Dubbelslag Poolse schansspringers, Takanashi terug op hoogste trede

Schansspringer Kamil Stoch heeft zondag de World Cup-wedstrijd in Lillehammer gewonnen. De dubbel olympisch kampioen zegevierde voor het eerst sinds januari 2015 weer in een individuele wedstrijd. Vorige week was hij met de Poolse ploeg nog de beste bij de teamwedstrijd in Klingenthal.

Stoch stond na de eerste ronde al aan de leiding, voor de verrassend sterke Sloveen Jurij Tepes. Ook de Duitser Andreas Wellinger en Daiki Ito uit Japan werden niet in de top-4 verwacht, terwijl de favorieten juist tegenvielen. World Cup-leider Domen Prevc kwam slechts tot de achtste plek, zijn broer Peter kwam niet verder dan plek tien. 

De broers konden in de tweede ronde wel wat goedmaken: Peter werd negende, de 17-jarige Domen sprong naar de zesde plek. Wellinger en Ito vielen ver naar onderen in de rangschikking, waarna Tepes dat ook deed. Zo ging de Pool Maciej Kot aan de leiding met nog één springer te gaan: Stoch. Hij hield zijn zenuwen in bedwang en pakte een mooie zege, voor zijn landgenoot Kot. De Duitser Markus Eisenbichler eindigde op een mooie derde plek, zijn eerste podium ooit in de World Cup. 

Bij de dames, die in Nizhny Tagil in actie kwamen, stond Sara Takanashi weer boven op het podium. De Japanse kende zaterdag nog een 'uitschieter' met de derde plek in Rusland, maar zondag was ze weer niet te kloppen. Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk werd tweede, landgenote Jacqueline Seifriedsberger pakte de derde stek.