Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm's

De politie is dinsdagmiddag op elf locaties in Noord-Holland en Flevoland binnengevallen in een onderzoek naar de verkoop van zogeheten crypto-gsm's. Dat zijn smartphones die de communicatie versleutelen, wat het voor opsporingsdiensten lastiger maakt om mee te kijken of luisteren. Ze zijn vanwege die eigenschap populair onder criminelen.

De verdenking tegen de mensen naar wie de politie nu onderzoek doet is dan ook dat ze de telefoons hebben geleverd aan misdadigers, vertelde een woordvoerder van de politie. Tot nog toe is zeker een aanhouding verricht.

Het zogeheten Team High Tech Crime viel woningen en bedrijfspanden binnen in Amsterdam, Almere, Huizen, Zandvoort, Koggenland en Zeewolde. Ook de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Functioneel Parket, dat onder meer is gespecialiseerd in fraudezaken, zijn bij de doorzoekingen betrokken. Zij namen de boekhouding in beslag bij twee administratiekantoren.

Het onderzoek staat volgens de woordvoerder los van een eerder groot onderzoek naar een bedrijf uit Nijmegen dat crypto-gsm's leverde. Klanten van dat bedrijf, Ennetcom, bleken later helemaal niet zo veilig voor politie en justitie. Die lieten in maart weten dat ze toegang hadden verkregen tot 3,6 miljoen berichten die via de servers van Ennetcom waren verzonden. Het kraken van de encryptie leverde informatie op in tientallen onderzoeken naar misdrijven, van liquidaties tot drugshandel.

Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm's
Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm's (Foto: BuzzT)