FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 december 2016

Verdwaasde MMA-vechter slaat in op scheidsrechter, maar wint wel

Mixed martial arts (MMA) begint wereldwijd een alsmaar grotere sport te worden. Er zijn dan ook toernooien op alle uithoeken van de wereld en dit weekeinde ging men los in Saipan, de hoofdstad van de Noordelijke Marianen in Oceanië. 

Het tweede gevecht van de avond ging tussen Jesse Mesa en Andres Camacho en ze klapten er vanaf het begin vol op. Het duurde echter niet lang, want al na zestien tellen werd Mesa naar de grond geslagen. Camacho gaf hem vervolgens nog een fikse trap na, iets wat niet is toegestaan. Mesa kwam snel weer overeind, maar was duidelijk nog behoorlijk verdwaasd van de klap: zonder blikken of blozen ging hij los op scheidsrechter Frank Camacho - geen familie van Andres. 

Gelukkig voor Mesa is Frank the Crank een relaxte scheidsrechter. Hij postte een filmpje op internet met daarbij onder meer de tekst: "Dit was een van de beste dingen die ik meegemaakt heb in de sport. Deze twee gingen vol op elkaar in en in het heetst van de strijd werd een tegenstander die al neer was nog nagetrapt. Meestal probeert de vechter die de trap krijgt zijn hoofd te bedekken en extra veel pijn te veinzen, om zo een diskwalificatie voor elkaar te krijgen. Deze jongen deed dat echter niet, hij had er zin in! Van opgeven was geen sprake, ook al was hij ietwat verdwaasd...ik had alleen de pech recht voor hem te staan toen hij omhoog kwam, haha."

De scheidsrechter, zelf ook bepaald geen onverdienstelijk vechter, liet Mesa even uitrazen en tot bedaren komen. De wedstrijd ging niet meer verder, want Camacho werd gediskwalificeerd voor het trappen van de al op de grond liggende Mesa. 

 

I had the honor of being one of the refs for Trench Warz 20 this past weekend. I had one of the best experiences as a ref and martial arts competitor with this fight in particular. These guys were getting after each other right off the bat. With all the adrenaline running an illegal kick was thrown to the down opponent as you see in the footage. Usually fighters cover their heads and pretend to be in antagonizing pain to sway a disqualification win. This fighter was totally opposite of that. He was GAME! He had the Chamorro Islander fighting spirit and had no giving up in him even after getting dazed. I just happened to be in front of him as he got back up! LOL. It was an amazing night of fights! Si Yu'us Maase @ifamiliaku_mass and the fighters for putting on an amazing show! Yamato Damashii in full effect! LONG LIVE THE ISLAND WARRIORS!

Een video die is geplaatst door Frank Camacho (@frankthecrank) op10 Dec 2016 om 4:04 PST

Wereldtijd in plaats van koeien melken voor schaatser De Vries

Schaatser Bob de Vries stond zondag op met als voornaamste bezigheid voor de dag het melken van zijn koeien. De dag liep echter even anders, want 's ochtends hoorde hij dat hij in Heerenveen in de B-groep van de 10 kilometer mocht starten tijdens de World Cup aldaar.

Mats Stoltenborg had zich afgemeld en dus was er een plekje vrijgekomen. De Vries vertrok aan het begin van de avond voor zijn 10 kilometer en dat ging eigenlijk best wel goed: na 12:47,53 minuten kwam hij al over de finish, vijf seconden sneller dan Jorrit Bergsma's tijd bij het winnen van de wedstrijd in de A-groep. Bovendien was het maar liefst de negende tijd ooit gereden.

Eerlijk is eerlijk, in de B-divisie wordt de 10 kilometer met een zogenaamde kwartetstart gereden. Op beide rechte stukken start dan een duo, wat uiteindelijk enig voordeel op kan leveren.De Vries kon zo bijvoorbeeld profiteren van de Noor Thomas Søfteland en de Zweed Nils van der Poel, hoewel lang achter iemand blijven hangen verboden is.

"Ik ben natuurlijk een marathonschaatser en het motiveert mij enorm als ik iemand voor me zie rijden", verklaarde De Vries na afloop. "Hoeveel het uiteindelijk scheelt is wel lastig te zeggen natuurlijk." De Vries is zo mogelijk 'kampioen B-groep rijden': vorig jaar startte hij tijdens de World Cup in Salt Lake City eveneens in de B-groep en dat leverde hem plotseling de derde tijd ooit gereden op - alleen wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en Sven Kramer waren ooit sneller. 

"Tja..bij mij wil het soms in één keer en dan krijg ik zo'n rit als vandaag. Ik vind het zelf ook wel vervelend dat ik er niet goed de vinger op krijg waar het nou precies aan ligt dat het een andere keer dan weer niet lukt", legt hij uit. Overigens kwam het met de koeien gelukkig wel goed: "De jongen die altijd de vervanging doet heb ik gebeld om te zeggen dat hij vanavond ook maar even moet komen", grijnste De Vries. 

100e World Cup sprint vrije stijl levert Russisch en Noors langlaufgoud op

De World Cup langlaufen in het Zwitserse Davos is zondag afgesloten met de sprints in vrije stijl. Het was een bijzondere editie, want het was de honderdste keer dat de sprint in de vrije stijl op het programma stond in de World Cup. De eerste keer was zo'n twintig jaar geleden.

Niet bepaald verrassend stonden bij de dames de Noorse teamgenoten Maiken Caspersen Falla en Ingvild Flugstad Østberg in de finale. Zij werden vergezeld door het Zweedse duo Hanna Falk en Jonna Sundling, terwijl ook Jessica Diggins uit de VS en de Russische Natalia Matveeva zich voor de eindstrijd mochten melden. In die finale sloeg Falla even na de helft een groot en zo bleek beslissend gat. Østberg deed er in de slotmeters alles aan om haar landgenote nog bij te halen, maar dat lukte niet meer. Ze werd zelfs nog bijna gepasseerd door Falk, die enkele millimeters tekort kwam om de tweede plek te pakken.

De verrassing van de dag bij de mannen was de Fransman Lucas Chanavat. Hij zette de snelste tijd neer in de kwalificaties en wist vervolgens de finale ook nog te halen. Daarin nam hij het op tegen het Russische sprintkanon Alexey Petukhov, diens landgenoot Sergey Ustiugov en het Noorse trio Finn Hågen Krogh, Emil Iversen en Sindre Bjørnestad Skar. Vroeg in de finale probeerde Ustiugov er al vandoor te gaan en alleen Krogh kon hem volgen. De Noor deed wat hij kon, maar kwam aan de finish tekort om de Rus van de zege af te houden. Daarachter ging het juist andersom: de Noor Skar troefde de Rus Petukhov in een razende sprint af om de derde plek. 

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Koerdische groep TAK claimt aanslag Istanbul

De Koerdische groep TAK, een radicale afsplitsing van de verboden Arbeiderspartij PKK, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van zaterdagavond in de Turkse stad Istanbul opgeëist. In een verklaring op zijn website zegt de groep dat zijn acties niet gericht zijn tegen het Turkse volk, maar tegen de Turkse veiligheidstroepen.

Door twee bomexplosies kwamen 38 mensen om het leven: dertig politiemensen, zeven burgers en een slachtoffer waarvan de identiteit nog niet is vastgesteld. De bommen ontploften bij het stadion van de voetbalclub Besiktas, ongeveer anderhalf uur na afloop van een wedstrijd. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

TAK zei dat bij de actie twee van zijn leden zijn omgekomen. De groep pleegde dit jaar al eerder aanslagen in Turkije.

Koerdische groep TAK claimt aanslag Istanbul
Koerdische groep TAK claimt aanslag Istanbul (Foto: ANP)

KNVB stelt Blangé aan als innovatiemanager

Peter Blangé is door de KNVB benoemd tot prestatie- en innovatiemanager. In deze nieuwe functie, bedacht door technisch directeur Hans van Breukelen, gaat hij zich bemoeien met het Nederlands elftal maar ook programma's voor de jeugdteams opstellen en begeleiden.

Van Breukelen zocht aan tijdje naar iemand die deze nieuwe functie moest gaan invullen en keek daarin vooral naar andere sporten. Eerder waren oud-schaatscoach Gerard Kemkers en waterpolo-bondscoach Robin van Galen daarvoor in beeld. Zij hadden geen interesse, maar oud-volleyballer Blangé dus wel.

"Eén procent verschil of een fractie van een seconde kan wedstrijden op het allerhoogste niveau beslissen. Onderzoek en innovatie kunnen er een bijdrage aan leveren om net dat verschil te maken. Ik kijk ernaar uit daar samen met de voetbalexperts mee aan de slag te gaan."

Blangé was als volleyballer zeer succesvol met als hoogtepunt olympisch goud in 1996. Na zijn carriére was hij onder meer van 2006 tot 2010 bondscoach van de het Nederlands volleybalteam. Sinds 2011 is hij manager data-analytics en innovatie bij het sportdatabedrijf Ortec Sports.

Ruim 100 doden bij ingestorte kerk in Nigeria

Bij het instorten van een kerk in de Nigeriaanse stad Uyo, in de zuidelijke deelstaat Akwa Ibom, zijn zaterdag zeker honderd mensen om het leven gekomen. Dat zeggen een fotojournalist die het mortuarium heeft bezocht en een inwoner van de stad.

Fotojournalist Ini Samuel zei ruim honderd lichamen geteld te hebben, die in het ziekenhuis op de grond lagen. Ook een andere ooggetuige meldde ruim honderd doden.

Toen het dak van de kerk instortte zat de kerk vol, omdat een geestelijke tot bisschop werd gewijd. Het is nog onduidelijk waardoor de constructie plots bezweek. De Reigners Bible Church zou naar verluidt zijn opgeknapt vanwege de verwachte hoge opkomst zaterdag.

Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat een kerkgebouw in Nigeria instort tijdens een dienst. Zo kwamen in 2014 nog tientallen mensen om het leven toen een kerk instortte in de stad Lagos.

Ruim 100 doden bij ingestorte kerk in Nigeria
Ruim 100 doden bij ingestorte kerk in Nigeria (Foto: ANP)

Maandag weer treinen Utrecht-Ede

Een op het spoor gevallen boom heeft in Driebergen-Zeist behoorlijke schade aangericht. In elk geval is er zondag de hele dag geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Ede-Wageningen. Er rijden bussen. NS verwacht dat de treinen er maandag weer kunnen rijden. De boom waaide zondag in alle vroegte om en beschadigde de bovenleiding.

Door uitloop van gewone werkzaamheden rijden er tot maandagochtend 8.00 uur geen treinen tussen Arnhem en Nijmegen. Ook hier worden bussen ingezet.

Maandag weer treinen Utrecht-Ede
Maandag weer treinen Utrecht-Ede (Foto: ANP)

Rodelaar West wint door vaststaande vrachtwagens uitgestelde wedstrijd

De Amerikaanse rodelaar Tucker West heeft zijn tweede World Cup-zege op rij te pakken. Op de olympische baan van Whistler in Canada was hij net als een week eerder in Lake Placid de beste.

We wedstrijden in Whistler zouden op vrijdag beginnen, maar het hele programma moest opgeschoven en ingekort worden. De vrachtwagens die de sleeën van Lake Placid naar Whistler brachten stonden in the middle of nowhere vast in de sneeuw en kwamen dus niet op tijd aan. Zaterdag arriveerden ze dan alsnog, waardoor iedereen de tijd had om één trainingsrun te maken. De wedstrijden voor de mannen, vrouwen en dubbels werden allemaal op zaterdag afgewerkt - zondagochtend in Nederland - en bestonden uit één in plaats van twee runs.

Bij de heren profiteerde West er optimaal van dat hij een van de eerste favorieten was die mocht starten. Hij zette een nieuw baanrecord neer en versloeg de Oostenrijker Wolfgang Kindl met 0,044 seconden. De beste Duitser was Andi Langenhan, die op 0,134 seconden van West het brons veroverde. De verschillen achter hem waren zeer klein, want één tiende van een seconde achter Langenhan stond de Rus Roman Repilov, die tiende werd. Olympisch kampioen Felix Loch werd 'slechts' zesde.

Het thuispubliek kreeg wat te juichen bij de dames en wel dankzij Alex Gough. De Canadese troefde in een spannende strijd het Duitse duo Natalie Geisenberger en Tatjana Hüfner af. Geisenberger kwam 0,052 seconden tekort, Hüfner eindigde twee duizendsten van een seconde achter haar landgenote. 

Bij de dubbels ging de zege, zoals tot nu toe elke keer dit seizoen, naar het Duitse duo Toni Eggert en Sascha Benecken. Ze hadden het zwaarder dan in de eerdere wedstrijden, want hun landgenoten en olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt naderden tot op 0,028 seconden. Met een verschil van 0,100 seconden waren ook de ervaren Oostenrijkers Peter Penz en Georg Fischler niet ver verwijderd van de zege. 

Van Bronckhorst: "Team boven alles"

Trainer Giovanni van Bronckhorst zit er niet over in dat Dirk Kuyt gaat muiten om zijn reserverol bij Feyenoord. Hij sluit niet uit dat Kuyt komend duel weer in de basis staat.

Feyenoord trad zondagmiddag zonder Kuyt aan tegen AZ. De ervaren kracht bleef de hele wedstrijd op de bank. Normaal gesproken is Kuyt onomstreden als aanvoerder van de Rotterdammers, maar Van Bronckrhost koos voor Jens Toornstra als aanvallende middenvelder.

"We wisten dat we met deze elf goed tegen AZ konden spelen, dus konden we met vier wedstrijden in tien dagen Dirk wat rust geven", legt Van Bronckhorst uit aan NOS. "Daar was hij zelf niet blij mee, maar het team gaat boven alles."

Feyenoord speelde met een aanvalslinie bestaande uit Eljero Elia, Nicolai Jörgensen en Steven Berghuis. Die laatste veroverde een basisplek ten koste van Toornstra, die dus een linie inzakte. Berghuis bevestigde de juiste keuze van Van Bronckhorst door de score te openen tegen zijn oude club AZ.

Dode man gevonden op parkeerplaats Tilburg

Op een parkeerplaats in Tilburg heeft een buurtbewoner zondagochtend vroeg het stoffelijke overschot van een dertigjarige man gevonden. Na onderzoek sluit de politie een misdrijf niet uit.

Het lichaam lag naast een auto op de parkeerplaats aan het Vossenpad en werd om 5.15 uur ontdekt.

Dode man gevonden op parkeerplaats Tilburg
Dode man gevonden op parkeerplaats Tilburg (Foto: ANP)

Dahlmeier bezorgt Duitse biatletes estafettezege

De World Cup biatlon in het Sloveense Pokljuka is zondag afgesloten met de estafette bij de dames. Het werd een nieuwe zege voor het Duitsland van Laura Dahlmeier, de vrouw die het seizoen vooralsnog domineert.

Dankzij Eva Puskarcikova en Teja Gregorin namen Tsjechië en Slovenië bij de eerste wissel de leiding, zo'n tien seconden voor de rest. Van de tweede groep biatletes deed vooral Yuliia Dzhima het goed: ze bracht Oekraïne van de negende naar de eerste plek, vijftien seconden voor Franziska Hildebrand (Duitsland) en Justina Braisaz (Frankrijk).

Het was vervolgens de beurt aan Maren Hammerschmidt die namens Duitsland de leiding nam, maar ze had de vorig jaar uit het langlaufen overgestapte Française Celia Aymonier in haar nek hijgen. Aymonier schoot verrassend goed, skiede een stuk sneller en wisselde zo als eerste.

Voor Frankrijk nam Marie Dorin Habert het stokje over en zij moest het opnemen tegen Dahlmeier. De Duitse kwam bij de eerste schietbeurt dichtbij, maar een extra benodigd patroon bezorgde haar weer wat achterstand. Ze kwam er echter al snel weer bij en de laatste schietbeurt werd een mooi staaltje synchroonschieten van de dames.

In de slotronde was Dahlmeier vervolgens iets sterker en vooral op de technisch zware afdaling in Pokljuka maakte ze het verschil, wat Dorin Habert niet meer goed kon maken. Het pas 21-jarige Oekraïnse toptalent Anastasia Merkushyna liet zich voor het eerst aan de wereldtop zien en dankzij een uitstekende prestatie bracht ze haar ploeg naar de derde plek. 

Uitslag FC Twente - Ajax

FC Twente heeft Ajax in de Eredivisie op een pijnlijke nederlaag getrakteerd. De Tukkers wonnen met 1-0 dankzij Klick die in blessuretijd een strafschop benutte. Een handsbal van Viergever zorgde ervoor dat de Amsterdammers voor het eerst in 21 duels een nederlaag leden.

FC Twente

1 - 0

AFC Ajax

90+2' Klich(pen)    
 
Gele kaart: Ter Avest, Thesker, Klich, Ede (FC Twente), Schöne, Dijks (AFC Ajax)
Rode kaart: Viergever (90+1/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.800
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
Van der Lely
Van der Heyden (Ede/82)
Klich
Mokotjo
Seys (Yeboah/65)
Ünal
Celina
  Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Dijks
Klaassen
Schöne
Ziyech
El Ghazi
Dolberg (Cassierra/75)
Younes

Bergsma wint 10 kilometer Heerenveen in prima tijd

Schaatser Jorrit Bergsma heeft de eerste internationale 10 kilometer van het seizoen gewonnen. Tijdens het World Cup-weekeinde in Heerenveen troefde hij landgenoot Erik Jan Kooiman af. Sven Kramer liet in het vernieuwde Thialf verstek gaan.

De echte toppers kwamen in de laatste drie ritten in actie, te beginnen met de voor Canada uitkomende Ted-Jan Bloemen. De wereldrecordhouder kon het goede tempo niet echt vinden, hoewel hij een prima vlak schema reed. Toch leek hij wel te balen dat de klok bij de finish 13:00,07 minuten aangaf: een fractie boven de grens van de dertien minuten. 

Het was vervolgens de beurt aan Kooiman, die er zo'n drie kilometer langer dan Bloemen in slaagde om rondjes in de 30 seconden te rijden. In de slotronden hield hij het verval enigszins beperkt, wat hem een mooi persoonlijk record van 12:57,92 opleverde. Tot slot kwam Bergsma het ijs op tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Bergsma vertrok niet al te snel en zat seconden boven de tijd van Kooiman, maar hij kon de rondjes in de 30 wél tot het einde door blijven trekken. Het leverde hem een eindtijd van 12:52,20 op, de negentiende tijd ooit. 

World Cup Heerenveen - Uitslag 10.000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Jorrit Bergsma NED 12:52.20  
2 Erik-Jan Kooiman NED 12:57.92 5.72
3 Ted-Jan Bloemen CAN 13:00.07 7.87
4 Patrick Beckert GER 13:06.14 13.94
5 Douwe de Vries NED 13:06.90 14.70
6 Moritz Geisreiter GER 13:11.34 19.14
7 Ryosuke Tsuchiya JPN 13:12.82 20.62
8 Bart Swings BEL 13:15.27 23.07
9 Peter Michael NZL 13:18.32 26.12
10 Andrea Giovannini ITA 13:18.86 26.66
11 Nicola Tumolero ITA 13:21.73 29.53
12 Ole Bjørnsmoen Næss NOR 13:47.00 54.80

'Markten doorstaan onrustige tijden'

De financiële markten hebben de politiek onrustige afgelopen maanden goed doorstaan. De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten zorgde voor een enorme verschuiving op de markten, waardoor het vooruitzicht dat de rente nog jaren heel laag blijft mogelijk moet worden geschrapt. Maar die verschuivingen worden vooralsnog soepel opgevangen, concludeerde de Bank van Internationale Betrekkingen (BIS) zondag.

Afgelopen kwartaal viel vooral de bescheiden rol van centrale banken op, stelde BIS-hoofdeconoom Claudio Borio. In plaats van alleen te reageren op de woorden en maatregelen van centrale bankiers, leken marktpartijen volgens hem zelf het heft in handen te nemen. Het moet echter nog blijken of er nu ook sprake is van een definitieve verschuiving, stelt de BIS, die fungeert als samenwerkingsverband van 's werelds belangrijkste centrale banken.

Sinds de verkiezing van Trump zijn obligatierentes wereldwijd stevig opgelopen en hebben aandelenmarkten en forse opmars ingezet. Beleggers anticiperen daarmee volgens de BIS op de door Trump beloofde overheidsinvesteringen, die de economische groei in de VS een flinke stimulans moeten geven.

'Markten doorstaan onrustige tijden'
'Markten doorstaan onrustige tijden' (Foto: ANP)

Arrestatie in zaak Martin Kok

De politie heeft een 27-jarige Brit opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij het doodschieten van voormalig crimineel en misdaadjournalist Martin Kok. De politie heeft een bericht van De Telegraaf hierover zondag bevestigd.

Het zou om de man gaan die bij Kok was na een bezoek aan een seksclub in Laren. Kok overleed in de nacht van donderdag op vrijdag op 51-jarige leeftijd, nadat hij in de auto van zijn vader beschoten was. Dat gebeurde op de Hector Treublaan in de Noord-Hollandse plaats.

De politie zag de Brit als belangrijkste getuige. Of de man zichzelf bij de politie heeft gemeld, is niet duidelijk.

Bom
Kok was eerder doelwit van aanslagen. In juli werd een bom onder zijn auto gevonden. Een jaar geleden werd zijn huis beschoten. Hij werd door de politie beveiligd.

Martin Kok werd diverse keren veroordeeld, onder meer voor een fatale mishandeling. Op zijn website Vlinderscrime.nl publiceerde Kok over strafzaken. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Eerder dit jaar publiceerde hij passages uit een verhoor van crimineel Willem Holleeder. Op last van de rechter moest hij de documenten weer verwijderen.

Arrestatie in zaak Martin Kok
Arrestatie in zaak Martin Kok (Foto: ANP)

Dubbelslag Poolse schansspringers, Takanashi terug op hoogste trede

Schansspringer Kamil Stoch heeft zondag de World Cup-wedstrijd in Lillehammer gewonnen. De dubbel olympisch kampioen zegevierde voor het eerst sinds januari 2015 weer in een individuele wedstrijd. Vorige week was hij met de Poolse ploeg nog de beste bij de teamwedstrijd in Klingenthal.

Stoch stond na de eerste ronde al aan de leiding, voor de verrassend sterke Sloveen Jurij Tepes. Ook de Duitser Andreas Wellinger en Daiki Ito uit Japan werden niet in de top-4 verwacht, terwijl de favorieten juist tegenvielen. World Cup-leider Domen Prevc kwam slechts tot de achtste plek, zijn broer Peter kwam niet verder dan plek tien. 

De broers konden in de tweede ronde wel wat goedmaken: Peter werd negende, de 17-jarige Domen sprong naar de zesde plek. Wellinger en Ito vielen ver naar onderen in de rangschikking, waarna Tepes dat ook deed. Zo ging de Pool Maciej Kot aan de leiding met nog één springer te gaan: Stoch. Hij hield zijn zenuwen in bedwang en pakte een mooie zege, voor zijn landgenoot Kot. De Duitser Markus Eisenbichler eindigde op een mooie derde plek, zijn eerste podium ooit in de World Cup. 

Bij de dames, die in Nizhny Tagil in actie kwamen, stond Sara Takanashi weer boven op het podium. De Japanse kende zaterdag nog een 'uitschieter' met de derde plek in Rusland, maar zondag was ze weer niet te kloppen. Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk werd tweede, landgenote Jacqueline Seifriedsberger pakte de derde stek. 

Trump: 'CIA-rapport over hacken Rusland belachelijk'

"Het is belachelijk. Het is een smoesje. Ik geloof er niets van." Zo reageerde de aankomende Amerikaanse president Donald Trump zondag in een interview met Fox News op de conclusie van het CIA-rapport dat Rusland hackers heeft ingeschakeld om Trump aan een verkiezingsoverwinning te helpen.

Trump verdenkt de Democraten ervan het rapport te hebben uitgegeven en gelooft niet dat de CIA achter het rapport zat.

Maar zowel Democratische als Republikeinse parlementsleden willen een grondig onderzoek naar de conclusie van het rapport. In een gezamenlijke verklaring noemen Republikeinse en Democratische senatoren een Russische bemoeienis in de Amerikaanse verkiezingen 'alarmerend'.

'CIA-rapport over hacken Rusland belachelijk'
'CIA-rapport over hacken Rusland belachelijk' (Foto: BuzzT)

Uitslagen Eredivisie 11/12/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord speelde misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen won overtuigend met 0-4 bij AZ. FC Utrecht won in eigen huis met 2-0 van Heracles Almelo.

AZ

0 - 4

Feyenoord

     11' Berghuis
 19' v.d.Heijden
 45' Jörgensen
 69' Vilhena
 
 Gele kaart: , v.d.Heijden, (Feyenoord)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.555
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Luckassen
S.Wuytens
Haps (Ouwejan/60)
v.Overeem
Mühren
Rienstra
Bel Hassani (Jahanbakhsh/46)
Weghorst
Tankovic (Dos Santos/46)
  Jones
Karsdorp (Nieuwkoop/ 75)
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
El Ahmadi (Tapia/76)
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Basacikoglu/78)
Jörgensen
Elia

FC Utrecht

2 - 0

Heracles Almelo

 32' Te Wierik (e.d)
 85' Haller(pen)
   
 
 Gele kaart: Amrabat, Leeuwin, (FC Utrecht), Armenteros, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Breukers (90) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.429
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer
Amrabat
Strieder (v.d.Maarel/21)
Barazite (Ludwig/68)
Ayoub
Haller
Zivkovic
  Castro
Breukers
Te Wierik
Pröpper (Kuwas/46)
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy
Duarte (Vermeij/ 81)
Armenteros
Darri (Navrátil/88)

Fenomenale Shiffrin blijft onklopbaar op slalom en pakt 11e zege op rij

Skiester Mikaela Shiffrin heeft weer eens uitgehaald op haar geliefde discipline: de slalom. De Amerikaanse was op de olympische piste van het Italiaanse Sestrière even kwetsbaar, maar daar maakte ze vakkundig een einde aan. Het is al de elfde keer op rij dat Shiffrin een World Cup-slalom wint, een unicum.

In de eerste run bouwde Shiffrin een voorsprong op van 'slechts' 0,12 seconden op de Slowaakse Veronika Velez Zuzulova. Met een achterstand van 0,30 tellen was ook de Zweedse Frida Hansdotter nog verre van kansloos, terwijl de tweede Slowaakse - toptalent Petra Vlhova - met 0,43 seconden op de vierde plek ook niet ver weg was. Ook de Zwitserse Wendy Holdener (+0,52), Sarka Strachova uit Tsjechië (+0,53) en de tweede Zwitserse Michelle Gisin (+0,55) stonden nog in de buurt.

Vooral Holdener maakte in de tweede run grote indruk en was vooral op de laatste meters ongekend sterk. De Zwitserse zag Vlhova en Hansdotter niet aan haar totaaltijd komen, maar Velez Zuzulova hield na een prima run stand en nam de leiding over. Een wat getergde Shiffrin liet vervolgens echter zien dat men er niet van hoeft te dromen haar te verslaan: haar minieme voorsprong bouwde ze uit tot meer dan een seconde, wat tot een flinke vreugdeuitbarsting leidde. 

Nuis met supertijd naar zege in Heerenveen

Schaatser Kjeld Nuis heeft in Heerenveen na de 1500 meter van zaterdag ook op de 1000 meter snoeihard uitgehaald. De Nederlander was veruit de beste en deed dat in een formidabele tijd.

Met 1:08,87 zorgde de Duitser Joel Dufter voor de vroege verrassing, wat hem de vijfde plek opleverde. De grootste verrassing kwam echter op naam van Kim Jin-soo. De toch al 24-jarige Zuid-Koreaan maakte nog nooit echt furore, maar zijn 1:08,63 bleek plotseling goed voor de derde plek in Thialf.

De Amerikaanse veteraan Shani Davis liet op nieuw materiaal zien dat hij het nog altijd niet verleerd is. De razendpopulaire Davis snelde naar 1:08,57 en dat leverde hem plek twee op. Er stond echter geen maat op Nuis, die in de slotrit in actie kwam. Met een eerste volle ronde van 24,9 seconden zette hij de toon en na 1:08,21 snelde hij over de finish. Dat was maar 0,11 seconden langzamer dan het wereldrecord op laaglandbanen en de tweede tijd ooit in Heerenveen. 

World Cup Heerenveen - Uitslag 1000 meter mannen:

Rank: Name: Nation: Time: Behind:
1 Kjeld Nuis NED 1:08.21  
2 Shani Davis USA 1:08.57 0.36
3 Jin-Su Kim KOR 1:08.63 0.42
4 Kai Verbij NED 1:08.66 0.45
5 Joel Dufter GER 1:08.87 0.66
6 Nico Ihle GER 1:08.90 0.69
7 Vincent De Haitre CAN 1:08.93 0.72
8 Jonathan Garcia USA 1:09.01 0.80
9 Alexandre St-Jean CAN 1:09.02 0.81
10 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:09.24 1.03
11 Thomas Krol NED 1:09.25 1.04
12 Tae-Yun Kim KOR 1:09.32 1.11
13 Sebastian Klosinski POL 1:09.50 1.29
14 Shunsuke Nakamura JPN 1:09.53 1.32
15 Joey Mantia USA 1:09.58 1.37
16 Laurent Dubreuil CAN 1:09.66 1.45
17 Mika Poutala FIN 1:09.71 1.50
18 Mitchell Whitmore USA 1:09.73 1.52
19 Alexey Yesin RUS 1:10.39 2.18

Bergsma nipt te sterk voor Leenstra op razendsnelle 1000 meter Heerenveen

De slotdag van de World Cup schaatsen in Heerenveen heeft een zege opgeleverd voor de Amerikaanse Heather Bergsma. Ze was in het vernieuwde Thialf de beste op de 1000 meter, maar het verschil met de nummer twee was niet groot.

De dit weekend van een blessure teruggekeerde Brittany Bowe moest in de eerste rit al in actie komen, maar de Amerikaanse was gelijk razendsnel: 1:15,03. Lange tijd kwam niemand daarbij in de buurt, waarbij Wüst met 1:15,86 nog het dichtst bij kwam.

In de voorlaatste rit was het de beurt aan Marrit Leenstra en zij haalde flink uit. Met 1:14,73 kwam ze in de top-10 aller tijden in Heerenveen, maar daarna stond Bergsma nog aan de start. De Amerikaanse startte ruimschoots sneller en hield het in de slotronde nog precies vol: 1:14,60 en de zesde tijd ooit in Heerenveen. 

World Cup Heerenveen - Uitslag 1000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:14.60  
2 Marrit Leenstra NED 1:14.73 0.13
3 Brittany Bowe USA 1:15.03 0.43
4 Miho Takagi JPN 1:15.45 0.85
5 Ireen Wüst NED 1:15.86 1.26
6 Nao Kodaira JPN 1:15.96 1.36
7 Olga Fatkulina RUS 1:16.00 1.40
8 Hong Zhang CHN 1:16.13 1.53
9 Gabriele Hirschbichler GER 1:16.25 1.65
10 Jing Yu CHN 1:16.41 1.81
11 Arisa Go JPN 1:16.48 (4) 1.88
12 Yekaterina Lobysheva RUS 1:16.48 (8) 1.88
13 Karolina Erbanova CZE 1:16.51 1.91
14 Hege Bøkko NOR 1:16.61 2.01
15 Vanessa Herzog AUT 1:16.84 2.24
16 Maki Tsuji JPN 1:16.88 2.28
17 Erina Kamiya JPN 1:17.36 2.76
18 Sanneke de Neeling NED 1:17.37 2.77
19 Yekaterina Shikhova RUS 1:17.69 3.09
20 Marsha Hudey CAN 1:17.99 3.39

NS: zondag 3,2 miljoen reisadviezen opgevraagd

Op NS.nl en de NS Reisplanner zijn zondag tot ongeveer 14.00 uur 3,2 miljoen reisadviezen opgevraagd. Het is de dag dat de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen is ingegaan.

Toch is het voorlopig minder dan op een normale zondag, want dan worden over de hele dag 3,8 miljoen reisadviezen gevraagd. Marc van Heumen, channelmanager reisinfo online, zegt zondagavond en maandagochtend meer aanvragen te verwachten.

Zondagmorgen om 4.46 uur reed de eerste trein in de nieuwe dienstregeling. NS maakte rond 14.00 uur bekend dat het "tot nu toe een hele gewone zondag"is. Op de boom na: een op het spoor gevallen boom heeft in Driebergen-Zeist behoorlijke schade aangericht. In elk geval is er zondag de hele dag geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Ede-Wageningen.

NS: zondag 3,2 miljoen reisadviezen opgevraagd
NS: zondag 3,2 miljoen reisadviezen opgevraagd (Foto: ANP)

Palmyra nu weer in handen IS

Strijdende partijen in Syrië wisselen stuivertje als het gaat om de oasestad Palmyra. Na berichten dat strijders van IS het centrum waren uitgejaagd, dat zij zaterdag nog hadden veroverd, wordt nu verklaard dat de militanten de stad zondag weer helemaal in handen hebben.

Zowel het Syrische Observatorium voor Mensenrechten als het aan IS gelieerde nieuwsagentschap Amaq meldden zondag dat IS heer en meester is in de historische stad.

IS richtte in Palmyra en het nabijgelegen Tadmur grote verwoestingen aan nadat ze deze steden vorig jaar had veroverd.

Palmyra nu weer in handen IS
Palmyra nu weer in handen IS (Foto: ANP)

Gerritsen stopt met schaatsen

Annette Gerritsen heeft besloten te stoppen met schaatsen. De nu 31-jarige Gerritsen werd de laatse jaren geplaagd door blessures en kampte vorig jaar ook nog met de ziekte van Pfeiffer.

"Ik heb heel lang geprobeerd om terug te komen", aldus Gerritsen tegenover de NOS. "Pyeongchang is altijd mijn doel geweest, maar met alle blessures is dat niet meer realistisch. Het is gewoon genoeg geweest."


Gerritsen boekte haar hoogepunt in 2010, toen ze olympisch zilver won op de1.000 meter. Op de WK sprint was er een tweede plek in 2011 en een derde plek in 2008. In 2012 werd ze nog vijfde op de WK sprint, maar daarna boekte ze internationaal geen aansprekende resultaten meer.

"Ik ben heel trots op mijn carrière", zo besluit ze. "Ik houd van schaatsen en ik blijf ook schaatsen, maar niet meer professioneel."

Historische prestatie Belgische skiër, Kristoffersen wint

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft in Val d'Isère de slalom in de World Cup gewonnen. De Noor was vooral in de tweede run ongenaakbaar.

De Fransman Alexis Pinturault ging na de eerste manche nog aan de leiding. Hij had een voorsprong van 0,24 seconden op de Rus Alexander Khoroshilov bij elkaar geskied, terwijl ook Kristoffersen nog binnen een halve seconde zat. De Oostenrijkse slalomtopper Marcel Hirscher moest zeven tienden toegeven, maar was nog zeker niet kansloos voor een topklassering. 

In de tweede run nam Hirscher de leiding, maar daarna was het de beurt aan Kristoffersen. Hij zette een superrun neer en dook ruim onder de tijd van de Oostenrijker. Khoroshilov moest bijna twee seconden toegeven op de Noor, maar dat bleek goed voor plek drie: Pinturault maakte al snel een fout en was tot verdriet van de thuisfans uitgeschakeld. 

Het meest opvallende was echter de prestatie van de Belg Armand Marchant, die komende week pas 19 jaar oud wordt. Als eerste Belgische man ooit haalde hij de top-30 en dus de tweede run op een slalom of reuzenslalom in de World Cup. Daarin verbeterde hij zich zelfs naar de achttiende plaats, het beste resultaat ooit voor een Belgische skiër. Een andere Belg werd in 2010 ook eens achttiende, maar dat was met 25 seconden achterstand op de winnaar in een race waarin er maar achttien aan de finish kwamen. 

Uitslag Sparta Rotterdam - Vitesse

Vitesse heeft in de Eredivisie met 0-1 gewonnen van Sparta Rotterdam. Voor de toeschouwers viel er op Het Kasteel zeer weinig te beleven. Van Wolfswinkel maakte in de slotfase het enige doelpunt.

Sparta Rotterdam

0 - 1

Vitesse

    83' Van Wolfswinkel
 
Gele kaart: Dijkstra, Dougall (Sparta Rotterdam), Zhang, Foor (Vitesse)
Rode kaart: Spierings (90+2/2xg) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.353
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
Vriends
Floranus
Dougall
Spierings
Dijkstra
Brogno (Verhaar/79)
El Azzouzi (Pogba/60)
Goodwin (Calero/69)
  Room
Leerdam
Kashia
Van der Werff (Kruiswijk/76)
Ota
Foor
Nakamba
Baker
Rashica (Zhang/69)
Van Wolfswinkel
Tighadouini (Nathan/63)

Gentiloni mag regering Italië vormen

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, heeft de opdracht aanvaard een nieuwe regering te vormen en wordt daardoor vrijwel zeker de nieuwe premier van Italië. President Mattarella heeft dat de 62-jarige politicus van de Partito Democratico zondag gevraagd.

Gentiloni moet zo snel mogelijk een nieuwe regering vormen om donderdag, bij de Europese Raad, al een volwaardige vertegenwoordiging te hebben. Gentiloni, een vertrouweling van ex-premier Matteo Renzi, kan mogelijk dinsdag al zijn nieuwe ministersploeg voorstellen, waarna de regering na een vertrouwensstem in het parlement woensdag al beëdigd kan worden. Renzi stapte vorige week op nadat een volksreferendum tegen zijn grondwetshervorming stemde, waaraan hij zijn lot had verbonden.

De nieuwe regering, de 64e van de Republiek, zal waarschijnlijk bestaan uit dezelfde politieke partijen als de regering Renzi, omdat de Vijf Sterrenbeweging, de Lega Nord en Berlusconi's Forza Italia niet met de PD, de grootste partij, in een regering willen stappen. De nieuwe regering van Gentiloni zal daarom enkel wat andere ministers kennen.

Gentiloni zal de regering leiden naar nieuwe verkiezingen, die vermoedelijk nog voor de zomer zullen plaatsvinden, maar waarvoor het parlement eerst een nieuwe kieswet wil aannemen.

Als minister van Buitenlandse Zaken hield Gentiloni zich vooral bezig met de crisis in Libië. In de regering Prodi was Gentiloni van 2005 tot 2008 minister van Communicatie.

Gentiloni mag regering Italië vormen
Gentiloni mag regering Italië vormen (Foto: ANP)

Sablikova ijzersterk naar nieuwe zege op 5 kilometer

Schaatster Martina Sablikova heeft tijdens de World Cup in Heerenveen de 5000 meter op haar naam geschreven. Op de slotdag van het World Cup-weekeinde was de Tjechische ruimschoots de beste, wat haar de dertiende zege op de 5000 meter opleverde.

In een Nederlands onderonsje tegen Linda de Vries kwam Irene Schouten in de openingsrit al tot een prima tijd van 7:03,07 minuten. De tijd overleefde twee ritten, tot Melissa Wijfje op het ijs kwam. De Nederlandse bouwde in het begin een kleine voorsprong op en hield die vast, wat haar met 7:02,51 een persoonlijk record van meer dan vijf seconden opleverde.

Het echte geweld begon in de voorlaatste rit. De 'oude' Claudia Pechstein liet zien nog altijd tot de wereldtop te horen en dankzij een prima stabiele race kwam de Duitse tot 7:00,82. Dat was voor iedereen te sterk, behalve voor Sablikova. Vanaf de eerste volle ronde was ze constant sneller en twee ijzersterke slotronden brachten haar naar 6:57,64.

World Cup Heerenveen - Uitslag 5000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Martina Sáblíková CZE 6:57.64  
2 Claudia Pechstein GER 7:00.82 3.18
3 Melissa Wijfje NED 7:02.51 4.87
4 Irene Schouten NED 7:03.07 5.43
5 Anna Yurakova RUS 7:06.93 9.29
6 Bente Kraus GER 7:07.44 9.80
7 Isabelle Weidemann CAN 7:08.80 11.16
8 Natalia Voronina RUS 7:09.03 11.39
9 Linda de Vries NED 7:09.39 11.75
10 Ivanie Blondin CAN 7:09.55 11.91
11 Francesca Lollobrigida ITA 7:15.62 17.98
12 Bo-Reum Kim KOR 7:17.89 20.25

Al 60.000 brieven in schrijfmarathon Amnesty

De schrijfmarathon van Amnesty International duurt nog tot zondagavond, maar er zijn al minstens 60.000 brieven geschreven. Ze zijn gericht aan mensen die bijvoorbeeld worden vervolgd of gemarteld vanwege hun geloof of mening. Directeur Eduard Nazarski noemt de actie een groot succes.

Mensen kunnen op 450 plaatsen in het land terecht. Bij de schrijfmarathon van vorig jaar zijn wereldwijd ruim 3,7 miljoen brieven, kaarten, sms'jes en petities verstuurd. Amnesty organiseert de marathon jaarlijks.

Al 60.000 brieven in schrijfmarathon Amnesty
Al 60.000 brieven in schrijfmarathon Amnesty (Foto: ANP)

Verdachte neergeschoten na fatale steekpartij

Bij een steekpartij in een bedrijf aan de Ruyterstraat in IJmuiden is zondagochtend een persoon overleden. De politie heeft korte tijd later op de Hertogweg in de plaats Driehuis een verdachte aangehouden. De man werd hierbij in zijn been geschoten door een agent.

De verdachte was na het steekincident gevlucht. Toen de politie de man had opgespoord en wilde aanhouden, reageerde hij niet op aanroepen. Ook het gebruik van pepperspray hielp niet. Na het lossen van een waarschuwingsschot is er vervolgens gericht op de benen van de man geschoten. De verdachte is ter plekke behandeld en overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie doet op beide locaties uitgebreid onderzoek.

Iran plaatst historische order bij Boeing

Iran heeft overeenstemming bereikt met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing over de levering van tachtig nieuwe vliegtuigen in de komende tien jaar. Met die zondag bekendgemaakte deal is een bedrag van ongeveer 16,6 miljard dollar (15,7 miljard euro) gemoeid.

Iran koopt voor het eerst in decennia vliegtuigen van het Amerikaanse bedrijf. Vanwege de handelssancties die in 1979 na de Islamitische Revolutie werden opgelegd aan Iran, kon het land jarenlang geen vliegtuigen kopen van Boeing. Begin dit jaar werd een groot deel van de sancties opgeheven na een akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

In juni werd al een voorlopige overeenkomst getekend tussen Iran en Boeing. Op dat moment ging het nog om honderd vliegtuigen en moest nog worden gewacht op groen licht van Amerikaanse autoriteiten. Die toestemming zou volgens het Iraanse staatspersbureau nu rond zijn.

Iran plaatst historische order bij Boeing
Iran plaatst historische order bij Boeing (Foto: ANP)

Kuma, Panda en toernooi in Tekken 7

Ontwikkelaar Katsuhiro Harada had twee indrukwekkende mededelingen bij de finale van Tekken 7 - ‘King of Iron Fist Tournament 2016’. Ten eerste komen de beide beren Kuma en Panda terug als speelbare personages. Ten tweede komt er een ‘Online Tournament’-modus voor maximaal acht gamers.

In Tekken 3 was Panda beschikbaar als een kostuum voor Kuma. In Tekken 7 zijn het echt twee verschillende personages met hun eigen moves en rage arts.

Tekken 7 - Panda

Tekken 7 - Kuma

In de Online Tournament kunnen acht vechters tegen elkaar knokken. Er is ook een mogelijkheid om mee te kijken naar een toernooi met de spectator-functies. Je kan dan ook chatten met andere spectators.

Tekken 7 - Toernooi

Tekken 7 - Toernooi (chat)

Tekken 7 komt begin 2017 na jaren eindelijk naar PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Osbournes willen opnieuw trouwen

Alles lijkt weer koek en ei tussen Sharon en Ozzy Osbourne. Na een turbulente periode waarin hun relatie op springen stond, wil het stel nu hun huwelijksgeloften hernieuwen, zo meldt The Mirror.

In mei werd duidelijk dat het huwelijk van de Osbournes wankelde toen naar buiten kwam dat Ozzy een affaire had met kapster Michelle Pugh. Het stel ging vervolgens tijdelijk uit elkaar maar inmiddels hebben de twee elkaar weer gevonden.

"Ozzy heeft mij gevraagd om onze huwelijksgeloften te hernieuwen en dat wil ik", aldus Sharon tegenover de krant. "Ik ben blij en om eerlijk te zijn: dat is alles wat ik wil voor kerst dit jaar."

Sharon (64) en Ozzy (68) hernieuwden hun geloften al eens eerder. Dat gebeurde op oudejaarsavond 2002 tijdens een uitbundige ceremonie waar onder meer Justin Timberlake en Chris Rock getuige van waren. De Osbournes zijn sinds 4 juli 1982 getrouwd.

Osbournes willen opnieuw trouwen
Osbournes willen opnieuw trouwen (Foto: BuzzE)

Rapper Solomon Childs neergeschoten

Solomon Childs, een rapper die banden heeft met Wu-Tang Clan, is zaterdagavond in New York neergeschoten. Dat meldt The New York Post. Hij moest naar het ziekenhuis maar zijn toestand is niet zorgwekkend.

Childs behoort niet tot de officiële leden van de rapgroep. Zijn oudere broer Cappadonna is wel een van de leden van Wu-Tang Clan.

De politie onderzoekt de schietpartij. Over de toedracht is echter nog niets bekend.

Rapper Solomon Childs neergeschoten
Rapper Solomon Childs neergeschoten (Foto: BuzzE)

Doden door bomexplosie kerk Egypte

Door een bomexplosie in een koptische kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zondag zeker 25 mensen om het leven gekomen. De aanslag is nog niet opgeëist. Er raakten 49 mensen gewond.

De doden zijn vooral vrouwen, aldus Egyptische media. Volgens de veiligheidsdienst was een explosief van ongeveer 12 kilo aan de kant van de vrouwen in de kathedraal ontploft. Dat gebeurde volgens getuigen net nadat de priester tot het gebed had opgeroepen.

Vrijdag kwamen zes politiemensen om door twee aanslagen in Caïro en ten noorden van de hoofdstad.

Doden door bomexplosie kerk Egypte
Doden door bomexplosie kerk Egypte (Foto: ANP)

Bekijk Dawn of War 3 Eldar-heldin van alle kanten

Relic Entertainment laat ons Eldar-heldin Jain Zar, Phoenix Lord van de Howling Banshees, van alle kanten bewonderen. Telkens wanneer een Phoenix Lord overlijdt, dan stapt de sterkste Exarch in hun pantser. De spirit stone in het pantser consumeert hun ziel en laat zo de Phoenix Lord reïncarneren. Relic laat weten dat Jain Zar net op tijd weer is gereincarneerd om mee te kunnen doen in Warhammer 40k: Dawn of War III.

Bovenstaand model kun je naar hartelust ronddraaien, vergroten en verkleinen.
Warhammer 40.000: Dawn of War III
komt in 2017 uit voor pc (Windows). Vroege gameplay met de Eldar kun je hieronder bekijken.

Biatleet Fourcade leidt Frankrijk naar estafettezege

Biatleet Martin Fourcade heeft de zoveelste overwinning van het seizoen binnen. Op de slotdag van de World Cup in Pokljuka stond voor de mannen de estafette op het programma en Frankrijk greep daarin de zege.

Na de eerste groep biatleten lag het veld nog dicht bij elkaar en ook na de derde schietbeurt - de eerste van de tweede groep - was dat nog het geval. De jonge Fransman Quentin Fillon Maillet, die overnam van Jean-Guillaume Beatrix, sloeg bij de vierde schietbeurt een gaatje. Hij wisselde tien seconden voor de Russen en gaf het stokje over aan Simon Desthieux.

Desthieux schoot bij zijn eerste beurt foutloos en had bij de tweede beurt twee extra patronen nodig, maar toch hield hij de achtervolgers op zo'n twintig seconden. Hij kon zo afgeven op de dominante man van dit seizoen, Fourcade. Die had bij zijn eerste beurt wel één extra patroon nodig, maar kwam geen moment in gevaar. 

Ook achter de Fransen was de strijd aan het einde niet heel spannend meer. Anton Shipulin maakte het als slotloper voor Rusland af wat betreft de tweede plek, terwijl Simon Schempp de Duitsers na een stroef begin van startloper Erik Lesser naar het podium bracht met plek drie. 

Wie wordt de groenste politicus van het jaar?

De strijd om de verkiezing van de Groenste Politicus is begonnen. Zes politici zijn in de run voor de titel. Vanaf zondag kan iedereen stemmen op zijn favoriete politicus via Groenstepoliticus.nl. Het is de negende keer dat Natuurmonumenten de verkiezing organiseert.

De zes genomineerden zijn Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks), Fatma Koser Kaya (D66), Henk Leenders (PvdA) en Eric Smaling (SP) en gedeputeerde Flevoland Michiel Rijsberman (D66). Alle zes zijn Natuurmonumenten dit jaar opgevallen door hun inspanningen voor natuur en milieu.

Uit de drie kandidaten die de meeste stemmen krijgen, selecteert een vakjury de winnaar.

Wie wordt de groenste politicus van het jaar?
Wie wordt de groenste politicus van het jaar? (Foto: ANP)

Saudi-Arabië perkt olieproductie verder in

Saudi-Arabië is bereid zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Dat stelde de olieminister van het land, Khalid Al-Fahli, nadat de landen van buiten de OPEC tot een overeenkomst waren gekomen.

Olielanden buiten de OPEC, zoals Rusland, Mexico en Azerbeidzjan, spraken zaterdag af hun productie na de jaarwisseling met in totaal 558.000 vaten per dag te verlagen. Dat akkoord volgde op de afspraak binnen het kartel van olie-exporteurs om de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken. De lagere olieproductie moet ervoor zorgen dat de olieprijs gaat stijgen.

Om dat doel te bewerkstelligen is OPEC-leider Saudi-Arabië nu bereid "duidelijk"verder te gaan dan eind november werd afgesproken, aldus de olieminister. Analisten vatten dit op als een teken dat het akkoord tussen de olieproducenten heel serieus moet worden genomen.

Saudi-Arabië perkt olieproductie verder in
Saudi-Arabië perkt olieproductie verder in (Foto: ANP)

Mogelijke doorstart site gedode Martin Kok

De website Vlinderscrime.nl, van de eerder deze week doodgeschoten Martin Kok, blijft vermoedelijk bestaan. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een doorstart "op een wijze waar zijn zoontje er het meeste profijt aan heeft", staat op de site.

Bovendien wordt gemeld dat "Vlinderscrime gaat uitzoeken wie er achter de liquidatie zit". Martin Kok maakte de laatste jaren veel vijanden met de berichten die hij op zijn site zette. Zo publiceerde hij veel over strafzaken. Eerder dit jaar zette hij er passages op uit een verhoor van crimineel Willem Holleeder. Op last van de rechter moest hij de documenten weer verwijderen.

Kok (51) werd diverse keren veroordeeld, onder meer voor een fatale mishandeling. Hij werd in de nacht van donderdag op vrijdag in Laren doodgeschoten.

Mogelijke doorstart site gedode Martin Kok
Mogelijke doorstart site gedode Martin Kok (Foto: ANP)

Peiling: twee zetels erbij voor de PVV

In de week waarin de rechtbank uitspraak deed tegen Geert Wilders. De PVV steeg in de peiling twee zetels (naar 36), de VVD daalde er een (naar 23). Het verschil tussen die twee is vergroot tot dertien zetels. Vijf weken geleden was dat nog nul. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Het was ook de week waarin Lodewijk Asscher Diederik Samsom versloeg in de strijd om het lijsttrekkerschap krijgt de PvdA er een zetel bij en staat nu op tien.

Doordat D66 en CDA er eentje daalden naar veertien, zijn de partijen op de derde tot achtste plaats tussen de tien en veertien zetels groot. Dat is ieder minder dan tien procent van de kiezers. Een unicum in de peiling, stelt De Hond.

Nieuwkomers VNL, GeenPeil en Forum voor de Democratie maken enige kans bij de kiezers, is de analyse, maar dat zijn dan vooral PVV-kiezers. Als de tweestrijd PVV versus VVD zich inderdaad gaat voordoen, is de kans toch klein dat die potentiële PVV-kiezers in sterke mate op die nieuwe partijen gaan stemmen. Zij zullen zich dan liever willen mengen in die tweestrijd, volgens De Hond.

Peiling: zetel erbij voor PvdA
Peiling: zetel erbij voor PvdA (Foto: ANP)

Dj Swedish House Mafia aangeklaagd

Een Amerikaanse nanny heeft een van de leden van Swedish House Mafia voor de rechter gesleept. Volgens TMZ heeft de vrouw uit Los Angeles nog geld van Steve Angello te goed.

De nanny werkte al voor Angello in Los Angeles toen de dj en zijn vrouw besloten terug te keren naar Zweden. De vrouw werd gevraagd mee te gaan zodat ze voor de twee kinderen van het paar kon blijven zorgen. Er werden goede werkafspraken gemaakt en ook het salaris van zo'n 50.000 dollar per jaar bleek geen probleem.

In Zweden bleek het allemaal toch anders te lopen, staat te lezen in de aanklacht die de nanny heeft ingediend. Zo moest ze drie weken 24 uur per dag klaarstaan voor de familie en werd ze met de twee kinderen in één hotelkamer gepropt. Toen ze bij haar werkgever de slechte werkomstandigheden aankaartte, kon ze meteen vertrekken.

De nanny klaagt Angello en zijn vrouw nu aan voor uitbuiting en het niet betalen van loon voor gewerkte uren. Ook moet het stel zich voor de rechter verantwoorden voor het geven van valse informatie over de werkzaamheden die moesten worden verricht.

Dj Swedish House Mafia aangeklaagd
Dj Swedish House Mafia aangeklaagd (Foto: BuzzE)

Dode en gewonde door omvallen verkeersportaal op A9

De snelweg A9 (Amstelveen - Diemen) is dicht nadat bij de afslag Gaasperplas een portaal is omgevallen. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen.

Het gevaarte, waarop bewegwijzeringsborden en matrixborden zijn bevestigd, zou op een auto terecht zijn gekomen, meldt de ANWB. De snelweg is in beide richtingen dicht. Op het andere deel van de weg zijn wegwerkzaamheden bezig. Onduidelijk is of er een verband is.

De politie kan alleen zeggen dat er een ongeluk is gebeurd waarbij meerdere gewonden zijn gevallen.

Update 11.25 uur:
Na het dodelijke ongeluk zaterdagmiddag op de A9 bij Amsterdam is iemand aangehouden. De man bestuurde een van de twee werkvoertuigen die bij het ongeval waren betrokken. Inmiddels is wel duidelijk dat het hele verkeersportaal met alle matrixborden eraan naar beneden is gekomen.

De aanhouding betekent niet per se dat de man al concreet ergens van wordt verdacht, maar het is bij ongevallen niet ongebruikelijk. De politie heeft tot zondagochtend op de snelweg zelf onderzoek gedaan, met de arbeidsinspectie. Ter plekke is de politie klaar maar de snelweg is rond 10.30 uur nog steeds gesloten. Rijkswaterstaat voert nog enkele controles uit.

Voorlopig is duidelijk dat er twee werkvoertuigen op de snelweg bezig waren met werkzaamheden. Het portaal kwam op een van deze werkvoertuigen terecht en op een passerende personenauto met daarin een vrouw uit Weesp die om het leven kwam. De bestuurder van een van de werkvoertuigen, een 63-jarige man uit Zutphen, raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Overigens heeft de politie iedereen bedankt die zaterdagmiddag door het ongeval lang in de file heeft gestaan. Op Twitter laat de poltiie weten: "U heeft zich zeer netjes gedragen, dat mag ook eens gezegd worden.''

Update 07.55 uur:
De snelweg A9 Amstelveen richting Diemen is na het knooppunt Holendrecht nog steeds dicht. De auto van een 40-jarige vrouw uit Weesp raakte bedolven en de vrouw overleed ter plekke. Een 63-jarige man uit Zutphen liep verwondingen op.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Een werkvoertuig zou volgens Rijkswaterstaat tegen het gevaarte zijn gereden, waarna de verkeersportaal omviel en op de weg terecht kwam. Politie en arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Verkeer richting Amersfoort kan omrijden via de A2, A10 en A1.

Update 22.25 uur:
Het onderzoek naar het dodelijke ongeval met het verkeersportaal op de A9 gaat vermoedelijk tot na middernacht duren. De politie zegt dat nog altijd onduidelijk is hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

De weg is in de richting van de A1 afgesloten in verband met het onderzoek. De andere weghelft was al dicht vanwege werk aan de weg.

Volgens Rijkswaterstaat is het ongeluk waarschijnlijk veroorzaakt door een voertuig dat betrokken was bij de wegwerkzaamheden. Een werkvoertuig zou tegen het gevaarte zijn gereden, waarna het omviel en op de weg terecht kwam.

Update 19.30 uur:
Twee voertuigen kwamen in botsing met het portaal. In de ene auto viel een dode, in de andere raakte iemand gewond. Deze persoon is door de brandweer bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.

Cocu: "We moeten bij Ajax winnen"

PSV was opgelucht met de 1-0 zege op hekkensluiter Go Ahead Eagles, maar er is nog veel werk richting topper tegen Ajax. Phillip Cocu: "Maar defensief hebben we het goed staan."

"De belangrijkste zaken hebben we nog niet optimaal voor elkaar", zei Cocu bij de NOS na de 1-0 zege op Go Ahead Eagles. Die kwam als geroepen na het doelpuntloze gelijkspel bij Roda JC en de moeizaam verlopen weken daarvoor. "Dan doel ik bijvoorbeeld op de bezetting in en rond de zestienmeter. We drukken de tegenstander helemaal terug op eigen helft, maar te vaak staat Luuk de Jong alleen in het strafschopgebied. We maken die enige goal ook omdat Siem de Jong wél in het zestienmetergebied komt."

Cocu was ook weer niet totaal ontevreden over het spel van zijn ploeg. "We hadden ook het geluk niet helemaal aan onze zijde en hun keeper pakte twee geweldige ballen. Nu bleven we maar op zoek naar die treffer en zorgde dat na rust voor een bepaalde onrust in het team. Met nog een treffer was het voor de fans ook een mooiere avond dan nu bij slechts een magere 1-0 overwinning."

PSV kan zich nu richten op de topper in Amsterdam tegen Ajax, volgende week zondag. Het moet een mooi slotstuk worden van de eerste seizoenshelft. Jorrit Hendrix en Andrés Guardado zijn dan mogelijk weer terug van blessures. Speelt PSV tegen Ajax aanvallend ook zo pover, dan wordt het een lastige middag.

"Ik denk dat wij in heel veel wedstrijden domineren en op de helft van de tegenstander spelen", reageert Cocu. "Het doelpunten maken gaat heel moeizaam, maar defensief hebben we het goed staan. We krijgen weinig tegengoals en dat is ook belangrijk in topwedstrijden. Maar het zal ook gaan om het rendement dat we halen uit de kansen die we wel krijgen. Al blijft die topper een wedstrijd op zich. Wij moeten zorgen dat we winnen om in de race te blijven."

Indrukwekkende Witcher-beelden te koop

In een zeer beperkte oplage zijn er beelden te bestellen van enkele personages uit het Witcher-universum. Ze zijn gemaakt van polystone, zijn stevig en voor die kwaliteit betaal je. Het is gelukkig ook mogelijk in termijnen te betalen. Geralt en Eredin waren reeds te koop, maar Triss is nu aan de collectie toegevoegd.

Polystone is een mengsel van gemalen steen met vloeibare kunsthars. Dat giet men in een mal en na schuren, polijsten en verven, wordt het nog een keer gepolijst. In theorie kan je een polystone beeld buiten laten staan, omdat er geen vocht in kan doordringen. De beelden worden volgend jaar tussen september en november afgeleverd. Houd er rekening mee dat de prijzen nog zonder BTW zijn. Er komt nog ongeveer 21% bovenop de genoemde prijs. Ook dien je alvast een bedrag rond de €75,- aan te betalen.

Witcher-beelden: Geralt

 Witcher-beelden: Geralt (voor)

Witcher-beelden: Geralt (achter)

Het pronkstuk van de collectie is uiteraard Geralt van Rivia, de held van de verhalen en games. Hij poseert met een verse monstertrofee. Het geheel is 66 centimeter hoog en voor $769,99 (of $99,- per maand) staat hij in je woonkamer. Er worden slechts 1000 gefabriceerd.

Witcher-beelden: Triss

Witcher-beelden: Triss (voor)

Witcher-beelden: Triss (achter) 

Voor de fans van het personage Triss Merigold is er een beeld gemaakt van ongeveer 55 centimeter. De rode toverbal in haar handen kan je vervangen voor een blauwe. Er zijn slechts 500 beelden te koop à $749,99 per stuk (of $84,37 per maand). Voor Triss geldt de beperking van slechts één beeld per persoon.

Witcher-beelden: Eredin

Witcher-beelden: Eredin (voor) 

Witcher-beelden: Eredin (achter)

Het is ook mogelijk om Eredin, de koning van de Wild Hunt aan te schaffen. Met een schoothondje aan zijn zijde strekt hij zijn arm uit naar het gepeupel. Dit beeld is ongeveer 60 centimeter hoog en de duurste van de set. Er worden slechts 800 gemaakt en voor $799,99 (of $90,- per maand) vrolijkt hij je huisje op.

FOK!ker Chanty87 weet te melden dat Yennefer, Ciri en Toad Prince later ook nog verschijnen. Houd dus wel wat geld daarvoor apart!

Witcher-beelden: Ciri

Witcher-beelden: Ciri (totaal)

Witcher-beelden: Yennefer

Fun met Funda #39: Sexclub in Meppel

Dit huis is niet duur! Voor 119.000 euro kun je je de eigenaar noemen van "dit woonhuis met veel ruimte en mogelijkheden". Volgens de makelaar "dient de woning wel volledig gerenoveerd te worden".

Gelukkig is de woonkamer "sfeervol ingericht" en doet de inrichting van de slaapkamer me wat denken aan blijkt de slaapkamer een peeskamer. Oh ja, en een gezellige achtertuin. Laten we eens een kijkje nemen.

Zilver voor aflossingsploeg ondanks val Knegt, dames pakken brons

Zowel de vrouwen als de mannen hebben een medaille in de wacht weten te slepen op de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai. De dames kregen brons omgehangen en voor de heren was er zilver. 

Een medialle voor de vrouwen was al snel veilig gesteld, nadat China letterlijk was weggevallen. Oranje kon tot vijf ronden voor het einde goed meedoen, maar een trage wissel zorgde ervoor dat goud en zilver uit het zicht raakte. Het goud was voor de derde keer dit seizoen voor Zuid-Korea en het zilver ging naar Canada.

Het brons was dus voor Oranje. De ploeg met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Rianne de Vries moesten het nu doen zonder Jorien Ter Mors, die vorige maand bekend maakte het shorttrack te laten voor wat het is en vollop zich te richten op de langebaan. Echter Ter Mors heeft de deur nog niet compleet dicht gedaan. Voor de aflossingsploeg in Pyeongchang zou ze nog beschikbaar kunnen zijn. 

Bij de mannen was het een spannende wedstrijd. Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzak de Laat en Dennis Visser kwamen het ijs op. De overige landen in de finale waren China, Zuid-Korea en Hongarije. Het zat dicht bij elkaar totdat Hongarije na een valpartij wegviel. Oranje is de hele race in een gevecht met Zuid-Korea om de tweede plaats. Steeds is het stuivertje wisselen om plekken twee en drie, maar in de slotmeters weet wist afluitende rijder Knegt koploper China zelfs nog te bedreigen.

Echter in de laatste bocht gaat Knegt onderuit en zo komt hij vallend over de finish. Hij nam de Koreaan achter hem mee in zijn valpartij. Gevolgen voor de einduitslag had dit niet. De heren van Oranje kregen zilver omgehangen en Zuid-Korea brons. Het goud ging naar China. Het was voor het Nederlandse team al weer het derde zilver in drie wereldbekerwedstrijden. 

Volgende week verhuist het shorttrackcircus naar het Zuid-Koreaanse Gangneung. Daar zal de vierde wereldbekerwedstrijd worden verreden. 

Petrovic: "Ik schaam me kapot"

ADO Den Haag verloor zaterdag kansloos bij N.E.C. (3-0). Het was de tiende nederlaag in twaalf wedstrijden. ADO-coach Zeljko Petrovic: "Het is zoals het is."

Petrovic begon nog voortvarend aan zijn klus in Den Haag, met drie overwinningen op rij, maar de laatste maanden is de club uit de hofstad het helemaal kwijt. Tegen N.E.C. werd dat nog maar eens pijnlijk onderstreept met drie tegengoals in de eerste helft. "Ik schaam me kapot", zei Petrovic tegenover de NOS. "Voor de supporters, voor de club, voor iedereen."

ADO creëerde in de openingsfase een paar kansen, maar stond toch na twaalf minuten al met 2-0 achter en bij rust zelfs met 3-0. De spelers zullen de winterstop hard nodig hebben om de hoofden leeg te maken. Petrovic: "Het is zoals het is. We moeten het accepteren. We moeten de volgende wedstrijd tegen Sparta proberen te winnen." De wedstrijd thuis tegen de Rotterdammers is de laatste kans om nog met een beetje positiviteit de break in te gaan.

"En dan in de winterstop een aantal versterkingen halen", vervolgde Petrovic. "Ik kan wel pappen en nathouden elke keer, maar we hebben een paar spelers nodig. Als het kan. Op dit moment is niks mogelijk, maar ik hoop dat er eind december meer duidelijkheid komt", aldus de trainer die in een lastig parket zit bij de club, aangezien er door wazige afspraken met eigenaar Hui Wang financiële problemen zijn.

Russen bombarderen IS in Palmyra

Zware luchtaanvallen door het Russische leger hebben Islamitische Staat naar de randen van de Syrische stad Palmyra verjaagd. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag verklaard.

Strijders van IS waren zaterdag de oasestad Palmyra ingetrokken. Ze namen na een verrassingsaanval omliggende heuvels in en slaagden erin het grootste deel van de antieke stad weer op het Syrische regeringsleger te veroveren.

Alleen sommige delen in het zuiden waren nog in handen van het regeringsleger.

Russen bombarderen IS in Palmyra
Russen bombarderen IS in Palmyra (Foto: ANP)

Doden bij bomaanslag op politie in Istanbul

Inwoners van de Turkse stad Istanbul zijn zaterdagavond opgeschrikt door twee luide explosies. Een deed zich voor in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas, de andere bij het Taksim-plein.

CNN-Türk meldde dat ambulances en brandweerauto's ernaartoe reden.

Update 10:20 uur:
De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft bekendgemaakt dat er zeker 38 doden te betreuren zijn. Eerder was er sprake van 29 doden. Er raakten 155 mensen gewond van wie er zondag nog veertien op de intensieve zorg lagen.

Onder de doden zijn dertig politiemensen en zeven burgers. Een slachtoffer is nog niet geïdentificeerd. Volgens Soylu lijkt de verboden Koerdische arbeidersbeweging PKK verantwoordelijk voor de twee aanslagen. De Turkse politie arresteerde inmiddels dertien verdachten.

Update 07:55 uur:
Het dodental van de bomaanslagen is opgelopen tot 29. Nog eens 166 mensen raakten gewond. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt.

Hij sprak eerder van een "wreed plan'' dat gericht was tegen de politie. Van de 29 doden zijn 27 politieagenten, die op been waren voor de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor.

Er zijn tien mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag, aldus de minister. Hij bevestigde dat er twee bommen kort na elkaar afgingen. Eerst ontplofte een autobom, gevolgd door een zelfmoordaanslag, zo'n 45 seconden later. De autobom werd vanaf een afstand tot ontploffing gebracht.

Voetbalwedstrijd
De aanslagen gebeurde ongeveer anderhalf uur nadat de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor was afgelopen. Het publiek had zich toen al verspreid. Volgens zender NTV bracht de explosievenopruimingsdienst een verdacht pakket tot ontploffing dat na de eerdere explosies buiten het stadion was aangetroffen.

De verantwoordelijkheid voor de explosies is nog niet opgeëist. De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Volgens de Turkse regering heeft ook de terreurmilitie Islamitische Staat veel aanslagen in Turkije op haar conto staan.

Update zondag 01:14 uur
Bij de aanslag zouden op zijn minst dertien doden zijn gevallen. Dit wordt gemeld door Turkse media op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten. De explosie is nog niet opgeëist door een (of andere) groepering. 

Update 22:30 uur:
Bij een bomaanslag in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas in de Turkse stad Istanbul zijn zaterdagavond twintig politieagenten gewond geraakt. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei tegen de zender CNN-Türk dat een autobom ontplofte bij een busje van de ME.

De ontploffing deed zich voor ongeveer anderhalf uur na het einde van de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor. De toeschouwers waren op dat tijdstip al vertrokken. Volgens CNN-Türk was er extra ME op de been omdat supportersgroepen van beide clubs in het verleden met elkaar op de vuist waren gegaan. Jarenlang waren fans van Bursaspor ook niet welkom bij Besiktas

Op televisiebeelden waren brandweer- en ziekenauto's te zien die met loeiende sirenes toesnelden. Ze toonden meerdere vernielde auto's, waaronder een minibusje. Ook doken op social media foto's op van ME-helmen die op straat lagen.

Twee explosies
CNN-Türk en ooggetuigen maakten melding van twee explosies. De oorzaak van de tweede ontploffing bleef onduidelijk. De autoriteiten kondigden een nieuwsstop af. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Volgens de Turkse regering heeft ook de terreurmilitie Islamitische Staat veel aanslagen in Turkije op haar conto staan.

Duitse spoorwerkers dood onder trein

Twee technici van de Duitse spoorwegen zijn om het leven gekomen toen zij tijdens hun werk aan het spoor werden gegrepen door een hogesnelheidstrein. Dat meldden Duitse media zondag.

Het ongeval was zaterdagavond rond acht uur bij de plaats Bülzig in de deelstaat Saksen-Anhalt. De slachtoffers zijn twee mannen van 56 en 61 jaar. De oorzaak van het ongeval is niet bekend. De trein, een zogenoemde ICE, was met 320 passagiers onderweg naar Berlijn. Niemand van de reizigers raakte gewond. Zij moesten overstappen op een andere trein.

Duitse spoorwerkers dood onder trein
Duitse spoorwerkers dood onder trein (Foto: ANP)

Golden State Warriors hard onderuit in Grindhouse

Afgelopen nacht verloren de Golden State Warriors voor de vierde keer dit seizoen. Uit tegen de Memphis Grizzlies kreeg de ploeg een behoorlijk pak slaag, 110-89. De koploper in de NBA zag de San Antonio Spurs, die ruim wonnen van de Brooklyn Nets, zeer dichtbij komen.

De Memphis Grizzlies zijn een ploeg die de focus meer legt op de verdediging dan op de aanval en van wie de fans eisen dat hun spelers altijd 100 procent geven. Spectaculair hoeft het basketbal niet te zijn, als de overwinning maar uit het vuur wordt gesleept. De speelstijl wordt grit and grind genoemd en het thuisstadion houdt er de bijnaam The Grindhouse aan over. Memphisfans gaan na een avond in de Grindhouse liever naar huis met een 88-86 nederlaag waarin de ploeg alles heeft gegeven dan na een ongeïnspireerde 108-92 overwinning. Sommige Memphis fans althans.

De Golden State Warriors zijn in veel aspecten een tegenpool van de Grizzlies. De Warriors staan voor spectaculair basketbal, aanvallend spel en dat de ploeg tijdens wedstrijden hele fases heeft waarin door overmoed niets lukt nemen de fans voor lief.

Afgelopen nacht kregen de Memphis fans waar voor hun geld. De Grizzlies namen direct de leiding tegen de Warriors, speelden met passie en ze gaven de koploper in de NBA nooit de kans om terug te komen in de wedstrijd. Met 10 minuten te spelen in het vierde kwart, en een stand van 93-65, zag Warriors-coach Steve Kerr dat het hopeloos was en mochten de starters op de bank plaatsnemen.

Voor Memphis was het de zesde zege op rij. Opvallend genoeg komt deze zegereeks tot stand zonder de geblesseerde Mike Conley. Conley is de startende point guard van de Grizzlies en de best betaalde speler in de geschiedenis van de NBA. In 5 jaar gaat hij 153 miljoen dollar verdienen.

Marc Gasol en Tony Allen leidden hun club met 19 punten. Zach Randolph, die een aantal wedstrijden ontbrak na het overlijden van zijn moeder, kwam van de bank en voegde 14 punten toe. Kevin Durant werd topscorer bij de Warriors met 21 punten. Draymond Green en Klay Thompson kwamen niet verder dan 7 en 8 punten.

De hoogtepunten van de Warriors tegen de Grizzlies (Bron: YouTube)

De Warriors zien hun koppositie bedreigd door de San Antonio Spurs. De Texaanse ploeg kende geen genade met de laaggeklasseerde Brooklyn Nets, 130-101. Kawhi Leonard scoorde 30 punten voor de Spurs.

De Cleveland Cavaliers wonnen met 116-105 van de Charlotte Hornets. LeBron James speelde een briljante wedstrijd. Hij miste maar 7 van zijn 24 schoten en eindigde met 44 punten. Hij passeerde ook de grens van 7000 assists. Om zijn veelzijdigheid te onderstrepen: hij is de enige speler in de geschiedenis van de NBA die 27.000 punten, 7000 rebounds en 7000 assists op zijn naam heeft staan.

Chris Paul leverde een huzarenstukje af in de ruime zege van de Los Angeles Clippers op de New Orleans Pelicans. Paul scoorde 20 punten, deelde 20 assists uit en leed niet één keer onnodig balverlies, een unicum in de NBA geschiedenis. Bij de Pelicans werd Anthony Davis rust gegund. Zonder hun enige all star werd het een eenzijdige wedstrijd: 133-105.

De Chicago Bulls versloegen de Miami Heat met 105-100. Dwyane Wade was tegen zijn oude ploeg goed voor 28 punten. Jimmy Butler scoorde 31 punten.

Paul George had een cruciaal aandeel in de zege van de Indiana Pacers op de Portland Trail Blazers, 118-111. Bij een achterstand van 105-101 scoorde hij 15 punten voor de Pacers op rij en stelde hij de zege veilig. Hij eindige met 37 punten. Portlands backcourt van Damian Lillard en CJ McCollum haalden 33 en 34 punten.

Uitslagen

Washington Wizards – Milwaukee Bucks 110-105
Orlando Magic – Denver Nuggets 113-121
Indiana Pacers – Portland Trail Blazers 118-111
Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 116-105
Chicago Bulls – Miami Heat 105-100
Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 110-89
Houston Rockets – Dallas Mavericks 109-87
San Antonio Spurs – Brooklyn Nets 130-101
Utah Jazz – Sacramento Kings 104-84
Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 133-105

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 17-5
Toronto Raptors 16-7
Charlotte Hornets 14-10
Boston Celtics 13-10
New York Knicks 13-10
Chicago Bulls 13-10
Detroit Pistons 13-12
Atlanta Hawks 12-12
Indiana Pacers 12-12
Milwaukee Bucks 11-11
Washington Wizards 9-13
Orlando Magic 10-15
Miami Heat 7-17
Brooklyn Nets 6-16
Philadelphia 76ers 5-18

Western Conference

Golden State Warriors 20-4
San Antonio Spurs 19-5
Los Angeles Clippers 17-7
Houston Rockets 17-7
Memhis Grizzlies 17-8
Oklahoma City Thunder 14-9
Utah Jazz 15-10
Portland Trail Blazers 12-13
Los Angeles Lakers 10-15
Denver Nuggets 9-15
Sacramento Kings 8-15
Phoenix Suns 7-16
New Orleans Pelicans 7-17
Minnesota Timberwolves 6-17
Dallas Mavericks 5-18

Knegt pakt op de valreep tweede bronzen medaille

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Shanghai op knappe wijze een bronzen medaille veroverd op de 500 meter. De rest van de Nederlandse ploeg kon op de slotdag geen potten breken en waren in de kwartfinales al uitgeschakeld. 

Knegt, die eerder dit weekeinde al brons pakte op de 1.500 meter, deed niet mee om de winst. De Fries startte in de buitenbocht en kon pas als laatste de eerste bocht nemen. Hij reed de hele tijd achter de rest aan. Pas op de meet wist hij Semen Elistratov te passeren en derde te worden. Het is voor Knegt zijn vijfde wereldbekermedaille op deze afstand, winnen is hem echter nog niet gelukt. 

De Chinese specialist Wu Dajing ging met de winst aan de haal. De Hongaar Shaolin Sandor Liu finishte als tweede. Later vandaag komen de aflossingsploegen nog in actie. Zowel de dames als de heren rijden de A-finale. 

Season Pass Uncharted 4 gaat verdwijnen

Tijdens de PlayStation Experience kondigde Naughty Dog standalone expansion The Lost Legacy aan. Deze maakt onderdeel uit van het Season Pass, beter bekenda ls de Explorer's Pack, die binnenkort niet meer verkrijgbaar is.

In een blogpost heeft Naughty Dog bekendgemaakt dat de Explorer's Pack nog maar beschikbaar is tot 13 december, aanstaande dinsdag dus. Ze spreken over 'amazing value' als je de Explorer's Pack koopt, dus het ligt in de lijn der verwachting dat The Lost Legacy duurder wordt. De aanpak doet in ieder geval denken aan bijvoorbeeld de Season Pass van Fallout 4, die ook duurder werd toen de DLC groter werd.

Hoe dan ook, je hebt nog tot dinsdag om de Explorer's Pack te kopen, mocht je dat willen.

Hartkwaal bij Eagles-speler Bytyqi

Go Ahead Eagles kan waarschijnlijk geen beroep meer doen op Manchester City-huurling Sinan Bytyqi. Er is bij de aanvallende middenvelder een hartkwaal ontdekt.

Bytyqi wordt dit seizoen door Go Ahead Eagles gehuurd van Manchester City. De Kosovaar kwam in vier duels in actie, maar heeft volgens Voetbal International vermoedelijk zijn laatste wedstrijd voor de club uit Deventer gespeeld.

Bytiqy, die twee seizoenen geleden ook al werd gehuurd door SC Cambuur, maakte begin dit seizoen veel indruk bij Go Ahead, maar keerde met een enkelblessure terug naar Manchester om bij zijn broodheer te herstellen. In Engeland is nu bij onderzoek een hartkwaal aan het licht gekomen.

Go Ahead Eagles moet nog even afwachten voor het weet wat er met Bytyqi gaat gebeuren, want Manchester City laat de zaak momenteel onderzoeken. Vanwege medische geheimhouding doet de club tot die tijd geen mededelingen over de toestand van de speler.

Twee zwaargewonden bij schietpartij

De politie doet uitgebreid onderzoek naar de toedracht van een schietpartij in Noordeloos (Zuid-Holland). In de nacht van zaterdag op zondag zijn daarbij twee mensen zwaargewond geraakt. Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Hun toestand is zorgelijk, meldt de politie. De identiteit van de twee is nog niet bekend. Het is onduidelijk wat er is gebeurd. Het schietincident vond plaats bij de provinciale weg N214 en de Middenweg.

Duitsland wil grenscontroles verlengen

Duitsland wil de grenscontroles in het zuiden van het land verlengen, hoewel Brussel dat tot nu toe heeft afgewezen. Dat meldden Duitse media zondag. Duitsland voerde de extra grensbewaking in vanwege de grote vluchtelingenstroom.

De EU vindt dat de controles van tijdelijke aard moeten zijn en heeft toestemming gegeven voor extra bewaking op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk in de deelstaat Beieren tot februari. Betere controles van de buitengrenzen van de EU maken interne controles volgens Brussel overbodig.

Maar Beieren en de Duitse regering willen de controles verlengen tot na de parlementsverkiezingen in september. Als de EU daar niet in mee wil gaan, wil Berlijn dat volgens Welt am Sonntag op eigen houtje doen.

Duitsland wil grenscontroles verlengen
Duitsland wil grenscontroles verlengen (Foto: ANP)

Siem de Jong: "Weet niet waarom ze floten"

Siem de Jong was zaterdagavond de grote held bij PSV. De middenvelder scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd, maar werd getrakteerd op een fluitconcert.

De Jong begon op de bank tijdens het duel met Go Ahead Eagles, maar kwam na iets meer dan een uur spelen binnen de lijnen voor Gaston Pereiro. Tijdens de wissel van De Jong werd er flink gefloten door de aanhang van PSV. De Jong verbaasde zich over de ontvangst, maar weet niet of het wel voor hem bedoeld was.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet waarom de supporters floten. Misschien wilden ze liever dat er een verdediger uit zou gaan", vertelde de oud-Ajacied tegenover Fox Sports. Ondanks het fluitconcert stond De Jong met een tevreden gevoel de pers te woord.

"Ik ben opgelucht en blij met mijn doelpunt. Ik zag dat de tweede paal vrij was en de bal kwam goed voor", aldus de huurling. Het doelpunt van De Jong bleek het enige en dus winnende doelpunt. Hierdoor wist PSV na twee teleurstellende resultaten weer eens drie punten te pakken.

Ziggo Sport scoort met kickbokswedstrijd

Ziggo Sport heeft zaterdagavond heel wat kijkers weggesnoept bij de traditionele tv-zenders met de kickbokswedstrijd tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. Ruim 774.000 mensen stemden af op het 'prestigegevecht', zo blijkt zondag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het duel was daarmee goed voor een dertiende plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

De kijkers zagen hoe Verhoeven als winnaar uit de ring stapte in de König Pilsener Arena van Oberhausen. De regerend wereldkampioen uit Brabant kreeg de winst in de schoot geworpen nadat zijn tegenstander in het begin van de tweede ronde moest opgeven met een blessure aan de elleboog.

De meeste mensen keken zaterdagavond overigens weer traditiegetrouw naar Ik hou van Holland. De RTL-spelshow scoorde bijna 1,7 miljoen kijkers, ruim 100.000 minder als vorige week. Ook Kassa (1,5 miljoen) en Als de dijken breken (1,4 miljoen) scoorden goed.

Ziggo Sport scoort met kickbokswedstrijd
Ziggo Sport scoort met kickbokswedstrijd (Foto: BuzzE)

Toni Erdmann grote winnaar Europese filmprijs

De Duitse komedie Toni Erdmann is zaterdag de grote winnaar geworden tijdens de European Film Awards. In de Poolse stad Wroclaw kreeg de film van Maren Ade vijf prijzen uitgereikt. Dat was ten koste van Paul Verhoevens Elle, die geen prijzen in de wacht wist te slepen.

Toni Erdmann, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een rolletje heeft, won vijf onderscheidingen: beste film, regie, script, acteur en actrice. In andere categorieën was er wel Nederlands succes tijdens de 29e uitreiking van de Europese filmprijzen. Thomas Vroege, Floor van der Meulen en Issa Touma wonnen met 9 Days - From my Window in Aleppo de prijs voor beste korte film.

De Nederlandse producente Leontine Petit werd onderscheiden voor haar samenwerking op Europees niveau.

Toni Erdmann grote winnaar Europese filmprijs
Toni Erdmann grote winnaar Europese filmprijs (Foto: BuzzE)

Bomexplosie in Somalische hoofdstad Mogadishu

Bij een grote ontploffing in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zondag ten minste drie mensen om het leven gekomen en zeven mensen gewond geraakt. Na de explosie werden schoten gehoord, meldt de BBC.

De politie denkt dat het dodental verder kan oplopen. De explosie had plaats in de buurt van de haven van Mogadishu. Mogelijk blies iemand zichzelf in een auto op.

Volgens nog onbevestigde berichten op Twitter zou het dodental inmiddels zijn opgelopen naar 25. De aanslag zou plaatsgevonden hebben bij een politiebureau.

Bomexplosie in Somalische hoofdstad Mogadishu
Bomexplosie in Somalische hoofdstad Mogadishu (Foto: ANP)

Treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

Voor veel treinreizigers zal het de komende tijd wennen zijn. Zondag gaat de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen in. Het gaat om de meest ingrijpende wijzigingen sinds 2007.

Vanaf een groot aantal stations gaan meer treinen rijden, onder meer tussen Almere en Schiphol en tussen Utrecht en Eindhoven. Op een aantal trajecten wordt de reistijd korter. Zo wint de reiziger zes minuten tussen Groningen en Leeuwarden en negen minuten tussen Den Haag en Eindhoven. Een aantal belangrijke bestemmingen krijgt meer rechtstreekse verbindingen en door betere aansluitingen wordt de wachttijd op enkele stations flink bekort.

Aan het nieuwe 'spoorboekje' kleven ook nadelen. Zo wordt de reistijd tussen Vlissingen en Rotterdam vier tot zes minuten langer en ook tussen Utrecht en Almere is de treinpassagier in één richting langer onderweg. De doorgaande intercity naar Eindhoven stopt niet meer in Dordrecht. Als compensatie rijdt er eens per uur een intercity naar Breda en rijdt de sprinter Dordrecht-Breda door naar Tilburg en Den Bosch.

Reizigersvereniging Rover opende afgelopen dinsdag een meldpunt waar mensen hun ervaringen met de nieuwe dienstregeling kunnen delen, zowel positieve als negatieve. Daar zijn al ruim duizend klachten op binnengekomen over langere reistijd en meer overstappen.

Treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling
Treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Standvastig hogedrukweer

Welkom! Een groot deel van dit jaar worden de weerkaarten gedomineerd door hogedrukgebieden en de komende tijd is dat niet anders. Héél af en toe weet een storing zich er tussen te wurmen en dan valt er even wat regen. Over het algemeen overheerst het droge weer echter. Helaas wil dat niet zeggen dat het dan ook meteen zonnig is of wordt. Ik denk zelfs dat vandaag misschien nog de beste dag is van de komende vier dagen.

Die enkele storingen waar ik het over had die passeren ook nog meestal tijdens de donkere uurtjes. Dat zagen we donderdag en dat zien we nu ook weer. Laat ik eerlijk zijn, de storing was best actief. Ik klokte om 01.00 al 12 mm af. En dat gebeurde op meer plaatsen in het noorden en westen. Misschien dat het bij het licht worden in het oosten nog wat spettert, maar al vrij rap wordt het ook daar droog. Wat overblijft is een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Als er nog een bui valt, dan is die kans het grootst in het noordoosten. Het is vrij zacht met 8 tot 10 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit een westelijke richting.

De komende dagen verlopen vrij grijs, overwegend droog en niet al te koud. Over het kerstweer komen we later deze week wel te spreken.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Zonsopkomst bij DJMO (Foto: DJMO)
De zon kwam op, al is de bewolking wel dominant. (Foto: DJMO)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1941 De VS verklaren Duitsland de oorlog en mengen zich hiermee in de Tweede Wereldoorlog in Europa. Italie en Duitsland verklaren hierop de oorlog aan de VS.
1950 Een gerechtshof in Singapore wijst ook in hoger beroep het 13-jarige meisje Bertha Hertogh toe aan haar ouders in Bergen Op Zoom. Na de uitspraak breken hevige rellen uit, waarbij 18 doden vallen.
1992 De Nederlandse radiozender Radio 538 wordt opgericht.
1994 Russische troepen trekken de opstandige republiek Tsjetsjenie binnen.
2012 De Indiaase musicus en sitarvirtuoos Ravi Shankar overlijdt. Zijn dochter is bekend als Norah Jones.

Zwaargewichten Joshua en Klitschko gaan de strijd aan

Bokser Anthony Joshua heeft zaterdag met succes zijn IBF-wereldtitel in het zwaargewicht verdedigd. In Manchester stond de Britse boksheld tegenover de Amerikaan Eric Molina, die nauwelijks kans maakte.

Molina hield het zo'n drie ronden vol tegen Joshua, die al zijn zeventien eerdere profpartijen op knock-out gewonnen had. In de derde ronde werd ook Molina daar het slachtoffer van: hij krabbelde aanvankelijk nog op nadat een snoeiharde rechter hem neer kreeg, maar enkele seconden later was het klaar voor de Amerikaan.

Het grote en langverwachte nieuws kwam echter na afloop van de partij. Oud-wereldkampioen Wladimir Klitschko kwam de ring in, feliciteerde Joshua en kondigde aan dat hij en Joshua het volgend jaar tegen elkaar op zullen nemen. Klitschko was jarenlang houder van het gros van de wereldtitels in het zwaargewicht, tot hij deze verloor aan Tyson Fury. 

Volgens kenners is Klitschko wellicht over zijn hoogtepunt heen, maar op het gevecht met de nieuwe superster van het boksen werd al lange tijd gehoopt. Op 29 april is het dan zover: Klitschko en Joshua zullen het in het Wembley Stadion in Londen tegen elkaar opnemen. Voor Klitschko zal het een kans zijn om de IBF-titel terug te winnen en ook de WBA-titel, die op dit moment geen houder heeft, staat er op het spel.  

Verhoeven en Hari willen op herhaling

Kickboksers Rico Verhoeven en Badri Hari gaan op herhaling. Dat hebben beide kemphanen zaterdagavond laten weten na afloop van hun gevecht in Oberhausen. Verhoeven won daar nadat Hari een armblessure opliep: waarschijnlijk heeft de Marokkaan zijn arm gebroken.

"Ik heb gelijk tegen hem gezegd dat ik zo eigenlijk niet wilde winnen", sprak Verhoeven na afloop van het gevecht. "Maar goed, het is zoals het is. Ik heb hem al mijn respect gegeven en gelijk na het gevecht zei ik hem al dat we dit nog een keer gaan doen. Niet alleen voor ons, maar voor alle fans hier", klonk het. "Alle fans hier waren geweldig...Rico-fans, Badr-fans, Nieky-fans, allemaal", zo wees hij ook nog op de fans van de onttroonde wereldkampioen Nieky Holzken. 

Ook Hari stond open voor de rematch. "Bovenal ben ik teleurgesteld, maar jullie, mijn fans, zijn fantastisch. Ik heb zoveel shit in mijn leven gehad, met justitie en alles, maar jullie bleven altijd achter me staan." Ook over Verhoeven had Hari toch wat voorzichtig goede woorden over: "De kleine jongen is groot geworden. Hij is nog niet de beste, maar hij is heel gevaarlijk, heel sterk. Ik had echt het gevoel dat ik met een man in de ring stond in plaats van een jongen." Toch klonk het ook zelfverzekerd: "Voor de duidelijkheid, niemand wilde dat het zo zou eindigen. Je hebt gezien dat ik sterk was, ik viel zijn gezicht en zijn neus aan, mijn snelheid was dodelijk, hij kent mijn kracht nu. Ik wil zo niet verliezen, hij wil zo niet winnen, dus laten we dit nog een keer doen!" 

Kickbokser Holzken is wereldtitel na bijna 500 dagen kwijt

Kickbokser Nieky Holzken is zijn Glory-wereldtitel in het weltergewicht (tot 77 kilogram) na bijna 500 dagen kwijt. In het Duitse Oberhausen ging de Nederlander onderuit.

De 32-jarige Holzken stond tegenover de acht jaar jongere Fransman Cedric Doumbé, die de Nederlander op social media al meerdere malen uitgedaagd had. In de ring ging hij daar weer mee verder: hij liet zijn armen zakken en keek weg, waar Holzken niet van profiteerde. Op het moment dat Doumbé een fikse trap op zijn achterwerk kreeg liep hij lachend weg bij de Nederlander, die in augustus 2015 de titel veroverde.

Een knock-out viel er niet te noteren en dus moest de jury voor de beslissing zorgen. De juryleden waren verdeeld, maar besloten uiteindelijk in het voordeel van Doumbé, die naarmate de wedstrijd vorderde beter in zijn spel kwam. Voor Holzken was het de eerste keer sinds 2012 dat hij een gevecht verloor, maar dit keer raakte hij er zijn wereldtitel mee kwijt. 

Zweedse skicrossters laten elkaar nu wél staan

De Zweedse skicrossters Anna Holmlund en Sandra Näslund zorgden vrijdag voor de nodige opschudding bij de opening van het World Cup-seizoen. In Val Thorens waren ze op weg naar een 1-2'tje, tot ze elkaar omver kegelden.

Zaterdag ging het een stuk beter voor het duo. De ervaren Holmlund, de dominante vrouw in de laatste seizoenen, stond net als het jonge toptalent Näslund wederom in de finale. Näslund viel haar landgenote wederom aan, maar dit keer ging het er wat gemoedelijker aan toe en lieten de twee elkaar staan. Holmlund kon zo toch nog een zege bijschrijven dit weekeinde, terwijl Näslund de tweede plek pakte. De jonge Duitse Daniela Maier pakte de derde plek, voor de Canadese Kelsey Serwa.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de overwinning naar de ervaren Zwitser Alex Fiva, die daarmee voor het eerst in bijna drie jaar weer eens zegevierde. Hij sloeg de aanvallen van de Canadees Brady Leman van zich af, terwijl ook de Zweed Viktor Andersson het tevergeefs probeerde. Leman eindigde als tweede, voor Andersson en Christoph Wahrstötter uit Oostenrijk.  

De mannenfinale (Bron: YouTube) 

17-jarige Prevc blijft schansspringwereld verbazen

De piepjonge Sloveen Domen Prevc blijft de schansspringwereld verbazen. Het 17-jarige supertalent boekte zaterdag in Lillehammer al zijn derde World Cup-zege van het seizoen, waarmee hij zijn leidende positie in het klassement nog maar eens verstevigt.

In de eerste ronde kwam Prevc al tot een sprong van 142,5 meter, veel beter dan wie dan ook en dus goed voor een ruime voorsprong. De Noor Daniel André Tande moest zich richten op het verdedigen van zijn tweede plaats, want de Oostenrijker Stefan Kraft volgde hem op de voet.

Kraft slaagde er in de finaleronde niet in de aanval op Tande serieus te openen, maar hij hield wel zijn derde plek vast - dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch kwam net tekort voor het podium. Tande hield zijn tweede plek in handen en net als in de eerste ronde liet Prevc weer de beste sprong van allemaal zien. 

Domen lijkt het stokje van zijn zeven jaar oudere broer Peter feilloos over te nemen. Peter domineerde het schansspringen vorig seizoen op nauwelijks eerder vertoonde wijze, maar deze winter gaat het een stuk minder. In Lillehammer kwam hij zelfs maar tot de dertigste plek en in het World Cup-klassement staat hij slechts op plek twaalf. 

In het Russische Nizhny Tagil traden de vrouwen aan en de Japanse Sara Takanashi werd zowaar verslagen. Haar eerste sprong was weer fantastisch, maar de tweede sprong was voor haar doen zeer slecht. De Noorse Maren Lundby profiteerde van de zeldzame misstap van Takanashi en pakte voor het eerst in haar loopbaan de zege, voor de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz. Takanashi werd nog wel derde. 

Rico Verhoeven verslaat Badr Hari

Kickbokser Rico Verhoeven heeft de voor Marokko uitkomende Badr Hari verslagen. In het langverwachte gevecht in Oberhausen kwam het helaas voor de kijkers wel neer op een flinke anticlimax.

Voor het gevecht begon ging het al bijna fout in de arena. Fans van Hari verzamelden zich rondom de ring en schopten de nodige herrie, voor ze door de beveiliging aan de kant gehaald werden en het gevecht dan toch kon beginnen.

De 32-jarige Hari, die de laatste tijd regelmatig in het gevang zat, was in de eerste van drie rondes duidelijk de betere, met onder meer een stevige klap op het gezicht van Verhoeven. Een al bestaande blessure aan de neus van de Nederlander werd zo opengereten en zorgde voor flink wat bloed.

De tweede ronde begon en Verhoeven leek een stuk sterker uit de hoek te komen. Hij deelde een aantal goede knietjes uit, maar na ruim een minuut was het gevecht plotseling voorbij: Hari had een fikse blessure aan zijn arm opgelopen en kon niet meer verder, waardoor Glory-wereldkampioen Verhoeven tot winnaar uitgeroepen werd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.