Bijstand verdient 750 euro meer dan minimumloon

Alleenstaande ouders zijn financieel gezien een stuk beter af in de Bijstand dan met een baan. Dat heeft het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot berekend. Het verschil loopt op tot honderden euro's.

'Werken moet lonen' is een belangrijk credo voor de VVD, zowel landelijk als op lokaal niveau. De ruimhartigheid van sommige sociale regelingen zal ongetwijfeld tot botsingen aan de formatietafel leiden tussen Rutte en Klaver, maar Poot neemt daar alvast een voorschot op. Ze had eerder aan de verantwoordelijke wethouder Arjan Vliegenthart (van de SP) gevraagd om dat te doen, maar daar kwam geen reactie op.

Een bijstandsmoeder met twee kinderen krijgt aan bijstand, kinderbijslag, huur- en zorgtoeslag in totaal €1983,79 van de overheid. Daarnaast komt nog voor 2640 euro aan Amsterdamse cadeautjes: bijzondere bijstand, een gratis laptop, gratis ID-kaart, twee scholierenvergoedingen en de vrijstelling van de gemeentelijke belastingen zijn samen nog goed voor ongeveer 220 euro per maand. Met een voltijds baan tegen het minimumloon ontvang je slechts 1551 euro.

Een klein detail dat mevrouw Poot vergeten is en de Telegraaf uiteraard ook niet zinvol vindt om te benoemen: ook met het minimumloon heb je recht op huur- en zorgtoeslag, en kinderbijslag en kindgebonden budget krijg je zelfs als je een miljoen per jaar verdient. Maar het punt dat het verschil tussen uitkering en werk veel te klein is, kan niet vaak genoeg gemaakt worden.