31 partijen willen meedoen aan verkiezingen

Er willen 31 partijen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Eerder meldden zich 81 partijen aan, maar iets minder dan de helft daarvan heeft ook daadwerkelijk een kandidatenlijst ingeleverd.

Partijen die nog niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd moeten een waarborgsom voldoen en een aantal ondersteuningsverklaringen inleveren uit verschillende kiesdistricten, maar daar hebben nog niet alle partijen aan voldaan. Ze hebben nog tot vrijdagmiddag drie uur de tijd om deze verzuimen te herstellen; dan is de definitieve lijst van deelnemende partijen bekend.

De volgende partijen zitten reeds in de Kamer en doen (natuurlijk) weer mee:

VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66, CU, GL, SGP, PvdD, 50Plus

De volgende nieuwe partijen hebben al voldoende ondersteuningsverklaringen ingediend, en doen mee in alle kieskringen:

DENK, FvD, Nieuwe Wegen, VNL

Deze partijen overal behalve in de Caraïbische gemeenten:

Piratenpartij, GeenPeil, Ondernemerspartij, JezusLeeft (slechts in 7 kieskringen)

En de volgende partijen hebben een kandidatenlijst ingeleverd, maar lijken nog ondersteuningsverklaringen of borg tekort te komen:

Artikel 1, Lokaal in de Kamer, MensEnSpirit/Basisinkomenpartij, Vrijzinnige Partij, Vrouwenpartij, NietStemmers, Libertarische Partij, Respect, De Burger Beweging, StemNL, VDP en TROTS

31 stuks, dus keus genoeg. En er passen er 32 op het stemformulier, dus er zijn nu ergens wat mensen die opgelucht adem halen.

Bij de vorige verkiezingen in 2012 registreerden zich overigens 48 partijen, en deden er uiteindelijk 21 mee.