Koster (36) en Hoogendijk (31) bergen voetbalschoenen op

Voetbalsters Anouk Hoogendijk en Daphne Koster bergen na dit seizoen hun voetbalschoenen op, zo laten de twee speelsters van Ajax woensdag op de website van de club.

De 31-jarige Hoogendijk en 36-jarige Koster speelden sinds 2012 bij Ajax, dat toen begon met vrouwenvoetbal. Hoogendijk kwam in de tussentijd voor Arsenal uit, maar keerde later terug in Amsterdam. Beide speelsters waren al gestopt als international. "Voor sommigen komt het misschien als een verrassing, maar ik voel gewoon aan alles dat dit vooral een heel mooi moment is om te stoppen", zegt Hoogendijk, die een kleine drie weken terug werd benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Voor Koster was de keuze moeilijker. "Uiteindelijk heeft het puur met gevoel te maken. Het is ook zo dat ik wel voor de volle 100 procent voor iets wil gaan", zegt Koster. "Een bijrol zie ik niet zitten. Bovendien is het ook gewoon mooi geweest. Ik heb alles gedaan in mijn carrière en heb niet meer één doel waar ik naartoe werk."

Koster en Hoogendijk vieren een treffer tijdens een oefenwedstrijd in Zweden. (PRO SHOTS/Bildbyran)
Koster en Hoogendijk vieren een treffer tijdens een oefenwedstrijd in Zweden. (PRO SHOTS/Bildbyran)

Hoogendijk en Koster waren jarenlang twee boegbeelden van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Hoogendijk speelde 103 interlands voor Oranje en Koster mocht Nederland 139 keer vertegenwoordigen. Het hoogtepunt van beide spelers was de halve finale op het EK in 2009. Nederland plaatste zich voor het eerst voor een eindtoernooi en bereikte direct de laatste vier. In de halve finale bleek Engeland toen te sterk. In 2014 kwalificeerde Oranje zich voor het eerst voor het WK, maar Koster was daar niet bij omdat ze dat jaar moeder werd van een dochter. Hoogendijk werd wel geselecteerd voor het WK, maar kwam geen minuut in actie. 

Koster en Hoogendijk hopen hun loopbaan af te sluiten met de landstitel. Ajax staat met dertig punten bovenaan in de kampioenspoule. FC Twente volgt met 25 punten, PSV en ADO Den Haag hebben twintig punten verzameld. Vrijdag zal Ajax het thuis opnemen tegen PSV.