Nederlander Deroue wint eerste race ooit in WK Supersport 300

heywoodu

Op het circuit van MotorLand Aragon in Spanje is de eerste race ooit verreden in het WK Supersport 300, een nieuwe 'opstapklasse' richting het WK Supersport en WK Superbikes. Er rijden twee jonge Nederlanders mee en die maakten zondag gelijk grote indruk.

Scott Deroue, oud Moto3-coureur, mocht van poleposition vertrekken. De 21-jarige startte echter niet best en zakte een plek of vijf terug. De pas 18-jarige Robert Schotman deed het daarentegen wél goed bij de start. Schotman werd dit jaar opgenomen in het opleidingsprogramma van Yamaha en focust zich na een minder jaar weer volledig op de motorsport. Met plek vijf in de kwalificatie betaalde dat zich gelijk uit en bij de start schoof hij al snel op naar de tweede stek.

Na de eerste schermutselingen waren het de Oekraïner Mykyta Kalinin en de Spanjaard Mika Perez die er vandoor gingen, terwijl een grote groep met Schotman en Deroue daarachter om plek drie vocht. Halverwege de race was het echter klaar voor Kalinin, die uit leidende positie onderuit ging. Voor Perez was het moeilijk om het hoge tempo in zijn eentje vol te houden en onder leiding van Deroue reed de achtervolgende groep - met verder nog Schotman en de Spaanse teamgenoten Daniel Valle en Borja Sanchez - het gat met Perez in rap tempo dicht.

Daar ontstond vervolgens een fel gevecht en dat werd teveel voor Schotman. De Nederlander schoof twee ronden voor het einde onderuit en zag zijn podiumkans in rook opgaan. Deroue kwam alsmaar beter in zijn ritme en in de slotronde slaagde Valle er zelfs niet meer in uit zijn slipstream te komen. De Nijkerkervener zegevierde na een spannende slotfase, voor Valle en Perez.

"De start was lastig met deze wind, wat vooral op die kleinere motoren echt moeilijk is", aldus Deroue na afloop. "Kalinin en Perez gingen er vandoor en ik wist dat ik toen echt gas moest geven. Nadat Kalinin onderuit ging wist ik dat Perez het heel moeilijk zou krijgen in zijn eentje en gaf ik alles om het gat te dichten. Dat lukte, ik kon hem passeren en in de slotronde kwam niemand mij meer voorbij. Eerste poleposition, eerste overwinning in de klasse...het is gewoon super!"