geheime informatie uit het politiesysteem kopieerde en verhandelde aan criminelen. Vanaf 2011 zou hij ruim 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

'Politiemol' krijgt paspoort terug
'Politiemol' krijgt paspoort terug (Foto: ANP)

Vandoorne: "Problemen McLaren zijn goed voor me"

Het is verre van een geheim: het Formule 1-seizoen 2017 is niet het seizoen van McLaren, om het zacht uit te drukken. De auto's stoppen er achter elkaar mee en de krachtbron van Honda levert bijzonder weinig kracht. 

Voor de Belg Stoffel Vandoorne, die bij het team zijn eerste volledige F1-seizoen rijdt, zitten er echter ook positieve kanten aan de ellende. "Ik denk dat het mij juist erg helpt om mijzelf als coureur te ontwikkelen. Natuurlijk is het een moeilijke situatie, maar je leert hier zo ontzettend veel van", aldus de Belg tegenover Autosport.

"In mijn juniorencarrière, zoals in de GP2, heb ik eigenlijk nooit enig serieus probleem gekend en zat het nooit echt tegen. Ik vocht altijd voor zeges en kampioenschappen en alles liep op rolletjes. Natuurlijk had ik wel eens een slechte race, maar om nu door een moeilijke periode zoals dit te gaan, waar dingen gewoon niet lopen zoals gepland...dat is nieuw voor mij en daar valt heel veel van te leren", klinkt het hoopvol. 

Google laat je zelf Street View-beelden maken

Zelf beelden maken voor Street View. Google maakt dat binnenkort mogelijk voor bezitters van een 360 gradencamera. Camera's die goedgekeurd zijn door Google krijgen een "Street View Ready"-certificaat, maakte de zoekgigant bekend.

Er komen verschillende certificaten met verschillende eisen. Voor "mobile ready" verlangt Google dat de beelden direct vanuit een mobiele app te uploaden zijn. Bij "auto ready" kan je camera met hoge accuratesse beelden schieten in een bewegende auto. Camera's die het certificaat "vr ready" krijgen, maken niet alleen aan elkaar te koppelen 360 gradenbeelden, maar verzamelen ook geometrische gegevens. Het label "workflow ready" is er voor al dan niet bij een camera meegeleverde software.

Deze week houdt Google een special Street View-evenement in Tokio waar al de nodige goedgekeurde camera's en software te zien zijn.

Google laat je zelf Street View-beelden maken
Google laat je zelf Street View-beelden maken (Foto: BuzzT)

Trump: kritiek op ontslag Comey onterecht

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag verbaasd gereageerd op de commotie rond het ontslag van FBI-directeur James Comey. Trump schreef in een serie tweets te verwachten dat critici op termijn tot inzicht komen.

"Comey wordt vervangen door iemand die het werk een stuk beter zal doen", beloofde de president in een Twitterbericht. Hij wees erop dat Comey "het vertrouwen kwijt was" van vrijwel iedereen in Washington, onder wie de Democraten. "Als alles weer tot rust komt, zullen ze me bedanken", voorspelde Trump.

De president kreeg een storm van kritiek over zich heen nadat hij de FBI-directeur had ontslagen. Comey leidde een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Dat deed de Democraten en andere critici vermoeden dat sprake was van een doofpotaffaire.

Trump liet blijken niets te snappen van dergelijke kritiek. "De Democraten hebben de meest verschrikkelijke dingen gezegd over James Comey, waaronder het feit dat hij ontslagen moet worden", twitterde hij. "En nu doen ze alsof ze zo verdrietig zijn."

Trump: kritiek op ontslag Comey onterecht
Trump: kritiek op ontslag Comey onterecht (Foto: ANP)

Nieuwe Chinashop:CNdirect, met welkomstcoupon

In het land der Chinese webshops is het lastig om mee te doen als nieuwkomer. CNdirect.com is de nieuwe shop die toch een poging gaat doen daartoe. Het is ooit gestart als fashion-shop maar door het toevoegen van ook smartphones, audio en elektronica heeft het inmiddels een gevarieerder aanbod. Als je door de website heen scrollt kom je best aardige dingen tegen, zo heb je een smartphone met Quad-HD scherm voor 129,50 euro inclusief verzending, de Stonex One.

stonex (Foto: nvt)

Een ander leuk item is een voor de Chinashoppers wat bekender merk, de AWEI A885 bluetooth headset voor tijdens het sporten voor 21,86 inclusief verzending.

awei-hs (Foto: rene90)

Wat dat betreft proberen ze te kijken wat populair is om hierop in te springen, zo ook de populaire spinners die op het moment helemaal hip zijn. Met deze speciale pagina ervoor met een heel assortiment aan spinners proberen ze de klanten aan te spreken.

artikelcndirect (Foto: rene90)

Kortom, het is de moeite om eens bij CNdirect te kijken in verband met het gevarieerde aanbod. De website wordt de komende tijd nog flink geupdate met verbeteringen maar om jullie welkom te heten hebben ze de coupon SiCoupon36 in het leven geroepen, $6 dollar korting met een order vanaf $35.

Maduro: "Ik hoor thuis bij een middenmoter"

Hedwiges Maduro moet komende zomer vertrekken bij FC Groningen, maar hij denkt dat hij nog van waarde kan zijn bij veel clubs in de Eredivisie.

De 32-jarige middenvelder is bezig aan zijn tweede seizoen bij Groningen, waar zijn contract afloopt. In zijn eerst seizoen was hij nog basisspeler, maar dit seizoen bleef zijn inbreng beperkt tot slechts vier competitiewedstrijden.

"Ik ken mijn kwaliteiten. Ik weet wat ik kan en wat ik heb meegemaakt", vertelde Maduro tegen Voetbal International. "En met mijn ervaring denk ik dat elke Nederlandse club daar wel gebruik van zou kunnen maken."

"Dat wil niet zeggen dat ik meteen ook alles zou moeten spelen, hoor, dat is wat anders. Maar als je puur kijkt naar het spel, dan hoor ik, denk ik, toch het meest thuis bij een middenmoter."

"FC Groningen is een middenmoter, toch? Daar zou ik normaal gesproken gewoon kunnen spelen. Maar ik zou, als ik eerlijk ben, met mijn ervaring ook wel bij een topclub kunnen spelen. In Nederland dan."

Leven mogelijk niet in zee, maar 'op land' ontstaan

Een bijzondere vondst in Australië heeft mogelijk grote gevolgen voor de theorie over waar het leven op aarde ontstaan is. Dat zou mogelijk niet, zoals gedacht wordt, in de grote zeeën en oceanen gebeurt zijn, maar op het land. Of beter gezegd, in een klein poeltje op het land. 

In Pilbara, in het westen van Australië, waren onderzoekers 3,48 miljard jaar oude afzettingen aan het bestuderen. Daarbij stuitten ze op stromatolieten, gelaagde afzettingsgesteenten die ontstaan door toedoen van bacteriën. De onderzoekers vonden er ook sporen van andere organismen, zoals gefossiliseerde micro-stromatolieten en zogenaamde bubbels, die vermoedelijk vast zijn komen zitten in een door microben geproduceerde substantie.

Volgens de onderzoekers is met zekerheid te zeggen dat de gesteenten zich bijna 3,5 miljard jaar geleden op het land bevonden en niet in een oceaan. Ze vonden namelijk een mineraal, geyseriet, dat alleen rond warmwaterbronnen op land kan ontstaan. Door de diversiteit aan gevonden sporen vermoedt men dat de organismen in de miljarden jaren oude poel al enige tijd evolueerden en dat er mogelijk dus nog meer dan 3,5 miljard jaar geleden al leven aanwezig was. 

Leven op land blijkt nu een heel stuk ouder dan men aanvankelijk dacht. De oudste tot nu toe bekende sporen werden in Zuid-Afrika gevonden en waren meer dan 500 miljoen jaar jonger dan die in Pilbara. "Dit wijst erop dat het land al veel eerder leven kende dan we gedacht hadden", aldus onderzoekster Tara Djokic. "Dit kan leiden tot een geheel nieuwe theorie, waarbij de oorsprong van het leven in zoetwater ligt in plaats van de bekendere theorie waarin het leven in de oceaan ontstond en zich later aangepast heeft aan een leven op het land."

De ontdekking kan zelfs gevolgen hebben voor de zoektocht naar leven op Mars. Ook daar zijn warmwaterbronnen geweest en nu blijkt dat men mogelijk juist op die plek moet zoeken naar tekenen van leven. Het hoeft niet eens lang te duren voor we daar meer over weten: in 2020 stuurt NASA weer een voertuig naar Mars en een van de landingsplekken waar naar gekeken wordt bevindt zich nabij een plek waar ooit warmwaterbronnen te vinden waren. 

Charles Darwin zou zo toch wel eens gelijk kunnen krijgen. De grondlegger van de evolutietheorie stuurde in 1871 een brief naar botanist Joseph Hooker, waarin hij opperde dat leven mogelijk ontstond in 'een of ander warm, klein poeltje', mits het voldeed aan bepaalde eisen, zoals de aanwezigheid van ammonia, licht, warmte en andere stoffen. 

'Vaker diefstal airbags en navigatie'

Het aantal auto-inbraken waarbij airbags of navigatiesystemen de buit zijn, neemt toe. Ook worden er vaker kostbare onderdelen als koplampen ontvreemd. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. De politie bevestigt het beeld van de stichting. In de nacht van dinsdag op woensdag was het in Heerde (Gelderland) raak: acht auto's werden opengebroken en de airbags gestolen.

De gestolen airbags, koplampen en complete navigatiesystemen worden gebruikt voor herstel na schade. De onderdelen verdwijnen soms naar Oost-Europa, maar ook in Nederland worden ze 'hergebruikt'. Navigatiesystemen duiken soms zelfs op in China, waar veel auto's worden geleverd zonder deze luxe-optie.

Het is lastig om precies te achterhalen waar de onderdelen naar toe gaan. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuitte in 2016 per toeval op gestolen onderdelen na een inval bij een malafide autobedrijf in het Limburgse Swalmen.

Ouderwetse autoradio
Hoewel de exacte cijfers nog niet bekend zijn, ziet de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit een toename van 5 tot 10 procent in het afgelopen jaar. Het gaat om vele duizenden zaken. De ouderwetse autoradio of de navigatiesystemen die aan de voorruit worden gehangen worden in tegenstelling tot de airbags en koplampen steeds minder gestolen.

Vooral auto's van de VAG-groep (onder andere Volkswagen, Audi en Seat) en BMW zijn vaak doelwit van de gerichte autokraken. De politie wijst erop dat dit soort diefstallen vaak plaatshebben in woonwijken die langs snelwegen liggen. De dieven kunnen dan na hun kraak snel vertrekken. Maatregelen om de diefstal te voorkomen zijn er niet echt. De enige optie is een alarmsysteem te laten installeren.

'Vaker diefstal airbags en navigatie'
'Vaker diefstal airbags en navigatie' (Foto: ANP)

'Toeristenbelasting Amsterdam naar 15 procent'

Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

Choho doet het voorstel, dat hij woensdag toelicht in De Telegraaf, volgens zijn woordvoerder niet als wethouder, maar als kandidaat-lijsttrekker van D66 Amsterdam bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Het optrekken van de toeristenbelasting "heeft meerdere voordelen: het treft de gewone Amsterdammer niet en het geld dat je hiermee ophaalt, kun je direct weer investeren in de stad", zegt Choho in de krant.

Viezigheid
Bewoners klagen over drukte en viezigheid op straat door de miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Collega-wethouder Udo Kock (D66, financiën) bevestigt via zijn woordvoerster dat Choho's pleidooi geen collegestandpunt is. B en W in Amsterdam zetten in op betere spreiding van de toeristenstroom door de toeristenbelasting te differentiëren. Dat betekent een verhoging naar 6 procent in de stadsdelen Centrum, Zuid, Oost en West, daarbuiten een verlaging tot 4 procent. Doel is minder 'budgettoeristen' te trekken en meer 'kwaliteitstoeristen', die meer besteden en daardoor een grotere bijdrage leveren aan de hoofdstedelijke economie.

'Toeristenbelasting Amsterdam naar 15 procent'
'Toeristenbelasting Amsterdam naar 15 procent' (Foto: ANP)

Ouder van EU-kind kan verblijfsrecht krijgen

Ouders van buiten de EU met een kind dat het Europees burgerschap heeft, kunnen aanspraak maken op verblijf in de Europese Unie. Dat de andere ouder het kind zou kunnen verzorgen is wel van belang, maar geen reden om een verblijfsvergunning te weigeren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald.

De zaak draait om een Venezolaanse die met een toeristenvisum een Nederlander bezocht die ze via internet had leren kennen. Ze kregen in 2009 een kind dat de Nederlandse nationaliteit heeft. De moeder heeft geen contact meer met de Nederlandse vader.

De Centrale Raad van Beroep had bijstand en kinderbijslag aan de vrouw geweigerd, maar vroeg zich af of de moeder in de EU mag wonen. Dan zou ze daar mogelijk wel recht op hebben.

De raad legde de zaak en een aantal soortgelijke gevallen voor aan het hof in Luxemburg. Die stelt dat wel moet worden vastgesteld hoe de relatie tussen ouder en kind is, zodat bij weigering van een verblijfsvergunning de belangen van het kind niet worden geschaad. Het is aan de Nederlandse rechter om dat te beoordelen.

FIFA onderzoekt rol Raiola in megatransfer Pogba

Wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek gestart naar de rol die spelersmakelaar Mino Raiola heeft gespeeld in de transfer van Paul Pogba van Juventus naar Manchester United. De middenvelder verhuisde voor een recordbedrag van 105 miljoen euro van Italië naar Engeland.

Belangrijke rol in de transfer speelde Raiola die volgens Football Leaks maar liefst 27 miljoen euro opstreek bij de deal. Hierdoor ging maar 78 miljoen euro naar Juventus, terwijl door allerlei bonussen de verdiensten van Raiola op kunnen lopen tot 49 miljoen euro. Bij de totstandkoming van de deal zou Raiola zowel Juventus, als Pogba, als Manchester United vertegenwoordigd hebben.


Sierd de Vos is in ieder geval geen fan van Raiola (Bron: YouTube)

'Mogelijk 40 miljoen euro voor Ajacied Sanchez'

Davinson Sánchez maakt veel indruk in zijn debuutseizoen bij Ajax en kreeg recent de Rinus Michels Award, een prijs voor beste Ajacied van het Jaar. Volgens het Spaanse Mundo Deportivo is het eerste seizoen van Sánchez in een Ajax-tenue mogelijk ook zijn laatste.

Marc Overmars was afgelopen week in Barcelona om met de zaakwaarnemer van doelman André Onana te spreken, maar de directeur voetbalzaken van Ajax zou volgens het medium ook gesproken hebben met FC Barcelona over een transfer van Sánchez.

Volgens de krant hoopt Ajax in ruil voor Sánchez, die voor slechts €5 miljoen gekocht werd, flink wat geld te incasseren. Er wordt gerept over een bedrag van €25 miljoen. Als geïnteresseerde clubs als Bayern München en Chelsea zich ook melden voor Sánchez, dan kan de vraagprijs zelfs oplopen naar €40 miljoen.

Grote Duitse actie tegen terreurverdachten

De Duitse politie is sinds dinsdag in meerdere deelstaten in actie tegen vermeende aanhangers van Islamitische Staat. Justitie maakte bekend dat er woensdag huiszoekingen zijn gedaan in Beieren, de hoofdstad Berlijn en twee Oost-Duitse deelstaten.

Dinsdag waren er volgens plaatselijke media in Leipzig al zeker 120 leden van speciale politie-eenheden op de been bij huiszoekingen in de wijk Leutzsch ten noordwesten van het centrum. Woensdag zijn volgens de krant Bild in meer wijken in Leipzig huiszoekingen verricht. Afgelopen week is er in Wachau aan de rand van Leipzig een verdachte gearresteerd die lid zou zijn van IS.

Grote Duitse actie tegen terreurverdachten
Grote Duitse actie tegen terreurverdachten (Foto: ANP)

'Illegale teelt blijft bij ander wietbeleid'

Aan de illegale teelt van cannabis zal waarschijnlijk weinig veranderen als de overheid het huidige gedoogbeleid versoepelt of inperkt. Dat stellen ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie, die drie scenario's voor de toekomst van het Nederlandse cannabisbeleid onder de loep namen.

In het eerste scenario wordt zowel de verkoop als de teelt gereguleerd, in het tweede wordt het huidige gedoogbeleid voor coffeeshops uitgebreid naar telers. Het laatste scenario betreft een totaal verbod, op zowel de verkoop als de teelt.

Bij alle drie de toekomstbeelden verwachten de ambtenaren maar een beperkt effect op de illegale teelt. In de huidige situatie, waarin het verbouwen van wiet illegaal is, gaat maar een beperkt deel van de oogst naar coffeeshops. Het leeuwendeel van de productie is voor de export bedoeld.

In februari stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het gedogen van cannabisteelt.

'Illegale teelt blijft bij ander wietbeleid'
'Illegale teelt blijft bij ander wietbeleid' (Foto: ANP)

OM wil 30 Feyenoord-relschoppers vasthouden

Het Openbaar Ministerie wil dertig van de 39 relschoppers vasthouden, die afgelopen zondag in Rotterdam zijn opgepakt na de wedstrijd Excelsior-Feyenoord. Deze dertig worden ervan verdacht agenten te hebben belaagd. Het gaat om enkel mannen, tussen de 14 tot 45 jaar, en zij komen uit verschillende plaatsen in het land. De rechter-commissaris beslist woensdag over het eventueel verlengen van het voorarrest.

Feyenoord verloor afgelopen zondag van stadsgenoot Excelsior. Bij winst was de Rotterdamse club al landskampioen geweest, nu valt de beslissing aanstaande zondag. Na afloop van de wedstrijd moest de ME meerdere keren ingrijpen in het centrum van de stad. Meer dan honderd mensen zijn toen opgepakt, de meesten van hen zijn weer vrijgelaten.

OM wil 30 Feyenoord-relschoppers vasthouden
OM wil 30 Feyenoord-relschoppers vasthouden (Foto: ANP)

Ten Dam na val: "Zelf m'n arm maar weer in de kom gezet"

Ook voor Laurens ten Dam was de vierde etappe van de Giro d'Italia geen ideale rit. De Sunweb-renner is bergop samen met Wilco Kelderman de belangrijkste knecht van Tom Dumoulin, maar op de beklimming van de Etna kon Ten Dam weinig betekenen voor zijn kopman.

In de aanloop naar de Etna raakte Ten Dam betrokken bij een valpartij, waarbij zijn arm uit de kom schoot. De Nederlander is niet iemand die snel opgeeft en een arm uit de kom zou hem daar ook zeker niet toe dwingen. "Ik was blij dat ik mijn arm zelf weer terug in de kom kon zetten", liet hij weten aan ploegleider Aike Visbeek. 

"Kut man, ik was zo goed. Godverdomme", hoorde NRC-journalist Dennis Meinema, die bij Visbeek in de auto zat. "Die bocht naar rechts, we gingen met hoge snelheid onderuit, Kruijswijk lag er ook bij. We hadden minder risico moeten pakken", alvorens Ten Dam weer verder ging. Een dik kwartier na winnaar Jan Polanc kwam ook hij over de finish.

Volgens Visbeek is Lau sowieso niet iemand die snel opgeeft. "In Californië heb ik hem wel eens uit een ravijn moeten trekken, de vellen hingen erbij, maar hij stapte weer op de fiets. Nu moet hij wel even wat sparen, want later in de Giro hebben we elk procentje energie hard nodig", zegt de ploegleider. Meinema's hele verslag van een dag in de auto van Sunweb is hier te lezen.

Nieuwe IP Bioware uitgesteld vanwege het sociale design

We weten allemaal dat Bioware bezig is met een nieuwe IP, maar wanneer de IP de markt op komt is nog niet bekend. EA heeft wel slecht nieuws voor fans: de game is uitgesteld tot het fiscale jaar van 2019.

Dit betekent dat de game op zijn vroegst in april 2018 verschijnt en op zijn laatst maart 2019. De reden is er één die twijfel doet toeslaan: 'Het ontwerp is prachtig, gameplay mechanics zijn geweldig en de actie is opwindend. De game is gebouwd rondom een live service en om ons proces te verbeteren hebben we besloten om meer toe te voegen aan het sociale design toe te voegen.'

Betekent dit een sociale ervaring? Always online? Geen singleplayer? Geen idee. Wellicht wordt de game wel onthuld op E3, dat plaatsvindt van 13-15 juni.

BIOWARE

Facebook Thailand blokkeert foto's koning

De Thaise autoriteiten hebben de hulp van Facebook ingeroepen en gekregen om te verhinderen dat de bevolking opnamen ziet van de nieuwe koning Vajiralongkorn bij een bezoek vorig jaar aan een winkelcentrum in München. De koning gaat daarbij schaars gekleed, in een zogenoemde 'crop top' - een hemd dat armen en buik bloot laat - en een laag over de billen hangende broek.

Thailand kent strenge straffen voor majesteitsschennis. Dat de koning in het buitenland in het openbaar weinig kleren aantrekt - in tegenstelling tot in eigen land waar hij meestal een uniform aan heeft - hoeven de Thai niet te weten. Vandaar dat Facebook opdracht heeft gekregen de toegang tot opnamen van de koning te blokkeren.

Vorige maand werd door de junta ook al het 'liken' en delen van berichten van een aantal wetenschappers en een journalist strafbaar gesteld. De in het buitenland wonende critici van het bewind hebben herhaaldelijk gewezen op het opmerkelijke gedrag van de nieuwe koning, en zijn vele vrouwelijke partners.

Facebook Thailand blokkeert foto's koning
Facebook Thailand blokkeert foto's koning (Foto: BuzzT)

Roy houdt grote schaafwonden over aan pijnlijk Girodagje

De vierde etappe van de Giro d'Italia was een pijnlijke aangelegenheid voor renners die niet zo goed kunnen klimmen, gezien de aankomst na de zware klim op de Etna. 

Voor een aantal renners werd het echter nog een stuk pijnlijker. Neem Jeremy Roy, een van de Fransen van FDJ. Aan de voet van de Etna raakte hij betrokken bij een valpartij en daarbij gleed hij een stukje over het asfalt. Dat was te merken, zo laat Roy op Twitter zien: "Siciliaanse pizza...ik zou het niet aanraden", grapt hij nog wel.

Ook anti-klimmer Matteo Pelucchi van BORA-hansgrohe kwam ten val, maar wel al tachtig kilometer voor de streep. De sprinter liep flink wat schaafwonden op, maar wist de etappe wonder boven wonder - en halfnaakt - te volbrengen. 

Trump ontslaat FBI-chef Comey

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey dinsdag ontslagen. Hij besloot Comey op straat te zetten op advies van minister van justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein, zo maakte het Witte Huis bekend.

Trump heeft Comey laten weten dat hij "niet langer in staat is leiding te geven aan de FBI". De president noemt in zijn brief expliciet dat hij "het zeer op prijs stelt" dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat de FBI geen onderzoek naar hemzelf doet. Maar dat gegeven verandert niets aan zijn besluit.

Het plotselinge ontslag houdt verband met de manier waarop Comey is omgesprongen met het onderzoek naar de e-mails van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Onderminister van justitie Rosenstein zet in een memorandum uiteen dat Comey volgens hem niet op eigen houtje had mogen bekendmaken dat Clinton wat hem betreft niet moest worden vervolgd. "Het is niet aan de FBI-directeur om zo'n aankondiging te doen", schrijft Rosenstein. Door te verklaren dat de zaak afgesloten diende te worden, ging Comey volgens Rosenstein op de stoel zitten van de minister van justitie.

Comey heeft van alle kanten kritiek gekregen op de manier waarop hij is omgegaan met het onderzoek naar Clinton, die tegen de regels in als minister haar e-mailverkeer via een privéserver liet lopen. Clinton zelf en de Democraten waren juist boos omdat hij kort voor de verkiezingen de zaak weer oprakelde door bekend te maken dat de FBI opnieuw een aantal e-mails tegen het licht hield. Maar de kritiek van de nu regerende Republikeinen richt zich dus juist op zijn eerdere verklaring dat Clinton niet vervolgd diende te worden.

Het vertrek van Comey "markeert een nieuw begin voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving", aldus Trump in een korte persverklaring. Wie hem zal opvolgen is nog onbekend. James Comey werd in 2013 aangesteld door toenmalig president Barack Obama. Er moet een nieuwe chef komen om "het vertrouwen van het publiek te herstellen".

Trump ontslaat FBI-chef Comey
Trump ontslaat FBI-chef Comey (Foto: ANP)

Arrestatie na brandstichting in azc Middelburg

In een asielzoekerscentrum in Middelburg is dinsdagavond laat brand gesticht. Dat gebeurde in de gemeenschappelijke keuken. De brand was snel geblust. Een verdachte is op heterdaad betrapt en aangehouden.

Volgens de politie hebben medewerkers van het azc kordaat opgetreden en zo erger voorkomen. Een paar mensen zijn nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd.

Arrestatie na brandstichting in azc Middelburg
Arrestatie na brandstichting in azc Middelburg (Foto: ANP)

Ouders doen grote schenkingen aan de kinderen

Bijna een op de drie huishoudens van 65-plussers heeft in de afgelopen twee jaar geld geschonken aan kinderen of kleinkinderen. Zij schonken gemiddeld zo'n 4000 euro per jaar, blijkt uit een onderzoek van ING.

De totale jaarlijkse schenkingen van alle 65-plussers tellen hiermee op tot gemiddeld zo'n 2,4 miljard euro. Ook onder 55- tot 65-jarigen wordt relatief vaak geschonken. Zij gaven de afgelopen jaren in totaal zo'n 1,2 miljard euro per jaar weg.

Een belangrijk deel van de schenkingen komt terecht bij 25- tot 35-jarigen. Maar liefst een kwart van hen geeft aan in de afgelopen twee jaar een schenking te hebben ontvangen. Ze rapporteren een gemiddeld ontvangen bedrag van circa 10.000 euro.

Interen
Als gevolg van de crisis hebben veel Nederlanders op hun buffers moeten interen. Vooral jongeren en jongvolwassenen zagen veel van hun vermogen verdampen. Hun vermogen, exclusief hypotheekschuld, was in 2007 nog gemiddeld 24.000 euro. In 2015 bezaten ze gemiddeld slechts 15.000 euro. Dat is bijna 40 procent minder.

Volgens de onderzoekers van ING zullen veel ouderen ook in de komende jaren geld schenken aan hun (klein-)kinderen. "De komende decennia zullen vermogensoverdrachten vermoedelijk steeds groter worden. Veel van de 'babyboomers' die nu met pensioen gaan zijn welvarend. Bovendien zijn ze met velen", aldus de bank.

Vanaf dit jaar is het volgens ING extra aantrekkelijk om grote bedragen te schenken, omdat de schenkingsvrijstelling permanent is verhoogd tot 100.000 euro. Voorwaarde is wel dat het wordt besteed aan de eigen woning of aflossing.

Ouders doen grote schenkingen aan de kinderen
Ouders doen grote schenkingen aan de kinderen (Foto: ANP)

Ten Cate reageert: "Ik ben niet onbeschoft"

Henk ten Cate heeft gereageerd op de uitlatingen van Hans van Breukelen, die stelde dat de kandidaat-bondscoach onbeschoft is geweest in de media.

Volgens de technisch directeur van de KNVB heeft Ten Cate ten onrechte naar buiten gebracht dat hij van Van Breukelen te horen kreeg dat hij bondscoach zou worden. "Laat ik maar dezelfde woorden gebruiken als de KNVB: ik herken me niet in de uitleg van Hans van Breukelen. Ik ben geen onbeschoft persoon, ik ben met normen en waarden opgevoed", zegt Ten Cate tegen Voetbal International.

De oud-coach van Ajax plaatst wel een kanttekening. "Ik herken mezelf wel in het feit dat ik gedwongen was om me op een bepaald moment onbeschoft te moeten gedragen om mijn eigen integriteit te beschermen."

"Dat moment brak aan toen ik aankondigde een statement naar buiten te brengen dat ik me terugtrok als bondscoach en Hans van Breukelen aan mij mededeelde dat hij alles zou gaan ontkennen", gaat Ten Cate verder. "Dat was het moment dat ik besefte dat het uiteindelijk mijn woord tegen het zijne zou worden."

"Ik realiseerde me op dat moment wat de gevolgen zouden zijn wanneer ik in mijn eentje tegenover de voetbalbond zou staan. Toen Hans van Breukelen me tien minuten na die mededeling opnieuw belde en ik in het gezelschap was van Martijn Krabbendam van Voetbal International, besloot ik daarom om die verslaggever mee te laten luisteren. Hij wist daardoor in ieder geval dat ik geen leugenaar was."

Ten Cate deed dat naar eigen zeggen dus om zijn integriteit te beschermen. "Het is jammer dat ik gedwongen werd om het op deze manier te doen, maar de voorbije weken en de persconferentie van vanochtend hebben op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat het blijkbaar noodzakelijk was. Wanneer de KNVB gewoon de waarheid had verteld dan had deze media-soap ook nooit hoeven plaatsvinden."

Waddenvereniging vreest 'verdrinken' Wadden

Als de zeespiegel blijft stijgen en de bodemdaling in het Waddengebied doorzet, dreigen de Wadden te 'verdrinken'. Daarvoor waarschuwt de Waddenvereniging in een rapport dat woensdag is verschenen.

Volgens de Waddenvereniging worden de modellen voor de zeespiegelstijging op basis van nieuwe inzichten naar boven bijgesteld. Niet langer wordt gedacht dat eind deze eeuw de zeespiegel met tientallen centimeters is gestegen, inmiddels wordt gerekend in meters. Omdat in het Waddengebied ook sprake is van bodemdaling is de relatieve stijging van de zeespiegel nog groter.

Zo'n stijging van de zeespiegel is deels te compenseren als er nieuw zand wordt afgezet. Maar in het rapport schrijft de vereniging dat de zandafzetting in het Waddengebied onvoldoende is om de stijging van de zeespiegel te kunnen compenseren. Daardoor 'verdrinkt' de Waddenzee en verdwijnen wadplaten, kwelders en de kwetsbare natuur in het gebied.

De Waddenvereniging vindt dat er een einde moet komen aan de zout- en gaswinning, die bodemdaling tot gevolg hebben. Alleen dan, in combinatie met het naleven van het klimaatakkoord van Parijs, kunnen de Wadden mogelijk worden gered.

Waddenvereniging vreest 'verdrinken' Wadden
Waddenvereniging vreest 'verdrinken' Wadden (Foto: ANP)

AF-KLM ziet prijzen eindelijk weer stijgen

Air France-KLM heeft in april voor het eerst in lange tijd hogere prijzen kunnen vragen voor zijn tickets dan een jaar eerder. Dat liet de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep woensdag weten bij de publicatie van de vervoersstatistieken over die maand.

Vooral bij prijsvechter Transavia lieten de ticketprijzen een "duidelijke" stijging zien. Dat is wel hoofdzakelijk te danken aan het feit dat Pasen dit jaar in april viel en vorig jaar in maart. In vakanties zijn vliegtickets duurder dan in andere periodes.

Air France-KLM, inclusief Transavia, vervoerde 8,4 miljoen reizigers, 8,5 procent meer dan een jaar eerder. Zij legden samen 8,2 procent meer kilometers af. Gemiddeld was 87,7 procent van de stoelen aan boord gevuld, een verbetering van 2,2 procentpunt.

AF-KLM ziet prijzen eindelijk weer stijgen
AF-KLM ziet prijzen eindelijk weer stijgen (Foto: ANP)

'Mensenrechtenexamen' Nederland in Genève

Nederland doet woensdag 'mensenrechtenexamen' in Genève, waar de VN-mensenrechtenraad het over de situatie in ons land zal hebben. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) leidt de Nederlandse delegatie.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn discriminatie, etnisch profileren en de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Ook landen als Turkije en Rusland, waar Nederland recent mee in aanvaring is gekomen, mogen kritische vragen stellen. Ieder lid van de VN-mensenrechtenraad moet zich eens in de vijf jaar verantwoorden.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat Nederland terecht kritisch is over de mensenrechten in veel landen, maar heeft wel aanmerkingen. Directeur Eduard Nazarski: "Amnesty maakt zich ook zorgen over de naleving van mensenrechten in ons eigen land, zoals detentie van vreemdelingen, etnisch profileren en surveillance-maatregelen die vrijheden inperken. Ook staat het demonstratierecht onder druk."

Volgens hem is Nederland geloofwaardiger met kritiek op andere landen "als het eigen huis op orde is".

'Mensenrechtenexamen' Nederland in Genève
'Mensenrechtenexamen' Nederland in Genève (Foto: ANP)

'Meer rechters in zaak massaclaim tegen NS'

De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat de rechtszaak van ConsumentenClaim tegen de Nederlandse Spoorwegen door een meervoudige kamer (drie rechters) moet worden behandeld. De kantonrechter wil niet als enige rechter over de kwestie beslissen, vanwege de mogelijke impact van de rechtszaak. Dat meldt ConsumentenClaim.

ConsumentenClaim, dat gespecialiseerd is in massaclaims, wil via de rechter compensatie afdwingen voor treinreizigers die last hebben gehad van overvolle treinen. In totaal zegt het bedrijf op te komen voor meer dan 10.000 treinreizigers. Volgens de organisatie is het opmerkelijk dat de NS de drukte in de treinen wijt aan de eisen die aan de winst worden gesteld door het ministerie van Financiën. De NS maakte de afgelopen jaren meer dan 100 miljoen euro winst, maar er is nog altijd een tekort aan treinen, laat ConsumentenClaim.

De NS liet eerder in een reactie weten te schrikken "dat we in Nederland zo met elkaar omgaan. Dit soort Amerikaanse toestanden helpt de reiziger niet", aldus het spoorbedrijf.

'Meer rechters in zaak massaclaim tegen NS'
'Meer rechters in zaak massaclaim tegen NS' (Foto: ANP)

'Stop flexwerk, anders acties'

Vaste krachten moeten goedkoper worden. Daarnaast moet het voor werkgevers juist duurder worden om flexwerkers aan te nemen. Als dat niet gebeurt, volgen er acties. Dat zegt FNV-voorzitter Han Busker woensdag in een gesprek met het Algemeen Dagblad (AD).

Busker geeft daarmee een duidelijke boodschap aan de politieke onderhandelaars aan de formatietafel. "Ik ga ervan uit dat de nieuwe minister van Sociale Zaken, wie het ook wordt, goed zal luisteren naar de FNV. En als er in Den Haag niet wordt geluisterd, zullen we ons geluid op een andere plek laten horen. Als het nodig is, gaat de FNV gewoon actie voeren. Als het moet, met een vol Museumplein", aldus de vakbondsbestuurder.

Het belangrijkste speerpunt van de FNV is de flexibilisering een halt toeroepen. Volgens Busker is de oplossing simpel: het moet duurder worden voor werkgevers om flexkrachten aan te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door werknemerslasten te verlagen, zodat vaste krachten goedkoper worden. Of door minimumtarieven in te voeren voor zzp'ers in bepaalde sectoren.

Woensdag bespreekt de grootste vakbond van Nederland de koers met de leden tijdens het FNV-Congres in Arnhem.

'Stop flexwerk, anders acties'
'Stop flexwerk, anders acties' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rustig weer

Meiregen op het zaad, is goud op de plaat.

!Ollah

Vandaag valt er niet veel te vertellen over het weer. Het is tamelijk zonnig, in het noorden is er kans op wat wolkenvelden. De temperaturen lopen uiteen van 12 graden op de Wadden tot 17 graden in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en veranderlijk. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:54
Zon onder: 21:16
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1932 Het Wilhelmus wordt het Nederlandse volkslied.
1940 Tweede WereldoorlogNazi-Duitsland valt BelgiëNederland en Luxemburg binnen.
1954 Bill Haley and the Comets brengen Rock Around the Clock uit, de eerste rock-'n-roll-single die op nummer 1 in de hitparades komt te staan.
1967 Oprichting van de Alkmaar Zaanstreek-combinatie (AZ '67), de voorloper van het huidige AZ, na een fusie tussen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek.
1981 Bij een "aanslag" op het Binnenhof in Den Haag komen F. Jacobse en Tedje van Es van De Tegenpartij om het leven.
1994 In de Amerikaanse staat Illinois wordt seriemoordenaar John Wayne Gacy geëxecuteerd voor de moord op 33 jonge mannen en jongens.
2002 Begrafenis van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, die vier dagen eerder vermoord werd.
2014 Oostenrijk wint het 59e Eurovisiesongfestival met Conchita Wurst en het lied Rise Like a PhoenixNederland wordt tweede met het lied Calm after the storm van de The Common Linnets, de hoogst behaalde uitslag sinds 1975.

Iteejer stond vandaag in de file en maakte deze foto (Foto: Iteejer)
Iteejer stond vandaag in de file en maakte deze foto (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Giro: Etappe 5 - Opvolger van Blijlevens gezocht

De eerste bergrit van deze Ronde van Italië heeft ons niet veel wijzer gemaakt. Zo'n lastige rit in het begin van een grote ronde is altijd een beetje een gok. Het kan spektakel opleveren, maar het kan de renners ook afschrikken. Dat tweede gebeurde nu, mede ook door het feit dat het nogal hard waaide op de Etna.

Grote aanvallen van de klassementsrenners zaten er dus niet in. Een paar jongens, waaronder Nibali, deden voorzichtig een poging, maar het leek allemaal nergens op. Alleen Zakarin kwam met een redelijk geslaagde aanval, die hem uiteindelijk bijna niets opleverde. Het was een beeld dat je niet vaak ziet op zo'n lastige klim, een peloton dat in groep naar boven rijdt en op een gegeven moment zelfs een soort van waaiertje bergop.

Omdat geen enkele ploeg zich volledig op kop durfde te zetten hielden de koplopers nog lang een behoorlijk grote voorsprong. Al snel werd het één koploper, want niemand bleek opgewassen tegen Jan Polanc, die ook richting het eind van de klim knap stand wist te houden en zo voor de tweede keer een bergrit wist te winnen in de Giro.

Na de Etna, die uiteindelijk toch een muis baarde, gaan we nu door met de tweede rit op Sicilië. Een rit die een stuk makkelijker zal zijn. Kort en relatief vlak, zeker het tweede deel van de rit. De kans op een nieuwe massasprint is dus vrij groot. We gaan naar Messina, de stad van Vincenzo Nibali. Ondanks een kort aanvalletje op de Etna deed Lo Squalo uiteindelijk weinig moeite om in het roze door zijn stad te kunnen fietsen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De rit start aan de voet van de zuidkant van de Etna, in het stadje Pedara. Dit stadje van 14.000 inwoners is de buurman van Nicolosi, waar in rit 4 de slotklim richting de Etna begon. Pedara debuteert in de Giro, maar het zal geen debuut worden dat iedereen lang zal onthouden. In Pedara is niets te doen, het is een stadje van niks. Er staat een aardig kerkje en er is uiteraard nog de Etna in de achtergrond, maar dan heb je het wel zo'n beetje gehad. Je hebt nog wel wat heuveltjes rond de stad, met ook een paar parkjes. Dat levert wel een mooi vergezicht over de stad en de Etna op.

Het grootste deel van Pedara is relatief nieuw, omdat veel mensen uit deze regio recentelijk hebben besloten naar Pedara te gaan. De bevolking is daardoor in de laatste 30 jaar verviervoudigd. Geen idee waarom, het is niet zo alsof je hier ineens veilig zit als de Etna echt een keer besluit om grandioos uit te barsten. Wat de reden ook is, de koers gaat hier in ieder geval van start in het centrumpje. Daarna wordt er richting het zuiden gefietst, wat eigenlijk nogal om is. We moeten naar het noordoosten, maar maken eerst nog een extra rondje richting Catania.

Pedara met de rokende Etna op de achtergrond (Foto: Panoramio)
Pedara met de rokende Etna op de achtergrond (Foto: Panoramio)

De route
De rit begint met een afdaling. Pedara ligt op een hoogte van 600 meter, maar er wordt gefietst richting de kust. Logischerwijs gaat het dus naar beneden. In de eerste kilometers fietst men langs Torre del Grifo, het in 2011 in gebruik genomen multifunctionele sportcomplex van het door wanbeleid en omkoopschandalen ver weggezakte Catania Calcio. Dit overigens geheel terzijde. Er wordt verder gefietst door de metropool van Catania. Verschillende dorpjes passeren de revue.

Ondertussen gaat het dus een aantal kilometer licht naar beneden, maar veel lastige passages zijn er niet. Na iets meer dan 10 kilometer begint het alweer ligt omhoog te lopen. Het zuidelijkste punt van deze rit is bereikt en we gaan naar het noorden fietsen, weer in de richting van de Etna. Voorbij Viagrande, na een kleine 20 kilometer, loopt de weg ongeveer drie kilometer omhoog aan 5%. Een korte opwarmer, want er gaat nog meer klimwerk komen. We laten ondertussen ook de metropool achter ons en komen wat meer in de natuur terecht.

Na het eerste klimmetje is het een aantal kilometer relatief vlak, tot Zaffarana Etnea. Vrij snel na de passage in dit dorp begint de enige gecategoriseerde klim van de dag, de Andronico-Sant'Alfio. Een klim van de vierde categorie, ongeveer zes kilometer aan 5%. Best een aardig klimmetje, al worden de renners nog wel gematst, want er liggen hier nog wel wat zwaardere beklimmingen in de buurt. Na 38 kilometer komen de renners boven op de Via Andronico, net buiten Sant'Alfio.

Ook hier is de omgeving weer mooi (Foto: Panoramio)
Ook hier is de omgeving weer mooi (Foto: Panoramio)

Na de klim is het een drie kilometer vlak, maar daarna begint een bochtige en vrij technische afdaling. Na het dorpje Vena, aan het begin van de afdaling, wordt de weg ook wat smaller en de afdaling daarmee nog net even een tikkeltje lastiger. Even verderop is er ook nog een passage door een ander dorpje waar het helemaal smal wordt. Het gaat in totaal bijna zeven kilometer naar beneden, aan ongeveer 6%.

Eenmaal beneden, bij Piedimonte Etneo, begint de weg direct weer omhoog te lopen. De renners krijgen tien kilometer vals plat voor de kiezen, op weg naar Castiglione di Sicilia. Dit is best een mooi dorpje, gelegen op een heuvel, maar de klim richting dit dorp stelt niet veel voor. Meer dan 3% gemiddeld is het niet, wel zitten er een paar steilere stroken bij.

De weg richting Castiglione is ook mooi, er is een mooi uitzicht over de heuvelachtige omgeving. Na ongeveer 70 kilometer komen de renners hier boven. Een lange afdaling richting de kust gaat beginnen. Het eerste deel van deze afdaling, richting Francavilla di Sicilia, is nog vrij lastig omdat de weg redelijk smal is en omdat het ook nog fors naar beneden gaat. Na vijf kilometer dalen komen de renners dan in Francavilla op een bredere weg terecht en is het gedaan met de moeilijkheden.

Castiglione di Sicilia, het bekijken waard (Foto: Panoramio)
Castiglione di Sicilia, het bekijken waard (Foto: Panoramio)

Na Francavilla gaat het nog acht kilometer lichtjes naar beneden, over een brede weg. Wel wat bochtenwerk, maar niets bijzonders. De renners fietsen langs de rivier Alcantara langs de Gole dell'Alcantara, een kloof die is ontstaan als gevolg van een uitbarsting van de Etna. Een populaire bestemming in dit deel van Sicilië, in de zomer komt iedereen hier naartoe om te zwemmen. Aan het eind van de afdaling gaat het bij Gaggi nog een kilometer vals plat omhoog, maar daarna is het voorlopig even vlak.

Bij Giardini Naxos, na 90 kilometer koers, bereiken de renners de kust en gaan ze op weg naar de eerste tussensprint van de dag. Deze tussensprint ligt op de top van een klimmetje, bij het idyllische kustdorpje Taormina. Bij het binnenrijden van dit dorp slaan de renners linksaf en beginnen ze op een extreem kronkelige weg aan een klim van drie kilometer aan 5% gemiddeld. Langs steile rotswanden, luxueuze villa's en oude gebouwen zigzaggen de renners zich een weg naar boven, naar het centrum van Taormina. Ondertussen hebben ze een paar keer een grandioos uitzicht over het strand en de zee.

Na 98 kilometer, op 60 kilometer van de streep, komen de renners boven en gaat er gesprint worden voor wat puntjes. Niet voor het bergklassement, wat hier meer op z'n plaats was geweest, maar de Italiaantjes doen wel vaker gekke dingen. Boven in Taormina hebben we ook meteen het laatste echte klimwerk van de dag gehad, vanaf nu zal het vlak zijn tot Messina. In Taormina zijn de Griekjes en de Romeintjes ook nog geweest en die hebben hier wat bouwwerken achtergelaten, zoals een theater.

Het profiel van het klimmetje naar Taormina (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van het klimmetje naar Taormina (Bron: Giro d'Italia)

Een Romeins theater, midden in Taormina (Foto: WikiCommons/Giovanni Dall'Orto)
Een Romeins theater, midden in Taormina (Foto: WikiCommons/Giovanni Dall'Orto)

Voorbij de tussensprint gaat het bijna direct weer naar beneden. De klim was drie kilometer lang en ook de afdaling heeft die lengte. De afdaling is ook bijna net zo bochtig als de klim, maar omdat hier dagelijks busjes vol toeristen naar boven moeten rijden hebben ze gelukkig wel besloten om brede wegen aan te leggen. Daardoor zou deze afdaling probleemloos te nemen moeten zijn. Eenmaal beneden zijn de renners weer bij de kust en daar blijven ze ook.

Het gaat nu in één rechte lijn door tot Messina, zonder veel obstakels. De weg langs de kust is wel een tikkeltje bochtig, maar vooral heel vlak. Af en toe passeren de renners nog een rivier die op het punt staat uit te monden in de zee, waardoor ze nog even over een brug moeten, maar dat is het dan wel qua hoogteverschil. Met geregeld een mooi uitzicht over de zee aan de rechterkant en een heuvelachtig landschap aan de linkerkant is het hier prettig toeven.

Na 118 kilometer komen de renners door Roccalumera, waar de tweede tussensprint van de dag is. Voorbij de tussensprint is het nog 40 kilometer tot de streep. In die 40 kilometer blijft het scenario tot Messina steeds hetzelfde. Bochtige, grotendeels vlakke wegen langs de kust. Af en toe een passage door een dorpje, maar vooral toch genieten van de natuur.

Op 11 kilometer van de streep rijden de renners Messina binnen, waar we voor het eerst worden geconfronteerd met een typisch Italiaanse specialiteit: een lokaal circuit. De renners rijden alvast voor de eerste keer richting de streep, om daarna nog een rondje te rijden. Het circuit in Messina is behoorlijk bochtig, dus dit kan wel weer een lollige finale worden.

Het profiel van het lokale rondje (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van het lokale rondje (Bron: Giro d'Italia)


De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Op iets minder dan zes kilometer van de streep, na de eerste passage aan de meet, volgt er een behoorlijke versmalling en vrij snel daarna twee bochtjes kort achter elkaar. Op vijf kilometer van de streep is er dan weer een bocht, een scherpe naar rechts dit keer. De weg is hier ook weer iets smaller. Even verderop ligt de volgende scherpe bocht naar rechts, maar daarna wordt de weg wel weer breder. De renners rijden nu ook weer op bekend grondgebied, want op de weg waar ze nu zitten reden ze eerder ook al.

Tot de finish zou het nu voor de oplettende renner bekend moeten zijn. Op vier kilometer van de streep is er een flinke bocht naar links, maar de weg is hier wel breed genoeg voor een heel peloton. Even verderop is er een bocht naar rechts, die ook wel makkelijk is en daarna gaat het gelukkig even een tijd rechtdoor. Op iets minder dan drie kilometer van het eind is er een flauw bochtje naar links en dan gaat het rechtdoor tot op anderhalve kilometer van de streep. Dit stuk loopt een beetje vals plat omhoog.

Op anderhalve kilometer van de streep maken de renners een bocht van 180 graden, een beetje een bocht als op de Champs-Élysées. Daarna komen de renners niets meer tegen. In licht dalende lijn gaat het volledig rechtdoor tot de finish, op de brede Via Garibaldi.

Messina, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)
Messina, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Messina is een havenstad met 237.000 inwoners. Vanwege de haven is Messina altijd een belangrijke stad geweest en hebben door de jaren heen meerdere volkeren hun verblijf hier gehad. De Grieken, onder meer. Tegenwoordig is Messina nog steeds belangrijk, vooral omdat de afstand met het Italiaanse vasteland hier niet zo groot is. Op een bepaald punt is de afstand zelfs maar vier kilometer. Er varen dus dagelijks vele veerboten de haven van Messina binnen.

De stad heeft overigens ook wel eens wat mindere tijden meegemaakt. In 1908 bijvoorbeeld, toen een aardbeving voor een tsunami zorgde, de stad verwoestte en tegelijkertijd ook aan 70.000 mensen het leven kostte. Toen de stad opnieuw werd opgebouwd koos men voor een rechtlijnige aanpak. Daarom lijkt Messina van boven nogal op een blokkendoos. Toch zijn er ook nog wel wat mooie gebouwen bewaard gebleven, zo beschikt Messina nog steeds over een mooie kathedraal en nog een aantal fraaie kerken. Ook staat in de haven nog een aardig standbeeldje van Maria.

Buiten dat alles is Messina toch vooral de stad van Vincenzo Nibali. De haai van de straat van Messina werd hier geboren en rijdt dus een thuiswedstrijd. In het verleden is de Giro best vaak in deze stad geweest, maar de laatste jaren lijkt men de kustplaats uit het oog verloren te zijn. Voor het laatst kwam hier een rit aan in 1999, toen niemand minder dan Jeroen Blijlevens won.

In 2011 was het dan wel weer de startplaats van de rit naar de Etna, maar verder moet je toch diep in de archieven gaan zoeken naar ritten in Messina. In 1993 won Francesco Bontempi en in 1976 kwam hier een rit aan die door Francesco Moser gewonnen werd. Ook de Belg Albert Van Vlierberghe en de Zwitser Urs Freuler wisten ooit te winnen in Messina. Er staan toch vooral veel sprinters op de erelijst, de verwachting is dat die lijst ook nu aangevuld zal worden met een sprinter.

Blijlevens sprint naar de zege in Messina tijdens de derde etappe van de Giro in 1999, doorspoelen naar 10:00 minuten (Bron: YouTube)

TV & het weer
Deze rit begint om 13:15. Er is een korte neutralisatie van vijf minuten, daarna begint de koers echt. De finish in Messina wordt verwacht tussen 17:01 en 17:25. Eurosport schijnt er rond 14:00 bij te zijn. Dan kunnen we weer urenlang genieten van al die fantastische reclames, die hinderlijk onderbroken worden door de koers. Ik ben benieuwd of de zender zichzelf kan overtreffen, door nóg meer reclames uit te zenden dan tijdens rit 5.

Ik begin met de dag Sporza meer te missen. Wat Eurosport doet is een minachting van de kijker, maar ook vooral een minachting van de sport. Helaas zitten we er tot 2020 aan vast en tegen die tijd hebben ze vast ook alle rechten van de koers van de ASO gekocht, dus dan wordt het helemaal tijd om wat anders te gaan doen.

In Messina zal het overigens goed weer zijn, ongeveer 22 graden, weinig kans op regen, maar wel een aardig briesje.

Favorieten & voorspelling
Dit moet normaliter gewoon een massasprintje worden, aangezien vooral de finale van deze rit makkelijk te controleren zou moeten zijn. Er zijn ook nog een aantal rappe jongens zonder overwinning, die vast nog wel een poging willen wagen. Het begin van de rit is wel weer wat meer in het voordeel van de vluchters, maar uiteindelijk is er tijd genoeg voor het peloton om het weer bij elkaar te brengen. Sprintje dus.

1. Gaviria. Sterk in de waaierrit richting Cagliari en ook in de rit naar de Etna reed hij sterk, hoewel het dan wel weer jammer was dat hij een bocht oversloeg en daarmee een valpartij veroorzaakte. Enfin, van de sprinters is hij een van de betere, zeker als hij een keer goed weet te timen.

2. Ewan. De kleine knul heeft nog weinig geluk deze Giro. Mag van mij wel zo blijven, want ik vind het niks. Nog steeds hopen dat hij een keer van de fiets kukelt, zodat hij gewoon normaal gaat sprinten.

3. Greipel. Als ik Greipel op drie zet wint hij, dus dan weten jullie dat vast.

4. Modolo. Valt me eigenlijk nog wat tegen. Voor de Giro was hij bijzonder sterk, maar in de eerste rit werd hij slechts vijfde, tijdens de tweede rit had hij krampen en in rit 3 mistte hij de slag bij de waaiers. Staat dus op dit moment een eindje achter de jongens hierboven, maar een vierde plaats moet dan wel weer moeilijk zijn.

5. Nizzolo. Weinig gekoerst voor de Giro door een blessure en schijnt nu weer wat fysieke ongemakken te hebben, maar ondanks dat is hij tot nu toe in de korte, vlakke ritten wel steeds vooraan te vinden. Al een keer derde en een keer vierde, valt gezien zijn gebrek aan koersritme niet tegen. Zodra het omhoog gaat hangt hij voor de bezemwagen, maar het gaat tijdens de laatste kilometers van deze rit niet meer omhoog dus dan heeft hij nog genoeg tijd om weer aan te sluiten.

Na 66 jaar toch beloning heldendaad

Na tussenkomst van de Veteranenombudsman, Reinier van Zutphen, heeft Defensie na 66 jaar alsnog een dapperheidsonderscheiding toegekend aan de nabestaanden van een Korea-veteraan. Dat meldt de Nationale ombudsman. De korporaal was al in 1951 voorgedragen voor een onderscheiding omdat hij sneuvelde bij het redden van gewonde kameraden tijdens een vuurgevecht. De voordracht was jarenlang zoek, daarna weigerden achtereenvolgende ministers van Defensie die in onderzoek te nemen.

De nabestaanden meldden zich twee jaar geleden bij de Veteranenombudsman en uiteindelijk wordt de onderscheiding alsnog toegekend. Demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikt op 15 mei een Bronzen Kruis uit aan de nabestaanden.

Na 66 jaar toch beloning heldendaad
Na 66 jaar toch beloning heldendaad (Foto: ANP)

Fox bestelt serie van Singer over superhelden

Televisiezender Fox heeft groen licht gegeven aan een pilot van de serie The Gifted, uit de koker van Marvel. De 51-jarige Bryan Singer, die eerder verschillende X-Menfilms maakte, zal op de regisseursstoel kruipen, zo weet Variety.

De serie vertelt het verhaal van een doorsnee Amerikaans stel wiens leven op zijn kop komt te staan wanneer ze ontdekken mutanten te zijn en over bijzondere krachten te beschikken. Nadat de overheid ontdekt dat de twee mutanten zijn, slaan ze op de vlucht. Ze komen in contact met een ondergronds netwerk aan mutanten en moeten vechten om in leven te blijven.

De hoofdrollen worden vertolkt door de Britse acteur Stephen Moyer (True Blood) en actrice Amy Acker (Angel). De pilot wordt naar verwachting eind dit jaar uitgezonden.

Fox bestelt serie van Singer over superhelden
Fox bestelt serie van Singer over superhelden (Foto: BuzzE)

Nabestaanden Luciano zien twijfels groeien

De nabestaanden van Luciano Ligthart (14) zeggen na inzage van het onderzoeksdossier ernstig te twijfelen aan de conclusie van zelfdoding.

Zij betwijfelen na een gesprek met een arts deze week en het doorlezen van het dossier of de jongen vorig jaar juni wel door eigen hand om het leven is gekomen in een instelling op de Veluwe. "Nu blijkt er opeens dat er onverklaarde striemen en bloeduitstortingen onder zijn oksel zaten", zeggen zijn zus Natascha Ligthart en zijn moeder na raadpleging van het dossier. Zij hekelen het gebrek aan opsporingsonderzoek na de dood van de jongen.

Hun twijfels worden ondersteund door forensisch-patholoog Frank van de Goot, die zich eveneens in de zaak heeft verdiept en aandringt op een reconstructie. Volgens de patholoog lijkt de lezing dat Luciano zich met een dekbedhoes aan een gordijnrail in zijn kamer in de instelling heeft verhangen, praktisch moeilijk uitvoerbaar. "Ik wil graag de situatie nabootsen. Er is voor mij genoeg reden om er nog eens naar te kijken."

Geweld
Advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, betreurt de wijze waarop de politie te werk is gegaan. "Wederom blijkt er in een dergelijke zaak geen gedegen onderzoek te zijn gedaan." Diekstra heeft Van de Goot ingeschakeld om nader onderzoek te verrichten naar het overlijden. "De nabestaanden willen onder meer antwoord op de vraag hoe de striemen en bloeduitstortingen onder zijn oksels zijn ontstaan en of er kort voor zijn dood geweld op hem is toegepast."

Van de Goot onderzocht eerder onder meer de merkwaardige dood van Sharleyne (8) in Hoogeveen, die levenloos onderaan een flat werd gevonden. Hij achterhaalde dat het meisje nooit op eigen kracht over de balustrade heeft kunnen klimmen en vallen.

De Inspecties van Jeugdzorg en Gezondheidszorg constateerden dit voorjaar dat de instelling rond de dood van Luciano "onvoldoende"gehandeld had. Het beleid ter voorkoming van zelfdoding en de evaluatie naderhand schoot tekort, aldus de inspecties. De jongen zou op de dag van overlijden meer dan een uur alleen zijn gelaten op zijn kamer. Volgens voorschrift zou hij ieder kwartier moeten worden gecontroleerd in deze instelling voor jongeren met complexe gedragsproblemen.

Nabestaanden Luciano zien twijfels groeien
Nabestaanden Luciano zien twijfels groeien (Foto: ANP)

Nieuwe dienstregeling krijgt langzaam effect

De nieuwe dienstregeling van de NS die op 11 december werd ingevoerd begint langzaam effect te krijgen.Treinreizigers komen steeds vaker op tijd op hun bestemming. Dat blijkt uit de rapportage over het eerste kwartaal die de NS naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft gestuurd.

In januari kwam 88,1 procent van de treinreizigers op tijd. In maart was dit aantal gestegen naar 92,2 procent. De punctualiteit over het eerste kwartaal ligt met een gemiddelde van 90,5 procent nog wel lager dan een jaar eerder. Toen was dat 92,7 procent.

Volgens NS zijn de passagiers ook steeds vaker tevreden. Uit klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat het aantal tevreden reizigers steeg van 74,9 procent in januari naar 75,5 procent in maart. In het eerste kwartaal van 2016 gaf nog 73,8 procent van de reizigers de NS een 7 of hoger.

Ook maken reizigers in maart steeds vaker kans op een zitplaats. Zo steeg de gemiddelde zitplaatskans met 93,3 procent in januari naar 95,1 procent in maart. Volgens de NS komt dit door het stapsgewijs invoeren van nieuwe sprinters.

Nieuwe dienstregeling krijgt langzaam effect
Nieuwe dienstregeling krijgt langzaam effect (Foto: ANP)

Eindexamens in voortgezet onderwijs van start

Ruim 213.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs zuchten vanaf woensdag onder hun centrale eindexamens. Ruim de helft van hen (112.601 kandidaten) zit op het vmbo, bijna 60.000 op de havo en ruim 40.000 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met woensdag 24 mei.

Sommige examens vallen buiten deze twee weken, zoals digitale en praktijkexamens voor vmbo-leerlingen en de beeldende vakken voor vwo'ers. Vaak zijn het langer lopende projecten die de afgelopen maanden al zijn begonnen en kunnen doorlopen tot in juni.

Woensdag staat voor de havisten scheikunde en voor de vwo'ers Nederlands op het programma. Donderdag staat vmbo'ers het examen transport en logistiek te wachten.

Leerlingen die examens missen of ze niet halen, kunnen van 19 juni tot en met 22 juni in de herkansing.

Vorig jaar deden ruim 196.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde bijna 93 procent. In totaal 3382 leerlingen slaagden in 2016 cum laude, omdat zij een gemiddelde van een 8,0 of hoger hadden.

Eindexamens in voortgezet onderwijs van start
Eindexamens in voortgezet onderwijs van start (Foto: ANP)

Brand meester in Zaandam, bewoners naar huis

De bewoners van een tiental huizen in Zaandam mogen weer terug naar huis. In de nacht van dinsdag op woensdag moesten zij enige uren in de kou op straat doorbrengen, omdat er in de buurt van hun huizen een grote brand woedde in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Oostzijde.

De brandweer heeft inmiddels het sein 'brand meester' gegeven. Aanvankelijk werd gevreesd dat het blussen nog uren zou duren en dat er een opvang noodzakelijk zou zijn voor de evacués. Al snel na de evacuatie slaagde de brandweer er echter in het vuur te bedwingen.

De brandweer rukte in totaal met twaalf wagens uit voor de brand . "Het is een ouder gebouw en het staat dicht op woonhuizen. We wilden voorkomen dat het vuur zou overslaan", legde de brandweer uit. De brandweer moest de hulp inroepen van korpsen uit naburige plaatsen om de brand die rond 0.45 uur werd ontdekt te bestrijden.

Volgens een ooggetuige, die werkzaam is bij een op het bedrijventerrein gevestigd bedrijf, is het vuur in een timmerwerkplaats begonnen en daarna overgeslagen naar een wijnhandel.

Brand meester in Zaandam, bewoners naar huis
Brand meester in Zaandam, bewoners naar huis (Foto: ANP)

Van Rijsselberghe neemt de leiding op EK zeilen

Dorian van Rijsselberghe heeft dinsdag de leiding gepakt bij de Europese kampioenschappen in de RS:X voor de kust van Marseille. De 28-jarige zeiler uit Tezel won dinsdag beide races.

In het klassement heeft de olympisch kampioen nu een punt minder dan de Pool Pavel Tarnowski. Kiran Badloe bleef op de vierde plek staan. De 22-jarige Nederlander eindigde in de races als tweede en vierde.

Van Rijsselberghe komt in de Franse stad weer voor het eerst in actie na zijn succesvolle optreden bij de Spelen in Rio.

Bij de vrouwen steeg Lilian de Geus ook in het klassement naar een tweede plek. De Nederlandse heeft een achterstand van zes punten op de Française Helene Noesmoen.

Het EK zeilen duurt nog tot en met zondag.

Alles over Injustice 2

In een lange video passeert alles wat je moet weten over Injustice 2 in sneltreinvaart de revue. De verhaalmodus, je pakjes met betere stats, gildes, dagelijkse uitdagingen, het zijn aspecten die we reeds kenden van RPG’s, maar nu geïntegreerd in een vechtspel.

Het verhaal zelf en de (anti-)helden worden aangestipt, maar ook de ‘wild cards’: personages die geen partij gekozen hebben en op eigen houtje op anderen inbeuken. Een voorbeeld van een wild card is Brainiac. Je kunt je vechter ook uitrusten met leuke pakjes die je stats kunnen verbeteren, maar je ook extra moves kunnen geven. De spemodus Multiverse zit vol uitdagingen die de spelregels aanpassen. Omdat het spel hiermee moeilijker wordt, zijn de beloningen ook groter. Er zijn ieder uur, iedere dag en iedere week speciale uitdagingen voor vechters die hun grenzen willen verkennen. Injustice 2 heeft ook een gilde-systeem met eigen dagelijkse en wekelijkse uitdagingen. Gildeleden kunnen ook spullen met elkaar ruilen. De combinatie met de mobiele versie komt ook even aan bod. Injustice 2 komt op 19 mei uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De mobiele versie van de game voor iOS en Android is vanaf 11 mei al te downloaden.

Elder Scrolls vangt kogel op

Gamer velerok was Prey aan het spelen en hoorde opeens een luide doffe knal en brekend glas. Omdat het geluid niet van de game kwam, keek hij om zich heen en zag een gat naast zijn monitor. Er was een kogel door de muur gevlogen, maar opgevangen door zijn Elder Scrolls Anthology-doos.

Elder Scrolls - Bodyguard

Elder Scrolls - Bodyguard

Dit is moeilijk voor elkaar te krijgen in Nederland met muren van onze bouwkwaliteit, maar muren in de Verenigde Staten zijn vaak wat dunner. De kogel is de verzameldoos binnengedrongen en heeft alle uitbreidingen voor Morrowind vernield. Helaas was de politie reeds geweest voordat hij de foto’s had genomen. Daarom is deze niet hier te zien. Omdat de cdrom van Oblivion in de diskdrive van zijn pc zat, is deze sowieso beschermd gebleven. Het schot kwam waarschijnlijk bij zijn buren vandaan en deze hadden later op de dag weer een huiselijke ruzie, wat normaal lijkt te zijn voor deze personen. Het politieonderzoek loopt nog. Bethesda is zo vriendelijk geweest om aan te bieden zijn Elder Scrolls Anthology-doos te vervangen. 

Elder Scrolls - Dwars door de doos

Elder Scrolls - eeuwig zonde

Elder Scrolls - Stille Getuigen

Maradona en Konami zijn weer vrienden

Een maand geleden lieten we jullie weten dan Diego Marodona een rechtszaak was begonnen tegen Konami omdat zijn beeltenis zonder toestemming is gebruikt in Pro Evolution Soccer 2017. Konami besloot Maradona uiteindelijk af te kopen met een onbekend bedrag.
Maradona in PES 2017

Hoe hoog dit bedrag was is niet bekendgemaakt, maar het moet wel een hele mooie som zijn geweest. Maradona is nu namelijk de officiële ambassadeur van Pro Evolution Soccer tot het jaar 2020. Hij wordt ook het gezicht van de komende drie promotiecampagnes van de game. Maradona heeft gezegd een gedeelte van het geld te besteden aan het verbeteren van voetbalvelden in de arme gedeelten van Argentinië.

CL: Juventus effectief naar finale

Juventus heeft de finale van de Champions League bereikt door een relatief eenvoudige 2-1 thuiszege te boeken op AS Monaco. De uitwedstrijd hadden de Italianen al met 0-2 gewonnen.

De beginfase van het onderonsje in Turijn was overduidelijk voor de Monegasken. Vooral het jonge toptalent Mbappé blonk uit aan de kant van Monaco. In de vijfde minuut raakte hij de paal, maar zou daarbij volgens arbiter Björn Kuipers buitenspel hebben gestaan.

Juventus reageert

Ondanks die sterke openingsfase, liet Juve niet met zich sollen. De Oude Dame richtte zich op en kreeg via Gonzalo Higuain en Mario Mandzukic grote kansen om de score te openen halverwege de eerste helft. Dankzij goed keeperswerk van Danijel Subasic, bleef Monaco in eerste instantie een achterstand bespaard.

In de 32e minuut zorgde de Kroatische international in twee instanties ervoor dat de 1-0 alsnog op het scorebord verscheen. Na een crosspass van Dani Alves vanaf de rechterflank, schoot Mandzukic in twee instanties binnen voor Juventus.

Kansloze Monaco-keeper

Monaco-sluitpost Subasic was opnieuw kansloos toen Alves een door de Kroaat weggebokste bal ineens op de slof nam, en zo scoorde van afstand. Mbappé kreeg na de rust wederom grote kansen om Gianluigi Buffon te passeren. Vooral zijn kans in de 66e minuut – vanaf links sneed het talent naar binnen waarna de sluitpost zijn inzet keerde – had moeten zitten.

Eretreffer

In de 68e minuut was het Mbappé die alsnog scoorde voor de Monegasken door van dichtbij Buffon te passeren na een voorzet vanaf links. In de slotminuten was het Juventus dat de klok bleef slaan, en was het wachten op de nekslag voor de Fransen.

De ultieme knock-out ontving Monaco niet meer, maar het was genoeg voor de Champions League-finale, waarin Real Madrid óf Atlético Madrid wacht.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.