101-jarige raast naar wereldrecord op 100 meter

heywoodu

De atletiek is weer een wereldrecord rijker, op de 100 meter zelfs. Nee, het is niet de tijd van Usain Bolt die eraan moest geloven, maar op de World Masters Games in het Nieuw-Zeelandse Auckland zorgde de Indiase Man Kaur toch voor een prestatie van formaat.

Mevrouw Kaur is namelijk al 101 jaar oud, maar was de absolute topfavoriet voor het goud op de 100 meter in de klasse boven 100 jaar. Op zich niet verwonderlijk, aangezien de krasse tante ook de enige deelneemster was die oud genoeg was om in die klasse geplaatst te worden. 

Het Wonder van Chandigarh moest voor de start een medische keuring ondergaan, maar daarna mocht ze los. Het startschot klonk, de razende oma keek nog eens om zich heen en knalde uit de startblokken. Als een dolle raasde ze over de baan en voor men er goed en wel erg in had was Kaur de finish al gepasseerd. De klok gaf een tijd aan van 1:14,56 minuten, terwijl ze zelfs een stevige tegenwind had van 2,1 meter per seconde. Reden genoeg voor een dansje, want ook dat kan de Indiase natuurlijk nog.

Kaur haalde bijna drie seconden van het vorig jaar door de Amerikaanse Ida Keeling gelopen wereldrecord voor 100+'ers. Keeling viert komende maand haar 102e verjaardag, maar of een comeback er voor haar inzit is nog maar de vraag, ze wordt er immers ook niet bepaald jonger op. De rappe Indiase ziet nog ruimte voor verbetering, vooral omdat ze nog niet zo ervaren is: ze begon pas op haar 93e met atletiek. 

Overigens zou het goed kunnen dat Kaur's record er ook nog eens aan zal gaan. Het wereldrecord voor dames boven 95 jaar staat op naam van een in 1915 geboren Japanse, Katsuko Iwaki, die in 2010 naar een formidabele tijd van 35,48 seconden snelde. Dat ze inmiddels 101 of 102 jaar oud zal zijn, maar nog niet in de klasse boven 100 jaar is gesignaleerd baart uw redacteur echter enige zorgen over haar gezondheid.