FIFA-voorstel: zestien Europese landen op WK 2026

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een plan ingediend om bij het WK van 2026 zestien Europese landen te laten meedoen. Het WK van 2026 telt voor het eerst in de historie 48 deelnemers. FIFA-voorzitter Gianni Infantino en de voorzitters van de zes continentale voetbalbonden kwamen donderdag bijeen in Zürich om te bespreken hoeveel tickets de bonden mogen verdelen.

De UEFA hoopte op zestien deelnemende landen en de bond lijkt dus haar zin te krijgen. Bij de nieuwe verdeling krijgt Afrika negen plaatsen, terwijl dat er nu nog vijf zijn. CONCACAF (Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben) gaat van drie naar zes landen.

Zuid-Amerika mag zes landen rechtstreeks afvaardigen naar de eindronde, Azië acht en Oceanië één. Om de twee overgebleven posities op te vullen, zal in november voorafgaand aan het WK in het organiserende land een play-off-toernooi worden georganiseerd. Aan die beslissingsduels zal van elk continent behalve Europa één land meedoen. Het continent van het organiserende land mag een extra deelnemer sturen. Het voorstel moet nog wel door de FIFA Council worden goedgekeurd.

Aan het WK van volgend jaar doen dus nog 32 landen mee, waarvan veertien uit Europa (inclusief gastland Rusland). Deze week werd recordkampioen Brazilië het eerste land dat zich al voor die eindronde wist te kwalificeren.

FIFA-voorstel: zestien Europese landen op WK 2026 (Pro Shots / Action Images)
FIFA-voorstel: zestien Europese landen op WK 2026 (Pro Shots / Action Images)