Franse topbiatleet boos na 'afpakken' World Cup van Rusland

De Franse biatleet Simon Fourcade is boos op de internationale biatlonbond IBU. De bond besloot eerder deze week om de achtste World Cup van het seizoen niet in het Russische Tyumen te houden. Dat is een gevolg van het McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland. Rusland raakte ook het WK bij de jeugd en junioren kwijt, dat in Ostrov gehouden zou worden.

"Ik kan niet voor de hele biatlongemeenschap spreken, dus praat ik alleen voor mijzelf", zei Fourcade. "Ik baal ervan dat de World Cup in Tyumen niet door gaat. De 'Parel van Siberië' is een fantastische plek voor biatlon: de fans zorgen altijd voor een warm welkom voor alle deelnemers en het organisatiecomité is fantastisch. Tijdens de Race of Champions (een jaarlijks demonstratie-evenement in Tyumen, red.) was het één groot feest en vroeg ik me af hoe het dan tijdens de World Cup zou zijn." Tyumen zou voor het eerst in lange tijd een World Cup-wedstrijd organiseren, nadat Khanty-Mansiysk jarenlang de vaste Russische stop op de kalender was.

"Het is een belachelijke beslissing van de IBU! Waarom moeten de fans in Tyumen, de stad en de organisatie allemaal gestraft worden? De leugens in de sport stoppen als de World Cup in Tyumen niet door gaat? Stop toch met dat hypocriete gedoe!", foetert Fourcade. "Wat mij betreft telt alleen keihard bewijs dat bepaalde atleten doping hebben gebruikt, net zoals alleen keihard bewijs van een groot dopingsysteem telt. Geen duidelijk bewijs? Laten we dan in vredesnaam gewoon biatlonwedstrijden houden in plaats van dit achterbakse gedoe", zegt Fourcade, die eraan toevoegt dat hij nog altijd volledig achter de toekenning van het WK 2021 aan Tyumen staat.

De uitspraken van Fourcade zijn op zijn minst opvallend te noemen. Krap een week geleden was zijn jongere broer, veelvoudig World Cup-kampioen Martin, de eerste topbiatleet die een oproep deed voor een boycot van de wedstrijd in Tyumen als de IBU de Russen niet genoeg zou straffen.