Gilbert wint Ronde van Vlaanderen na solo van 56 kilometer

Philippe Gilbert heeft de de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Quick-Step Floors koos met nog iets minder dan zestig kilometer voor de solo en rondde deze succesvol af. Greg van Avermaet won de sprint van een achtervolgend trio voor Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Meteen in de eerste kilometer ontstond de vlucht van de dag met zes renners: Julien Duval (AG2R La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Oliviero Troia (UAE Emirates), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (beiden Veranda’s Willems-Crélan). Later zouden ook nog André Looij (Roompot-Nederlandse Loterij) en Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise). Het achttal zou een maximale voorsprong van iets meer van elf minuten krijgen van het peloton.

Met nog 95 kilometer te gaan koos Quick-Step Floors op de Muur van Geraardsbergen voor de aanval met Tom Boonen en Gilbert. Peter Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar de wereldkampioen kwam honderd meter te kort. Van Avermaet zat nog verder weg op de muur.

De elitegroep bestond uit dertien andere renners: Boonen, Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Bodnar, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. De groep haalde vroege vluchters bij en zou een iets meer dan één minuut wegrijden van het peloton, waar BMC, Orica-Scott en BORA-hansgrohe het tempo aangaf.

Op 56 kilometer kwam het peloton op 35 seconden van de groep-Gilbert. Op de Oude Kwaremont koos Gilbert voor de aanval. Niemand in de groep kon de Belgisch kampioen volgen. In de achtervolging kwam niemand dichter op Gilbert. Op de voorlaatste beklimming van de Paterberg was het verschil tussen Gilbert en het peloton een kleine minuut. 

Sagan en Van Avermaet sloten net voor de Koppenberg aan bij de groep van Boonen, maar mede door het aftoppingswerk van Quick-Step Floors bleef het verschil rond de minuut. Fabio Felline en Dylan van Baarle sprongen weg en gingen in de achtervolging, maar ze bleven op veertig seconde hangen.

Op de Taaienberg ging Sagan, Naesen en Van Avermaet in de aanval. Trentin en Offredo konden ook de aansluiting maken bij de aanvallers. Met nog dertig kilometer zouden ze aansluiten bij het duo Van Baarle en Felline, maar het verschil bleef rond de minuut.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont ging Sagan in de aanval samen met Naesen en Van Avermaet. Maar de wereldkampioen kwam ten val en nam de beide Belgen mee in de valpartij. Van Baarle kon de val ontwijken en kwam als tweede boven op de Oude Kwaremont. 

Op de laatste beklimming van de Paterberg kwam Van Avermaet en Terpstra aansluiten bij Van Baarle, maar hadden nog altijd een achterstand van vijftig seconden op Gilbert. In de laatste tien kilometer verloor Gilbert nog wel wat tijd op de achtervolgers, maar op de streep had de Belgisch kampioen nog altijd een voorsprong van een halve minuut op het trio.

Philppe Gilbert vierde de zege met de fiets in de lucht (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)
Philppe Gilbert vierde de zege met de fiets in de lucht (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)