FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 december 2016

Uitslagen Eredivisie 10/12/2016

Naast N.E.C. tegen ADO Den Haag werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PSV won moeizaam met 1-0 van Go Ahead Eagles. SC Heerenveen won met 2-1 van Excelsior terwijl in het duel tussen PEC Zwolle en Willem II niet werd gescoord.

PSV

1 - 0

Go Ahead Eagles

 68' S.de Jong    
 
 Gele kaart: , Duits, Nieveld, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Moreno
Brenet
Zintsjenko (Jozefzoon/83)
Pröpper
Ramselaar
Narsingh (Bergwijn/60)
L.de Jong
Pereiro (S.de Jong/64)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh
Nieveld
Duits
Ritzmaier (Teijsse/88)
Antonia (De Kogel/74)
Maatsen
Wolters (Ojamaa/ 59)

sc Heerenveen

2 - 1

Excelsior

 48' Larsson
 79' Larsson
   43' Hasselbaink (pen)
 
 Gele kaart: Larsson, v.Amersfoort, (sc Heerenveen), Koolwijk, Mattheij, Vermeulen, Hadouir, (Excelsior)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21.600
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Schmidt
v.Aken
Bijker
Schaars (Namli/65)
v.Amersfoort (Thorsby/90 2)
Kobayashi
Zeneli (Slagveer/85)
Ghoochannejhad
Larsson
  Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Fortes
Vermeulen (Bruins/ 78)
Koolwijk (Hadouir/82)
Fredy
Hasselbaink
Elbers (Ondaan/72)

PEC Zwolle

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: , Heerkens, (Willem II)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Schenkeveld
Marcellis
v.d.Pavert
v.Polen
Menig
Brama
Saymak (Achahbar/75)
Warmerdam
Thomas
Brock-Madsen (Mokhtar/46)
  Lamprou
v.Anholt
Lachman
Wuytens
Tshimanga
Heerkens
Ojo
Kali
Croux (Abubakar/87)
Sol (Ogbeche/55)
Haye (Koppers/67)

Manuscript Dylan en bril van Lennon geveild

De door Bob Dylan met de hand geschreven en ondertekende songtekst van 'Blowin' in the Wind' uit 1962 is zaterdag in New York geveild voor 325.000 dollar (308.000 euro). Het veilinghuis Sotheby's vond ook een koper die 43.000 dollar (40.000 euro) over had voor het ziekenfondsbrilletje van John Lennon.

Een zwart jack dat de Beatles-zanger in 1965 in de film 'Help' droeg, ging voor 50.000 dollar (47.000 euro) van de hand. Een goudkleurig pak dat David Bowie in 1987 tijdens zijn Glass Spider-tournee aanhad was goed voor 32.000 dollar (30.000 euro).

De door Eric Clapton met de hand geschreven tekst van de hit 'Layla' uit 1970 werd afgehamerd op 50.000 dollar. Hetzelfde bedrag werd neergeteld voor een groot spandoek waarmee de Sex Pistols in 1977 hun hit 'God Save the Queen' onder de aandacht brachten met een boottochtje op de Theems.

Het duurste veilingstuk, een piano waarop John Lennon onder andere 'Lucy in the Sky with Diamonds' en 'A Day in the Life' componeerde, bleef onverkocht. Sotheby's had ingezet op 1,8 miljoen dollar (1,7 miljoen euro).

Handbalsters winnen tumultueus duel van gastland Zweden

De Nederlandse handbalsters hebben in de tussenronde op het Europees kampioenschap goede zaken gedaan door met 33-30 te winnen van thuisland Zweden. Makkelijk was het niet, want er werden veel tijdstraffen aan Oranje uitgedeeld.

De Nederlandse dames wisten na tien minuten in de wedstrijd een klein gaatje te slaan met de Zweedsen, maar makkelijk was het niet, want beide partijen verdedigden stevig. Later ging ook de aanval beter lopen en leidde Oranje bij rust met 14-13. Hierbij speelde het team meermalen in ondertal.

Na rust behield Oranje de minimale marge, maar zag het wel Maura Visser met een dubieuze rode kaart wegvallen. Ze schoot op doel waarbij ze de Zweedse keepster vol in haar gezicht raakte. Onsportief spel volgens de scheidsrechters, maar Oranje liet zich niet van de wijs brengen en vooral aanvalster Nycke Groot en keepster Tess Wester waren op stoom. De Zweedsen moesten hierdoor risico nemen en de Nederlandse dames konden hier in de slotfase van profiteren.

Duitsland en Nederland leiden op dit moment de tussenronde in groep 1 met vier punten uit drie duels. Oranje moet nog tegen Servië en Spanje spelen, waarna de nummers een en twee uit de groep naar de halve finale gaan.

Leicester deelt mokerslag uit aan Man. City

Manchester City is zaterdag hard onderuit gegaan tegen Leicester City. De ploeg van Pep Guardiola verloor met flinke cijfers: 4-2. Leicester kwam geweldig uit de startblokken en verkeerde na twintig minuten spelen in een zetel. Al binnen drie minuten werd de score geopend via Jamie Vardy. De aanvaller heeft dit seizoen moeite om het net te vinden, maar was zaterdag weer vanouds op dreef.

Na een pas van Islam Slimani schoot Vardy schitterend in de verre hoek raak. Nog geen twee minuten later hadden de supporters van Leicester City opnieuw reden tot juichen toen Andy King de score 2-0 op het scorebord schoot. Met een fraai schot verschalkte hij doelman Claudio Bravo in de korte hoek.

Daarmee leek een nederlaag opnieuw in de maak voor de ploeg van Guardiola. Vorige week verloren The Citizens van Chelsea en ook tegen Leicester bleek al snel dat de ploeg zonder punten terug zou keren naar Manchester.

Zeker toen Vardy na twintig minuten zijn tweede van de avond scoorde. De Engelsman omspeelde Bravo na een heerlijke pass van Mahrez en rondde vervolgens koelbloedig af.

Tijdens het tweede bedrijf was het voor Leicester zaak van tegenhouden. Manchester City beschikte over het meeste balbezit en drong de thuisploeg naar achteren, maar had veel moeite om écht gevaarlijk te worden. The Foxes werkten hard, stonden compact een hoopten met de snelheid van Vardy op de counter.

Dit recept pakte opnieuw goed uit toen Vardy zijn hattrick compleet maakte. Vanuit een moeilijke hoek gooide de aanvaller de wedstrijd op slot toen hij tekende voor de vierde treffer van de avond. In de slotfase deed Manchester City nog iets terug. Door een fraaie vrije trap van Aleksandar Kolarov kwam City nog op 4-1, waarna invaller Nolito de eindstand bepaalde op 4-2.

Vardy mag de bal houden na zijn hattrick. (PRO SHOTS/Action Images)
Vardy mag de bal houden na zijn hattrick. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag N.E.C. - ADO Den Haag

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en ADO Den Haag. De thuisploeg won deze wedstrijd met 3-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

N.E.C. Nijmegen

3 - 0

ADO Den Haag

 10' Mayi
 12' Ebuehi (e.d)
 44' Rayhi
   
 
 Gele kaart: , El Mahdioui, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.200
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Buwalda
Dumic
Golla (Heinloth/35)
Fomitschow
Bikel (Leiwakabessy/90)
Von Haacke
Breinburg
Kadioglu (Groeneveld/68)
Mayi
Rayhi
  Setkus
San Román
Bakker
Kanon
Ebuehi
Trybull
Marengo (Schaken/ 76)
El Mahdioui
Becker
Kastaneer (Schouten/81)
Duplan (v.d.Heijden/60)

'Zesde verdachte terreurplan Parijs opgepakt'

De Franse autoriteiten hebben een man opgepakt die wapens zou hebben geleverd aan een groep terreurverdachten. De 31-jarige verdachte is in voorlopige hechtenis genomen, zei een justitiebron zaterdag.

Eerder werden al vijf andere verdachten gearresteerd in de steden Straatsburg en Marseille. Zij zouden plannen hebben gehad om aanslagen te plegen in en rond Parijs. Pretpark Disneyland en de metro van de Franse hoofdstad behoorden naar verluidt tot de doelwitten.

De zesde verdachte wordt volgens de bron beschuldigd van samenwerking met "criminele terroristen"en van het leveren van wapens aan zijn handlangers. Sinds begin vorig jaar zijn al 230 mensen omgekomen door terreuraanslagen op Frans grondgebied.

'Zesde verdachte terreurplan Parijs opgepakt'
'Zesde verdachte terreurplan Parijs opgepakt' (Foto: ANP)

130 kilo vuurwerk in Haarlemse kelderbox

Een 27-jarige man uit Haarlem is zaterdag in zijn woning aan de Amsterdamsevaart aangehouden omdat hij een grote partij illegaal vuurwerk in zijn kelderbox had liggen. Het ging in totaal om 130 kilo, bestaande uit 300 nitraten en een aantal cobra's en flowerbeds.

De politie had informatie gekregen over de activiteiten van de man. De Haarlemmer is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

130 kilo vuurwerk in Haarlemse kelderbox
130 kilo vuurwerk in Haarlemse kelderbox (Foto: ANP)

Noorse langlaufers verslaan Fin, Noorse langlaufsters verslaan Finse

De World Cup langlaufen in het Zwitserse Davos heeft zaterdag zowel bij de mannen als bij de vrouwen Noorse winst opgeleverd. In beide wedstrijden werd een Noors 1-2'tje gevierd, terwijl de Finse vlag voor de derde plek gehesen werd.

Voor de dames stond 15 kilometer in vrije stijl op het programma in het Zwitserse skioord. Het zou een prachtige tweestrijd worden tussen de Noorse landgenotes Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng. Kilometer na kilometer zette Weng de snelste tussentijden neer, maar was het Østberg die er een minuutje later telkens een paar seconden onderdoor dook. In de slotkilometer kon Weng nog iets goedmaken, maar Østberg hield acht seconden over en pakte de zege. Vanaf de eerste meetpunten had de Finse Krista Pärmäkoski een achterstand van grofweg tussen de tien en twintig seconden en dat bleef tot aan de finish het geval: ze werd derde op zestien tellen.

De heren hadden zaterdag 30 kilometer op het menu staan, een mooie afstand voor Martin Johnsrud Sundby. De Noor deelde zijn wedstrijd uitstekend in en lag lange tijd enkele seconden achter landgenoot Anders Gløersen. Na ruim 20 kilometer nam Sundby dan toch de leiding in de tussentijden, wat hij seconde voor seconde uitbouwde naar uiteindelijk veertien tellen op de streep. Ook de Fin Matti Heikkinen liet zien een meester te zijn wat indelen betreft. Nagenoeg de hele wedstrijd - van in totaal ruim een uur - lag hij zo'n 25 tot 30 seconden achter de koppositie, maar beetje bij beetje haalde hij zo de concurrenten in. Aan de finish was het verschil nog steeds 25 seconden, maar dat was wel goed voor een knappe derde plek. 

Zeven arrestaties wegens handel in anabolen

De politie heeft vrijdag in de regio Den Haag zeven verdachten opgepakt in een onderzoek naar de handel in anabolen steroïden. Verschillende woningen en bergingen van de verdachten in Den Haag, Naaldwijk, Nootdorp en Wateringen zijn doorzocht.

De politie meldde zaterdag dat bij de doorzoekingen ruim 100.000 stuks anabole steroïden en ruim 2 miljoen potentie verhogende middelen, zoals illegale erectiepillen, zijn gevonden. Ook werden meerdere pallets met vervalste merkparfum aangetroffen. Anabole steroïden worden in de sport gebruikt om de spieropbouw te bevorderen.

De verdachten zouden volgens de politie de spullen persoonlijk bij afnemers in heel Nederland hebben afgeleverd. Ook werden de middelen online te koop aangeboden. Na anonieme tips startten rechercheurs het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie. De zeven verdachten zitten nog vast.

Zeven arrestaties wegens handel in anabolen
Zeven arrestaties wegens handel in anabolen (Foto: ANP)

'Bazoer gaat voor 12 miljoen euro naar Wolfsburg'

Richedly Bazoer lijkt Ajax definitief te verlaten. De twintigjarige middenvelder heeft een akkoord bereikt met VfL Wolfsburg, dat 12 miljoen euro overmaakt naar Ajax.

Volgens De Telegraaf maakt Bazoer de komende transferperiode de overstap naar Duitsland, waar zijn contract vanaf 1 januari 2017 ingaat. Wolfsburg bindt de Ajacied voor 4,5 jaar aan de club en wint hiermee de strijd om het felbegeerde talent.

Bazoer zou namelijk in belangstelling staan van twintig clubs, waaronder Juventus en Everton. Ook FC Barcelona werd regelmatig in verband gebracht met Bazoer, maar de middenvelder heeft gekozen voor een overstap naar de Duitse competitie.

Onder Frank de Boer was Bazoer een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax, maar sinds de komst van Peter Bosz maakt hij weinig minuten meer. Bij Wolfsburg hoopt Bazoer vaker in actie te komen om zich in de kijker te kunnen spelen bij het Nederlands elftal.

Koeman: "Misschien is het angst"

Ronald Koeman maakt met Everton een moeizame periode door. Zaterdag verloor hij bij Watford voor de negende keer in tien wedstrijden. "Misschien is het angst", sprak hij.

Romelu Lukaku zette Everton op bezoek bij Watford op het goede spoor met de 0-1, maar na dik een uur had Everton het weggegeven tot 3-1. De eretreffer van Lukaku was enkel voor de statistieken en dus was Koeman niet blij na afloop.

"Als we achter staan komen we met een goede reactie, maar waarom niet als we voor staan?", vroeg Koeman zich hardop af voor de camera van de BBC. "Misschien is het angst. Een voorsprong zou juist vertrouwen moeten geven, maar dat doet het bij ons niet", aldus de Nederlander. "We zijn afwachtend en passief, terwijl we proactief moeten zijn."

Koeman is met Everton afgezakt naar de negende plaats in de Premier League, terwijl het met dertien punten in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen nog heel voortvarend begon. Sinds 24 september zijn daar slechts zeven punten bij gekomen. Spits Lukaku heeft met negen goals in veertien wedstrijden wél zijn vorm weer te pakken. Voor de club is het dan ook te hopen dat de Belg Everton in de komende drukke weken weer op het juiste spoor kan krijgen.

Michael Douglas eert 100-jarige vader Kirk

Met een gloedvolle speech heeft Michael Douglas vrijdag stilgestaan bij de honderdste verjaardag van zijn vader Kirk. Michael roemde niet alleen zijn acteerprestaties. "Vooral het derde deel van zijn leven spreekt tot de verbeelding", zei hij over zijn vader.

"Na alles wat hij bereikte in zijn loopbaan als acteur en wat hij heeft gedaan voor zijn land, kreeg hij in het derde deel van zijn leven te maken met het verlies van een van zijn zoons, een helikopterongeluk en een hartaanval. Ondanks dat ging hij door en dat is bewonderenswaardig", zei Michael.

Kirk kon de speech van zijn zoon wel waarderen. "Ik vraag me alleen af over wie hij het heeft", grapte de jarige. "Maar hij zei wel hele aardige dingen over hem." Daarna kreeg de jarige de lachers op zijn hand door te zeggen dat hij Michael het feest met familie en 150 gasten had laten organiseren omdat hij het rijkste was van de familie.

Spielberg

Ook regisseur Steven Spielberg was op het verjaardagsfeestje. Spielberg refereerde in een speech aan het acteerwerk van Kirk. "Ik heb 47 jaar films en series gemaakt en ontmoette daarbij echt de allerbeste acteurs. Jij bent echter de enige echte filmster waarmee ik gewerkt heb", zei Spielberg. "Je had iets wat de anderen niet hadden. Als je naar Kirk kijkt, kan je je ogen niet van hem afhouden. Sterker nog; dat lukt je niet eens."

Spielberg was op krukken naar het feest gekomen. Tijdens een val op de filmset brak hij onlangs zijn voet. Samen met de andere gasten hief hij het glas op Kirk. Die hield het zelf op een goed glas wodka.

Michael Douglas eert 100-jarige vader Kirk
Michael Douglas eert 100-jarige vader Kirk (Foto: BuzzE)

IS terug in oasestad Palmyra

Negen maanden nadat ze werden verjaagd zijn strijders van de groep Islamitische Staat terug in de Syrische oasestad Palmyra, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten volgens de BBC. Ze kregen zaterdag het noordwesten van de stad in handen en leverden in het centrum slag met Syrische regeringstroepen.

IS richtte in Palmyra en het nabijgelegen Tadmur grote verwoestingen aan nadat ze deze steden vorig jaar hadden veroverd. Twee tempels van 2000 jaar oud, een boog en graftorens werden vernield. De jihadisten beschouwen pre-islamitische bouwwerken als afgoderij.

Na tien maanden wist het regeringsleger Palmyra in maart te heroveren. IS trok zich terug, maar zette in de afgelopen week in Midden-Syrië een offensief in.

IS terug in oasestad Palmyra
IS terug in oasestad Palmyra (Foto: ANP)

Volle kerk ingestort in Nigeria

Een onbekend aantal mensen is om het leven gekomen toen een kerk instortte in de Nigeriaanse stad Uyo (Akwa Ibom). In het gebouw hadden zich volgens Nigeriaanse media veel mensen verzameld omdat een geestelijke tot bisschop werd gewijd.

Veel kerkgangers liggen nog begraven onder het puin, zei een getuige tegen de krant Premium Times. Het is nog onduidelijk waardoor de constructie plots bezweek. De kerk zou naar verluidt zijn opgeknapt vanwege de verwachte hoge opkomst zaterdag.

Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat een kerkgebouw in Nigeria instort tijdens een dienst. Zo kwamen in 2014 nog tientallen mensen om het leven toen een kerk instortte in de stad Lagos.

Arsenal wint ondanks moeizame start thuis van Stoke City

Arsenal kan dit weekend rustig afwachten wat de concurrentie gaat doen. The Gunners hielden drie punten over aan het duel met Stoke City en melden zich naast Chelsea. Het werd 3-1. 

Arsenal kreeg de lastige opgave om Stoke City te verslaan en hiermee geen gat te laten vallen met de bovenste ploegen. Stoke City was namelijk bezig aan een goede reeks een hoopte punten mee te kunnen nemen uit het Emirates Stadium.

Deze instelling was duidelijk zichtbaar en Arsenal had het moeilijk met het felle spel van Stoke. De bezoekers vochten voor iedere meter en gaven de Arsenal door hun defensieve instelling weinig ruimte om mogelijkheden te creëren. Deze tactiek leek goed uit te pakken en met snelle counters kon de ploeg zelf ook gevaar stichten voor het doel van Petr Cech.

Daarbij werd Stoke in het zadel geholpen door de scheidsrechter, die na een half uur spelen naar de stap wees. Granit Xhaka maakte in zijn eigen strafschopgebied een overtreding op Joe Allen, waarna Charlie Adam succesvol raak schoot vanaf elf meter.

Hierdoor leek het voor Arsenal een lastige opgave te worden om drie punten over te houden aan het duel. Na de treffer bleven grote mogelijkheden namelijk uit voor de thuisploeg. Toch kwam het vlak voor rust op gelijke hoogte, toen Theo Walcott na een mooie aanval raak schoot na een voorzet van Hector Bellerin.

Zo vertrokken beide teams met een stand van 1-1 richting de kleedkamers en wist Arsenal dat het de tweede helft meer uit de kast zou moeten halen voor een overwinning. En dat leek de ploeg zich te realiseren, want tijdens het tweede bedrijf liet Arsenal zien dat alleen zij recht hadden op drie punten.

Het tempo ging omhoog en vijf minuten na rust kopte Mesut Özil zijn ploeg op voorsprong. Na een schitterende pass van Alex Oxlade-Chamberlain, knikte de Duitser de bal over doelman Lee Grant.

Een kwartier voor tijd werd het duel beslist na een treffer van Alex Iwobi. Die invaller mikte de bal laag in de verre hoek en scoorde hiermee zijn eerste competitiedoelpunt van dit seizoen. Door de overwinning meldt Arsenal zich met 34 punten naast koploper Chelsea, dat morgen in actie komt tegen West Bromwich Albion.

Hoolwerf naar podium op massastart, Mantia klopt Lee

Na de massastart bij de dames werd ook de wedstrijd bij de heren een prima race tijdens de World Cup schaatsen in Heerenveen. Dit keer stond er in tegenstelling tot de dameswedstrijd wél een Nederlander op het podium.

Specialist Andrea Giovannini probeerde vroeg te ontsnappen, maar de Italiaan moest zich inhouden. Het was de Japanner Ryosuke Tsuchiya die wel de voorsprong nam en die ook een tijd vast wist te houden. Op het moment dat er echt gejaagd werd door het peloton moest hij echter toch de handdoek in de ring gooien.

Vervolgens ontstond een interessante strijd, waarbij de Zwitser Livio Wenger er vanonder probeerde te muizen. Onder leiding van onder meer Lee Seung-hoo en Jorrit Bergsma werd de Zwitser toch teruggepakt, terwijl ook Bart Swings en Giovannini goed mee konden komen. Mantia zat eveneens voorin en hij kon daar in de slotronde van profiteren: hij pakte Lee in de eindsprint in, terwijl Hoolwerf het in de strijd om plek drie nipt won van Swings.

World Cup Heerenveen - Uitslag massastart mannen

# Naam Land Punten Tijd Verschil
1 Joey Mantia USA 60 8:05.60  
2 Seung-Hoon Lee KOR 40 8:05.94 0.34
3 Evert Hoolwerf NED 20 8:06.40 0.80
4 Ryosuke Tsuchiya JPN 10 8:12.49 6.89
5 Andrea Giovannini ITA 5 8:28.67 23.07
6 Bart Swings BEL 3 8:06.42 0.82
7 Peter Michael NZL 3 8:11.93 6.33
8 Viktor Hald Thorup DEN 3 8:12.08 6.48
9 Jorrit Bergsma NED 2 8:12.00 6.40
10 Shane Williamson JPN 1 8:25.71 20.11
11 KC Boutiette USA   8:07.27 1.67
12 Min-seok Kim KOR   8:07.83 2.23
13 Livio Wenger SUI   8:07.98 2.38
14 Fabio Francolini ITA   8:09.22 3.62
15 Valerii Konyshev RUS   8:11.63 6.03
16 Christopher Fiola CAN   7:08.70 -56.90

'Vooruitgang aanpak migratie Afrika'

De gesprekken die Nederland namens de EU heeft gevoerd met een aantal Afrikaanse landen om de migrantenstroom naar Europa tegen te gaan, werpen hun vruchten af. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag vanuit Niger.

Koenders bezocht het 'migratiekruispunt' Niger om te praten over de gezamenlijk aanpak van de migratiestroom. Door de geografische ligging is het land volgens de minister "het Prins Clausplein voor de route naar Libië en Europa".

De EU heeft het afgelopen jaar met zestien landen onderhandeld om de migrantenstroom te stoppen. Vijf Afrikaanse landen kregen prioriteit, waaronder Niger.

"In Niger is veel voortgang geboekt op ontmoediging, alternatieve economische perspectieven, terugkeer en voorlichting", stelt Koenders. Zo zijn honderden mensensmokkelaars opgepakt, alternatieve inkomstenbronnen gegenereerd en zullen Europese politie-eenheden helpen de grenzen te bewaken.

Koenders: vooruitgang aanpak migratie Afrika
Koenders: vooruitgang aanpak migratie Afrika (Foto: ANP)

Koreaanse wint mooie massastart in Heerenveen

De Zuid-Koreaanse schaatster Kim Bo-reum heeft bij de World Cup in Heerenveen de massastart bij de dames gewonnen. Dat werd een verrassend interessante wedstrijd, waar de damesmassastart doorgaans niet bepaald bol staat van spektakel.

De wedstrijd werd vooral gemaakt door de Amerikaanse Mia Manganello. Ze ging er in de wedstrijd over zestien ronden al vroeg vandoor en kreeg aanvankelijk hulp van landgenote Heather Bergsma en de Chinese Dan Li. Die moesten al snel lossen en dus stond Manganello er alleen voor. Haar plan leek te zijn om het peloton in te halen en dat lukte bijna: halverwege de wedstrijd was ze hooguit enkele tientallen meters van de achterkant van het peloton verwijderd, maar op dat moment begon men tempo te maken.

Het was vooral Annouk van der Weijden die gas gaf en er vandoor ging, op jacht naar Manganello. De Amerikaanse hield even stand, maar zag het peloton rap uit het zicht verdwijnen. Van der Weijden werd door het peloton ingehaald en gelijk sprong Irene Schouten weg. Voor de compleet uitgeputte Manganello was dat inmiddels teveel en zij werd ingehaald, terwijl Schouten Kim langszij zag komen. De Koreaanse hield het knap vol en sprintte naar de zege, voor Schouten - die op haar beurt 0,01 seconde voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida over de finish kwam. 

World Cup Heerenveen - Uitslag massastart vrouwen

# Naam Land Punten Tijd Verschil
1 Bo-Reum Kim KOR 60 8:31.73  
2 Irene Schouten NED 40 8:31.82 0.09
3 Francesca Lollobrigida ITA 20 8:31.83 0.10
4 Mia Manganello USA 13 8:42.45 10.72
5 Heather Bergsma USA 6 8:49.59 17.86
6 Annouk van der Weijden NED 3 8:40.56 8.83
7 Elena Moeller Rigas DEN 1 8:42.05 10.32
8 Nana Takagi JPN   8:32.13 0.40
9 Luiza Zlotkowska POL   8:33.18 1.45
10 Ivanie Blondin CAN   8:33.59 1.86
11 Dan Guo CHN   8:39.65 7.92
12 Sofie Karoline Haugen NOR   8:40.02 8.29
13 Nikola Zdráhalova CZE   8:40.03 8.30
14 Ji-woo Park KOR   8:41.67 9.94
15 Camilla Lund NOR   8:41.89 10.16
16 Saskia Alusalu EST   8:44.94 13.21
17 Viola Feichtner AUT   8:48.06 16.33
18 Yuliya Skokova RUS   8:51.23 19.50
19 Magdalena Czyszczon POL   8:54.89 23.16
20 Natálie Kerschbaummayr CZE   9:05.88 34.15
21 Tatsiana Mikhailava BLR   9:07.21 35.48
22 Dan Li CHN   8:49.00 17.27

Dylan grote afwezige bij uitreiking Nobelprijs

Bob Dylan schitterde zaterdag door afwezigheid bij de uitreiking van de Nobelprijzen in Stockholm. De Amerikaanse zanger en liedjesschrijver had al laten weten dat hij weten wegens andere verplichtingen niet in staat was de Literatuurprijs zelf in ontvangst te nemen.

Hoewel Dylan afwezig was, werd het publiek toch getrakteerd op zijn nummer A Hard Rain's A-Gonna Fall. Dat werd gezongen door zangeres Patti Smith, die zo zenuwachtig was dat ze een gedeelte van het lied twee keer moest zingen.

"Kan dat opnieuw? Sorry, ik ben zo nerveus", zei de zangeres nadat ze was stilgevallen. Na oorverdovend applaus uit het publiek maakte ze het nummer alsnog af.

Reactie

Dylan kreeg de Nobelprijs voor zijn poëtische scheppingen in de Amerikaanse liederentraditie. Hij nam twee weken de tijd voordat hij een reactie gaf, tot ergernis van sommige betrokkenen.

Van enige wrevel was zaterdag niets meer te merken. Professor Horace Engdahl van de Zweedse Academie prees de zanger in een toespraak als een van de grootste artiesten uit de wereldgeschiedenis. "Dylan heeft ons idee veranderd van wat poëzie kan zijn en hoe het werkt."

Dylan grote afwezige bij uitreiking Nobelprijs
Dylan grote afwezige bij uitreiking Nobelprijs (Foto: BuzzE)

Robben trefzeker voor Bayern, RB Leipzig verspeelt koppositie

Bayern München heeft zaterdag een gemakkelijke overwinning geboekt op VfL Wolfsburg. De Duitsers wonnen mede dankzij Arjen Robben met 5-0. Arjen Robben begon vanaf de eerste minuut bij Bayern, dat heer en meester was tijdens het duel met Wolfsburg. In eigen huis begon de ploeg goed en kwam het na een kwartier spelen op voorsprong door een treffer van Robben.

Met een fraai schot mikte de vleugelspeler de bal in de verre hoek en liet hij doelman Diego Benaglio kansloos. Niet veel later bleek het een lastige middag te worden voor Wolfsburg. Vier minuten na de openingstreffer was het Robert Lewandowski die de score verdubbelde.

De Poolse aanvaller scoorde hiermee zijn tiende treffer van het seizoen en in de tweede helft mocht hij aanteken voor zijn elfde. Na een schot van Thomas Müller tikte de aanvaller de bal achter Benaglio.

Daarmee werd de wedstrijd een half uur voor tijd definitief beslist. Het werd nog erger voor Wolfsburg, toen Müller tekende voor de 4-0 tekende. Het slotakkoord kwam op naam van Douglas Costa. Hiermee beloonde de Braziliaan zijn invalbeurt met een doelpunt.


RB Leipzig heeft zaterdag de koppositie uit handen gegeven aan Bayern München. De sensatie uit Duitsland verloor met 1-0 van Ingolstadt. In Duitsland heeft iedereen het over Leipzig. De promovendus kent een geweldige seizoenstart en stond voorafgaand aan het duel met Ingolstadt bovenaan de ranglijst van de Bundesliga.

Daar kwam echter verandering in toen Ingolstadt zich een taaie tegenstander toonde. De thuisploeg moest het initiatief aan Leipzig laten, maar slaagde erin om de bezoekers weg te houden van het doel. Zo kregen beide ploegen weinig mogelijkheden en had Ingolstadt aan een vroeg doelpunt genoeg voor de overwinning.

Na twaalf minuten spelen was het Roger die het net wist te vinden. De Braziliaan scoorde zijn eerste treffer van dit seizoen en verzekerde hiermee zijn ploeg van drie punten. Door de nederlaag van Leipzig en de overwinning van Bayern München, is de ploeg van Carlo Ancelotti de nieuwe koploper van de Bundesliga.


Amerikanen winnen teamsprint Thialf, Nederland grijpt naast podium

De Amerikaanse sprinters hebben tijdens de World Cup in Heerenveen de teamsprint bij de mannen gewonnen. In Thialf rekenden ze af met Canada, terwijl Nederland naast het podium greep.

Na een zware val in de eerste rit van de Fin Tommi Pulli - die er gelukkig goed vanaf kwam - waren de Amerikanen aan de beurt. Kimani Griffin, Jonathan Garcia en Mitchell Whitmore raasden naar een tijd van 1:19,97 minuten. De Canadese specialisten Laurent Dubreuil, Christopher Fiola en Vincent de Haitre kwamen nipt tekort om die tijd te verbeteren en moesten na de winst in Nagano genoegen nemen met plek twee.

Artur Nogal, Piotr Michalski en Sebastian Klosinski reden de Polen naar het podium met de derde tijd. Voor Nederland slaagden Ronald Mulder, Kai Verbij en Pim Schipper er niet in het podium te betreden, maar met plek vier deden ze het wel één positie beter dan in Nagano.

World Cup Heerenveen - Uitslag teamsprint mannen 

# Land Tijd Verschil
1 Verenigde Staten 1:19.97  
2 Canada 1:20.29 0.32
3 Polen 1:20.58 0.61
4 Nederland 1:20.79 0.82
5 Duitsland 1:21.15 1.18
6 China 1:21.36 1.39
7 Rusland 1:21.76 1.79
8 Kazakhstan 1:23.78 3.81
9 Finland DNF  
10 Japan DQ  
10 Noorwegen DQ  

Sprintsters derde in Thialf, Japan wint opnieuw

De Japanse schaatsters hebben wederom een zege toegevoegd aan hun tot nu toe bijzonder sterke World Cup-seizoen. In Heerenveen waren de sprintspecialisten de beste op de teamsprint.

Arisa Go, Maki Tsuji en de dominante 500 meter-rijdster Nao Kodaira snelden in de slotrit naar 1:27,55 minuten als eindtijd. Daarmee waren ze dik een seconde sneller dan de Russische dames in dezelfde rit. 

Bo van der Werff, Anice Das en Sanneke de Neeling kwamen in de rit daarvoor tot 1:28,80, net niet genoeg om Rusland van het zilver af te houden. De Noorse dames werden door een verkeerde volgorde gediskwalificeerd. 

World Cup Heerenveen - Uitslag teamsprint vrouwen:

# Land Tijd Verschil
1 Japan 1:27.55  
2 Rusland 1:28.68 1.13
3 Nederland 1:28.80 1.25
4 Canada 1:29.54 1.99
5 Noorwegen DQ  

Biatlete Dahlmeier ondanks missers naar ruime zege

Biatlete Laura Dahlmeier heeft haar tweede World Cup-zege op rij gepakt. In het Sloveense Pokljuka mocht de Duitse na haar zege in de sprint van vrijdag als eerste vertrekken, maar haar zege kwam onderweg nog flink in gevaar.

Bij de eerste schietbeurt was er niks aan de hand voor Dahlmeier, die soeverein de leiding in handen had. Bij het staand schieten miste ze echter twee schijven, ongewoon voor haar doen. Ze liep flinke achterstand op ten opzichte van de leiders, aangevoerd door Marte Olsbu, maar een goede derde schietbeurt en vooral erg snel langlaufen in de kilometer daarna bracht Dahlmeier weer naar de kop.

Dahlmeier, Olsbu, Kaisa Mäkäräinen, Susan Dunklee, Franziska Hildebrand en revelatie Lisa Theresa Hauser legden gezamenlijk aan voor de laatste schietbeurt. Dahlmeier schoot foutloos en de overige vijf lieten één misser noteren. De Duitse kon daardoor de leiding weer strak in handen nemen, terwijl de Tsjechische Eva Puskarcikova van achteren op kwam zetten. Achter Dahlmeier gingen zij en Mäkäräinen de strijd aan om plek twee, wat de Finse won. Puskarcikova hield Marie Dorin Habert in de eindsprint nog van zich af en pakte een prachtige derde plek. 

Nuis wint 1500 in Heerenveen met toptijd

Kjeld Nuis heeft in het vernieuwde Thialf in Heerenveen de 1500 meter tijdens het World Cup-weekeinde gewonnen. De Nederlander versloeg de Rus Denis Yuskov, die een week eerder in Astana nog de beste was.

Nuis reed tegen ploeggenoot Patrick Roest, wat in het begin even een lastige wissel opleverde. Vervolgens had Nuis er echter zeer goed het tempo in en vooral zijn eerste twee volle rondes baarden opzien: van 25,9 ging hij met maar weinig verval naar 26,6, waarna een prima slotronde hem tot een eindtijd van 1:45,11 bracht, de achtste tijd ooit gereden in Thialf. 

Roest deed het zelf ook uitstekend, ook al werd hij door Nuis op flinke achterstand gereden. Hij kwam na 1:46,42 minuten over de finish, waarmee hij de Noor Sverre Lunde Pedersen met drie honderdsten aftroefde. Het leverde Roest zijn eerste individuele World Cup-medaille ooit op. Yuskov kende in zijn drie volle ronden nog minder verval dan Nuis, maar hij was wel iets langzamer en kwam dus niet aan de tijd van de Nederlander: 1:45,41. 

World Cup Heerenveen - Uitslag 1500 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:45.11  
2 Denis Yuskov RUS 1:45.41 0.30
3 Patrick Roest NED 1:46.42 1.31
4 Sverre Lunde Pedersen NOR 1:46.45 1.34
5 Joey Mantia USA 1:46.56 1.45
6 Vincent De Haitre CAN 1:46.60 1.49
7 Bart Swings BEL 1:46.91 1.80
8 Sergey Trofimov RUS 1:46.95 1.84
9 Thomas Krol NED 1:47.05 1.94
10 Shota Nakamura JPN 1:47.10 1.99
11 Shani Davis USA 1:47.11 2.00
12 MinSeok Kim KOR 1:47.15 2.04
13 Sergey Gryaztsov RUS 1:47.47 2.36
14 Taro Kondo JPN 1:47.67 2.56
15 Jan Szymanski POL 1:47.80 2.69
16 Brian Hansen USA 1:48.11 3.00
17 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:48.44 3.33
18 Pim Schipper NED 1:49.04 3.93
19 Peter Michael NZL 1:49.13 4.02
20 Sindre Henriksen NOR 2:29.50 44.39

Wüst zegeviert op schaatsmijl in vernieuwd Thialf

Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf de 1500 meter op haar naam geschreven. De geboren Brabantse won de schaatsmijl in een tijd van 1.55,34. Wüst reed in de één-na-laatste rit. In de slotrit kwam Heather Bergma in actie, maar kwam net iets te kort. 

Bergsma reed in de slotrit regen Marrit Leenstra, de nummer één in het klassement. Bergsma noteerde 1.55,99 en kwam ruim een halve tel tekort voor de winst. Leenstra moest met 1.56,30 genoegen nemen met een vierde plaats. Voor het eerst dit seizoen dat ze op deze afstand niet op het podium zal staan. Het brons op de 1500 meter was voor de Japanse Miho Takagi (1.56,08). 

Er kwamen meer Nederlanders in actie. Melissa Wijfje werd zesde met 1.57,36, een persoonlijk record. Linda de Vries moest uiteindelijk genoegen nemen met een elfde plaats (1.58,76). 

In het klassement gaat Leenstra aan de leiding met 290 punten. Bergsma is tweede met tien punten minder dan Leenstra. Takagi heeft 270 punten en staat derde. Wüst pakt met haar winst 100 punten en klimt naar de vierde plaats met 250 punten. 

WB Heerenveen - uitslag 1500 meter dames

# Naam Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 1:55.34
2 Heather  Bergsma VS 1:55.99
3 Miho  Takagi Jap 1:56.08
4 Marrit  Leenstra Ned 1:56.30
5 Natalia  Czerwonka Pol 1:57.29
6 Melissa  Wijfje Ned 1:57.36
7 Yekaterina  Lobysheva Rus 1:57.63
8 Misaki  Oshigiri Jap 1:58.02
9 Olga  Graf Rus 1:58.46
10 Mia  Manganello VS 1:58.63
11 Linda  de Vries Ned 1:58.76

Skiester Worley is helemaal terug en wint weer

Skiester Tessa Worley is weer helemaal terug in de wereldtop. Eind november boekte ze na jaren blessureleed haar eerste World Cup-zege in meer dan drie jaar tijd, zaterdag was de Française opnieuw de beste op de reuzenslalom in Sestrière. Het was overigens de eerste keer sinds de Olympische Spelen van 2006 dat de dames op dit niveau van de piste in Italië gingen.

De eerste run zorgde voor flink veel spanning. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was de snelste, maar het zat bijzonder dicht bij elkaar achter haar. De Liechtensteinse Tina Weirather gaf bijvoorbeeld slechts één honderdste van een seconde toe, terwijl Worley en Lara Gut daarachter de derde plek deelden op 0,05 seconden. Sofia Goggia stond slechts 0,12 seconden achter, maar had daarmee al wel vier dames voor zich.

Goggia mocht als eerste van de top-5 haar tweede run afwerken en dat deed ze uitstekend. Toch ging Worley er gelijk daarna al met 0,15 seconden onderdoor, waarna Gut iets tekort kwam om de twee te pakken. Weirather en Shiffrin kwamen er in de tweede run niet meer aan te pas en gaven hun podiumposities weg, waardoor Worley voor Goggia en Gut de zege pakte. 

Vettel: "Ferrari was sterker dan Red Bull"

Volgens Sebastian Vettel had Ferrari voor haar naaste rivaal Red Bull moeten eindigen in de stand om het constructeurskampioenschap. De Duitser is van mening dat zijn team dit seizoen over een beter pakket beschikte dan Red Bull. 

"Het was een erg wisselend jaar", begon Vettel. "Het verliep niet zoals verwacht en ik denk dat we het een stuk beter hadden kunnen doen. Vooral aan het begin van het jaar hebben we kansen laten liggen. Tegen het einde van het seizoen raakten we in een felle strijd verwikkeld met Red Bull en hadden we als tweede in het kampioenschap moeten eindigen. Over het algemeen waren wij sterker."

Dat het team uit Maranello 'slechts' derde eindigde in de stand is een domper voor Vettel, die vooraf aan het seizoen gehoopt had vooraan mee te kunnen strijden: "De grootste teleurstelling is dat we Mercedes dit seizoen weinig weerstand konden bieden. Er zijn een hoop dingen veranderd binnen het team en we verwachten dan ook volgend jaar sterker voor de dag te kunnen komen."

Vettel: "Ferrari was sterker dan Red Bull" (ProShots/Action Images)
Vettel: "Ferrari sterker dan Red Bull" (ProShots/Action Images)

Win een echte Blindspot-zelfverdedigingscursus!

In een achtergelaten koffer midden op Times Square, New York ligt een vrouw, naakt en over haar hele lichaam bedekt met tatoeages. Wie ze is en hoe ze daar is gekomen is een raadsel, maar de tatoeage met de naam van FBI agent Kurt Weller op haar rug ontvouwt een labyrint aan geheimen en onthullingen die het lot van de wereld kan veranderen. Blindspot is geschreven door Martin Gero en inmiddels is seizoen twee van de hitserie bezig op de Amerikaanse televisie.

In samenwerking met Warner Home Video mogen we 3x de blu-ray van het eerste seizoen weggeven én als hoofdprijs 2x een zelfverdedigingscursus voor 2 personen!

Deze prijzen worden ook mede mogelijk gemaakt door Zelfverdedigingslessen.nl en Sportschool Chon Gyung. Zelfverdedigingslessen.nl is één van de grootste aanbieders van cursussen, workshops en clinics op het gebied van zelfverdediging en weerbaarheid. De instructeurs vinden hun weg in diverse scholen, bedrijven, winkels, instellingen en ook bij cursussen voor particulieren door geheel Nederland. Bij Sportschool Chon Gyung in Drunen wordt les gegeven in verschillende sporten op het gebied van vechtsport en fitness. Sporten als dames kickboksen, cardio kickboksen, Muay Thai, Hapkido, Taekwondo, Jiu Jitsu, Strength & Conditioning, Yoga en Tai Chi worden hier zeven dagen per week met veel plezier en inzet beoefend.

Geef snel antwoord op de volgende vraag:

Door wie werd Blindspot in Nederland uitgezonden?

- Veronica

- SBS

- RTL 7

Reageer snel hier en maak kans!

50PLUS opent meteen de aanval op Asscher

50Plus heeft meteen de aanval geopend op de kersverse lijsttrekker van de PvdA, Lodewijk Asscher. Op een partijcongres zaterdag in Hilversum noemde 50Plus-lijsttrekker Henk Krol de sociaaldemocraat ongeloofwaardig.

Krol verwijt Asscher dat die vrijdag, toen hij lijsttrekker werd, beloftes deed die hij de afgelopen vier jaar als vicepremier niet is nagekomen. "Asscher zei dat hij streeft naar een eerlijker verdeling. Daar had hij vier jaar lang alle kans voor. Hij bereikte precies het tegendeel. Zo'n belofte klinkt dus wel erg ongeloofwaardig uit zijn mond."

50PLUS-voorzitter Jan Nagel plaatste vraagtekens bij de toezegging van Asscher om het eigen risico in de zorg terug te brengen naar 0 euro. "Wat een bedriegerij. Wat een onbetrouwbare politiek. De feiten zijn dat het eigen risico in 2011 nog maar 170 euro was en dat door toedoen van PvdA-vicepremier Asscher dit nu meer dan verdubbeld is, namelijk 385 euro."

Nagel voorspelde een harde campagne, waarbij de partij mogelijkheden ziet om te groeien naar een zetelaantal tussen de 11 en 16. Recente peilingen geven aan dat dat kan. Toch zal het congres niet helemaal tot tevredenheid van Nagel en Krol zijn verlopen: een groepje ontevreden leden verliet de zaal omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de kieslijst is samengesteld. Geschikte kandidaten die al langere tijd lid zijn van de partij, zouden door Nagel zijn gepasseerd ten gunste van vriendjes van de voorzitter, ook al zijn ze pas recent lid geworden van de partij en nog nooit op een ledenbijeenkomst gesignaleerd.

50PLUS opent de aanval op nieuwe PvdA-leider
50PLUS opent de aanval op nieuwe PvdA-leider (Foto: ANP)

'IS-vlag is normale vlag voor moslims'

Jaoud A., een van terreur verdachte Rotterdammer van het Marokkaanse ras, is gister ondergebracht in de woonstede van Mohamed B. in Vught, meldt zijn broer Bilal. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Bij een huiszoeking tijdens de aanhouding van Jaoud werden een kalasjnikov met twee volle magazijnen, zwaar vuurwerk en een vlag van Islamitische Staat (IS) aangetroffen in het pand.

Broer Bilal begrijpt helemaal niets van alle ophef. Volgens hem is het heel normaal om een vuurwapen in huis te hebben. Ook de IS-vlag is volgens Bilal heel normaal en gebruikelijk voor moslims om voorhanden te hebben.

Bilal, die in eerste instantie dacht dat de eer voor hem zou zijn, omschrijft zijn broer verder als ‘een schijtert’ die niets durft. De vrouw van Jaoud werd ook opgepakt op haar werk. Zoals gebruikelijk in de islamitische leer praat zij niet met vreemde mannen, dus daar wordt de politie niet veel wijzer van.

Bilal wilde wél graag praten omdat hij allemaal verkeerde informatie hoort op het nieuws over zijn broer. Ook laat Bilal weten dat hij het stempel terrorisme maar oneerlijk vindt: “die mensen in de Staatsliedenbuurt, van de Mocro-maffia, worden toch ook niet gezien als terrorist?” stelt hij.

Skiër Pinturault verslaat Hirscher in spectaculair duel

Alexis Pinturault heeft zijn tweede zege van het skiseizoen binnen. De Fransman won in oktober de openingswedstrijd op reuzenslalom in Sölden en was zaterdag voor eigen publiek in Val d'Isère eveneens de beste.

Pinturault ging in de eerste run al als een dolle naar beneden. Alleen de Duitser Stefan Luitz (+0,65) en de Oostenrijker Marcel Hirscher (+0,67) konden binnen een seconde van de Fransman blijven. 

In de tweede run deed Henrik Kristoffersen het bijzonder goed. De Noor stond na run één nog veertiende, bleef vervolgens maar stijgen en eindigde uiteindelijk op een erg knappe derde plek. Hirscher kwam met een verschroeiende run naar beneden en nam de leiding over, waar Luitz niet aan kon tippen.

Pinturault koos net als Hirscher vol voor de aanval en dat bleek een prima keuze: alleen zo wist hij de Oostenrijker voor te blijven, want uiteindelijk hield hij 0,33 seconden over. Kristoffersen kwam bij lange na niet in de buurt van het duo en eindigde op 1,50 seconden als derde.

Gewonde door zwaar vuurwerk in Deventer

Een 49-jarige man uit Deventer is vrijdagavond op straat gewond geraakt aan zijn gezicht door zwaar vuurwerk. Ook ontstond schade aan een huis en een auto. De man kon na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis.

Kort na de ontploffing is een 22-jarige man uit Schalkhaar aangehouden die mogelijk het zware vuurwerk heeft afgestoken. De verdachte en het slachtoffer kennen elkaar. De politie vermoedt dat ze een conflict met elkaar hadden.

'IS boekt weer terreinwinst in midden Syrië'

Strijders van Islamitische Staat hebben in Syrië meerdere belangrijke gasvelden veroverd. De jihadisten rukten ondertussen op tot enkele kilometers van de historische woestijnstad Palmyra in het midden van het land. Dat zegt Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De IS-strijders leverden de afgelopen tijd zware gevechten met regeringstroepen in het gebied rond Palmyra. Daarbij zouden verschillende belangrijke gebieden voor de gaswinning in handen zijn gevallen van de terreurgroep.

Islamitische Staat was eerder ongeveer een jaar de baas in stad, die werd veroverd in 2015. Ze bliezen er onder meer twee tempels uit de Romeinse tijd, een triomfboog en een antieke toren op. Het Syrische regeringsleger verdreef de jihadisten eerder dit jaar.

'IS boekt weer terreinwinst in midden Syrië'
'IS boekt weer terreinwinst in midden Syrië' (Foto: ANP)

Rutte vindt het rot voor Samsom

Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt het rot hoe het is gelopen met PvdA-fractieleider Diederik Samsom, die er niet in is geslaagd lijsttrekker te worden voor de komende verkiezingen. Samsom stapt nu op.

"Ik vind het rot dat het voor hem nu zo eindigt", aldus een tweet van Rutte zaterdag op het VVD-Twitteraccount. Hij bedankt Samsom voor de samenwerking de afgelopen jaren. Rutte en Samsom waren grondleggers van de opzienbarende coalitie tussen VVD en PvdA in 2012. Samsom moest het vrijdag afleggen tegen vicepremier Lodewijk Asscher in de race om de post van lijsttrekker.

Rutte feliciteert Asscher met het PvdA-lijsttrekkerschap. Hij zegt uit te kijken "naar een stevige, maar wel faire campagne".

Rutte: rot voor Samsom
Rutte: rot voor Samsom (Foto: ANP)

Dag van de mensenrechten

10 december is sinds 1950 de internationale dag van de mensenrechten. De dag werd ingesteld ter viering van het feit dat op 10 december 1948 de Universele verklaring van de rechten van de mens werd aangenomen door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Zodra de Verenigde Naties een commissie voor de mensenrechten hadden geïnstalleerd, begon die aan de taak die haar als de belangrijkste was opgedragen: de opstelling van een mensenrechtenverklaring met een universele strekking. Een kerngroep onder leiding van presidentsweduwe Eleanor Roosevelt maakte een ontwerp waarvan ze dachten dat het een hamerstuk zou zijn. Niets was minder waar, er werden in totaal 86 vergaderingen in 2 maanden aan gewijd.

Roosevelt wilde geen grote opsomming maar een minimumverklaring waarmee idereen het eens kon zijn. Vandaar ook dat een aantal gevoelige onderwerpen (zoals abortus, doodstraf, rechten van minderheden) eruit zijn weggelaten. Even voor middernacht op 10 december 1948 nam de Algemene Vergadering van de VN de verklaring aan. De stemverhouding was 48 voor, 0 tegen en 8 onthoudingen (Zuid-Afrika, Saudi-Arabië en zes landen in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie).

Op 4 december 1950 verklaarde de Algemene Vergadering van de VN dat 10 december voortaan de Dag van de Mensenrechten zou zijn.

'Biatlonbelg' stunt, Fourcade wéér de beste

Biatleet Martin Fourcade heeft zich ook op de tweede dag van de World Cup in Pokljuka onverslaanbaar getoond. De Fransman won vrijdag de sprint en mocht daarom als eerste starten op de achtervolging van zaterdag.

Fourcade kreeg aan het begin de nodige concurrentie van de als derde gestartte Anton Shipulin. Fourcade en de Rus schoten beiden twee keer foutloos in de liggende positie en vormden het leidende duo. Johannes Thingnes Bø en Emil Hegle Svendsen volgden en op weg naar de laatste, staande schietbeurt had het Noorse duo enkele tellen goedgemaakt.

Fourcade liet zich niet van de wijs brengen en schoot ook in zijn vierde serie alle vijf de schijven omver. Shipulin maakte één fout en moest dus een strafronde lopen, waar de Noren mogelijk van konden profiteren. Svendsen deed dat met foutloos schieten dan ook, maar Bø moest twee keer de strafronde afwerken. Voor Fourcade was de vierde zege uit vijf wedstrijden al binnen, Svendsen troefde Shipulin in de eindsprint af voor plek twee.

Veel aandacht ging echter uit naar iemand anders: Michael Rösch. De geboren Duitser komt sinds enkele jaren uit voor België, maar heel veel succes leverde dat nog niet op. Dit seizoen is hij uitstekend op dreef en een zestiende plek op de sprint van vrijdag was een bijzonder sterk resultaat. Zaterdag ging het nog veel beter: hij schoot alle twintig schijven om en kwam bijna huilend van vreugde als zesde over de finish. Voor Ebsch was het de eerste keer in bijna acht jaar dat hij individueel weer eens de top-10 haalde in een World Cup, wat ook onder Duitse fans op social media grote vreugde tot gevolg had - de sympathieke Rösch is er nog altijd immens populair. 

'1200 rebellen gaven zich over in Aleppo'

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben al zo'n 1200 Syrische rebellen zich bij de gevechten in Aleppo overgegeven en de wapens neergelegd. Het departement kwam zaterdag met die cijfers. Daarbij werd ook gemeld dat ongeveer 20.000 inwoners zaterdag de belegerde stad hebben verlaten.

Het ministerie meldde ook dat het Syrische regeringsleger bijna heel Aleppo onder controle heeft. "Een groot deel van Aleppo, 93 procent, wordt vandaag gecontroleerd door de Syrische regering", aldus het ministerie in een verklaring.

'1200 rebellen gaven zich over in Aleppo'
'1200 rebellen gaven zich over in Aleppo' (Foto: ANP)

Al Gore komt met nieuwe An Inconvenient Truth

Er komt een tweede klimaatfilm van Al Gore. Dat heeft Paramount Pictures laten weten. Met de eerste An Inconvenient Truth won de oud-vicepresident van de Verenigde Staten in 2007 een Oscar.

Het was dit jaar de tiende verjaardag van de documentaire waarin Gore op indringende wijze de gevolgen van klimaatverandering liet zien.

In de nieuwe versie van de film gaat Gore nog dieper in op de desastreuze gevolgen die de opwarming van de aarde heeft. Ook komt hij met oplossingen om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Volgens Paramount Pictures gaat An Inconvenient Truth II in januari in première tijdens het Sundance Film Festival. Daar worden meer films vertoond die het klimaat als onderwerp hebben.

Al Gore komt met nieuwe An Inconvenient Truth
Al Gore komt met nieuwe An Inconvenient Truth (Foto: BuzzE)

Gestrande toeristen van eilanden geplukt

Met schepen en helikopters hebben reddingswerkers in enkele dagen bijna 3000 toeristen van eilanden in de Indische Oceaan gehaald. Door het slechte weer zaten de reizigers sinds maandag vast op de eilanden van de Andamanen en Nicobaren.

"Alle toeristen zijn in veiligheid gebracht", meldde de chef van de regionale rampenbestrijding zaterdag. Het gebied gaat gebukt onder de storm Vardah.

Onder de 2775 geëvacueerde toeristen zijn ongeveer 350 buitenlanders, onder wie Duitsers, Italianen en Russen. De eilandengroep hoort bij India en bestaat uit zo'n 500 eilanden.

Gestrande toeristen van eilanden geplukt
Gestrande toeristen van eilanden geplukt (Foto: ANP)

Rus raakt medaille Rio kwijt: "Fout van de dokter"

De Russische bokser Misha Aloyan is door het Internationaal Olympisch Comité officieel geschrapt uit de uitslag van het vlieggewicht op de Spelen in Rio. Aloyan pakte eerder dit jaar zilver, maar testte positief op het gebruik van een verboden middel.

Het middel zou in neussdruppels gezeten hebben en de bokser zelf geeft de schuld daarbij aan de teamarts. "Ik ga sowieso tegen deze beslissing in beroep. Het zal misschien weinig kans van slagen hebben, maar als er ergens nog hoop is dat ik mijn medaille terug ga krijgen zal ik niet opgeven", klonk het strijdlustig.

"Het hele probleem ligt bij de arts van het team. De juiste papieren voor dit middel waren niet ingevuld. Ik heb een chronische ontsteking van mijn keelamandelen en daarom moest ik dit middel gebruiken." Artsen kunnen bij dergelijke situaties een therapeutic use exemption (TUE) afgeven, wat er op neerkomt dat een sporter om medische redenen een medicijn mag gebruiken. "Ik heb de arts gevraagd om dat te regelen, heb de kosten betaald, maar het is nooit geregeld", aldus een verontwaardigde Aloyan. "Nu heb ik een groot probleem en ben ik mijn medaille kwijt." 

Trein ontspoort en explodeert in Bulgarije

Zeker vier mensen zijn omgekomen doordat zaterdag een goederentrein met chemicaliën ontspoorde en ontplofte in Bulgarije. Het voertuig met propaangas en butaangas aan boord liep uit de rails bij het dorp Hitrino.

Door de explosie werden volgens de politie twintig gebouwen vernield en ontstond een grote brand. De politie evacueerde de bewoners van het dorp. Twaalf mensen raakten gewond. Waardoor de trein ontspoorde is niet bekend.

Trein ontspoort en explodeert in Bulgarije
Trein ontspoort en explodeert in Bulgarije (Foto: ANP)

Update Pokémon Go bevat kleine bug

Pokémon Go kampt na een update met een bug. Het spel waarschuwt gebruikers dat er monstertjes bij hen in de buurt zijn, zodat ze er op kunnen jagen, terwijl die er helemaal niet zijn.

"We zijn op de hoogte en werken aan een fix voor een bug die incorrecte vibraties voor de Nearby Pokémon-feature veroorzaakt", laten de makers van het spel zaterdag weten.

Nearby Pokémon zat in de eerste versies van het spel, maar werd een tijdje geleden weggehaald. Het wordt nu beetje bij beetje teruggebracht. Met een update op vrijdag kwam de feature op meer plekken beschikbaar. De functie laat zien bij welke pokéstop de pokemon in de buurt zit. Door op de Pokémon te klikken en vervolgens op de voetjes, word je naar de bewuste pokéstop geleid. De makers riepen gebruikers op om het uit te testen.

Bug in de Pokémon nearby functie (1) (Foto: DJMO)
Bug in de Pokémon nearby functie (1) (Foto: DJMO)

Bug in de Pokémon nearby functie (2) (Foto: DJMO)
Bug in de Pokémon nearby functie (2) (Foto: DJMO)

Bug in de Pokémon nearby functie (3) (Foto: DJMO)
Bug in de Pokémon nearby functie (3) (Foto: DJMO)

'Grootste kerstboom ter wereld' gaat weer aan

Zaterdag gaat even na 20.00 uur de 'grootste kerstboom ter wereld' weer aan. Dan worden - voor de negentiende keer - de 120 ledlampen ontstoken in de 366 meter hoge Gerbrandytoren langs de snelweg bij IJsselstein.

De kerstboom is te zien tot 6 januari. De verlichting in de Gerbrandytoren werd in 1990 bedacht door Ton Westland, samen met zijn broer. Ze kregen het twee jaar later voor het eerst voor elkaar.

Het predicaat 'grootste kerstboom ter wereld' dankt de mast aan een vermelding in het Guinness Book of Records.

(bij gebrek aan een recente tweet, één van vorig jaar )

'Grootste kerstboom ter wereld' gaat weer aan
'Grootste kerstboom ter wereld' gaat weer aan (Foto: ANP)

Westbrook evenaart unieke reeks Michael Jordan

In de NBA heeft Russell Westbrook vannacht voor de zevende keer op rij een triple double behaald. Tegen de Houston Rockets kwam de point guard tot 27 punten, 10 rebounds en 10 assists. Michael Jordan was in 1989 de laatste speler die dit zeven keer op rij lukte. Voor een overwinning was het niet genoeg, de Rockets wonnen in Oklahoma City met 102-99.

Houston leidde bijna de hele wedstrijd tegen de Thunder en de ploeg ging met een 86-77 voorsprong het slotkwart in. In deze periode kwam Houston niet verder dan 16 punten, maar Oklahoma wist niet te profiteren. Westbrook miste in de slotminuut twee kansen om zijn ploeg op voorsprong te zetten en Anthony Morrow miste een ultieme driepunter die een verlenging kon afdwingen. James Harden, oud-speler van de Thunder, had met 21 punten, 9 rebounds en 12 assists het belangrijkste aandeel in de zege van de Rockets.

Highlights van de Rockets tegen de Thunder (Bron: YouTube)

De zeven triple doubles op rij is nog niet de langste reeks aller tijden. In 1968 lukte het Wilt Chamberlain negen wedstrijden op rij. Daar moet wel een kanttekening bij worden gemaakt dat de tijd waarin Wilt the Stilt speelde nauwelijks vergelijkbaar was met de NBA zoals wij die nu kennen. Chamberlain was 2 meter 18 lang en bijzonder atletisch, in een tijd waarin je met 2 meter al een lange speler was en er nauwelijks werd gesprongen in de NBA. Dunken was een vies woord en geblokte schoten zo onbelangrijk dat ze niet eens werden bijgehouden.

In deze competitie kon Chamberlain min of meer doen wat hij wilde en de geschiedenisboeken staan vol met de meest bizarre records op zijn naam. Zo scoorde hij ooit 100 punten in één wedstrijd, had hij eens meer dan 50 punten gemiddeld in een heel seizoen en speelde hij een jaar lang alle 48 minuten in alle 82 wedstrijden.

Zijn coach adviseerde hem ooit om meer te passen als hij kampioen wilde worden. Zo geschiedde, Chamberlain was dat seizoen assist leader in de NBA en uit dat jaar stamt ook zijn reeks van negen triple doubles op rij. In de achtste wedstrijd van die streak kwam Chamberlain tot 53 punten, 32 rebounds en 14 assists. Dus, ja…

Ook in Cleveland werd geschiedenis geschreven. De Cavaliers maakten korte metten met de Miami Heat, 114-84. LeBron James scoorde 27 punten en kwam hiermee op de negende plaats in de lijst met topscorers aller tijden in de NBA. Hij passeerde Elvin Hayes die in de jaren ’70 en ’80 als center voor Houston en Washington uitkwam. LeBron heeft nog een lange weg te gaan om Kareem Abdul-Jabbar in te halen, maar als hij gezond en gemotiveerd blijft maakt hij een serieuze kans.

Top 10 all time topscorers in de NBA

# Speler Punten
1 Kareem Abdul-Jabbar* 38387
2 Karl Malone* 36928
3 Kobe Bryant 33643
4 Michael Jordan* 32292
5 Wilt Chamberlain* 31419
6 Dirk Nowitzki 29552
7 Shaquille O'Neal* 28596
8 Moses Malone* 27409
9 LeBron James 27315
10 Elvin Hayes* 27313

*Opgenomen in de Hall of Fame

Uitslagen

Charlotte Hornets – Orlando Magic 109-88
Cleveland Cavaliers – Miami Heat 114-84
Boston Celtics – Toronto Raptors 94-101
Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks 110-114
Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 99-102
Minnesota Timberwolves – Detroit Pistons 90-117
Dallas Mavericks – Indiana Pacers 111-103
Los Angeles Lakers – Phoenix Suns 115-119
Sacramento Kings – New York Knicks 100-103

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 16-5
Toronto Raptors 16-7
Charlotte Hornets 14-9
Boston Celtics 13-10
New York Knicks 13-10
Milwaukee Bucks 11-10
Chicago Bulls 12-10
Detroit Pistons 13-12
Atlanta Hawks 12-12
Indiana Pacers 11-12
Orlando Magic 10-13
Washington Wizards 8-13
Miami Heat 7-16
Brooklyn Nets 6-15
Philadelphia 76ers 5-18

Western Conference

Golden State Warriors 20-3
San Antonio Spurs 18-5
Los Angeles Clippers 16-7
Houston Rockets 16-7
Memhis Grizzlies 16-8
Oklahoma City Thunder 14-9
Utah Jazz 14-10
Portland Trail Blazers 12-12
Los Angeles Lakers 10-15
Sacramento Kings 8-14
Denver Nuggets 8-15
New Orleans Pelicans 7-16
Phoenix Suns 7-16
Minnesota Timberwolves 6-17
Dallas Mavericks 5-17

Shorttrackers Schulting en Knegt pakken brons in Shanghai

Shorttrackers Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt hebben brons veroverd op de 1500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Shanghai. Voor Schulting is dit haar tweede medaille op deze afstand. Voor Knegt voelde brons als een teleurstelling, hij wist dit seizoen al twee wedstrijden te winnen. 

Schulting probeerde tijdens de finale de Zuid-Koreaanse vrouwen voorbij te komen, maar die hielden stand. Op de finish komt Schulting een teenlengte tekort voor het zilver. Maar desalniettemin een knap resultaat voor de jonge Nederlandse. Het goud ging naar de Koreaanse Shim Suk Hee, die ook al twee keer eerder goud pakte. 

Knegt was in de herenfinale opnieuw dicht bij het goud, maar werd in de voorlaatste ronde ingehaald door Jung Su Lee en Semen Elistratov. Knegt moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. Hij blijft wel eerste in het wereldbekerklassement. 

Op de 500 meter was er geen Nederlands succes. Lara van Ruijven en Daan Breeuwsma haalden beiden de b-finale en moesten ook beiden genoegen nemen met de laatste plek en werden achtste. 

Zondag komen Knegt en Schulting opnieuw in actie. Zij rijden dan de 1000 meter. Ook zal er morgen opnieuw een 500 meter op het programma staan. 

Zwemmer Puts stunt met wereldtitel, 18 jaar na Wouda

Zwemmer Jesse Puts heeft voor een daverende stunt gezorgd op het WK kortebaanzwemmen. In het Canadese Windsor kroonde de 22-jarige sprinter zich tot wereldkampioen op de 50 meter vrije slag.

Puts tikte in de finale in Windsor aan na 21,10 seconden en dat bleek plotseling goed voor het goud. De Rus Vladimir Morozov kwam het dichtst in de buurt van de Nederlander, maar met 21,14 kwam ook hij tekort. Met 21,23 veroverde Simonas Bilas uit Litouwen verrassend het brons. 

Het was al een flinke tijd geleden dat Nederland bij de mannen een WK-medaille pakte in het zwemmen. Zilver op de 4x100 meter vrije slag op het WK kortebaan in 2008 was de laatste WK-medaille voor de Nederlandse mannen. Zilver voor Pieter van den Hoogenband op de 200 meter vrij op het WK 2007 was de laatste individuele medaille voor een Nederlandse man.

Een Nederlandse wereldtitel was zelfs nog veel langer geleden: op de 4x200 meter vrije slag op het WK kortebaan in 1999 werd het laatste Nederlandse WK-goud bij de mannen gewonnen, goud voor Wouda op de 200 meter wisselslag op het WK 1998 was de laatste individuele wereldtitel.

Op de andere onderdelen zaten medailles er niet in voor Nederland. Puts en zijn ploeggenoten werden vijfde op de 4x50 meter vrije slag, op zo'n zeven tienden van de medailles. Maaike de Waard werd achtste in de finale van de 50 meter vlinderslag, Marrit Steenbergen eindigde op respectabele afstand knap als vierde in de finale van de 100 meter wisselslag. Kyle Stolk werd op diezelfde afstand bij de mannen achtste, terwijl Sharon van Rouwendaal als zevende aantikte op de 400 meter vrije slag. Op de 4x200 meter vrije slag zwommen de Nederlandse mannen naar de zesde plaats. 

Jesse Puts pakt wereldtitel op 50 vrij. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Jesse Puts pakt wereldtitel op 50 vrij. (PRO SHOTS/Insidefoto)

André van Duin inspirator voor Ali B

Als rapper heeft Ali B weinig voorbeelden maar op het gebied van cabaret heeft hij vooral inspiratie opgedaan bij André van Duin. Dat zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

"Mensen zijn vaak verrast wanneer ik André van Duin als voorbeeld aanhaal: zo'n Hollandse TROS-komiek, dat verwacht men blijkbaar niet van een Marokkaantje", aldus Ali. "Ik vind André juist erg streetwise en dus aantrekkelijk voor straatjochies. Hij breekt de regels."

Ali keek als kind vaak naar de streken van André. "Hij is zo'n briljante ontregelaar. Altijd op de grens, zodat zijn aangever Frans van Dusschoten helemaal gek van hem werd, of in elk geval speelde dat dat zo was", zegt hij. "Ik vond dat spannend en grappig, als kind. En nog steeds. Humor draait om herkenbare verrassing en André is de absolute koning: zijn types zijn gek, onaangepast en verrassend, maar toch herken je ze. Het zijn altijd echte mensen."

André van Duin inspirator voor Ali B
André van Duin inspirator voor Ali B (Foto: BuzzE)

President Gambia verwerpt verkiezingsuitslag

De president van Gambia, Yahya Jammeh, legt zich toch niet neer bij zijn verkiezingsnederlaag van 1 december. Hij zei vrijdag op televisie nieuwe verkiezingen te willen uitschrijven.

"Na grondig onderzoek heb ik besloten de verkiezingsuitslag te verwerpen." Volgens Jammeh vonden er tijdens het stemmen ernstige onrechtmatigheden plaats. ,,Ik beveel nieuwe en transparante verkiezingen aan die worden voorgezeten door een godvrezende en onafhankelijke kiescommissie."

Jammeh was, na een staatsgreep te hebben gepleegd, 22 jaar aan de macht in Gambia en regeerde het West-Afrikaanse land met harde hand. Adama Barrow, ook bekend als 'no drama Adama', slaagde erin de oppositie te verenigen en de presidentsverkiezingen te winnen.

De voormalig beveiliger van een warenhuis in Noord-Londen heeft zich voorgenomen de economie te hervormen om te voorkomen dat kansarme landgenoten hun heil blijven zoeken in Europa.

President Gambia verwerpt verkiezingsuitslag
President Gambia verwerpt verkiezingsuitslag (Foto: ANP)

UEFA start onderzoek naar Ajax-'fans'

Als een verrassing komt het niet. De Europese voetbalbond UEFA gaat een onderzoek instellen naar het gedrag van enkele Ajax-'supporters' rondom het duel met Standard Luik.

De UEFA bevestigt dat er een onderzoek komt. Daarmee kijkt de bond of Ajax moet worden bestraft voor het gedrag van de 'supporters' gedurende de Europa League-wedstrijd tegen Standard Luik.

Zogenaamde fans van Ajax staken gedurende de wedstrijd vuurwerk af. Ze gooiden dit op het veld - ongetwijfeld wetende dat dit 'hun' club in de problemen zou brengen - waardoor scheidsrechter Bobby Madden zich genoodzaakt voelde om het duel tijdelijk stil te leggen.

Er kwam ook een stuk vuurwerk in een vak met Standard Luik-supporters terecht. Zij hadden zich juist de vorige keer tegen Ajax misdragen in de Amsterdam Arena. Standard kreeg voor het wangedrag toentertijd een boete van 100.000 euro.

Nobelprijzen overhandigd in Stockholm en Oslo

In de Zweedse en Noorse hoofdsteden worden zaterdag de Nobelprijzen uitgereikt. In Stockholm ontvangen de meeste laureaten hun medaille, diploma en een document uit handen van koning Carl Gustaf. In Oslo wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Colombiaanse president Santos, geëerd in aanwezigheid van de Noorse koning Harald.

De Groningse hoogleraar Bernard Feringa ontvangt in Stockholm de Nobelprijs voor de Scheikunde, voor zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Hij deelt de prijs, waaraan een geldbedrag van 930.000 euro is verbonden, met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Schot James Fraser Stoddart.

Opvallende afwezige bij de plechtigheid is de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, de Amerikaanse dichter en zanger Bob Dylan, die andere verplichtingen zegt te hebben. Hij liet eerder deze week weten dat hij de toespraak die de laureaten traditioneel houden, heeft opgestuurd naar het Nobelcomité, zodat iemand anders die kan uitspreken.

ADO strijdt met IJsland en Borussia Dortmund voor FIFA Fan Award

Supporters van ADO Den Haag zijn in de race voor de FIFA Fan Award. Zij onderscheidden zich door een actie tijdens het competitieduel met Feyenoord.

De FIFA Fan Award is een verkiezing waar fanschares over de hele wereld kans op maken. Voetbalgrootheden Gabriel Batistuta, Zvonimir Boban, Marta en Vladimir Petkovic zitten in de jury om de genomineerden te selecteren. Wereldwijd kunnen supporters hun stem uitbrengen.

Fans van ADO Den Haag gooiden in de uitwedstrijd tegen Feyenoord duizenden knuffeltjes vanuit hun vak in het vak met patientjes van het Sophia Kinderziekenhuis. Zij deden dit in de gehele twaalfde minuut van de wedstrijd.

"Ik heb drie dagen met kippevel rondgelopen", zei Jacco van Leeuwen van de ADO-supportersvereniging destijds. "Iemand zag op een Feyenoordsite dat er patiëntjes in het uitvak zouden zitten en plaatste een tweet met de vraag of iedereen knuffels wilde meenemen. Zo'n idee omarm je."

Ook IJsland en Borussia Dortmund zijn genomineerd. De IJslanders maakten indruk door na de EK-wedstrijd tegen Frankrijk massaal mee te zingen met een volksdans, samen met de spelers van het nationale elftal. Borussia Dortmund-fans zongen samen met de supporters van Liverpool het 'You'll Never Walk Alone' tijdens hun onderlinge ontmoeting. Een dag eerder was het 28 jaar geleden dat het Heizel-drama plaatsvond.

PSV en Willems verlengen samenwerking tot medio 2018

Jetro Willems heeft zijn contract bij PSV verlengt tot medio 2018. De vorige verbintenis van de linksback liep komende zomer af. PSV meldt het contractnieuws via de officiële website.

De 22-jarige Willems toont met de contractverlenging goede wil, want de verdediger had komende zomer transfervrij de voordeur uit kunnen lopen. Nu Willems vastligt tot medio 2018 kunnen de Eindhovenaren na dit seizoen nog een transfersom incasseren voor de vleugelspeler, die al een tijd kampt met een vormcrisis. De laatste weken was hij afwezig vanwege een hoofdblessure, maar zaterdag zit Willems weer bij de selectie als PSV het opneemt tegen Go Ahead Eagles.

Willems werd in augustus 2011 op gepikt bij Sparta Rotterdam en naar Eindhoven gehaald door technisch manager Marcel Brands. De mandekker maakte veel indruk en ging met Oranje mee naar het EK 2012. Vervolgens ging het een tijdje minder goed met Willems, die in seizoen 2014/15 sportieve revanche nam door PSV met een berg assists naar de landstitel te leiden. Vorig seizoen was Willems door een knieblessure lang niet inzetbaar en kwam hij tot slechts vijftien optredens in de Eredivisie.

Strootman succesvol in beroep tegen schorsing

Kevin Strootman is gewoon inzetbaar als AS Roma tegen AC Milan en Juventus speelt. De Romeinen gingen succesvol in beroep tegen zijn schorsing.

Strootman kreeg na de gewonnen stadsderby tegen SS Lazio een schorsing tegen zich uitgesproken. De middenvelder werd beschuldigd van 'onsportief gedrag' nadat hij water over Lazio-speler Danilo Cataldi gooide. Hierop werd Strootman door Cataldi tegen de grond gegooid en kreeg de Lazio-speler rood. Strootman kwam weg met geel, maar zijn actie werd onderzocht.

De twee duels schorsing die werd geëist, is vrijdag van tafel geveegd. Het hoger beroep dat Roma aantekende is dus succesvol uitgepakt en de Oranje-international is dus gewoon inzetbaar tegen AC Milan en Juventus.

VS sturen extra troepen naar Syrië

De Verenigde Staten sturen tweehonderd extra militairen naar Syrië om daar te helpen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter maakte dat zaterdag in Manama in Bahrein bekend.

Het gaat om trainers van speciale eenheden, adviseurs en specialisten op het gebied van het onschadelijk maken van explosieven. De extra militairen komen bovenop de driehonderd manschappen die de VS al in Syrië hebben. Die vechten zelf niet mee maar steunen lokale Syrische rebellen.

Carter is in Bahrein voor een conferentie over veiligheid in het Midden-Oosten.

VS sturen extra troepen naar Syrië
VS sturen extra troepen naar Syrië (Foto: ANP)

Jeroen Dijsselbloem: 'Banken vrucht van populisme in Europa'

De instabiliteit van de financiële sector is de motor geweest van het populisme in Europa. "Primair is het de bankensector geweest", zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

"Een totale ontwrichting van het vertrouwen van mensen, van pensioenen van mensen, van werkperspectief." Mede om die reden vindt hij zijn interventies in de financiële sector te verdedigen. Dat hij daarin als een activist wordt omschreven, lijkt hem een goede titel. "Ik vind mijn bemoeienis volstrekt terecht."

Hij geeft toe dat zijn inmenging met onder meer de hoogte van variabele beloning een morele kant kent, "maar ook een klassieke PvdA-kant: hoe houden we de boel bij elkaar". "Dat is een verantwoordelijkheid voor de hele elite."

'Banken vrucht van populisme in Europa'
'Banken vrucht van populisme in Europa' (Foto: ANP)

Zware beveiliging rond Glazen Huis

Het Glazen Huis van Serious Request, later deze maand in Breda, krijgt te maken met flinke veiligheidsmaatregelen. Zo worden er auto's neergezet bij de ingangen van de Grote Markt. "Daardoor wordt het onmogelijk dat iemand zomaar met een knal binnen komt rijden", zegt burgemeester Paul Depla tegen BN DeStem.

Breda heeft advies gekregen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De benefietactie trekt waarschijnlijk 70.000 tot 100.000 bezoekers per dag.

Het Glazen Huis staat van 18 tot en met 24 december in Breda. 3FM-dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende zamelen dit jaar geld in voor de strijd tegen longontsteking.

Zware beveiliging rond Glazen Huis
Zware beveiliging rond Glazen Huis (Foto: BuzzE)

Partner Joop Braakhekke geroerd door reacties

Wim Nijkamp, de partner van de donderdag overleden Joop Braakhekke, is geroerd door de vele berichten die hij kreeg na de dood van de televisiekok. "De reacties waren overweldigend. Het is ongelooflijk", zegt hij zaterdag in het AD.

Volgens Wim bleef Joop tot het laatste moment positief. "De avond voordat hij stierf kreeg hij een koortsaanval. Lag hij een uur lang te schudden en te trillen. Het was niet om aan te zien", vertelt hij. "Uitgeput was hij daarna, maar de volgende ochtend zat hij weer rechtop in zijn bed. Joop zei het niet, maar was wel bang voor het einde, zo erg hing hij aan het leven."

Joop zei hem dat de dokter hem maar 'onverwacht een prikkie' moest geven. "Dat hij zegt dat het iets anders is, maar dat het het einde betekent", aldus Wim. "Daarom ben ik opgelucht dat hij op een natuurlijke manier is gegaan. We hadden het wel over de dood, maar hij spaarde mij. Hij sprak hierover meer met zijn neef Dick, die als een kind voor hem was."

Wim, die 45 jaar samen was met Joop, gaat vooral zijn positiviteit missen. "Zelf ben ik namelijk niet zo vrolijk. Maar Joop was ook nog eens ontzettend lief, zeker voor mij."

Partner Joop Braakhekke geroerd door reacties
Partner Joop Braakhekke geroerd door reacties (Foto: BuzzE)

Bewoner sluit inbreker op in cv-kast

Een inwoner van Hoofddorp zag zich in de nacht van vrijdag op zaterdag geconfronteerd met twee inbrekers. Bij een worsteling wist hij er eentje tegen de grond te werken en op te sluiten in de cv-kast. De ander wist te ontkomen.

De politie bevrijdde de 18-jarige inbreker uit de kast en nam hem mee naar het bureau. Naar zijn handlanger is gezocht met onder meer een politiehond en een helikopter.

Bewoner sluit inbreker op in cv-kast
Bewoner sluit inbreker op in cv-kast (Foto: ANP)

CIA: Rusland hielp Trump aan verkiezingswinst

Rusland heeft zich gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Donald Trump aan een zege te helpen, en niet alleen om het geloof in het verkiezingsproces te ondermijnen. Dat heeft de CIA geconcludeerd, aldus de Washington Post.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn op het spoor gekomen van personen die duizenden gehackte e-mails van onder meer Hillary Clintons campagnemanager aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. Deze personen zouden bij de diensten bekendstaan als leden van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

De krant baseert zich op een bron die afgelopen week op een bijeenkomst was waar enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren door de CIA op de hoogte werden gebracht van de Russische bemoeienis.

Een woordvoerster van de CIA meldde dat de dienst geen commentaar op het bericht heeft.

CIA: Rusland hielp Trump aan verkiezingswinst
CIA: Rusland hielp Trump aan verkiezingswinst (Foto: ANP)

Warme kleding raadzaam op ijsbeeldenfestival

Het Nederlands IJsbeelden Festival pakt dit jaar extra groot uit, met meer dan honderd ijs- en sneeuwbeelden tot zes meter hoog. Gemaakt van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw door 42 ijskunstenaars vanuit de hele wereld.

Het festival, in Amsterdam, begint zaterdag en is tot begin februari te bezoeken.

Thema dit jaar is Music Inspires. De temperatuur in de hal is acht tot tien graden onder nul.

Warme kleding raadzaam op ijsbeeldenfestival
Warme kleding raadzaam op ijsbeeldenfestival (Foto: ANP)

'Hogere boete voor illegaal vuurwerk'

De boetes voor het afsteken van illegaal vuurwerk moeten omhoog. De verkoop van illegaal vuurwerk dient strikter te worden gecontroleerd. En op de verkoop van vuurwerk aan minderjarigen en de tijden waarop vuurwerk wordt afgestoken, is beter toezicht nodig.

Acht op de tien Nederlanders willen dat, blijkt zaterdag uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur deed onder ruim 2500 Nederlanders. Opmerkelijk is dat ook veel mensen die zelf vuurwerk afsteken voor hogere boetes pleiten.

Harde knallen, gestreste huisdieren en achtergebleven vuurwerkresten op straat en in de tuin zorgen voor overlast. In 2015 zei 24 procent van de ondervraagde personen nooit overlast van vuurwerk te hebben, nu is dat nog 21 procent.

Het liefst zien mensen dat het illegale vuurwerk wordt aangepakt. Verder vindt 70 procent van de ondervraagden het aanwijzen van plekken waar geen vuurwerk mag worden afgestoken een goed idee. Net als de professionele vuurwerkshow die sommige gemeenten houden.

'Hogere boete voor illegaal vuurwerk'
'Hogere boete voor illegaal vuurwerk' (Foto: ANP)

Verdachte van aanslag op Charlie Hebdo gedood

Bij een Amerikaanse drone-aanval in Syrië is een IS-militant omgekomen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo in Parijs in 2015. Dat berichtten bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Boubaker el Hakim zou eind november zijn gedood in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat.

Op 7 januari 2015 drongen de broers Cherif en Saïd Kouachi binnen tijdens een redactievergadering van Charlie Hebdo en schoten 12 mensen dood. De aanslag op het satirische tijdschrift, dat vaak religieuze en politieke leiders bespotte, leidde tot een wereldwijde solidariteitsbeweging met de overgebleven redacteurs en had als lijfspreuk "Je suis Charlie".

Verdachte van aanslag op Charlie Hebdo gedood
Verdachte van aanslag op Charlie Hebdo gedood (Foto: ANP)

Geert Wilders wil premier worden

Geert Wilders wil de leider worden van het volgende kabinet. Dat zegt de PVV-leider zaterdag in De Telegraaf. "Ik ga voor al die mensen knokken en, als het even kan, schoon schip maken in Nederland na de verkiezingen. Als premier."

Wilders zegt, een dag na zijn veroordeling in het 'minder-Marokkanen'-proces, dat hij bedolven is onder bemoedigende reacties van mensen die volgens hem woedend zijn over het vonnis. "Mensen hebben er massaal genoeg van. Van het vonnis, van Rutte en van valse racismebeschuldigingen als je over Marokkanen spreekt."

Geert Wilders wil premier worden
Geert Wilders wil premier worden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt

Goedemorgen,

Het was gisteren een saaie dag. De zon heb ik bijna niet gezien, pas tegen de avond brak hij nog even door de bewolking. In de noordelijke provincies was het dan ook bewolkt en is er plaatselijk zelfs nog wat regen gevallen. In het zuiden was het droog en kon de zon er nog even doorkomen. 's Avonds klaarde het dan in het noorden ook op. Helaas is vanacht de bewolking vanuit het noordwesten weer op komen zetten.

Vandaag is de zon in het zuidoosten nog even te zien maar verder wordt het een bewolkte dag. In het noorden kan er wat regen vallen en in de loop van de dag breidt zich dat uit over heel het land, maar veel zal het niet zijn. Het is nevelig en in het noorden kan het mistig zijn.

Later in de avond gaat het in het westen en noorden harder regenen. De maximumtemperatuur ligt rond de 10 graden. De zuidwestenwind is matig tot krachtig langs de kust.

De weerkaarten laten voor morgen hetzelfde beeld zien. Vanaf maandag wordt het droger met temperaturen van 6 tot 9 graden. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:37
Zon onder: 16:28
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1799 Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.
1901 De eerste Nobelprijs wordt uitgereikt
1926 Edmund Germer krijgt octrooi op de fluorescentielamp (tl-lamp).
1948 De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties neemt de Verklaring van de Universele verklaring van de rechten van de mens aan.
1983 Lech Wałęsa krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn echtgenote neemt de prijs in ontvangst.
1988 Amerikaanse astronomen ontdekken voor het eerst een planeet buiten ons zonnestelsel.

Aangezien we geen verse foto's hebben, een archieffoto uit de lente
Aangezien we geen verse foto's hebben, een archieffoto uit de lente

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

AirPods Apple opnieuw vertraagd

Maanden geleden werden ze met veel trompetgeschal aangekondigd: de AirPods van Apple. Maar beschikbaar zijn ze nog altijd niet. Drie maanden later mist Apple zelfs de zo belangrijke feestdagen. De oordopjes blijken een probleem te vormen voor de techgigant uit Cupertino, meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de draadloze koptelefoon.

Eerder al maakte Apple bekend dat de productie was uitgesteld, omdat de oordopjes 'nog niet af' waren. Aan de chip die Apple speciaal liet ontwerpen ligt het niet; die wordt in andere producten al gebruikt. Het lijkt er volgens de WSJ op dat er problemen zijn met de manier waarop de dopjes het signaal ontvangen.

Normaal gesproken ontvangt een van de oordopjes het bluetooth-signaal, waarna het wordt doorgegeven aan het andere dopje. De nieuwe AirPods ontvangen elk afzonderlijk een signaal. En daar lijkt het probleem te zitten: de dopjes moeten het geluid synchroon afspelen. Bovendien moet Apple een oplossing vinden voor de situatie waarin de batterij van een dopje leeg is of wanneer een dopje zoekraakt. Een volgende uitdaging is dat het stemgeluid van de gebruiker moet worden opgevangen en het achtergrondgeluid moet worden gefilterd. Dat blijkt ook minder eenvoudig dan gedacht.

AirPods Apple opnieuw vertraagd
AirPods Apple opnieuw vertraagd (Foto: BuzzT)

Zweedse skicrossers kegelen elkaar onderuit op weg naar 1-2'tje

In het Zweedse freestyleskiteam zal het vrijdagavond niet erg vrolijk geweest zijn. In het Franse Val Thorens werd het seizoen voor de skicrossers geopend en dat liep voor de Zweedse dames niet helemaal naar wens.

Aanvankelijk ging het nog prima en met Anna Holmlund - de World Cup-winnares van de vorige twee seizoenen - en de jonge Sandra Näslund bestond de helft van de finale uit Zweedse dames. In de finale gingen de twee soeverein op kop, waarbij Näslund haar ervaren teamgenote volgde en in de voorlaatste bocht zelfs aanviel.

Dat liep echter niet goed af: het nodige duw- en trekwerk resulteerde erin dat beide dames tegen de sneeuw smakten. Olympisch kampioene Marielle Thompson uit Canada profiteerde en pakte de zege, de Zwitserse Fanny Smith ging er met plek twee vandoor. Holmlund bleek bij de val een poortje gemist te hebben en werd gediskwalificeerd, waardoor Näslund plek drie toegewezen kreeg.

Holmlund en Näslund op weg naar een 1-2'tje, tot ze elkaar van de baan skiën (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de zege op de Jean-Frédéric Chapuis-piste naar, jawel, Jean-Frédéric Chapuis. De olympisch kampioen en drievoudig World Cup-kampioen uit Frankrijk deed de naar hem vernoemde piste alle eer aan en skiedde soeverein naar de zege op 'zijn' sneeuw. Landgenoot Sylvain Miaillier werd tweede, voor de Zweed Victor Öhling Norberg. 

Biatleet Fourcade blijft dominant, schitterende comeback olympisch kampioene

Biatleet Martin Fourcade is maar niet te stoppen. De Fransman is het tweede World Cup-weekeinde van het seizoen begonnen met alweer zijn derde individuele zege uit vier wedstrijden. In het Sloveense Pokljuka was hij de beste op de sprint.

Het werd aanvankelijk wederom een mooie tweestrijd tussen Fourcade en zijn jonge Noorse uitdager Johannes Thingnes Bø. De Noor was foutloos door beide schietbeurten gekomen en was op de langlauflatten eveneens snel onderweg. Fourcade raakte echter ook alle tien schoten en bij het ingaan van de laatste ronde was zijn tussentijd maar 0,5 seconden langzamer dan die van Bø.

Doordat de Noor in de slotronde zijn gebruikelijke hoge langlauftempo niet meer vol kon houden slaagde Fourcade er in de leiding over te nemen en de voorsprong uit te breiden. Aan de finish had hij 13,7 seconden voorsprong op Bø, terwijl de ook foutloos gebleven Rus Anton Shipulin op 15,1 tellen de derde plek pakte.

Het zat dicht bij elkaar, want ook de Noor Emil Hegle Svendsen, de jonge Fransman Quentin Fillon Maillet en de Duitser Simon Schempp bleven binnen een halve minuut van Fourcade. De 42-jarige Ole Einar Bjørndalen zette zijn ijzersterke seizoensstart door met een zevende plek, waardoor hij derde staat in het World Cup-klassement.

Bij de dames boekte World Cup-leidster Laura Dahlmeier haar tweede zege van het seizoen. Na de tweede schietbeurt lag was ze nog langzamer onderweg dan het jonge Franse supertalent Justine Braisaz, maar Dahlmeier had haar race zoals wel vaker perfect ingedeeld. De Duitse gaf nog eens extra gas en was aan de finish ruim drie tellen sneller dan Braisaz, die met plek twee voor het eerst in haar carrière het podium mocht betreden.

Achter Braisaz kaapte Marte Olsbu de derde plek weg voor de neus van Kaisa Mäkäräinen. Olsbu schoot foutloos, terwijl de Finse één misser liet noteren. Toch was de altijd razendsnelle Mäkäräinen maar anderhalve seconde langzamer op de finish dan de Noorse.

Een opmerkelijke prestatie werd neergezet door Anastasia Kuzmina. De Slowaakse won olympisch goud op de sprint in 2010 en 2014, maar kwam na het olympische seizoen door zwangerschap en blessures maar drie keer in actie in kleinere wedstrijdjes. Na twee jaar en negen maanden afwezigheid maakte ze in Pokljuka eindelijk haar comeback in de World Cup en hoe: Kuzmina schoot twee keer foutloos, had een uitstekende snelheid te pakken en eindigde zeer knap als zesde.

"Trump moet einde maken aan dopingsamenzwering tegen Rusland"

Het redelijk vernietigende rapport van professor Richard McLaren over staatsdoping in Rusland is in Moskou begrijpelijkerwijze niet met fijne gevoelens ontvangen. De reacties zijn echter wel erg voorspelbaar: het is een samenzwering, het zijn leugens en ga zo maar door.

Parlementslid Igor Lebedev voelde zich genoodzaakt om zijn mening weer even te delen. "Zoals verwacht kwam McLaren weer met geen enkel bewijs", foeterde hij in Russische media. "Dit hele gedoe laat alleen maar zien dat ze geen enkel bewijs en geen enkel feit hebben waar ze iets mee kunnen. Geloof me, als ze dat wel hadden zou dit hele gevecht op een veel grotere schaal gevoerd worden."

Lebedev hoopt dat er op politieke wijze een einde kan komen aan de schaamteloze aanvallen op de uiteraard onschuldige Russische sportwereld. "Dit alles heeft een erg sterke politieke achtergrond, dat is duidelijk. We hopen dan ook dat vriend van Rusland Donald Trump hier een einde aan kan brengen", sprak hij zijn hoop uit dat de toekomstige Amerikaanse president het wel even op gaat lossen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.