Extra beveiliging StemWijzer tegen hacken

De site van de StemWijzer is extra beveiligd tegen hacken naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat zei directeur Eddy Habben Jansen van ProDemos, de maker van de stemhulp, maandag.

"Er zijn extra maatregelen genomen", aldus Habben Jansen. Hij wil verder niet op de kwestie ingaan. Hij is niet bang voor hackers en de site is nog nooit gehackt. "Maar we blijven alert." Dat de Stemwijzer, die vandaag online kwam, al uren slecht bereikbaar is komt dus niet door een hack, maar door de grote belangstelling.

Als startschot van de Stemwijzer 2017 mochten 17 lijsttrekkers en twee vervangers als eersten de StemWijzer invullen. De politiek leiders konden na afloop tevreden zijn, niemand kwam bij de concurrent terecht. De tweede keuze van premier en VVD-voorman Mark Rutte bleek de SGP, die van SP-leider Emile Roemer de PvdD. Sylvana Simons scoorde het laagste; ze is het voor slechts 84% met haar eigen partij eens.

Tijdens de verkiezingscampagne in de VS hebben volgens Amerikaanse diensten Russische hackers met onder meer gelekte e-mails de stemming proberen te beïnvloeden.

Extra beveiliging StemWijzer tegen hacken
Extra beveiliging StemWijzer tegen hacken (Foto: ANP)