TT Circuit Assen vraagt Formule 1-licentie aan

Sportmarketeer Chris Woerts is van mening dat het TT Circuit in Assen alles uit de kast moet trekken om de Formule 1 terug naar Nederland te halen. De sport is immers zeer populair in het land, nu 'we' met Max Verstappen een volgens vrijwel alle internationale kenners bijzonder groot talent in huis hebben.

Het bestuur van het circuit, onder leiding van Arjan Bos, heeft bij de Nederlandse autosportbond KNAF dan ook een Formule 1-licentie aangevraagd. Dat deed het Circuit Park Zandvoort eerder ook al en dus lijkt het erop dat beide circuits zich richten op een eventuele terugkeer van de Grand Prix van Nederland. "Als bestuur zijn wij er allemaal zeker van dat we de F1 echt heel graag hier naartoe willen halen", aldus Bos.

Uiteraard betekent een licentie niet gelijk dat de Formule 1 naar Nederland komt, er moet nog flink veel geregeld worden. "Of het nou Assen of Zandvoort wordt, we moeten als land eerst zorgen dat we überhaupt een licentie krijgen", zegt Bos. "Het circuit moet dan ook nog geschikt gemaakt worden, hoewel we in Assen wel bewezen hebben dit soort grote evenementen aan te kunnen", doelt hij vooral op de MotoGP, waar Assen al decennialang als een van de hoogtepunten op de kalender staat.

Niet onbelangrijk is ook de kwestie over wie het allemaal moet gaan betalen. In landen als Azerbeidzjan en Bahrein trekt de regering de benodigde miljoenen wel even uit de hoge hoed, maar dat zal in Nederland niet gebeuren. "Het zal vooral uit het bedrijfsleven moeten komen, waarbij de overheid misschien een kleine bijdrage levert", verwacht Bos. 

Het verdwijnen van Bernie Ecclestone als grote baas van de F1 geeft hem goede moed. Hij koos vaak voor het geld, een strategie waarmee hij de F1 weliswaar uit het slop trok, maar wat er ook voor zorgde dat het voor bepaalde landen moeilijker werd een race vast te houden. Liberty Global zit wat anders in elkaar. "Dat is een contentgedreven organisatie", noemt Woerts het. "In Nederland zijn ze de eigenaar van Ziggo en zij willen ook dat alles er mooit uitziet, met gevulde tribunes. Dankzij Liberty komt Nederland, als racegek land, mogelijk weer in beeld."