Dopingzondaar Erdogan pakt medaille op EK gewichtheffen

In het Kroatische Split is zondag het Europees kampioenschap gewichtheffen van start gegaan. Het toernooi begon met de dames tot 48 kilogram, waar geen wereldtoppers aanwezig waren: deze categorie wordt immers gedomineerd door Aziatische vrouwen.

Het goud ging naar de Française Anaïs Michel, die in 2013 al eens goud won en nu optimaal profiteerde van de afwezigheid van een aantal Europese toppers - al dan niet gedwongen. Bij het eerste onderdeel, het trekken, tilde ze 80 kilogram boven haar hoofd. Dat leverde haar zilver bij het trekken op, waarna ze met 100kg bij het stoten het goud op dat onderdeel veroverde.

Michel's totaalgewicht van 180 kilo was één kilo meer dan dat van de Roemeense Monica Csengeri, die met 85 kilo wel het goud bij het trekken won. Op het stoten kwam ze niet verder dan 94 kilogram, goed voor zilver op dat onderdeel en zilver in het totaalklassement. Haar landgenote Elena Ramona Andries trok 75 kilogram omhoog - goed voor brons - en voegde daar 89kg bij het stoten aan toe, goed voor 164 kilo en brons in het eindklassement.

Andries is op dag één al de eerste veroordeeld dopingzondaar die een medaille wint en er kwam er gelijk nog één bij. Saziye Erdogan uit Turkije - net als Andries van 2013 tot en met 2015 geschorst - trok 72kg, maar stootte 90kg boven het hoofd en pakte zo brons op dat onderdeel. In de eindstand kwam ze twee kilogram tekort voor een medaille.