Curlers in eerste WK-wedstrijd in 23 jaar onderuit tegen Duitsland

De Nederlandse herencurlingploeg heeft voor het eerst in 23 jaar weer eens een wedstrijd op het wereldkampioenschap gespeeld. De ploeg van skip Jaap van Dorp plaatste zich daar vorig jaar voor en vanaf dit weekeinde is het dan zover.

In het Canadese Edmonton begon de ploeg met een wedstrijd tegen Duitsland. Die wedstrijd ging lang gelijk op en in het tiende en doorgaans laatste end - enigszins vergelijkbaar met een inning in het honkbal - trok Nederland de stand wederom gelijk: 5-5. 

Daardoor moest een extra end gespeeld worden en Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze het op het laatste moment toch nog afmaken. De ploeg van de Duitse skip Alexander Baumann scoorde het beslissende punt en won met 6-5.

De 18-jarige Wouter Gösgens, in februari goed voor zilver op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival, was desalniettemin tevreden met de wedstrijd. "Zeker in het begin hadden we goed de controle over de wedstrijd. Het geeft veel vertrouwen voor de rest van het toernooi, want we hebben laten zien dat we ook in dit veld gewoon tegenstand kunnen bieden."

Spelen in Canada, waar curling een grote sport is, bevalt Gösgens uitstekend. "Dit was een hele mooie ervaring. Dat er gelijk zoveel publiek was is ook erg leuk. Je probeert je af te sluiten, maar als je gaat gooien en duizenden mensen beginnen te schreeuwen merk je dat natuurlijk wel", aldus Gösgens. 

Zondag speelt Nederland de volgende twee wedstrijden. Om 17.00 uur is Japan de tegenstander, live te zien via dit YouTube-kanaal en dus roepen we FOK!'s grootste curlingfan Ouwesok bij dezen al op om de snacks klaar te zetten, net als Bert en Dirk-Jan. Om 03.00 uur Nederlandse tijd staat Noorwegen klaar voor Van Dorp en co.

Het WK levert belangrijke punten op voor de olympische kwalificatie: na de finale van volgende week zondag zijn acht van de tien landen die volgend jaar op de Spelen staan bekend, terwijl de overige landen op het OKT om twee tickets strijden.