50PLUS opent meteen de aanval op Asscher

50Plus heeft meteen de aanval geopend op de kersverse lijsttrekker van de PvdA, Lodewijk Asscher. Op een partijcongres zaterdag in Hilversum noemde 50Plus-lijsttrekker Henk Krol de sociaaldemocraat ongeloofwaardig.

Krol verwijt Asscher dat die vrijdag, toen hij lijsttrekker werd, beloftes deed die hij de afgelopen vier jaar als vicepremier niet is nagekomen. "Asscher zei dat hij streeft naar een eerlijker verdeling. Daar had hij vier jaar lang alle kans voor. Hij bereikte precies het tegendeel. Zo'n belofte klinkt dus wel erg ongeloofwaardig uit zijn mond."

50PLUS-voorzitter Jan Nagel plaatste vraagtekens bij de toezegging van Asscher om het eigen risico in de zorg terug te brengen naar 0 euro. "Wat een bedriegerij. Wat een onbetrouwbare politiek. De feiten zijn dat het eigen risico in 2011 nog maar 170 euro was en dat door toedoen van PvdA-vicepremier Asscher dit nu meer dan verdubbeld is, namelijk 385 euro."

Nagel voorspelde een harde campagne, waarbij de partij mogelijkheden ziet om te groeien naar een zetelaantal tussen de 11 en 16. Recente peilingen geven aan dat dat kan. Toch zal het congres niet helemaal tot tevredenheid van Nagel en Krol zijn verlopen: een groepje ontevreden leden verliet de zaal omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de kieslijst is samengesteld. Geschikte kandidaten die al langere tijd lid zijn van de partij, zouden door Nagel zijn gepasseerd ten gunste van vriendjes van de voorzitter, ook al zijn ze pas recent lid geworden van de partij en nog nooit op een ledenbijeenkomst gesignaleerd.

50PLUS opent de aanval op nieuwe PvdA-leider
50PLUS opent de aanval op nieuwe PvdA-leider (Foto: ANP)