Schaatsen in sneeuw op legendarisch Medeo levert geen Nederlandse medailles op

Op de 28e Winteruniversiade in Kazakhstan is dinsdag ook het langebaanschaatsen van start gegaan. De sport keert terug van een korte afwezigheid, want twee jaar geleden stond het niet op het programma - resulterend in een aanzienlijk kleinere Nederlandse selectie.

Het schaatsen op de Universiade van Almaty wordt gedaan op de legendarische buitenbaan van Medeo, wat tot de komst van de overdekte schaatshallen de snelste baan op aarde was. Vele wereldrecords werden er door de Sovjets en Oost-Duitsers gereden - ruim over de honderd - en het laatste daarvan kwam dinsdag weer even ter sprake. Het toernooi begon namelijk met de 1500 meter bij de dames en met 1:59,30 is het baanrecord er in handen van een oude bekende, voor de oudere lezers: Karin Kania brak er in 1986 het wereldrecord mee, de laatste keer dat dat op de baan bij het toenmalige Alma-Ata gebeurde.

Dat er op de roemruchte baan weer geschaatst werd was natuurlijk al mooi, maar de omstandigheden maakten het alleen maar mooier. Het sneeuwde nogal in de regio rond Almaty en dat was ook bij het schaatsen te merken, wat prachtige plaatjes opleverde. Het was uiteindelijk de Russische Aleksandra Kachurkina die met 2:06,20 het goud veroverde. Dat reed ze in de slotrit, na een zeer mooie voorlaatste rit tussen de Japanse Nana Takahashi en de Kazakhse Yekaterina Aidova. De thuisfavoriete lag ruim op kop, maar de sprintspecialiste moest in de allerlaatste meters Takahashi (2:06,35) langszij laten gaan en werd derde met 2:06,58. Avelina Hijlkema was op plek zeven de beste Nederlandse, Willemijn Cnossen en Annemarie Boer werden veertiende en zestiende. 

In omstandigheden die deden denken aan Barbara de Loor's wereldtitel in Inzell in 2005 werd Aveline Hijlkema op plek zeven de beste Nederlandse (Foto: Almaty2017.com)
In omstandigheden die deden denken aan Barbara de Loor's wereldtitel in Inzell in 2005 werd Aveline Hijlkema op plek zeven de beste Nederlandse (Foto: Almaty2017.com)

De mannen openden het toernooi met de 5000 meter, waar Nederland nog wel eens een medaille op wil pakken. Dat zat er dit keer geen moment in. Bart Vreugdenhil reed naar 7:12,50 en dat leverde hem plek zes op, nog wel ver voor Ronald Ligtenberg (twaalfde) en Gerwin Coljé, die gediskwalificeerd werd, maar hooguit rond de tiende plek uit zou komen. Het goud was in 6:51,64 voor de Italiaan Davide Ghiotto, die dit seizoen in de World Cup langzaam maar zeker van zich laat horen. Seitaro Ichinohe uit Japan eindigde met zilver, voor de Oostenrijker Linus Heidegger.