Fiscus stopt tijdelijk met privacyschending ANPR camera's

De Belastingdienst krijgt tijdelijk geen gegevens meer uit de ANPR-snelwegcamera's die kentekens van auto's registreren. Op verzoek van de fiscus is de stekker er door de politie voorlopig uitgetrokken. Een woordvoerster van de Belastingdienst heeft dat bevestigd na vragen van het ANP.

De Hoge Raad bepaalde in februari dat de Belastingdienst niet het recht heeft om de foto's te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto's van de zaak. De belastingdienst maakte inbreuk op het privéleven, zonder voldoende wettelijk basis. De gegevens werden systematisch verzameld en jarenlang bewaard. De Belastingdienst beraadt zich op een oplossing om de beelden alsnog te kunnen blijven gebruiken voor deze oneigenlijke doeleinden.

De fiscus sloeg kentekengegevens op die volgens de dienst 'fiscaal relevant' waren. Het ging daarbij niet alleen om privégebruik van zakelijke auto's, maar bijvoorbeeld ook om controles voor de motorrijtuigenbelasting. Daarbij valt te denken aan auto's waarvan het kenteken is geschorst, maar die stiekem nog steeds rondrijden. De rechter vond deze sleepnetbenadering onrechtmatig.

De ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) registreren per maand miljoenen kentekens. De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen. Omdat de wet niet toelaat dat politiegegevens worden verstrekt aan de fiscus werd een constructie bedacht.

Daarbij werd via een overeenkomst tussen de politie en de Belastingdienst 'medegebruik' mogelijk gemaakt. In de praktijk betekende dit dat er vanuit de camera's een draadje rechtstreeks naar de politie ging en een draadje direct naar de Belastingdienst. Op die manier verstrekte de politie formeel geen gegevens aan de fiscus, maar werd wel de privacy van vrijwel alle burgers op onrechtmatige wijze te grabbel gegooid.

Fiscus krijgt geen info meer uit ANPR-camera's
Fiscus krijgt geen info meer uit ANPR-camera's (Foto: ANP)