Zilver voor aflossingsploeg ondanks val Knegt, dames pakken brons

Zowel de vrouwen als de mannen hebben een medaille in de wacht weten te slepen op de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai. De dames kregen brons omgehangen en voor de heren was er zilver. 

Een medialle voor de vrouwen was al snel veilig gesteld, nadat China letterlijk was weggevallen. Oranje kon tot vijf ronden voor het einde goed meedoen, maar een trage wissel zorgde ervoor dat goud en zilver uit het zicht raakte. Het goud was voor de derde keer dit seizoen voor Zuid-Korea en het zilver ging naar Canada.

Het brons was dus voor Oranje. De ploeg met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Rianne de Vries moesten het nu doen zonder Jorien Ter Mors, die vorige maand bekend maakte het shorttrack te laten voor wat het is en vollop zich te richten op de langebaan. Echter Ter Mors heeft de deur nog niet compleet dicht gedaan. Voor de aflossingsploeg in Pyeongchang zou ze nog beschikbaar kunnen zijn. 

Bij de mannen was het een spannende wedstrijd. Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzak de Laat en Dennis Visser kwamen het ijs op. De overige landen in de finale waren China, Zuid-Korea en Hongarije. Het zat dicht bij elkaar totdat Hongarije na een valpartij wegviel. Oranje is de hele race in een gevecht met Zuid-Korea om de tweede plaats. Steeds is het stuivertje wisselen om plekken twee en drie, maar in de slotmeters weet wist afluitende rijder Knegt koploper China zelfs nog te bedreigen.

Echter in de laatste bocht gaat Knegt onderuit en zo komt hij vallend over de finish. Hij nam de Koreaan achter hem mee in zijn valpartij. Gevolgen voor de einduitslag had dit niet. De heren van Oranje kregen zilver omgehangen en Zuid-Korea brons. Het goud ging naar China. Het was voor het Nederlandse team al weer het derde zilver in drie wereldbekerwedstrijden. 

Volgende week verhuist het shorttrackcircus naar het Zuid-Koreaanse Gangneung. Daar zal de vierde wereldbekerwedstrijd worden verreden.